Bulvár

Jak správně vybrat kapra

Štědrým dnem, přesněji večeří, končil půst. Kraj od kraje se v dřívějších dobách lišilo složení večeře. Ryba se jedla zejména v Jižních Čechách. Nicméně se ryba považovala za postní jídlo. Později se za postní jídlo považovalo vše, co plave. V některých částech Německa mělo toto považování za následek pomalu vyhubení bobrů. Nechme bobry plavat a dejme si kapra a bramborový salát.

kapr

Jako dítě jsem nesnášela, když se z rozhlasu ozvalo: „Hlášení obecního rozhlasu. Od zítřka začíná prodej kaprů před Priorem.“ Nezbylo nic jiného než onen den popadnout síťovku a jít si vymrznout dlouhou frontu na kapra. Samozřejmě živého. Doma následovalo naložení kapra do vany a den před Vánoci jeho poprava, pitva, zabalení do županu a kremace, pardon, smažení. Bylo mi ho líto, nebožtíka.

Asi tušíte, co nás čeká dnes. Jednoduše - nákup kaprů, vinných klobás, či masa na řízky.
Ze zásady kupujeme kapra zabitého, vykuchaného. Usmrcené kapry nabízejí hypermarkety a některá řeznictví. U vakuovaných ryb pečlivě zkoumáme datum spotřeby a neporušenost obalu. Malá kůstka může nenápadně protrhnout obal, však zápach z takové ryby bude více než nápadný. Od zabití do spotřeby nemá uběhnout déle než týden.

Kdo je příznivcem ryb z kádí, nebojte se prohlédnout, v jakém prostředí kapr plave, a jestli sem tam nějaký neplave bříškem nahoru. Kapra si nechte zabít a nevěřte prodejci, že zrovna před minutkou jednoho zabil právě pro vás. Jenže je tu ještě jeden problém. Prodavač zaloví v kádi, vytáhne, zabije a v tom fofru si možná ani nevšimnete, jestli se před usmrcením ryba hýbala. Zkuste zatahat kapra za šupiny. Jestli jdou lehce vytrhnout, nebo samy odpadají, ryba není čerstvě zabitá. Nekupujte ani kapra, kterému z těla čouhají kosti, má zapadlé či matné oči. Zkuste do něj šťouchnout. Je-li kapr čerstvě zabitý, po zapíchnutí prstu se důlek rychle vyrovná. Povrch má kovový lesk, kůže je neporušená s malým množství hlenu. Jestli se po píchnutí prstem povrch nevyrovná, nebo jen velmi pomalu, vezměte paličku a flákněte jednu prodavači po hlavě. Právě se vás snažil ošidit bůhví jak dlouho chcíplým kaprem.

Zkoumat kvalitu je prvním oříškem, který při koupi musíme rozlousknout. Druhým oříškem je kvantita. Jak velkého kusance vzít? Někdo je názoru, že malý kapr nesmrdí bahnem a ideální je dvoukilák. Jiný odvětí, že nejlepší jsou větší kusy, protože mají vyvinuté pohlavní žlázy a rybí polévka bez mlíčí či jiker je o ničem. Navíc se kapr z rybníka loví s předstihem a pak se nechá plavat v sádkách. To jsou takové obří necky, kterými pluje kapřík tam a sem a smradu z bahna se zbaví. Nejlepší jsou říční kapři. Mají vysoký podíl masa a nízký tuku. Jenže, kdo by měl odvahu jíst rybu z našich řek? Mám blízko řeku Labe a tuším, že by kapr po bahně nesmrděl. Za to bych však mohla ochutnat petrolej, barvy, laky a kdovíjakou drogerii ještě.

Já kupuji dvoukiláka, neboť o něm vím, že nemá pohlavní buňky či jen minimální, které klidně zapřu. Manžel tento fígl ještě neprokoukl a hořekuje, že polévka bez mlíčí a jiker není ono. Občas mě přečůrá tchán, jemuž polévku vařím také. Donese klidně rybí vnitřnosti koupené zvlášť. V tom případě je zasmažím na másle a manželovi do polévky přidávám sólo.

To máme kvalitu i kvantitu. Zabitého kapra odneseme co nejdříve domů. Pokud jsme si nenechali vykuchat, učiníme to po příchodu domů. Budeme potřebovat velice ostrý nůž s tenkou špičkou. Pitvu provádíme od konečníku směrem k žábrám. Dbáme na to, abychom neporušili žluč. Vnitřnosti opatrně vyjmeme. Žluč odřízneme a zlikvidujeme. Dušičku si můžete usušit a pak jí bouchnout. Je to docela rána. Jako děti jsme to prováděly velmi rády. Odřízněte hlavu a vyberte žábry, vypíchněte oči. Kapra omyjte vlažnou vodou, usušte a dejte do mrazáku.

Pokud se bojíte rybího zápachu, vyřešte to citronem. Den před přípravou kapra jej nakrájejte. Vkládejte do nádoby stylem - patro kapra, patro pokrájeného a omytého citronu, atd. U nás se citron nevede, neb holky mají alergii na citrusy. Dám vařit do hrnce bobkový list, nové koření, trochu soli, kmínu a pár kuliček pepře. Když se voda vaří, odstavím hrnec. Do hrnce vložím naporcovaného kapra na pár minut. Maximálně pět. Vyndám, vysuším a připravuji. Nejčastěji pečeme na víně. Pár podkoviček osmažíme v trojobale. Obojí je dobrota.

Kaprologie je spláchnutá, pojďme zjistit, co nám na dnes připravili dějepisáři :)

Jak lze také dělit cukroví?
Vzhledné a nejedlé nebo jedlé a nevzhledné?

Zkuste si vyrobit vlastní ozdobičky na stromek.

Vánoční zvyky - znáte je?

Povězme si něco o Štěpánovi

Je vám líto sundat ze dveří věnec? Zkuste ho obměnit podle roční doby.

Zbyde-li vám chvilka času, vyrobte si svícny.

Vánoce jsou pohádkový čas, nechme se okouzlit pohádkou o klobouku.

A na závěr krásné přání od Leny

   
18.12.2012 - Blog redakce - autor: Vlaďka Husárová

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [39] bleblemcy [*]

    My máme na vánoce raději filéSml16

    superkarma: 0 21.03.2013, 04:47:16
  2. avatar
    [38] saruz [*]

    kapra kupujeme živého, o jeho zabití, vykuchání a naporcování se vždy stará manžel Sml22

    superkarma: 0 18.12.2012, 23:39:04
  3. avatar
    [37] *Lefff* [*]

    Kapra nemusím, ale tradice si žádá své, takže jej kupujeme. Plus jikry a mlíčí. Narozdíl od své mámy, které se rybí polévka hnusí, jsem se ji naučila vařit a mně i manželovi chutná. Děti ji teprve "hledají". Kapra smaženého v trojobalu máme jen kousek kvůli tradici, jinak naše štědrovečerní večeře obsahuje lososa a tresku (dětem spíš než losos chutná právě treska nebo pangasius).

    Zabít a vykuchat kapra svedu, ale nedělám to ráda. Sliz a ostrý nůž v ruce - to u mě moc dohromady nejde. Navíc ten binec všude okolo... Každoročně si kladu na pomyslné misky vah peníze za zabití, vykuchání a očištění versus úmornou práci a následný úklid.

    Ještě pár dní a zase to budu, ráda, řešit Sml16

    superkarma: 0 18.12.2012, 22:57:22
  4. [36] Trefa [*]

    Trefa:ja kapra miluju,bez nej by ani vanoce nebyli.

    superkarma: 0 18.12.2012, 21:45:09
  5. [35] jithule [*]

    kapra kupujeme každý rok

    superkarma: 0 18.12.2012, 21:21:23
  6. avatar
    [34] arminka [*]

    Sml16 tak to nechávám na přitelovi, já už pak jenom vařím, peču, smažím Sml30

    superkarma: 0 18.12.2012, 21:06:26
  7. avatar
    [33] ala 312 [*]

    Kapra nekupujeme, dostáváme každoročně od manželovi maminky dva kousky a také rybí polévku, je moc dobrá.

    superkarma: 0 18.12.2012, 21:03:09
  8. avatar
    [32] marianaant [*]

    Já bych byla pro štiku.Sml16

    superkarma: 0 18.12.2012, 19:21:53
  9. [31] free [*]

    My máme rádi pstruhy. Vím není to tradiční ale je to tak.

    superkarma: 0 18.12.2012, 19:09:48

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [30] jerenika [*]

    Dušičku si můžete usušit a pak jí bouchnout... Sml23  Sml54

    superkarma: 0 18.12.2012, 18:08:50
  2. [29] dadma [*]

    Kapra jí jen manžel.Na Vánoce ho vždy koupíme.Ale nechám ho zabít a nebo v nějakém marketu koupím nemraženého vakuově baleného.

    superkarma: 0 18.12.2012, 18:08:28
  3. [28] Saritka [*]

    Kapra musíme mít.Sml30

    superkarma: 0 18.12.2012, 16:35:45
  4. avatar
    [27] verkaH [*]

    Jen tak mimochodem mě zaujal link co s dětmi po Vánocích a ono jde o dveře.

    superkarma: 0 18.12.2012, 15:50:20
  5. avatar
    [26] verkaH [*]

    Kapra vybírá manžel. Jako správný rybář by si ho asi měl chytít....

    superkarma: 0 18.12.2012, 15:47:15
  6. avatar
    [25] kapkamore [*]

    Když kupuji kapra, tak jedině 3 kg

    superkarma: 0 18.12.2012, 15:11:00
  7. [24] funnka [*]

    taky budeme mít amura kterýho manžel v létě chytl

    superkarma: 0 18.12.2012, 15:02:53
  8. avatar
    [23] Judo [*]

    Kapra nekupujiSml15

    superkarma: 0 18.12.2012, 14:31:55
  9. [22] magic11 [*]

    na dušičku si taky pamatuji Sml30Sml67

    superkarma: 0 18.12.2012, 14:01:08
  10. avatar
    [21] ladouch [*]

    Kapra kupuje každý rok manžel a zatím vybral vždycky dobře.

    superkarma: 0 18.12.2012, 12:58:10
  11. avatar
    [20] tepito [*]

    koupit kapra to je věda-to jsem ani netušilaSml16

    superkarma: 0 18.12.2012, 12:48:34
  12. avatar
    [19] ekleinovka [*]

    Kapra nekupujeme, ráno jsem nakoupila kalamáry a ještě klukům koupím obalené file, a hlavně, kuřecí řízky

    superkarma: 0 18.12.2012, 12:27:57
  13. [18] doginka [*]

    kapra kupujeme tak dvouapůlkilového

    superkarma: 0 18.12.2012, 10:43:37
  14. avatar
    [17] novinka [*]

    už vidím jak při nákupu, kapra ještě zkoumám tahajíc ho za šupinySml52, jsem ráda,že vystojím frontu, zabijou mi ho a mažem domůSml24

    superkarma: 0 18.12.2012, 10:21:05
  15. [16] Vlaďka Husárová [*]

    pajda — #14 Já kuchám ryby sama a zatím jsem žluč neprotrhla.

    Jsem ani nevěděla, že když se hned opláchne, tak nic nenapáchá. Ale opláchnout by bylo první, co by mě napadlo Sml54.

    Skákající kapr v tramvaji, to muselo být něco Sml15.

    superkarma: 0 18.12.2012, 10:07:03
  16. [15] Vlaďka Husárová [*]

    delfi.na — #13 Mňam. Chutnal mi i tatarák Sml54.

    superkarma: 0 18.12.2012, 10:05:53
  17. avatar
    [14] pajda [*]

    A kdo mě zkusí ukamenovat, když prozradím, že žluč je prostě jen tekutina? A protože nežiji v jeskyni a mám doma tekoucí vodu, nebojím se jejího protržení. Pokud totiž žluč okamžitě opláchneme, nenechá její prasknutí žádné následky. Tolik k oblíbené výmluvě, proč nekuchat kapra sami...jinak si kapra zabíjím i kuchám sama, protože málokdy v řeznictví zabijí rybu pořádně. Podstatné totiž je, že ji musí nejen praštit, ale i vykrvit. Oblíbené "píchnutí pod tlamu" má málokdy účinek. Po zážitku, kdy mi "odborně zabitý" kapr v tramvaji ožil a skákal po celém vozidle, už neriskuji.

    1. na komentář reaguje Vlaďka Husárová — #16
    superkarma: 0 18.12.2012, 09:34:21
  18. avatar
    [13] delfi.na [*]

    kapra můžeme a takové kapří hranolky, to je dobrota

    1. na komentář reaguje Vlaďka Husárová — #15
    superkarma: 0 18.12.2012, 09:27:26
  19. avatar
    [12] vmarta [*]

    kupujeme živého...máme kapra rádi i přes rok

    superkarma: 0 18.12.2012, 08:16:43
  20. [11] step1 [*]

    Já kupuji taky dvoukiláka a vždy má mlíčí nebo jikry. Ještě jsem kapra bez tohoto nedostala. Sml80

    superkarma: 0 18.12.2012, 07:49:16
  21. [10] honzule8 [*]

    vybírá přítel, a většinou bereme menší rybičku, ty jsou lepší na chuť. jinak ryby milujeme

    superkarma: 0 18.12.2012, 07:43:22
  22. avatar
    [9] tajnostii [*]

    Dobré ráno,My raději Lososa nebo treskuSml30Kapra nemusímeSml23

    superkarma: 0 18.12.2012, 06:55:56
  23. avatar
    [8] lenig [*]

    krásné ránoSml7

    máme raději amura a pokud ho seženeme, manžel si s ním poradí Sml59

    superkarma: 1 18.12.2012, 06:29:00
  24. [7] IVECO [*]

    u nás by ho nikdo nezabil  Sml30Sml30Sml30 takže si ho necháme zavraždit na místě...

    superkarma: 0 18.12.2012, 06:26:46
  25. avatar
    [6] Kytinkak [*]

    hezký den přeji...

    my si koupíme živého a manžel se s ním doma popera Sml30

    superkarma: 0 18.12.2012, 06:17:04
  26. avatar
    [5] Věrulinka [*]

    Sml67

     na to je machr manžel, i když si umím vybrat Sml22

    superkarma: 0 18.12.2012, 06:04:02
  27. avatar
    [4] LudPa [*]

    Tak do toho manželovi nemluvím.

    superkarma: 1 18.12.2012, 05:55:41
  28. [3] anina4 [*]

    každoročně máme kapra,stará se o to manžel, koupí,nemá problém ho zabít ,naporcuje,obalí a já už jen usmažím

    superkarma: 0 18.12.2012, 05:53:15
  29. avatar
    [2] Jindriska8 [*]

    Kapra kupujeme živého přímo z kádě,musí mít tři kila.Manžel ho doma vykuchá a naporcuje a každý dostane šupinu pro štěstí.Sml22

    superkarma: 0 18.12.2012, 01:54:26
  30. avatar
    [1] hubajda [*]

    kapra nekupuji muz ho neji a dcera nemuze

    superkarma: 0 18.12.2012, 00:40:25

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme