Přečtete si rady, aby se těsto na pracny dobře zpracovalo, jaké chyby se dělají při přípravě a zpracování tohoto tradičního těsta.

Co nám poradil cukrář Josef Vích ze Zakázkového cukrářství?

Jak sám název cukroví říká, příprava tohoto druhu je velice pracná! Existuje mnoho receptů a kombinací těst. Ve většině případů se používá vaflové těsto, což je jemnější těsto podobné lineckému, které obsahuje  téměř polovičním podíl vlašských ořechů, navíc je dochucené skořicí. Výborné,  ale také mnohem pracnější,  jsou vyfukované pracny z těsta podobného tomu, ze kterého se připravují rakvičky. Těsto je ale opět připravováno s velkým podílem mletých ořechů. Těsto na tyto pracny se pak plní do dobře vymaštěných formiček. Je však důležité, aby tuk na stěnách formiček byl zatuhlý, aby šly lépe vyklápět.

Vyzkoušejte třeba pracny s ořechovou náplní:

pracny

Ingredience

Těsto

  • 120 g moučkového cukru
  • 250 g Hery
  • 370 g mouky
  • ½ strouhané citronové kůry
  • 1 vanilkový cukr Dr. Oetker

Náplň

  • 220 g změklé Hery
  • 1 dl rumu
  • 150 g mletých ořechů
  • 180 g moučkového cukru
  • Zdobení
  • 30 g Hery
  • kakaový prášek

Postup: Studenou Heru rozdrobíme s moukou, poté s ostatními ingrediencemi vypracujeme linecké těsto. Uložíme do chladničky.

Připravíme kovové formičky. Prstem vymažeme vnitřek formiček do poloviny Herou a vnoříme do kakaového prášku. Přebytečné kakao oklepeme. Z těsta oddělujeme kousky vážící asi 15 g, celkem 25 kusů. Ty vtlačíme do formiček tak, aby uprostřed byl důlek. Prostředky těsta popícháme ve formičkách vidličkou a v troubě předehřáté na 200 °C pečeme 10 – 12 minut.

Ingredience na náplň utřeme do pěny, poté náplní plníme vychladlé pracny.

Reklama