SLADKÉ POKUŠENÍ Z TROUBY
Připravit lahodný džem pečením ve vaší horkovzdušné troubě není úkol pro mistry šéfkuchaře, zvládne to úplně každý. Postup je totiž snadný a výsledek rozhodně stojí za to!
 
Co budeme potřebovat:

  • 1 kilogram směsi ovoce
  • 0,5 kilogramu třtinového cukru (může být i bílý)

Na dochucení:

  • 0,5 dcl rumu
  • šťáva z poloviny většího citronu
  • skořice
  • vanilka

Popusťte uzdu fantazii a připravte si ovoce, které vám zahrádka nabídne. Dokonale spolu souzní například mix třešní, černého rybízu, jablek a jahod. Ovoce omyjte, odpeckujte a pokrájejte na menší kousky. Směs rozmístěte do hlubšího plechu, rovnoměrně posypejte cukrem a promíchejte, aby se chutě spojily. Cukr bude v tomto případě fungovat jako náhražka želatiny nebo želírovací složky a džem vám svou postupnou karamelizací při pečení v troubě ideálně zahustí. Vhodným pomocníkem je např. vestavná trouba MORA VT 779 BX, u které díky dvojitému osvětlení a výsuvným teleskopickým roštům budete mít své výtvory vždy lehce pod dohledem. Zapojit do pečení můžete i děti tato trouba disponuje trojitým sklem dvířek s tepelným deflektorem Cool Door, takže již nehrozí to, že byste se o ně spálili.  Směs pečte zhruba hodinu na 200 stupňů a nezapomeňte ji několikrát během pečení zamíchat, ověříte si tak její správnou konzistenci. Šťáva z ovoce totiž začne postupně měnit svoji konzistenci na sirup, a pokud bude příliš řídká, klidně přidejte cukr. Po upečení vmíchejte rum, skořici, vanilku a šťávu z citronu, a ještě teplý džem do mixujte v hlubší nádobě ponorným mixérem. Naplňte s ní sklenice se šroubovacími víčky a nechte zchladnout dnem vzhůru. Takto připravený džem by měl vydržet zhruba půl roku a je dobré ho skladovat v chladničce nebo tmavém sklepě. Přejeme dobrou chuť!

EXTRA TIP PRO MILOVNICE TRADICE:

Pokud patříte k hospodyňkám, které preferují tradiční přípravu džemu vařením na plotně, nemusíte si už lámat hlavu se sterilováním. O to se totiž snadno postará vaše horkovzdušná trouba. Troubu nastavte cca na 250 °C a na dno plechu umístěte starou utěrku. Zalijte ji horkou vodou zhruba do výšky 2-3 cm, vyskládejte na plech malé skleničky již naplněné džemem a zavařujte je 8 minut se zapnutým horkým vzduchem. Velké zavařovací sklenice nechte v troubě déle, přibližně 10-12 minut se zapnutým horkým vzduchem. Dle potřeby dolévejte horkou vodu. Všechny zavařeniny pak nechte do druhého dne vychladit dnem vzhůru. Vestavná trouba MORA VT 779 BX zaručené potěší každou hospodyňku i možností si recept uložit do paměti a příště již jen jedním stisknutím postup opakovat.

Reklama