Vaření

Jak snadno připravit nadýchané rolády a piškotové korpusy

Moučníky ze šlehaných těst jsou pro jednoduchost a rychlost přípravy zvlášť oblíbené. Roláda nebo dortový řez připravený ze správně našlehaného těsta je skutečným pochutnáním, kterému lze jen těžko odolat. Šlehaná těsta jsou vhodná právě pro přípravu rolád a mnoha podob řezů s ovocem, ale jsou také vynikající  pro jemné dortové korpusy a bábovky.
Jejich uplatnění v naší kuchyni je skutečně mnohostranné. Je jen třeba vědět, jak na to.

 

 

Jak nejlépe připravit šlehané těsto?

 

Šlehaná těsta s Herou snadno a rychle:

 

  • U šlehaných těst je důležité dobré vyšlehání vajec. Nejlepším postupem je vyšlehat celá vejce najednou s cukrem na vodní lázni. Vejce jsou takto lépe šlehatelná, protože nahřátím se sníží povrchové napětí tekutiny a vejce se vyšlehají ve velmi objemnou hmotu. Před došleháním přidáme 2 lžíce vody, abychom nahradili její úbytek způsobený odpařováním při nahřívání na vodní lázni.
     
  • Pokud vejce nechceme šlehat na vodní lázni, můžeme je nahřát s cukrem na 45 °C v kastrůlku a poté vyšlehat
     
  • Heru rozehříváme pozvolna, aby se nepřepálila. Do těsta ji vléváme až nakonec, aby hmota neklesla na objemu, nesmí však být příliš teplá, aby se těsto nespařilo
     
  • Mouku musíme prosévat, aby se provzdušnila a při míchání do těsta netvořila hrudky 
     
  • Pokud používáme do těsta kakao, mouku  proséváme s kakaem a kypřícím práškem dohromady, aby se jednotlivé součásti dobře promísily
  • Moučníky ze šlehaných těst jsou pro jednoduchost a rychlost přípravy zvlášť oblíbené. Šlehaná těsta jsou vhodná pro přípravu bábovek, rolád, dortových korpusů, ale i ovocných řezů.  

Pokud máte šlehaná těsta v oblibě, doporučujeme vyzkoušet moučníky dle následujících receptů.

V případě, že jste v pečení zákusků začátečníky, použijte rady Hery a její recepty ke svému zdokonalení. Jemné šlehané těsto je lehké a velmi snadné na přípravu.

 

JEMNÁ PIŠKOTOVÁ ROLÁDA

1 hrneček = 250 ml

 

Těsto:

50 g Hery (1 dílek na obalu)

1/2 hrnečku cukru krupice

1 hrneček hladké mouky

6 ks vajec

             

Náplň:

150 g lučiny

150 g šlehačky

3 polévkové lžíce cukru moučka 

10 g želatiny

50 ml voda do želatiny 

 

Dohotovení:

100 ml šlehačky

250 g jahod

50 g čokoládové poleva

 

Korpus: Vejce s cukrem vyšleháme v hustou pěnu. Do této hmoty postupně vmícháme mouku a nakonec rozpuštěnou vychladlou Heru. Rozetřeme na pečicí papír plát asi 1 cm silný. V elektrické troubě pečeme při 220 °C asi 5 minut. Po upečení na povrchu lehce pomoučníme, otočíme na utěrku a necháme vychladnout.

 

Náplň: Lučinu utřeme s cukrem a přidáme vyšlehanou šlehačku. Připravíme si želatinu, kterou namočíme do studené vody a následně přivedeme téměř k bodu varu. Takto horkou ji přidáme do směsi šlehačky a lučiny a dobře promícháme. Z upečeného piškotového plátu opatrně strhneme papír a potřeme náplní. Pomocí utěrky stočíme roládu a dáme vychladit. Po zatuhnutí potřeme vyšlehanou šlehačkou. Nakonec zdobíme jahodami a čokoládovou polevou.

 

Hera radí, jak připravit piškotové těsto: 

- Piškotové těsto připravujeme z čerstvých vajec, hladké mouky, jemného pískového cukru a Hery

- Těsto roztíráme na pečicí papír. Po upečení lehce pomoučníme, aby se nám plát nepřilepil na utěrku, a strhneme papír. Pokud papír nejde strhnout, navlhčíme ho studenou vodou a po chvilce odtrhneme. Místo utěrky můžeme použít na stáčení také pečicí papír.

 

 

SMETANOVÝ DORT S BORŮVKAMI

1 hrneček = 250 ml

 

Šlehané piškotové těsto, korpus:

50 g  Hera (1 dílek na obalu)

6 ks vajec

1 ½ hrnečku cukru krupice

2 hrnečky hladké mouky

½ lžičky kypřícího prášku do pečiva

 

Náplň:

500 ml Rama Cremefine ke šlehání

½ hrnečku cukru moučka

200 g borůvek

 

Vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny. Přidáme prosátou mouku s kypřicím práškem a nakonec rozpuštěnou vlažnou Heru. Vše zlehka promícháme a naplníme do dortové formy o průměru 26 cm. Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C asi 40 minut.  Po upečení necháme vychladnout. Upečený korpus vyklopíme z dortové formy a vodorovně rozkrojíme v polovině na dva díly. Ramu Cremefine ušleháme s cukrem na tuhou šlehačku. Polovinu šlehačky smícháme s polovinou borůvek a rozetřeme na spodní díl korpusu. Přiklopíme horním dílem, celý povrch potřeme zbylou šlehačkou a posypeme borůvkami. Dáme do chladničky asi na hodinu vychladit a pak podáváme.

 

Mnoho zdaru při pečení a dobrou chuť vám přeje Hera a Žena-in!

Více o Heře najdete na stránkách www.hera-peceni.cz

 

 

 

   
03.12.2004 - Sezona - autor: Jindřiška Kleknerová

Komentáře:

  1. [253] jithule [*]

    rolády peču ráda

    superkarma: 0 24.12.2012, 22:04:11
  2. avatar
    [252] ivory [*]

    Sml67

    superkarma: 0 14.11.2012, 12:48:08
  3. avatar
    [251] hubajda [*]

    drzim svych receptu

    superkarma: 0 07.11.2012, 23:09:38
  4. avatar
    [7] moula [*]

    to mi po....zlata rybko! Celej zivot delam dle nasi babicky (ktera slouzila u vznesene rodiny hodne, hodne davno a naucili ji tam varit uplne fantasticky) snih z bilku a sleham zloutky, do kterych se potom zasleha cukr, prida mouka a pomalu zamicha ten snih. nikdy do piskotu tuk nedavala. Musim to hned jit zkusit.
    Danus, jako tvoje babovka mam recepis na bilkovy chlebicek, vsechno stejne, akorat zadne zloutky, delam to na vanoce, kdyz mam plno zbylych bilku od test na cukrovi. Ale do pekacku a vykladam alobalem pro jistotu.

    superkarma: 0 04.12.2004, 13:08:06
  5. avatar
    [6] moula [*]

    to mi po....zlata rybko! Celej zivot delam dle nasi babicky (ktera slouzila u vznesene rodiny hodne, hodne davno a naucili ji tam varit uplne fantasticky) snih z bilku a sleham zloutky, do kterych se potom zasleha cukr, prida mouka a pomalu zamicha ten snih. nikdy do piskotu tuk nedavala. Musim to hned jit zkusit.
    Danus, jako tvoje babovka mam recepis na bilkovy chlebicek, vsechno stejne, akorat zadne zloutky, delam to na vanoce, kdyz mam plno zbylych bilku od test na cukrovi. Ale do pekacku a vykladam alobalem pro jistotu.

    superkarma: 0 04.12.2004, 13:05:34
  6. avatar
    [5] evusche [*]

    danus: ta silikonova ale, jinak se ta forma vymazat musí ne?

    superkarma: 0 03.12.2004, 14:13:30
  7. avatar
    [2] alko [*]

    Pro mě je tenhle způsob přípravy těsta taky novinka. Vyzkouším - uvidím.

    superkarma: 0 03.12.2004, 09:40:20

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme