Vaření

Jak udělat: frittata di zucchine - cuketová omeleta

Nejrůznější omelety se zeleninou, šunkou nebo sýrem jsou oblíbené ve všech zemích. Recept na tu dnešní pochází z Itálie.

frittata di zuchcine

Já jsem ji poprvé ochutnala u kuchařky, která žila několik let v Itálii a nachystala nám cuketovou omeletu jako předkrm. Doporučuji doplnit nějakým dobrým zeleninovým salátem.

frittata di zucchineSuroviny

  • 1 cibule
  • 4 menší cukety
  • 8 vajec
  • 150 g strouhaného parmezánu
  • olivový olej
  • sůl a pepř
  • trocha čerstvě nasekaných bylinek - např. oregáno, máta

Postup

frittata di zucchine

Cibuli nakrájíme na půlkolečka. Cuketu omyjeme a nakrájíme na kolečka. Sýr nastrouháme najemno.

frittata di zucchine

Na pánvi rozpálíme trochu oleje, na který vsypeme cibuli. Opékáme asi 5 minut, z toho druhou polovinu doby na mírnější teplotu.

frittata di zucchine

Přidáme cuketu, zvýšíme teplotu a opékáme dalších 5 minut. Osolíme a opepříme. Můžeme přidat čerstvé bylinky, nasekané najemno.

frittata di zuchcine

Ve větší míse rozšleháme vajíčka a přidáme nastrouhaný sýr. Mírně osolíme.

frittata di zucchine

Vsypeme obsah pánvičky, lehce prochladnutý. Promícháme. Vylijeme na rozehřátou pánvičku s trochou oleje, zapnutou naplno.
Teď hned začneme pracovat stejně jako u klasické omelety. Obracečkou shrnujeme omeletu od kraje ke středu, aby dospod vtekla tekutá směs a začala se opékat. Zopakujeme ze všech stran, klidně i několikrát, až uvidíme, že směs na povrchu lehce ztuhla. Ztlumíme žár na mírný a necháme asi pět minut. Povrch omelety bude mírně zatuhnutý.

Připravíme si talíř, velký jako pánvička nebo mírně větší. Na něj omeletu překlopíme a ihned zase necháme sjet zpátky do pánvičky, ale tentokrát opečenou stranou nahoru, aby se nám dopekla z obou stran. Necháme asi 2 minuty.

Omeletu vyklopíme na připravený talíř, necháme asi 5 minut lehce vychladnout a krájíme na výseče.

frittata di zucchine

Dobrou chuť přeje Elly.

   
15.09.2014 - Recepty s návodem - autor: elly

Komentáře:

  1. [23] ZdenaZ [*]

    miluji cuketu na všechny způsoby určitě vyzkouším

    superkarma: 0 27.03.2015, 10:22:49
  2. [22] maja2010 [*]

    gerda — #19 my kupujeme domácí, ale občas nejsou a tak koupíme v Lidlu a už několikrát se nám stalo, že ta z Lidlu měla oranžovější žloutek než ta domácíSml16 ale pry jsou nějak dobarvované, nenapadá mě ovšem, jak dobarvit žloutek ve vejci?! tak nevím... něčím, co se přidá slepicím do krmení? Sml80

    superkarma: 0 16.09.2014, 09:37:03
  3. [21] KARLA KREPELKOVA [*]

    Bajecne,urodilo se nam jich hodne.

    Delala jsem buchtu,cuketove zeli,nakladala jako okurky,calamadu.

    Skousim recepty od jinych kucharek.Nejlepsi je, kdyz ochutna ma rodina a pochvali.

    superkarma: 0 15.09.2014, 17:26:10
  4. avatar
    [20] marianaant [*]

    Vypadá báječně, určitě vyzkouším. Máme rádi cukety na vše možné způsoby.Sml16

    superkarma: 0 15.09.2014, 16:30:42
  5. avatar
    [19] gerda [*]

    mospika — #18je krásně vybarvená, určitě bude výborná. Ještě tak mít krásná domácí vajíčka s oranžovými žloutky.Sml26

    1. na komentář reaguje maja2010 — #22
    superkarma: 0 15.09.2014, 16:28:41
  6. [18] mospika [*]

    Malinké cuketky to je dobrota, mám je ráda i jen tak bez ničeho, radši než okurky, ale tahle omeleta nevypadá špatně.Sml16

    1. na komentář reaguje gerda — #19
    superkarma: 0 15.09.2014, 14:28:41
  7. avatar
    [17] blanca [*]

    elly — #12 jj, ty jsou skvělé. Já právě dřív taky znala jen ty obří, sama jsem neměla zahrádku, takže mi občas nějaká známá cuketu přinesla, ale vždycky hrozně velikou. No, já vím, darovanému koni........ ale přece jen to není ono. Od letoška mám zahrádku, takže došlo i na cukety a trhám si je pěkně malinké, hubené Sml59Sml36

    superkarma: 0 15.09.2014, 13:29:55
  8. [16] digi46 [*]

    Cuketu mám ráda na jakýkoliv způsobSml22

    superkarma: 0 15.09.2014, 13:18:17
  9. [15] vladka60 [*]

    Dala bych si.

    superkarma: 0 15.09.2014, 13:10:41
  10. avatar
    [14] buldok [*]

    To musí být mňamka.

    superkarma: 0 15.09.2014, 13:02:31
  11. avatar
    [13] elly [*]

    Tak mi to s tím potícím lilkem nedalo, protože já lilky opravdu "nepotím". Zavolala jsem proto svému známému, šéfkuchaři, který mi řekl, že ani lilky není nutné potit. Lilky už jsou dnes jiné, než bývaly dříve, jiné odrůdy a ani bez nasolení a vysrážení vody nejsou hořké. Kdo chce potit, může, lilek pak je trochu méně vodnaný. Ale rozdíl není nijak velký, záleží samozřejmě na druhu kuchyňské úpravy Sml16

    superkarma: 1 15.09.2014, 12:04:14
  12. avatar
    [12] elly [*]

    blanca — #6já jsem neměla moc cukety ráda, protože než jsem začala sama vařit, tak jsem znala jen ty mega přerostlé a to mi moc nechutnalo. Ale ty maličké jsou úžasné!!!

    1. na komentář reaguje blanca — #17
    superkarma: 0 15.09.2014, 11:05:33
  13. [11] hanzaj [*]

    Vypadá to dobře,dala bych si Sml67 Sml16

    superkarma: 0 15.09.2014, 09:57:08
  14. avatar
    [10] gerda [*]

    maja2010 — #8kdepak, tady se nepotí ani lilekSml80.

    superkarma: 0 15.09.2014, 09:49:51
  15. avatar
    [9] Radek Kříž [*]

    gerda — #1Cukety neptřeba potit, potit třeba lilek...

    superkarma: 0 15.09.2014, 09:00:51
  16. [8] maja2010 [*]

    blanca — #6 přesně tak, nejprve zesklovatím cibuli a teprve pak přidám zeleninu, cibule už se nesmaží, jen se pěkně v té tekutině podusí Sml24

    1. na komentář reaguje gerda — #10
    superkarma: 1 15.09.2014, 08:53:27
  17. [7] Pavla_b [*]

    To vypadá pěkně, dala bych si...Sml59

    superkarma: 0 15.09.2014, 08:52:00
  18. avatar
    [6] blanca [*]

    gerda — #5 trhám si takhle malé cuketky, jsou mnohem lepší, než ty velké přerostlé (nemám ty přerostlé ráda Sml80). Jsou ještě bez semen a hlavně krásně křupavé. Podobnou omeletu jsem si nedávno dělala a téměř žádnou tekutinu cuketa nepustila. A hlavně jsem nejdřív upražila cibuli, pak teprve přidala cuketu Sml33

    1. na komentář reaguje maja2010 — #8
    2. na komentář reaguje elly — #12
    superkarma: 0 15.09.2014, 08:49:25
  19. avatar
    [5] gerda [*]

    maja2010 — #4to jistě, ale zbytečně se tak přidá tekutina k cibuli, která by se měla spíš pražitSml80

    1. na komentář reaguje blanca — #6
    superkarma: 0 15.09.2014, 07:34:47
  20. [4] maja2010 [*]

    gerda — #1 nedělá se to jako řízek, tak se tekutina asi odpaří při restování na pánvi, ne?Sml80

    1. na komentář reaguje gerda — #5
    superkarma: 0 15.09.2014, 07:05:07
  21. [3] manislava [*]

    vypadá to dobře

    superkarma: 0 15.09.2014, 06:33:10
  22. [2] manislava [*]

    gerda — #1hele potit jo,ale neosahují semínka a jsou jemnější,chutnější-tak to je alespon můj názor

    superkarma: 0 15.09.2014, 06:32:50
  23. avatar
    [1] gerda [*]

    Nemám zkušenosti s těmi malými štíhlými cuketkami, proto mám dotaz. Tyto není před přípravou nutno "potit"?

    1. na komentář reaguje manislava — #2
    2. na komentář reaguje maja2010 — #4
    3. na komentář reaguje Radek Kříž — #9
    superkarma: 0 15.09.2014, 06:12:06

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme