Téměř nikdo z nás denně nenakupuje čerstvé potraviny. Při správném skladování to také ani není nutné. Od čeho máme ledničku?

Maso a ryby bychom po nákupu měli co nejrychleji uložit do chladu. Ideální jsou teploty od 2 do 4 ºC. Pokud máme domů delší cestu, použijeme izolovanou přenosnou tašku.

Salámy a uzeniny se nejlépe uchovávají vakuově balené. Praktické jsou plastové krabice se vzduchotěsnými víčky.

Zelenina ne vždy patří do lednice. Například rajčata a okurky v ní rychleji ztrácejí svou chuť.

Sýry skladujeme od salámů a uzenin odděleně, aby si uchovaly svou vlastní chuť a vůni.

Výrobky kupujeme pokud možno v celku – tak jim nejdéle vydrží aroma a čerstvost. Praktické krabičky skladování velmi usnadní. Z plastové krabice se vývěvou odčerpá vzduch a potraviny v ní tak vydrží mnohem déle.

Při zmrazování platí: čím rychleji teplota klesá, tím lépe zůstane kvalita potravin zachována. Praktické jsou lednice s displejem, na kterém lze vyčíst teplotu, a u nichž lze případně vnějším regulátorem teplotu upravovat.

Praktické rady do kuchyně:
• Banány, melouny a broskve nejdéle vydrží, budeme-li je skladovat při pokojové teplotě
• Citlivé jahody, maliny a další bobuloviny uložíme nemyté v sítu do lednice
• Mrkev a ředkvičky zůstanou déle křupavé, když pečlivě odstraníme všechny zelené listy
• Brambory mají rády tmu, vzduch, sucho a chladno. Pozor, nikdy je neskladujeme společně s cibulí ani jablky!
• Čaj, kávu a ostatní koření skladujeme v suchu a chráníme je před světlem, jinak totiž velice rychle ztrácejí aroma

Reklama