Vaření

Jak udělat: Domácí houskové knedlíky, knedlíčky a noky

Dříve jsem si myslela, že domácí knedlíky jsou složité a zbytečně pracné. Že dobrý koupený knedlík je téměř stejný. A pak jsem jednou zkusila vyrobit vlastní - karlovarský. Od té doby už knedlík v obchodě nekoupím.

domácí noky

Není to nic moc složitého a spotřebujete základní, levné suroviny. Podle chuti si vytvarujete jeden velký knedlík, menší knedlíčky nebo za pomoci lžic noky. Záleží jen na vás. Já mám raději na talíři menší noky nebo malé kulaté knedlíčky než jeden velký knedlík, nakrájený na plátky. Podle základního receptu ale vyrobíte různé velikosti.

Nestačí vám jednoduché knedlíky, ale čekáte nějakou zajímavější chuť? Přidejte k základnímu receptu nasekanou petrželku, anglickou slaninu, opražený špek nebo cibulku. Tím doladíte chuť ke konkrétnímu pokrmu a pokaždé trochu překvapíte své blízké, pro které vaříte.

Suroviny

  • 8 rohlíků (ne čerstvé)
  • 4 vejce
  • 250 g hrubé mouky
  • 500 ml mléka
  • sůl
  • muškátový květ

Postup

Rohlíky nakrájíme na co nejmenší kostičky. Starší rohlíky se lépe krájí a nasají méně tekutiny. Já ještě navíc dělám to, že nakrájené kostičky dám na plech a nechám celý den proschnout. Když nemám čas, tak nakrájené rohlíky dám do trouby, zapnuté na slabou teplotu a alespoň hodinu dokřupava suším.

knedlíky

Žloutky oddělíme od bílků a smícháme s mlékem, které jsme osolili a ochutili muškátovým květem.

knedlíky

Touto směsí zalijeme rohlíky.

domácí knedlíky

Z bílků ušleháme tuhý sníh, který také opatrně přimícháme ke směsi v míse. Mícháme jemně, aby sníh zůstal co nejvíce nadýchaný. Průběžně a střídavě přidáváme také mouku.

Kdo chce knedlík dochutit, můžete jemně přimíchat zelené bylinky, cibuli, anglickou slaninu, špek...

domácí knedlíky

Z hotového těsta vytvoříme buď jeden velký knedlík, který zabalíme do potravinářské folie. Tu propícháme, aby mohla ucházet pára, a vaříme ve vroucí vodě, kterou jsme osolili, asi 15 až 20 minut (záleží na velikosti knedlíku).

Asi v polovině varu otočíme knedlík naopak.

Kdo chce menší knedlíky, tak uválí menší koule nebo vytvaruje noky za pomoci dvou lžic.

domácí noky

Menší knedlíky a noky vaříme kratší dobu, asi 10 minut. Opět podle velikosti, čím menší, tím kratší čas.

domácí knedlíčky

Dobrou chuť přeje Elly.

   
12.11.2014 - Recepty s návodem - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [16] paníliška [*]

    gerda — #15 Fajn, tak nechoď, srovnej ulítaná křídla a veget. Sml30Sml30

    superkarma: 0 12.11.2014, 18:48:10
  2. avatar
    [15] gerda [*]

    paníliška — #14nepůjdu, jsem ráda, že jsem konečně doma na zadku, nalítala jsem se ažaž.Sml52

    1. na komentář reaguje paníliška — #16
    superkarma: 0 12.11.2014, 18:15:41
  3. avatar
    [14] paníliška [*]

    gerda — #13 Jdi, Ty.... Sml33

    1. na komentář reaguje gerda — #15
    superkarma: 0 12.11.2014, 17:37:47
  4. avatar
    [13] gerda [*]

    paníliška — #11to víš, děvče, už su staráSml15Sml52

    1. na komentář reaguje paníliška — #14
    superkarma: 0 12.11.2014, 16:59:10
  5. [12] Bucík [*]

    Knedlíky a ostatní už zvládám dobře, ale krátce po svatbě to byl horor.

    superkarma: 0 12.11.2014, 15:54:05
  6. avatar
    [11] paníliška [*]

    gerda — #10 Člověče, Ty bys to vaření mohla vyučovat. Sml67

    1. na komentář reaguje gerda — #13
    superkarma: 0 12.11.2014, 15:51:48
  7. avatar
    [10] gerda [*]

    rendvo — #8karlovarské jsou snadnější, protože se v podstatě dělají už z hotového pečiva, spojeného vajíčky a tukem. Mouky je tam minimum. Sml16 A taky se nedávají kynout. Kdežto klasické knedlíky se musejí vypracovat a záleží na vykynutí. A taky na dobrém uvaření - to už je vyšší stupeň kuchařské dovednosti.

    1. na komentář reaguje paníliška — #11
    superkarma: 0 12.11.2014, 15:15:59
  8. [9] Eblani [*]

    knedlíky dělám klasické ..kynuté bez rohlíků. Zadělávám je v pekárně podle receptu z internetu.

    Pokaždé se povedou , vařím je na pařáku , takže mi neprasknou .

    superkarma: 0 12.11.2014, 14:57:22
  9. avatar
    [8] rendvo [*]

    Já dělám ráda karlovarské knedlíky protože ty mi přijde že zvladne každý. Ty normální mě občas prasknou, čím to je ?

    1. na komentář reaguje gerda — #10
    superkarma: 0 12.11.2014, 13:39:26
  10. avatar
    [7] řeřicha [*]

    domácí dělám i bramborové

    superkarma: 0 12.11.2014, 12:03:38
  11. avatar
    [6] hubajda [*]

    evabel — #4presne

    superkarma: 0 12.11.2014, 11:28:27
  12. [5] janavys [*]

    evabel — #4 jasně, u nás je to také takSml67

    superkarma: 0 12.11.2014, 08:15:15
  13. avatar
    [3] gerda [*]

    zrovna nedávno jsem pátrala po receptech na klasické knedle, abych pořád dokola nedělala jen ty mikrovlnkové. Na karlovarský jsem též narazila a určitě je svátečnější, než housková klasika s kvasnicemi.

    superkarma: 0 12.11.2014, 05:18:41
  14. [2] hada [*]

    někdy zkusím přidat tu cibulku, to je dobrý nápadSml67

    superkarma: 0 12.11.2014, 00:41:54
  15. avatar
    [1] Eva_CZ [*]

    Ja takove delam - spekove. Teda delam.... delavala jsem, pro 2 se mi to nechce patlat. Ale jsou dobre. Sml22

    superkarma: 0 12.11.2014, 00:20:02

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme