Reklama

JihlavankaPozvání na kávu je dodnes vnímáno jako přátelské gesto spojené s pohodou. K této pohodě přispívá již od roku 1993 i kávová jednička Jihlavanka. Vyrábí se podle léty osvědčené receptury z kvalitních kávových zrn. Pro přípravu „českého turka“, který má u nás své pevné, historicky dané místo, se nejlépe hodí intenzivní káva Jihlavanka Standard nebo příjemná Jihlavanka Standard Extra Jemná. Jsou vyváženou směsí kávových zrn Robusta a Arabica, pražených do středně hnědého skořicového odstínu a mletých najemno. Při správné přípravě se dokonale vyluhují a výsledkem je lahodný „turek“ s intenzivním aroma a jemnou oříškovou pěnou na povrchu. Pro přípravu v ručním presovači se zase nejlépe hodí Jihlavanka Extra Special ze 100% kávy Arabica, mleté na středně hrubý stupeň, A pokud spěcháte, bude pro vás tou pravou volbou některá ze tří rychle rozpustných instantních káv Jihlavanka. Jihlavanka vděčí za svoji oblibu nejen hořkosladkému chuťovému profilu, přesně odpovídajícímu tuzemským chuťovým preferencím, ale i vyváženému poměru kvality a ceny.

Jak Češi k turku přišli…

jihlavankaZa kávu vlastně vděčíme Turkům. Jejich pustošivé tažení Evropou skončilo až v září roku 1863 v rozhodující bitvě u Vídně. Součástí válečné kořisti bylo tehdy i mnoho žoků kávy, z nichž byla část převezena i do Prahy, Jindřichova Hradce, Brna, Olomouce a dalších měst. Řadoví obyvatelé si mohli na kávě pochutnávat o několik let později, když na konci 17. století začal kávu v Praze prodávat podnikavý Arab Gorgos Hatalah il Damašky, který po konverzi ke katolické víře přijal jméno Jiří Deodat. Původně připravoval kávový odvar - tureckou kávu - ve svém bytě v dnešní pražské Karlově ulici a prodával ji jako pouliční prodavač z vědra, které nosil zavěšené na krku ulicemi Starého Města spolu s malými koflíky a třtinovým cukrem. A tady nejspíš začíná stopa českého turka. Jiří Deodát získal roku 1714 měšťanské právo a povolení k provozování první kavárny na našem území, kterou otevřel v Praze pod Malostranskou mosteckou věží.

Jihlavanka pro život v pohodě

I dnes, po více než 300 letech, je český turek stále fenoménem hodným pozornosti. Víte, že osm z deseti šálků, připravených z pražené kávy, se v Čechách a na Moravě podává na způsob českého turka? Má to svůj dobrý důvod, a není jím boj s časem! Takto připravená káva má totiž intenzivní chuť a bohatě rozvine své aroma. Metoda spaření mleté kávy vodou těsně pod bodem varu se při dodržení jednoduchých pravidel dodnes využívá při tzv. „cuppingu“, tedy hodnocení kávy znalci např. při nákupu kávy, jako kontrolní metoda v průběhu pražení a vytváření směsí nebo při degustacích na soutěžích. A jak si připravíte českého turka, na kterém si opravdu pochutnáte?

Krok 1: Kterou kávu pro českého turka?

Do nahřátého hrnku (stačí jej vypláchnout horkou vodou) vložte 7 − 9 g, tedy dvě vrchovaté lžičky kávy umleté najemno. Příliš hrubě mletá káva se nevyluhuje dokonale, částečky plavou na povrchu a nápoj chutná slabě. Dobrého turka ale nepřipravíte ani z kávy mleté velmi jemně, tzv. „na prach“ – nápoj chutná nepříjemně hořce a trpce. Pro přípravu českého turka je ideální intenzivní káva Jihlavanka Standard nebo příjemná Jihlavanka Standard Extra Jemná, a to svojí kompozicí, způsobem pražení i hrubostí mletí. Její receptura je léty osvědčenou, optimálně vyváženou směsí zrn typu Robusta a Arabica pražených do středně hnědého skořicového odstínu a mletých najemno – přesně pro přípravu českého turka.

Krok 2: Čerstvá voda a technika zalévání

Dolijte kávu asi 1,5 dcl vody, kterou necháte zahřát těsně k bodu varu, nejlépe na teplotu 98 °C. Voda musí být čerstvá a studená, taková, abyste se jí s chutí napili. Jedině čerstvá voda má totiž dostatek kyslíku, který je spolu s minerálními látkami nositelem aromatických složek kávy. Zalévejte postupně – nejprve do jedné třetiny a pak nadvakrát dolijte zbytek vody krouživým pohybem. Snažte se, aby proud vody nebyl příliš prudký, tedy ne příliš shora, aby se mletá káva co nejméně zvířila a nevyplavala na povrch. Takto se optimálně vyluhují chuťové i aromatické látky do šálku nápoje.

Krok 3: Když lžička zacinká…

Zlehka třikrát zamíchejte. Odměnou vám bude lehká pěna v barvě mléčné čokolády. Poklepejte lžičkou o okraj šálku, aby kávové částečky začaly klesat a počkejte asi tři minuty, než se sedlina usadí na dně. To bude mít nápoj optimální teplotu: asi 72 – 75 °C. Nenechejte svůj nápoj dlouho čekat – říká se, že dobrá káva má být horká, jako peklo.

Další tipy pro přípravu chutné kávy

JihlavankaAť už připravujete kávový nápoj z pražené mleté kávy na způsob českého turka, v ručním presovači nebo sáhnete po instantní kávě, kvalita a teplota vody zásadně ovlivňují to, zda si na černém moku opravdu pochutnáte. Používejte čerstvou vodu a nechejte ji dobře odtéci. Pokud doma nemáte opravdu kvalitní mlýnek, raději kupujte kávu mletou a balenou v ochranné atmosféře nebo vakuově balenou a sáček kávy uchovávejte uzavřený sponou v hermetické dóze v chladničce. Velmi záleží i na teplotě vody, kterou kávu zaléváte. Pro přípravu českého turka použijte vodu mírně pod bodem varu, asi 98 °C. Pro přípravu v ručním presovači je ideální teplota kolem 95 °C a pokud máte čas jen na šálek nápoje z instantní kávy, ohřejte vodu jen na 90 °C, abyste kávu nespálili.

Pražená káva je ta pravá

Jestli si chcete na kávě opravdu pochutnat, volte rozhodně kávu praženou. Jedině čerstvě pražená káva, která je základem všech dalších kávových výrobků včetně instantní kávy, má skutečně intenzivní aroma. I samotná příprava kávy se může stát malým obřadem pro vás i vaše hosty. A nepotřebujete ani drahé vybavení, což je nepochybně jedním z důvodů proč je osm z deseti šálků z pražené kávy v ČR připravených na způsob českého turka nebo proč roste obliba přípravy kávy pomocí ručního presovače. Nejoblíbenější značkou pražené kávy je v ČR po mnoho let Jihlavanka.