Víte, při jaké teplotě nejlépe skladovat maso? Kdy už náš jogurt začne napadat plíseň? Jak dlouho vydrží vejce v lednici?

Mrazy konečně polevily, a tak se zase řada potravin, které jsme ukládali pouze do větrané spíže nebo za okno, stěhuje do ledničky (chcete-li, chladničky).

Víte však, jak ji správně nastavit, abyste zbytečně neplýtvali energií? Kam a jak tu kterou potravinu uložit, abyste ji pak zbytečně nevyhazovali shnilou nebo
plesnivou?

Nedávný spotřebitelský průzkum ukázal, že dvě třetiny naší populace neznají správnou teplotu, která by měla být nastavena v chladničce. V té by mělo být kolem 5 ºC, v mrazicím boxu až minus 20 ºC.

Na většině ledniček je mrazicí výkon označen pomocí hvězdiček. Jedná se o jednu až čtyři hvězdičky v řadě. Počet hvězdiček udává teplotu a způsob užití mrazicí části lednice.

*              −6 °C vhodné pro krátkodobé skladování zmrazených potravin (přibližně 1 týden)
**           −12 °C vhodné pro střednědobé skladování zmrazených potravin (přibližně 2 týdny)
***         −18 °C vhodné pro dlouhodobé skladování zmrazených potravin
**** pod −18 °C vhodné pro zmrazování a dlouhodobé skladování potravin

Alespoň 90 % dotázaných si však uvědomuje, že by měli skladovat syrové a uvařené maso odděleně.

Zásady skladování

Trvanlivost výrobku je ovlivněna typem chlazené potraviny, čerstvostí v době nákupu, vlastnostmi obalu a teplotou při skladování. Hlavní zásadou je chladničku nepřeplňovat.

syrové a vařené maso i mléčné produkty je třeba uchovávat
    zabalené odděleně, jinak může dojít k přenosu
    mikroorganismů

skladujte mléčné výrobky v horních, vařené maso uprostřed
    a syrové maso ve spodních poličkách

zeleninu uchovávejte v zásobnících, protože ji tak nejlépe
    uchráníte před poškozením

spolehlivou ochranou proti mikroorganismům je nepřerušený
    chladicí cyklus

chlazené a mražené výrobky nakupujte jako poslední. Pokud
    z obchodu nemíříte rovnou domů, použijte chladicí tašku.
    Nezmrazujte potraviny, které již jednou rozmrzly, aniž byste
    je povařili

Existují výjimky

Mléčné výrobky, maso a zeleninu můžete uchovávat v chladničce, najdou se však mezi nimi výjimky.

některé druhy zeleniny a ovoce mění v důsledku chladu
    vzhled, chuť či složení. Jablka neskladujte v chladnějším
    prostředí než 2–3 ºC, meloun, ananas a rajčata při teplotě
    nižší než 7–10 ºC, banány 12–13 ºC, citrony 14 ºC

džemy a omáčky by měly být po otevření skladovány
    v lednici. Pokud najdete na džemu plíseň, nesbírejte jen
    poškozenou hmotu, vyhoďte celou sklenici – spóry už
    prorostly do okolní, zdánlivě „zdravé“ masy.

v lednici neskladujte chléb (neplatí pro toastový), ačkoliv se
    může zdát, že chléb v lednici vydrží déle. Ve skutečnosti se
    kazí stejně s tím rozdílem, že plíseň se neprojeví

vajíčka přechovávejte při teplotě 5 ºC až 18 ºC, špičatým
    koncem dolů. Tím se vyvarujete předčasného prasknutí
    žloutku při zpracování. V lednici vydrží déle syrová vajíčka
    než vařená

Potraviny v mrazáku

Klíčovou zásadou je odstranění vzduchu při balení potravin určených ke zmrazení. Kyslík ničí vitaminy i přírodní zbarvení potravin a způsobuje žluknutí tuků.

Když mrazíte potraviny, vymačkejte vzduch a obal důkladně uzavřete. Nejlepší je balit jídlo do mrazicích sáčků

zmrazujeme-li karbanátky, steaky nebo naporcované
    kotlety, zabalíme každý kus zvlášť, aby se neslepily,
    pak snadno odebereme jen potřebné množství a
    nemusíme rozmrazovat celé

pokud zmrazujeme celou drůbež, je třeba ze sáčku
    vytlačit všechen vzduch.

voda je vhodnou ochranou při mrazení ryb. Rybu
    opláchněte, nechte okapat a dejte zmrznout. Ledová
    krusta izoluje rybu od okolního vzduchu. Ryby s bílým
    masem vydrží v mrazáku 12 měsíců, tučné ryby šest měsíců a pokrmy z ryb maximálně tři měsíce

nedávejte čerstvé potraviny do mrazáku vedle již zmrzlých, protože mají vyšší teplotu. Raději
    přerovnejte mrazák, aby byly čerstvé potraviny v jedné přihrádce

nezmrazujte již jednou rozmrzlé potraviny, protože mikroorganismy se v nich množí mnohem rychleji

ideální je rozmrazovat potraviny v chladničce, protože tak dochází k pomalému rozmrzání, a tudíž 
    zachování struktury potraviny

Ve skutečnosti mohou být mražené výrobky čerstvější než čerstvé potraviny, protože jsou ochráněny v dřívějším stádiu své životnosti.

Šéfkuchařka Liběna Náprstková radí:

Maso a ryby můžete mrazit syrové, bez jakýchkoliv úprav, stejně
   jako sýr.
Zeleninu je nejdříve třeba ponořit na pár vteřin do horké vody, aby
   se tak uchovala její struktura a chuť.
Ovoce s peckami a bobule lze mrazit syrové, ale jablka a hrušky
   je lepší oloupat, vykrájet jádřince a vykoupat v horké lázni.
Bylinky si v létě zamrazte v kostkách ledu, v zimě je můžete
   přidat do dušených zeleninových pokrmů a polévek.

Reklama