Vaření

Jak si užít Vánoce při dodržování diety

Vánoce! Pro někoho synonymum rodinné pohody, pro jiného čas dárků a oslav. Při představě Vánoc si ale téměř každý představí stůl přeplněný nejrůznějšími dobrotami a oblíbenými jídly, která jsou mnohdy v přímém rozporu s doporučeními o zdravé výživě. Netíží-li nás zdravotní problémy, nemusíme složení svátečních jídelníčků příliš úzkostlivě hlídat. Ale co ti, kteří musí vzhledem
ke svému onemocnění respektovat různá dietní omezení? V naší republice jsou statistiky neúprosné – každý druhý z nás má zvýšenou hladinu cholesterolu a více než polovina má váhu vyšší, než odborníci doporučují. Nad skladbou vánočního menu by se tedy měla zamyslet většina z nás. Dá se vůbec tradice plných vánočních stolů skloubit s dietou? A co teprve štědrovečerní večeře? Věřte, že každý bez ohledu na výše zmíněné zdravotní problémy si štědrovečerní atmosféru může užít se vším všudy. Stačí dodržovat několik jednoduchých zásad, týkajících se zejména výběru potravin a jejich zpracování.

Pokud si naservírujeme klasické štědrovečerní menu, přijmeme na posezení téměř denní doporučenou dávku energie. Jen klasický smažený kapr doplněný bramborovým salátem se rovná celodennímu příjmu u přísnější redukční diety – cca 5000 kJ. Dáme-li si ještě zahuštěnou rybí polévku a na závěr kousek vánočky, přibližuje se hodnota naší večeře k 8000 kJ. A pak je tu ještě vánoční cukroví, a ruku na srdce, nikdy nezůstane u ochutnání jednoho kousku. Navíc je tradicí připravovat cukroví již od začátku prosince, štědrovečerní večeře je tak mnohdy pouze vyvrcholením měsíčního „ochutnávání“. Jestliže patříme k polovině méně šťastných, kteří mají zvýšenou hladinu cholesterolu nebo nadváhu, musíme nad stravou daleko více přemýšlet. Nabízí se dvě možnosti. Buď si ozdravíme klasické vánoční menu, nebo se necháme inspirovat novými trendy v kuchařství a připravíme si menu, které je lehčí, zdravější, ale přesto v něm nacházíme tradiční vánoční suroviny. Jestliže chcete zůstat
u klasického menu, nabízíme, způsob, jak ho upravit:

Štědrovečerní polévka

Chceme-li odlehčit štědrovečerní polévku, ať už je to rybí, hrachová či jiná, nebudeme ji zahušťovat moukou či jíškou, ale použijeme lisovanou zeleninu (hodí se i brambory). V případě rybí polévky nemusíme zahušťovat vůbec. A na závěr, pro vylepšení chuti, můžeme přidat do hotové polévky lžíci Flory s vlákninou. Takto připravenou polévkou snížíte množství energie o téměř 300 kJ a tuků o 4 g

Bramborový salát

Každý má svůj oblíbený recept – někdo klasický bramborový (brambory, hrášek, mrkev, okurka, cibule a „pojidlo“), někdo přidává více zeleniny, další používá pouze brambory a cibuli. Často se do salátu přidává také uzenina a vařené vejce. Dochucení a spojení salátu je také různorodé - od hořčice, přes ocet až k tradiční majonéze. Jak udělat z tradičního salátu lehký salát?

  • Majonézu nahraďte lehkou omáčkou s jogurtem.
  • Nebojte se experimentovat – výborně chutná i salát spojený směsí citrónové šťávy, hořčice
    a panenského olivového oleje (např. olivový olej Bertolli Extra Vergine).
  • Redukční a nízkocholesterolovou variantu salátu docílíte také vynecháním uzeniny a vařených vajec.
  • Budeme-li se držet všech výše uvedených úprav, ze salátu, který obsahuje v jedné porci 2612 kJ, téměř 49 g tuku a 145 mg cholesterolu, můžeme udělat jiný salát, který chutná stejně dobře a jeho hodnoty jsou o poznání výhodnější - 868 kJ, 2,8 g tuků a 6 mg cholesterolu!

Kapr

Na štědrovečerní stůl neodmyslitelně patří kapr. Nemusí však být za každou cenu smažený. Kapra, ale i kteroukoli jinou rybu, můžeme upravit  tak, že z ní uděláme svěží lehké jídlo. Ryba výborně chutná např. lehce podušená na menším množství rostlinného tuku (Flora 70 %), doplněná oblíbeným kořením či pečená v alobalu s bylinkami. Pokud však neodoláte smažení, mějte na paměti alespoň tyto zásady:

  • Na smažení vždy použijte tuk čerstvý – 100 % rostlinné tuky nebo olej vhodný na smažení.
  • Dbejte na to, aby tuk byl dostatečně rozehřátý, ale nepřepaloval se (dáte-li potravinu do nerozehřátého tuku, tak Vám tuk nasaje, přepálením se tuk i smažená potravina znehodnocují). Přepálení poznáte tak, že se nad nádobou s tukem objeví namodralý dým.
  • Po usmažení odstraňte přebytečný tuk z potraviny buď vysušením ubrouskem nebo ponořením usmažené potraviny na několik sekund do vroucí vody.
  • Při přípravě ryby v alobalu se může množství energie a tuku snížit o polovinu!

A ještě obecné zásady:

  • Také o Vánocích se snažte jíst pravidelně a jídlo si rozdělte do cca 4-5 denních dávek, nezapomeňte do jídla započítávat i snězené vánoční cukroví
  • Dodržujte pitný režim, vypijte 2,5-3 litry tekutin nejlépe v neslazené podobě.
  • Dbejte na to, aby strava byla co nejpestřejší.
  • Vybírejte si potraviny a pokrmy se sníženým množstvím tuků (nízkotučné mléčné výrobky – sýry do 30 % t. v s., jogurty do 2 % t. v s., kvalitní rostlinné tuky se sníženým množstvím tuků – př. Flora light 40 %).
  • Nahraďte živočišné tuky rostlinnými (živočišné tuky obsahují cholesterol a složení jejich mastných kyselin podporuje zvyšování cholesterolu v krvi. Naopak tuky rostlinného původu podporují jeho snižování, cholesterol neobsahují a Flora pro.activ ho dokonce dokáže výrazně snížit).
  • I v době cukroví je vhodné ve své stravě preferovat potraviny, které jsou bohaté na vlákninu (luštěniny, zelenina, ovoce, celozrnné pečivo apod.).
  • Nebojte se ozdravit a odlehčit i typická česká vánoční jídla.
  • Vychutnejte si vánoční pohodu bez stresu, ale nezapomínejte na pravidelnou pohybovou aktivitu, vždyť takto si budete moci dopřát vánoční cukroví bez výčitek svědomí; stačí si zajít na svižnou procházku, na běžky, nebo si místo sledování televize jít postavit sněhuláka.

 

Tipy na vánoční cukroví a sváteční pokrmy tradiční i méně obvyklé najdete také na www.flora.cz .

E-kalkulačka Vám nabídne tipy na sváteční pohoštění včetně energetické hodnoty a obsahu bílkovin, tuků, sacharidů a cholesterolu v jednotlivých pokrmech. Poradit se můžete také na bezplatné Informační lince Flory 800 175 324 (informační linka zdravého životního stylu). Anebo se rovnou objednat do pražské či brněnské Floraporadny, kde Vám zdarma změří hladinu cholesterolu a poradí, jak sestavit jídelníček, aby naše srdce bylo zdravé:-).  A pokud budete chtít hubnout, v rámci e-kalkulačky můžete využít program „Hoďte se do formy“, který Vám sestaví individuální redukční plán šitý na míru.

 

Věra Králová, DiS., nutriční terapeutka, Informační linka Flory 800 175 324

 

Rybí polévka :-(
5
0 g kapr
5 g másla
10 g hladké mouky
10 g cibule
10 g mrkve
10 g celeru
10 g petržele
sůl, pepř,
5 g másla
½ rohlíku

Postup: Z másla a mouky uděláme jíšku, zalijeme vodou. Přidáme nakrájenou zeleninu a kapra, osolíme, opepříme a vaříme doměkka. Na talíři polévku sypeme krutony – rohlík nakrájíme
na kostičky a krátce osmahneme na másle.

energie kJ

bílkoviny

g

sacharidy

g

tuky

g

cholesterol

mg

1045

11,8

24,3

12

63

 

Rybí polévka :-)
50 g kapr
5 g rostlinného tuku Flora 70%
10 g cibule
15 g mrkve
15 g celeru
15 g petržele
sůl, pepř, 
½ celozrnného chleba

Postup: Nakrájenou zeleninu krátce osmahneme na Floře, zalijeme vodou. Přidáme kapra, osolíme, opepříme a vaříme doměkka. Část zeleniny vyjmeme, rozmixujeme a vrátíme zpět do polévky. Na talíři polévku sypeme krutony – celozrnný chléb nakrájíme na kostičky a krátce nasucho osmahneme na teflonové pánvi.

energie kJ

bílkoviny

g

sacharidy

g

tuky

g

cholesterol

mg

741,3

10,7

18,9

7,9

35

 

 

Smažený kapr :-(
200 g kapr
sůl, pepř
10 g hladké mouky
¼ ks vejce
20 g strouhanky
30 g oleje
¼ citrónu

Postup: Kapra omyjeme, očistíme, nakrájíme na filety, osolíme. Jednotlivé porce obalujeme postupně v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Smažíme po obou stranách v rozpáleném oleji dozlatova. Podáváme s citrónem.

energie kJ

bílkoviny

g

sacharidy

g

tuky

g

cholesterol

mg

2708

37,35

25,49

44,31

212


Pečený kapr :-)
200 g kapr
sůl, pepř
5 g hladké mouky
směs bylinek
10 g olivového oleje
¼ citrónu

Postup: Kapra omyjeme, očistíme, nakrájíme na filety, osolíme a potřeme sekanými (sušenými) bylinkami. Jednotlivé porce obalíme v mouce
a vložíme na pánev do rozpáleného oleje. Pečeme v troubě dozlatova (můžeme i grilovat na alobalu). Podáváme s citrónem.

energie kJ

bílkoviny

g

sacharidy

g

tuky

g

cholesterol

mg

1493,3

32,8

6,1

22,4

140

 

Bramborový salát :-(
150 g brambory
30 g hrášek
30 g mrkev
½ ks vejce
20 g salám junior
50 g majonéza
10 g kyselá okurka
10 g cibule
5 g hořčice
sůl, pepř, ocet

Postup: Brambory uvaříme ve slupce doměkka a nakrájíme na kostičky. Mrkev krátce povaříme a spolu s cibulí, okurkou, vejcem a salámem nakrájíme také na kostičky. Vše osolíme, opepříme, přimícháme hořčici. Na závěr salát spojíme majonézou a dle potřeby dochutíme, solí, pepřem a octem.

energie kJ

bílkoviny

g

sacharidy

g

tuky

g

cholesterol

mg

2612

10,91

38,16

48,39

145

 

Bramborový salát :-)
150 g brambory
40 g hrášek
40 g mrkev
50 g bílého jogurtu
20 g kyselá okurka
10 g cibule
5 g hořčice
sůl, pepř, ocet

Postup: Brambory uvaříme ve slupce doměkka a nakrájíme na kostičky. Mrkev krátce povaříme a spolu s cibulí a okurkou nakrájíme také na kostičky. Vše osolíme, opepříme, přimícháme hořčici. Na závěr salát spojíme jogurtem a dle potřeby dochutíme, solí, pepřem a octem.

energie kJ

bílkoviny

g

sacharidy

g

tuky

g

cholesterol

mg

868

6,7

40,6

4,8

6


 

 

 

 

 

 

 

 


 

   
18.12.2006 - Sezona - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [44] jithule [*]

    ivory — #43 pravda

    superkarma: 0 25.12.2012, 19:07:15
  2. avatar
    [43] ivory [*]

    myslím že stačí jíst střídmě, když salát, tak ne kopec apod., nemusí se upravovat složení...

    1. na komentář reaguje jithule — #44
    superkarma: 0 14.11.2012, 16:56:39
  3. avatar
    [42] hubajda [*]

    salatek delam trochu jinak davam jeste salam a rybu nedelam nikdo ji doma neji jen ja

    superkarma: 0 12.11.2012, 22:26:44
  4. [41] oriska [*]

    na vánoce diety ne ne

    superkarma: 0 19.12.2006, 23:57:06
  5. avatar
    [40] mikule [*]

    Tak jsem se z diskuze dozvěděla, že Vánoce jsou jen o jídle. Vypadá to, že přes rok držíte půst nebo co, že se nechcete o Vánocích šidit. Jak hluboce klesly Vánoce

    superkarma: 0 19.12.2006, 23:02:57
  6. [39] vaclamar [*]

    o vánocích dietu přípiš nedodržuju,nepřejídám se,ale na hubnutí je čas po svátcích

    superkarma: 0 19.12.2006, 10:29:17
  7. [37] jitkamarsalkova [*]

    ach jo, já se vždycky neudržím

    superkarma: 0 19.12.2006, 08:05:20
  8. avatar
    [36] milili [*]

    Vivian: přesně tak (26)

    superkarma: 0 18.12.2006, 22:57:58

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [34] LidusP [*]

    rybí polévka musí vonět máslem jinak to není ono.

    superkarma: 0 18.12.2006, 21:09:15
  2. [33] standa1 [*]

    Správně, proč se o vánocích šidit? Co bychom z nich měli? Já s tím problém nemám, a i když každé vánoce lehce 2-3 kilka přiberu, během týdne jsem zpět na svým. No problem.

    superkarma: 0 18.12.2006, 19:36:17
  3. avatar
    [32] Lilinka [*]

    Vivian: Jsem ráda, že mezi ně neptařím

    superkarma: 0 18.12.2006, 19:35:05
  4. avatar
    [31] fodorka [*]

    nastesti dietu nemusim, ale asi bych mela zacit dietne varit, protoze mi manzel roste do sirky:-(

    superkarma: 0 18.12.2006, 19:10:00
  5. avatar
    [30] Vivian [*]

    Lilinka: jsou lidi, že by to pro ně nebyly "ty pravý Vánoce", kdyby na nich nepraskaly kšandy...

    superkarma: 0 18.12.2006, 19:09:28
  6. [29] babča [*]

    vánoce jsou jen jednou za rok a nikterak je šidit nemíním

    superkarma: 0 18.12.2006, 18:43:19
  7. avatar
    [28] Lilinka [*]

    My teda na Vánoce přeplněný stůl nemáme Máme tam akorát košík s ovocem, ale ten je tam celoročně a malý tác s cukrovím. Jídla si dáváme obvyklé porce jako vždy, tudíž se nepřežíráme, tak jaképak omezování?

    superkarma: 0 18.12.2006, 17:48:54
  8. avatar
    [27] Evik8 [*]

    Tak toto teda absolútne neriešim .Nemusím sa prežierať ako počas sviatkov,ale aby som musela jedlo ochudobňovať a niečo tak to teda nie...

    superkarma: 0 18.12.2006, 17:06:00
  9. avatar
    [26] Vivian [*]

    Vánoční dlabanec "šidit" nechci (a už vůbec nehodlám nahrazovat máslo ztuženým tukem, fujtajbl ), myslím, že nám bude stačit, když se nebudeme přežírat do bezvědomí...

    superkarma: 0 18.12.2006, 16:10:48
  10. avatar
    [25] suzi.burger [*]

    nejlepsi je nezrat ;o))

    superkarma: 0 18.12.2006, 15:45:29
  11. avatar
    [24] JasiS [*]

    dietu žádnou nepotřebuji, mám spíš podváhu

    superkarma: 0 18.12.2006, 14:42:18
  12. avatar
    [23] renike [*]

    tak ja zadnou dietu nechci,nehodlam drzet ani pres vanoce ani pred ani po:)

    superkarma: 0 18.12.2006, 14:19:30
  13. avatar
    [21] monca13 [*]

    já mám odjakživa nejradši bramborový salát se zálivkou z octa, cukru a soli, podobně jako se dává do listového salátu

    superkarma: 0 18.12.2006, 13:40:11
  14. avatar
    [20] _zelvicka_ [*]

    Menší porce jím pořád, teda nejmenší z celé rodiny

    superkarma: 0 18.12.2006, 13:20:47
  15. avatar
    [19] Meander [*]

    Mě by teda zarmoutila spíš ta rybí polévka s fujumělým tukem.

    superkarma: 0 18.12.2006, 11:55:18
  16. avatar
    [18] Mylady [*]

    celý život přemýšlím co jím a jím rozhodně menší porce. A pokud na vánoce bude nějaký menší přírůstek na váze, tak mám celý leden na to, aby zmizel.

    superkarma: 0 18.12.2006, 11:26:54
  17. avatar
    [17] Věrulinka [*]

    Ode všeho malinko,ale vydržet to

    superkarma: 0 18.12.2006, 11:25:13
  18. avatar
    [15] dzijana [*]

    dietu nedržím a na vánoce s tím určitě nezačnu

    superkarma: 0 18.12.2006, 10:56:49
  19. [14] FAXÍK [*]

    díky za rady

    superkarma: 0 18.12.2006, 10:16:10
  20. avatar
    [12] kouzelnice [*]

    radši si kalorie o Vánocích nepřipouštím

    superkarma: 0 18.12.2006, 09:54:26
  21. [11] Natálka73 [*]

    o Vánocích prdím na nějaké diety

    superkarma: 0 18.12.2006, 09:33:17
  22. avatar
    [9] ireda [*]

    A co budou dělat doktoři na pohotovosti ? Žádné koliky apod.

    superkarma: 0 18.12.2006, 08:41:54
  23. avatar
    [8] MEK [*]

    bramborový salát s jogurtem jsem už ochutnala,ale není to ono

    superkarma: 0 18.12.2006, 08:40:17
  24. avatar
    [7] Gabi [*]

    S tím nemám problém: jíšku nedávám do žádné polévky, rybu nesmažím, ale peču (ať je jakákoliv), misto umělých náhražek do salátu přidám raději poctibou majonézu ale v malém množství a do bramborového salátu uzeniny a vejce nepatří. A pro cukroví platí stará zlatá pravda: "dobrého pomálu".

    superkarma: 0 18.12.2006, 08:15:47
  25. avatar
    [6] V.Nováková [*]

    do salátu místo majonézy jogurt ? tak to ani náhodou !

    superkarma: 0 18.12.2006, 08:14:02
  26. avatar
    [5] Paulinka [*]

    dieta na vánoce-pomůže i to se nepřejídat ne

    superkarma: 0 18.12.2006, 07:38:01
  27. [4] MartinaC [*]

    ja mam letos k vanocum pstruha:o)

    superkarma: 0 18.12.2006, 07:30:17
  28. [3] magdajx [*]

    No pokuď to berem ze zdravotní stránky,tak někteří se fakt nažerou tučných jídel a pak se trápí,žaludek,žlučník,a o tom by vánoce neměly být.Vše s mírou ale dieta zní strašně na vánoce.Nazvala bych to tak trochu lehčí vánoce pro vaše zažívání.

    superkarma: 0 18.12.2006, 06:32:47
  29. [2] donny0007 [*]

    tož dieta aji o vánocách? no to snad nééé

    superkarma: 0 18.12.2006, 02:13:43
  30. avatar
    [1] vora [*]

    Jsem ochotná nechat si poradit. Někdy jsem za rady velmi vděčná. Někdy dokonce o radu poprosím. Do vánoc si však kecat nenechám.

    superkarma: 0 18.12.2006, 00:28:45

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme