Bulvár

Jak si doma připravit kávu jako v kavárně

Připravit si doma kávu chutnou jako v kavárně vyžaduje především kvalitní kávovou směs a její správné zpracování. Podle čeho vybírat kvalitní kávu, jak ji správně umlít, či jak pečovat o kávovar, poradí Luboš Martínek, šéfbarista kavárenské sítě CrossCafe. Zároveň přinášíme tipy, jak ze zakoupené kávy doma připravit pravé esspreso či frappé.

káva

Kupujte kvalitní suroviny

kávaZákladem každého dobrého nápoje je vždy kvalitní surovina, kterou dobře vybírejte. Nejsnadnější nákup budete mít ve specializovaných obchodech a lokálních pražírnách s prodejem. Zde můžete obvykle počítat s fundovaným personálem, který vám umí poskytnout bližší informace i radu, kterou kávu vybrat. Důležité je, aby zakoupená káva byla čerstvě upražená, poznáte to podle toho, že intenzivně voní. Kupujte spíše menší balení, které uchovávejte dobře uzavřené v původním obalu nebo nádobě, v suchu a při běžné teplotě. Otestujte více druhů káv a najděte si tu svoji dle vlastních chutí. „Důrazně nedoporučuji směsi namleté již před několika měsíci, které se prodávají za cenu nižší, než za kterou lze na trhu nakoupit zelená zrnka kávy. Bohužel takovou kávu najdete v každé samoobsluze. Vězte, že pražená káva v ceně pod cca 300 korun za kilogram nemůže být ze své podstaty kvalitní,“ varuje šéfbarista CrossCafe Luboš Martínek.

Správně namletá kávová zrnka

Různé způsoby přípravy kávy vyžadují jinak namletou surovinu. Pokud používáte například french press, kde se káva zalévá horkou vodou a je následně delší dobu louhována, potřebujete hrubě namleté zrno. Naopak u expresa, kde probíhá extrakce během desítek sekund, je vhodnější jemné mletí. Jestliže nemáte doma mlýnek, pak si nechte kávu namlít u svého kávového specialisty. Jistě vám poradí i s nejvhodnější hrubostí pro vaši přípravu. Správné namletí čerstvě pražené kávy vám zajistí intenzivní chuť a bohaté aroma.

Práce s kávovarem

Kvalitu kávy a její výslednou chuť do velké míry ovlivňuje i stav kávovaru a mlýnku. Pokud neudržujete zařízení v čistotě, na kávě si moc nepochutnáte. Počítejte s tím, že pražená káva obsahuje olej, který umí žluknout. Ještě více škody na vašem oblíbeném nápoji napáchá nedostatečná sanitace zařízení pro napěňování mléka (pokud jej váš kávovar obsahuje). Každý kávovar dále potřebuje občas odvápnit a při údržbě se vyplatí důsledně dodržovat pokyny výrobce. 

káva

Kvalita instantní kávy

Pokud nemáte doma kávovar, nezoufejte. Pochutnat si můžete také na kvalitní rozpustné kávě, která v dnešní době může směle konkurovat kávě mleté. Instantní káva se připravuje většinou ze směsi zelené kávy, která se upraží jako u kávy klasické, následně namele a povaří. Poté se několikrát zpracovává vzešlý kávový extrakt, který se na závěr speciálními procesy suší. Podle procesu sušení vzniká buď jemná prášková káva, která se používá na přípravu kávy s pěnou, či klasická instantní káva, prozrazuje Ondřej Široký ze společnosti Douwe Egberts.

Tipy na přípravu domácí kávy

  • Espresso bez kávovaru

kávaJednou z možností jak se vyhnout nákupu drahého presovače a přitom si doma připravit velmi chutné espresso, je pořídit si moka konvičku. Ty se běžně nabízejí v různých velikostech a ceně pohybující se kolem 1000 korun. Příprava je snadná a rychlá. Pro přípravu kávy v moka konvičce budete potřebovat kávu namletou na jemně až středně hrubo. Do spodní části konvičky nalijte vodu dle potřeby, ale maximálně do výšky ventilu. Do pevného kovového filtru nasypte potřebné množství kávy v poměru 1 odměrka 7g na jednu osobu. Kávu nijak nepěchujte. Zašroubujte horní díl a celé umístěte na plotýnku. Rukojeť moka konvičky umístěte mimo přímé místo ohřevu, aby nedošlo k jejímu nahřátí. Vyčkejte, dokud neuslyšíte zvuk vroucí kávy. To se právě voda pomocí tlaku páry přemisťuje ze spodního zásobníku přes filtr do horní části a vzniká káva. Jakmile zvuk zeslabuje, vypněte plotýnku a káva je připravena k servírování.

  • Frappé s příchutí i bez

Připravit si můžete klasické i ochucené frappé. Na trhu je nyní novinka - ochucené instantní kávy, které usnadňují přípravu ledové kávy s příchutí vanilky, oříšku, karamelu či čokolády. Nepotřebujete žádné speciální ingredience navíc, takže si nevšední nápoj vykouzlíte během chvilky. „Do šejkru či lahve nasypte odměřené množství ochucené instantní kávy, přidejte cukr, studenou vodu a mléko a protřepte v šejkru nebo v lahvi či podobné nádobě, kterou máte po ruce. Na závěr směs nalijte do sklenice s ledem,“ prozrazuje Ondřej Široký z Douwe Egberts.

káva

   
18.08.2014 - Společnost - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [8] Natalie.N [*]

    Velice se mi líbí už jen ta první věta, kvalitní suroviny, tedy káva a ve specializovaných obchodech, s tímto se naprosto ztotožňuji :) Také mám v Praze jeden oblíbený.

    superkarma: 0 20.11.2014, 20:26:08
  2. avatar
    [7] wich [*]

    Ke kávě mě přivedl manžel, který je velký labužník - k narozeninám jsem mu dokonce koupila baristický kurz Sml30, co jsem ochutnala kávu od něj, už mi nikde nechutná. Když ji fakt člověk dělá poctivě, z vysoce kvalitní kávy a opečovává stroje, jak je výše uvedeno, je to znát.

    A když piju jednu denně, ať mi chutná, že ano. Rozpustnou, turka a podobné bolebřichy bych nepozřela Sml68 Rozpustnou snad v nejvyšší nouzi v hotelu, ale většina hotelů už k snídani servíruje i "presso".

    "rozpustné kávě, která v dnešní době může směle konkurovat kávě mleté" - předpokládám, že je to vtip.

    superkarma: 0 18.08.2014, 13:25:24
  3. [6] Zuza70 [*]

    Kávu nepiju Sml80

    superkarma: 0 18.08.2014, 13:09:40
  4. avatar
    [5] Suzanne [*]

    Skvělé tipy Sml20

    superkarma: 0 18.08.2014, 12:28:48
  5. [4] MagdaN [*]

    hubajda — #3 tak snad už jsi od Dr. doma a máš šálek kávy v ruce Sml16

    superkarma: 0 18.08.2014, 11:35:52
  6. avatar
    [3] hubajda [*]

    MagdaN — #1ja si na ni musim pockat jdu k doktorce a bude me brat krev Sml15

    1. na komentář reaguje MagdaN — #4
    superkarma: 0 18.08.2014, 08:52:10
  7. [2] manislava [*]

    miluju klasického turka,pro mě zbytečné

    superkarma: 1 18.08.2014, 07:38:03
  8. [1] MagdaN [*]

    dobré ráno všem, kávu mám moc ráda, dostala jsem na ni chut´, tak ju vařit vodu ....Sml58

    1. na komentář reaguje hubajda — #3
    superkarma: 0 18.08.2014, 07:31:58

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme