Vaření

Jak si v vybrat zmrzlinu? Praktické rady a nejčastější mýty

Každý Čech si ročně pochutná v průměru na třech litrech zmrzliny. Nebo například na dvaceti nanukách. Řadíme se tak k evropskému průměru. Nejraději máme vanilkovou, čokoládovou a jahodovou. Jenže jak si vybrat skutečně chutnou a kvalitní zmrzlinu?

děti a zmrzlina

„Kvalitu zmrzliny tvoří dvě věci. Na jedné straně jsou to suroviny, tedy receptura. Na druhé straně jsou to hygienické podmínky. Zejména v letních měsících se riziko nevhodného zacházení se zmrzlinou zvyšuje. Z tohoto pohledu je nejbezpečnější zmrzlina, se kterou prodejce nemusí nijak manipulovat,“ vysvětluje Olga Benešová, technolog výroby zmrzliny.

1. Kopečková, točená nebo nanuk?

Z hlediska dodržení hygieny a s ohledem na rizika spojená s nevhodným zacházením se zmrzlinou je nejbezpečnější balený nanuk. Hned vedle něho pak kopečková zmrzlina. Nejvíce riziková je naopak točená zmrzlina. Ta se připravuje až v místě prodeje, nejčastěji smícháním připravené směsi s vodou. Riziko tak představuje už samotná voda. Jindy například nedostatečně vyčištěný mrazící stroj.

NÁZOR ODBORNÍKA:

„Balené nanuky se vyrábí za přísných hygienických podmínek v průmyslových potravinářských závodech. Veškerá výroba je pod přísnou kontrolou - od výběru surovin, obalů, mezioperační kontroly až po finální výrobek. Zmrzlina opouští brány závodu, až veškeré laboratorní rozbory prokáží zdravotní nezávadnost výrobku a soulad s požadovanými chemickými a fyzikálními parametry. Stejný důraz na kontrolu a dodržení skladovacích podmínek mražených krémů  se klade v celé další distribuci až po mrazící skříně v obchodech. Teplota skladování mražených krémů musí být -18 °C a níže.“

2. Podle čeho vybrat balený nanuk?

Při výběru nejprve zkontrolujte samotný mrazicí box. Pokud je uvnitř obalený ledem, pak nemrazí správně. Nanuky v něm mohou být jednou přemražené, podruhé naopak znehodnocené příliš vysokou teplotou. Na takovém nanuku si rozhodně nepochutnáte.

NÁZOR ODBORNÍKA:

Špatný teplotní režim výrobek poškozuje už na první pohled. Nanuky jsou pak pokryté krystalky ledu, deformované, mají gumovou konzistenci, a tím se snižuje i chuťová kvalita.“

3. Mléčný nebo vodový?

Jak v kategoriích zmrzlin vyrobených z mléka, tak  kategorii lidově nazývaných vodových nanuků se dá vždy vybrat. Výhodou zmrzlin obsahujících mléko,  tvaroh nebo jogurt je vyšší podíl bílkovin, tedy obvykle lepší výživové složení než u vodových zmrzlin. Při výběru „vodových nanuků“ je dobré hledat ty, které obsahují i  podíl ovocné složky. Některé vodové nanuky totiž obsahují vedle vody jen barviva, aromata a cukr. Proto je lepší si vybírat ovocné zmrzliny či sorbety než vodové zmrzliny.

NÁZOR ODBORNÍKA:

Dle platné legislativy řadíme zmrzliny do několika druhů, které musí být uvedeny na obalu výrobku:

  • Mražený smetanový krém (min 8 % mléčného tuku)
  • Mražený mléčný krém (min 2,5 % mléčného tuku)
  • Mražený krém s rostlinným tukem
  • Mražený ovocný krém (min 15 % ovocné složky, u citrusů 10 %)
  • Sorbet (min 25 % ovoce)
  • Vodová zmrzlina

4. Nanuk bez smetany není poctivý, ne?

Na trhu najdete různě složené nanuky. Některé obsahují smetanu, některé tvaroh, některé rostlinné tuky… faktem je, že nositelem chuti je obvykle tuk. A ten je buď obsažený ve smetaně, nebo přidaný z jiných zdrojů. Slepé ochutnávky ukázaly, že spotřebitel obvykle nerozezná, zda je výrobek ze smetany či rostlinného tuku.

NÁZOR ODBORNÍKA:

O chuti nanuku rozhoduje celkové surovinové složení, receptura, technologie výroby. Není vůbec pravidlo, že nanuk vyrobený ze smetany bude lepší než ostatní výrobky, např. s rostlinným tukem. Navíc je i velmi důležité sledovat a porovnávat výživové údaje výrobků.

děti pod stromem se zmrzlinou

5. Jaký nanuk je nejzdravější?

Zdravotně nezávadný by měl být každý nanuk, který opustí výrobní závod. Zákazník by pak měl sledovat výživové a surovinové složení. Výživově nejvhodnější jsou obvykle nanuky určené dětem. U výrobků Algida pod značkou Max a Míša v ovoci energetická hodnota výrobku nepřesahuje 110 kcal, obsahují do 10 g přidaných cukrů. Pokud se jedná o ovocný nanuk, tak musí obsahovat 15 % ovocné složky.

NÁZOR ODBORNÍKA:

„Už dávno neplatí, že zmrzlina je výživový hřích, ba naopak je vhodnou volbou dezertu, svačinky. Na trhu je široká škála zmrzlin. Je potřeba, aby se spotřebitel naučil číst texty na obalech, kde se dočte, o jaký druh zmrzliny jde, jaké je jeho surovinové složení, a co je velmi důležité pro výběr jsou výživové hodnoty výrobku – energetická hodnota, obsah tuku, nasycených mastných kyselin, cukru, bílkovin. Z výživového hlediska jsou vhodné například tvarohové zmrzliny. Tradiční český nanuk Míša je dokonce vhodnou svačinou. Polovinu jeho složení tvoří tvaroh, díky kterému je nanuk bohatší na obsah bílkovin.

6. Když přece jen nechci balený nanuk… mám na výběr?

S ohledem na zdravotní nezávadnost je lepší sáhnout po kopečkové zmrzlině od renomované značky. O maximální kvalitu se snaží například prodejci prémiové zmrzliny Carte D’Or. Ve vybraných kavárnách a cukrárnách můžete pořídit tuto kopečkovou zmrzlinu ve stejné kvalitě jako ve vaničce z obchodu. Taková zmrzlina byla vyrobena za stejně přísných podmínek jako balený nanuk. Prodejce zmrzlinu nabízí z vaniček, které byly naplněny ve výrobním závodě a sám do výrobku nezasahuje dříve než při porcování.

NÁZOR ODBORNÍKA:

„V letních měsících stoupá zájem o točenou zmrzlinu. I její milovníci dnes mají možnost vybrat si zdravotně naprosto nezávadný výrobek. Na různých výletních místech můžete narazit na zmrzlinu Cornetto Soft nebo My Cornetto. Taková zmrzlina se plní do speciálních válečků či lahví, které se ve výrobním závodě uzavřou podobně jako nanuky do jednotlivých porcí. Prodejce pak váleček vloží do speciálního výtlačného zařízení, které zmrzlinu natočí rovnou do kornoutu bez dotyku lidské ruky.“

7. Od známé značky nebo od malého zmrzlináře?

Výhodou malých výrobců je jejich flexibilita. Mohou si dovolit nabídnout svým zákazníkům netradiční příchutě. Například bazalkovou, levandulovou, mrkvovou… Někteří malovýrobci mají i velmi hygienické prostředí. Nevýhodou oproti velkým renomovaným značkám je však cena. Zatímco velkovýrobce dokáže prémiové suroviny nakoupit ve velkém, a tedy levněji, malovýrobce takovou výhodu obvykle nemá. Porce zmrzliny je v malém zmrzlinářství pak logicky dražší.

NÁZOR ODBORNÍKA:

„Hygienické nároky na velkovýrobce jsou opravdu velké. Z tohoto pohledu doporučuji zmrzlinu od známých značek. Ty mohou nabídnout produkty vyrobené za použití  specifických vysoce kvalitních surovin jako třeba vanilka z Madagaskaru nebo citrony ze Sicílie. Pokud však zákazník chce chuťově experimentovat, na své si přijde právě u malovýrobce. Ten si může totiž dovolit vyrobit jen malé množství od vícero zvláštních příchutí.“

   
18.08.2016 - Mlsání - autor: Tiskový materiál

Komentáře:

  1. avatar
    [10] SNÍŽEK [*]

    nanuky můžu denně a zmrzlinu raději kopečkovou Sml58

    superkarma: 0 18.08.2016, 19:32:56
  2. [9] Darmovzalova [*]

    Mám ráda točenou a když není tak si dám Míšu nebo Mrože.

    superkarma: 0 18.08.2016, 17:56:03
  3. [8] Goldenhair [*]

    nejradši mám kopečkovou punčovou, ale už je málokde, točenou vanilkovou a čokoládovou, z nanuků MíšuSml67

    superkarma: 0 18.08.2016, 17:05:13
  4. avatar
    [7] chanahd [*]

    Já si kupuju velice často v létě točenou a nikdy mi nic nebylo. Ono to nebude zase taková hrůza.

    superkarma: 0 18.08.2016, 16:30:19
  5. [6] babos [*]

    zmzlinu ne, ale dopřeji si někdy MÍŠUSml67

    superkarma: 0 18.08.2016, 14:44:23
  6. [5] Rikina [*]

    Někdo jí nanuky za mě - mám spotřebu tak tři za rok. Sml57 Je to strašně přeslazené. Ostatně jako skoro každá zmrzlina. Je pak po ní žízeň. Sml80

    superkarma: 0 18.08.2016, 11:01:20
  7. [4] pohadka [*]

    Tak já bohužel ujíždím na točené.

    superkarma: 0 18.08.2016, 10:08:28
  8. [3] bobani [*]

    zmrzlinu kopečkovou - nejraději citron , limetka, a nanuky české smetanové

    superkarma: 0 18.08.2016, 10:07:26
  9. [2] zlá teta [*]

    Já bych se mohla zmrzlinami a nanuky živit.Sml16

    superkarma: 0 18.08.2016, 08:43:26
  10. [1] Andreadornova [*]

    Nejradši mám magnum almond Sml52Sml52Sml52

    superkarma: 0 18.08.2016, 08:22:46

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme