Vaření

Jak udělat dobré těsto na pracny?

Přečtete si rady, aby se těsto na pracny dobře zpracovalo, jaké chyby se dělají při přípravě a zpracování tohoto tradičního těsta.

Co nám poradil cukrář Josef Vích ze Zakázkového cukrářství?

Jak sám název cukroví říká, příprava tohoto druhu je velice pracná! Existuje mnoho receptů a kombinací těst. Ve většině případů se používá vaflové těsto, což je jemnější těsto podobné lineckému, které obsahuje  téměř polovičním podíl vlašských ořechů, navíc je dochucené skořicí. Výborné,  ale také mnohem pracnější,  jsou vyfukované pracny z těsta podobného tomu, ze kterého se připravují rakvičky. Těsto je ale opět připravováno s velkým podílem mletých ořechů. Těsto na tyto pracny se pak plní do dobře vymaštěných formiček. Je však důležité, aby tuk na stěnách formiček byl zatuhlý, aby šly lépe vyklápět.

Vyzkoušejte třeba pracny s ořechovou náplní:

pracny

Ingredience

Těsto

  • 120 g moučkového cukru
  • 250 g Hery
  • 370 g mouky
  • ½ strouhané citronové kůry
  • 1 vanilkový cukr Dr. Oetker

Náplň

  • 220 g změklé Hery
  • 1 dl rumu
  • 150 g mletých ořechů
  • 180 g moučkového cukru
  • Zdobení
  • 30 g Hery
  • kakaový prášek

Postup: Studenou Heru rozdrobíme s moukou, poté s ostatními ingrediencemi vypracujeme linecké těsto. Uložíme do chladničky.

Připravíme kovové formičky. Prstem vymažeme vnitřek formiček do poloviny Herou a vnoříme do kakaového prášku. Přebytečné kakao oklepeme. Z těsta oddělujeme kousky vážící asi 15 g, celkem 25 kusů. Ty vtlačíme do formiček tak, aby uprostřed byl důlek. Prostředky těsta popícháme ve formičkách vidličkou a v troubě předehřáté na 200 °C pečeme 10 – 12 minut.

Ingredience na náplň utřeme do pěny, poté náplní plníme vychladlé pracny.

   
03.12.2014 - Mlsání - autor: (red)

Komentáře:

  1. [24] terdy [*]

    My je doma děláme neslepované a s ořechy. Poslední roky je to podle receptu z netu - http://vanoce-silvestr.cz/vanocni-cukrovi-recepty/medvedi-pracny/ a fakt brzy mizí. Letos už je mám napečené a schované.

    superkarma: 0 11.12.2014, 15:33:59
  2. avatar
    [23] kobližka [*]

    IVECO — #22 Dřív se dělávaly pracny třeba i z tatranek,ale jinak máš pravdu - tohle není recept na pracny!!!

    superkarma: 0 03.12.2014, 21:22:44
  3. [22] IVECO [*]

    pracny bez ořechů neznám....Sml58

    1. na komentář reaguje kobližka — #23
    superkarma: 2 03.12.2014, 15:51:07
  4. avatar
    [21] polla [*]

    Nikar — #20

    Pracny

    350 g polohrubé mouky, 260 g másla (nenahrazovat jiným tukem), 250 g moučkového cukru, 120 g strouhaných lískových oříšků, 50 g kakaa, na špičku kulatého nože skořice, na polovinu špičky kulatého nože tlučeného hřebíčku, moučkový cukr + vanilkový cukr na obalování

    Smíchat mouku s cukrem, kořením, kakaem a oříšky, rozdrobit do ní máslo a propracovat těsto. Je-li drobivé, není to na závadu. Potom těsto nastrouhat na okurkovém struhadle a do suchých formiček na pracny nabrat směs, načechranou zarovnat do roviny formičky, do formiček napěchovat, formička dát na plech a péct ve středně vyhřáté troubě. Těsto se ve formičce hodně nafoukne, když 1. formička splaskne vyndat z trouby. Nechat chvíli zchladnout, když trochu ztuhnou, vyklopit a obalovat v moučkovém cukru, smíchaném s vanilkovým cukrem. Péct asi 14 dní před vánoci.

    Jdou i z vlašských ořechů, ale u nás jsou z lískáčů oblíbenější.

    superkarma: 1 03.12.2014, 14:26:20
  5. [20] Nikar [*]

    Nevím, v dětství jsem pracny vůbec neměla ráda, ani rohlíčky, nyní rohlíčky už můžu, chutnají mi, ale nevím, co ty pracny, nemáte nějaký top recept? Chtěla bych je zkusit (ale ty klasické, neplněné), ale z nějaké dobrého receptu...

    1. na komentář reaguje polla — #21
    superkarma: 0 03.12.2014, 14:16:11
  6. [19] slávenka [*]

    Slepované pracny neznám, snad "ořechy", pracny jsem dřív dělávala i ze škvarků..

    superkarma: 0 03.12.2014, 14:06:19
  7. [18] murat [*]

    Heru taky nepoužívám. Na krémy vůbec a do cukroví maximálně půl na půl s máslem.

    superkarma: 0 03.12.2014, 13:04:11
  8. [17] anina4 [*]

    slepované pracny jsem nikdy nejedla, ani to nedělám,

    superkarma: 0 03.12.2014, 11:54:21
  9. avatar
    [16] kobližka [*]

    cherinka — #15 Jak píšu,já jí na pečení používám jedině.No to víš,každý to má jinak Sml16

    superkarma: 0 03.12.2014, 11:39:56
  10. avatar
    [15] cherinka [*]

    kobližka — #13 No vidíš, já zase nemám ráda krémy z másla, u nás jen z Hery. Sml80

    1. na komentář reaguje kobližka — #16
    superkarma: 0 03.12.2014, 11:32:57
  11. avatar
    [14] cherinka [*]

    Tohle nejsou pracny podle těsta, ale jen podle názvu. Dělám jiné a jdou hodně na odbyt. A vůbec je neslepuji, u nás by to nikdo nechtěl.

    superkarma: 0 03.12.2014, 11:32:02
  12. avatar
    [13] kobližka [*]

    Tuhle náplň dělám leta,ale jedině z MÁSLA.Na pečení Heru používám,ale do nápně "zasyrova" teda určitě ne.

    1. na komentář reaguje cherinka — #15
    superkarma: 0 03.12.2014, 11:30:53
  13. avatar
    [12] OlgaMarie [*]

    Mám jiný recept a dělávám je 5. 12., neboť mám vyzkoušeno, že do vánoc změknou. Děti je ale milovaly ještě tvrdé. Tento recept je na pracny jen podle názvu formiček.

    superkarma: 0 03.12.2014, 10:59:20
  14. [11] kantor10 [*]

    Claire — #9když jsme u toho plnění-Jak dlouho ten krém vydrží,než se zkazí?

    superkarma: 0 03.12.2014, 09:51:27
  15. avatar
    [10] Jandywoman [*]

    pár let jsme je neměli, tak je letos zase zkusím, díky za receptSml67

    superkarma: 0 03.12.2014, 09:50:52
  16. avatar
    [9] Claire [*]

    Zkusím tyhle o víkendu, recept vypadá lákavě - ale plnit až před Vánoci, jinak by zmizelySml16

    1. na komentář reaguje kantor10 — #11
    superkarma: 0 03.12.2014, 09:27:20
  17. [8] zlá teta [*]

    a to jsem chtěla letos to pečení omezitSml22Sml23

    superkarma: 0 03.12.2014, 09:02:25
  18. [7] funnka [*]

    včera jsme dělali to linecké a bylo výborné,takže dneska zkusíme tohle.Já osobně pracny nemusím,ale manžel neodolal obrázku

    superkarma: 0 03.12.2014, 08:54:07
  19. avatar
    [6] Žofie [*]

    Na pracny mám úplně jiný recept. Tohle mi připadá jako něco, co se jmenovalo vyskočky. Ty byly uvnitř takové vyfouknuté...

    superkarma: 0 03.12.2014, 08:20:54
  20. avatar
    [5] polla [*]

    pod název pracny si představuji úplně jiné pečivo. Tohle může být dobré, ale pracny to nejsou. To je jako by se do formiček na rakvičky nalilo třené těsto a vydávalo se to za rakvičky.

    superkarma: 0 03.12.2014, 07:59:53
  21. [4] prototype [*]

    Pracny jsou mé oblíbené.Sml59

    superkarma: 0 03.12.2014, 07:23:30
  22. avatar
    [3] buldok [*]

    Pracny děláme, jsou moc dobré.

    superkarma: 0 03.12.2014, 07:17:41
  23. [2] theplana [*]

    Jé, to je fajn, recept na dobré těsto se vždycky hodí. Sml67

    superkarma: 0 03.12.2014, 07:04:16
  24. [1] libuno [*]

    Na toto cukroví pamatuji jako dítě. Nevím dnes, zda je tak sladké jako bývalo kdysi. Některou klasiku dělám dodnes, ale pracny to zcela jistě nejsou.

    superkarma: 0 03.12.2014, 00:31:29

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme