Reklama

Štědrý den je už za dveřmi. Dárky nakoupené, zabalené, cukroví napečené,ale to nejdůležitější nás teprve čeká. Krásně prostřený štědrovečerní stůl a dlouho očekávaná večeře. Jak prostíráte stůl vy? Máte nějaká pravidla,která dodržujete?Pokud si nevíte rady,přečtěte si pár typů.

Vánoce jsou čas, kdy je vhodné vyndat ze skříně například krajkový nebo damaškový ubrus po babičce, který ještě více zdůrazní výjimečnost sváteční chvíle.

Ubrus doplní textilní ubrousky, které by měly mít rozměr alespoň 50 x 50 cm, aby se daly dobře skládat. Na ubrus můžeme položit girlandu z chvojí, vyzdobenou sušenými květinami, zlatými hvězdami, stuhami a podobně. Módní a velice elegantní je, když namísto ubrusu prostřeme na stůl pouze dva pruhy látky do tvaru kříže.

Pokud chcete, aby vaše stolování probíhalo podle obecně daných a odborníky na gastronomii dodržovaných pravidel, měli byste se mimo jiné řídit následujícími zásadami :

    * Ubrus má přečnívat o 30 cm pod hranou stolu.
    * Přes hlavní ubrus se může položit užší pás látky a to rovnoběžně nebo napříč do středu, podle potřeby.
    * Při podávání předkrmu, klademe nejprve klubový talíř a na něj menší mělký talíř s ubrouskem. Pokud předkrm nenabízíme, klademe nejprve jídelní talíř na který položíme hluboký polévkový talíř.
    * Po stranách talíře položíme masový příbor, polévkovou a dezertní lžíci , případně rybí příbor.
    * Dezertní příbor se může položit také nad klubový talíř.
    * Talíř na pečivo umístíme vlevo od vidličky.
    * Sklenka na víno patří nad špičku jídelního nože.
    * Sklenky na sekt stavíme do řady nebo trojúhelníku.
    * Sklenku na pivo nebo vodu postavíme vpravo od sklenky na víno.

Nase Veru


Ne že by se mě vánoční prostírání nějak týkalo, jak jste si mohly přečíst v mém článku, ale rozhodně děkuji za další ponaučení, jak to má být správně. Jednou to určitě využiji! ;) Posílám vám 1000 bodů.