.

Jak to mají Češi rádi? 7 zajímavostí o grilování

Novinky

Jak to mají Češi rádi? 7 zajímavostí o grilování

Od jara až do podzimu tráví Češi většinu víkendů na zahrádkách, kde se věnují jedné z nejoblíbenějších venkovních aktivit. O co se jedná? Samozřejmě o grilování. Jak Češi grilují, co grilují nebo na čem grilují, zjišťoval průzkum, který zrealizoval server AkcniCeny.cz. Vybrali jsme pro vás sedm nejzajímavějších postřehů, které se týkají Čechů a grilování.

1. ČEŠI GRILUJÍ RÁDI A DLOUHO

První nedočkavci uvedli, že gril žhaví již v dubnu. Většina z nás ovšem počítá grilovací sezónu za zahájenou s příchodem máje. Následně hodujeme až do pozdního babího léta nebo alespoň dokud nám počasí dovolí. Nejenže se rok za rokem snažíme prodlužovat grilovací sezónu, ale i grilování samotné. Jedna taková sešlost zabere polovině dotazovaných přibližně 2-5 hodin. Více než šestina respondentů dokonce uvedla, že ještě déle. Dobrého jídla a příjemné společnosti si Češi umějí užívat poctivě.

první foto

2. S RODINOU, VE DVOJICI NEBO V PRACOVNÍM KOLEKTIVU?

Člověk je tvor společenský a ohniště je odpradávna místem, u kterého usedají celé kmeny, aby společně probraly uplynulý den. Ani dnes tomu není jinak a ke grilu nejčastěji usedáme ve společnosti rodiny (76 %). Naopak pracovní BBQ se prozatím v Čechách netěší velké oblibě, jelikož grilování s kolegy uvedla pouhá 4 %.

3. ZAHRÁDKA, PARK NEBO I BALKÓN

Nejčastěji pořádáme odpolední grilování na vlastních zahrádkách. Česká vynalézavost se ovšem projevila i v oblasti grilování, a proto dnes nejsou výjimkou grily umístěné na panelákových balkónech nebo například v parcích, kde se piknikuje s těmi přenosnými. Součástí grilování je i pohoda s blízkými, a tak až 16 % dotázaných griluje převážně u známých či rodinných příslušníků.

burgerr

4. KOLIK ZA GRILOVÁNÍ UTRATÍME?

Téměř polovina Čechů utratí za jedno grilování 200 – 500 Kč. Najdou se mezi námi i tací, kteří za grilování dají přes 1000 Kč, záleží, o jak velkou sešlost se jedná. Při nákupech hraje nejdůležitější roli kvalita kupovaných potravin, a hned v závěsu je poměr kvalita – cena. Roli hrají i akční ceny, jak uvádí Zuzana Štěpánková, manažerka marketingu AkcniCeny.cz:  Více než polovina spotřebitelů vyhledává před grilování slevy a zboží podle akčních letáků. Nejčastěji v akci nakupují maso, klobásy a uzeniny. Velmi důležitým kritériem pro výběr potravin na gril je ale poměr mezi kvalitou a cenou. Primárně podle ceny nakupuje pouze 10 % spotřebitelů.“

5. STOLEČKU, PROSTŘI SE!

Dobré jídlo je základ, bez kterého se dobrá grilovací party neobejde. A jaké pochutiny najdeme na stolech v našich luzích a hájích? 67 % respondentů uvedlo, že nejčastěji grilují maso. Překvapením, které průzkum přinesl, je druhé místo obsazené zeleninou. Dalším produktem, který nesmí chybět na zahradní party, jsou sýry. Těm dává přednost pětina respondentů s tím, že nejčastěji grilují sýry plísňového typu.  „Mezi našimi zákazníky jsou stále populárnější camemberty na gril. Pro letošní sezónu proto přicházíme s pikantní novinkou z tohoto sortimentu,“ uvedla Zuzana Vodičková, brand manažerka značky Président ze společnosti Lactalis.  

Během nákupu Češi nezapomínají ani na dipy a omáčky, jejichž skladba je nejčastěji mix kupovaných i domácích (47 %). „Češi jsou v konzumaci tatarské omáčky opravdu přeborníci. Z průzkumu AC Nielsen (období duben 2014 - březen 2015) například vyplynulo, že zatímco v ČR se spotřebuje 9 468 tun tatarské omáčky ročně, na Slovensku je to 3 246 tun (0,9 kg/osoba v ČR, 0,6 kg/osoba v SR),“ uvádí Klára Postlerová, brand manažerka Hellmann’s CZ/SK.

jidlo

6. GRILOVÁNÍ A ZDRAVÍ

A jak se to má se zdravím a grilováním? Vždy záleží, co, jak, na čem a v jakém množství následně zkonzumujete. „Udržovat tělo v dobré kondici znamená dbát na balanc a pestrost jídelníčku, vybírat si čerstvé a kvalitní potraviny. Zajisté vašemu tělu neuškodí si při grilování dopřát k masu například tatarskou omáčku, pokud se budete držet doporučené velikosti porce, což je v tomto případě jedna polévková lžíce,“ uvádí na pravou míru Jiří Brát, nezávislý konzultant technologie potravin. „Navíc rostlinné oleje obsažené v majonéze umožňují tělu vstřebat vitaminy rozpustné v tucích (A, D a K), které jsou pro tělo esenciální. Například majonéza  Hellmann´s se tak nejen díky své krémové chuti, ale i obsahu řepkového oleje stává ideálním dressingem pro zeleninové saláty.“ Obecně se také doporučuje důsledné čištění grilu, nejlépe po každém grilování.

7. GRILOVÁNÍ VE SVĚTĚ

Grilování je populární po celém světě. Jiný kraj, jiný mrav, proto každá kultura dodává této aktivitě vlastní náboj.  Výjimečná je v grilování Austrálie, která jej povýšila na národní sport. Grilovací stůl tu najdete za každým rohem, v parku nebo třeba na pláži, a kdo negriluje alespoň párkrát do měsíce, jako by ani nebyl. Dle aktuálního výzkumu jsou Češi Australanům minimálně v patách.

Průzkum AkcniCeny.cz

   
17.06.2016 - Redakční novinky - autor: Kristina Vodičková

Komentáře:

  1. avatar
    [2] chanahd [*]

    To grilování na balkoně je šílený. Zažila jsem když toto provozovali sousedi mé kamarádky, kde jsem byla zrovna na návštěvě. To je na facku. Toho smradu, co šlo lidem domů...

    superkarma: 0 17.06.2016, 09:51:44
  2. [1] bobani [*]

    grilování , to je moje Sml22

    superkarma: 0 17.06.2016, 08:15:46

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme