Vaření

Jak se dělá sekaná

Moje babička umí výtečnou sekanou. Má tu správnou chuť, správnou barvu, vhodnou náplň a nikdy nepopraská. Moje maminka umí skvělou sekanou. Chuť má ještě lepší než ta babiččina, ale nakonec ji peče babička. Maminka si totiž stěžuje, že sekanou umí připravit, ale ne upéct. Protože jí vždycky popraská.

Já jsem kuchařka experimentátorka a raději zkouším nové zajímavé recepty a sekanou vždycky "vyfasuju" u babičky nebo maminky.

Ale všechno je jednou poprvé, a tak i já jsem se rozhodla, že si svou vlastní sekanou upeču sama, protože na tom přece určitě nic není!   
A taky mám jednu velkou výhodu. Mám po ruce spoustu úžasných a zkušených kuchařinek, které si své rady nikdy nenechají pro sebe a taky díky nim se mi sekaná nakonec povedla.

Základem každé sekané je především mleté maso. Můžete použít vepřové i hovězí, stejně dobře také kuřecí nebo směs masa. Záleží jen na vaší chuti.

Další důležitou přísadou jsou vejce. "Já dávám na kilo masa 4 vejce. To už říkávala moje babička, že jestli chci mít dobrou sekanou ,tak nemám šetřit na vejcích," říká čtenářka bomi.
Udělala jsem to stejně a do sekané dala 4 vejce na jedno kilo masa.

Stejně důležité je i to, jak a čím sekanou okořeníte. Klasika je samozřejmě sůl a černý pepř. Většinou se přidává i kmín, česnek a majoránka. Xym přidává navíc sladkou červenou papriku, bomi zase cibuli a vegetu. Kytička používá i koření na mletá masa, i pikantnější druhy.

Většinou se do sekané přidávají také rohlíky namočené v mléce a strouhanka. Podle Xym by mělo být pečiva v sekané co nejméně. Proto použivá pouze strouhanku. Muška zase píše, že v kuchařce doporučují až 5 rohlíků na kilo masa. Já jsem si vybrala zlatý střed, dala jsem dva rohlíky namočené v mléce (a potom vymačkané) na kilo masa. A strouhanku od oka, na zahuštění.

Do sekané můžete přidat také brambory. Na tom se shodly Sasa a JanaVi. JanaVi dává brambor syrový, Sasa pro změnu vařený. Já jsem přidala jeden syrový brambor, nastrouhaný velice najemno. V té chvíli už jsem si začala připadat jako pejsek s kočičkou, když pekli dort. Odbíhala jsem od sekané k internetu a postupně přidávala téměř všechno, co mi kdo poradil :-)

Aby byla sekaná zajímavější, můžete přidat dovnitř nějaké překvapení. Já jsem zabalila párek a vajíčko. Kytička krájí do sekané vajíčko, vypadá pak jako mozaika.
Xym přidává všechno co jí přijde pod ruku. Vařenou zeleninu z polévky, zbytky pečeného masa, sýr, cuketu, okurky. Lenoška zase přidává do směsi na sekanou dvě lžíce hořčice, aby měla šmrnc.

Esunad navíc balí hotovou sekanou do vepřové záclony, kterou bomi nahrazuje vepřovou blánou. A má pro vás ještě jeden tip: "Někdy šišky sekané pomatlám hořčicí promíchanou s trochou vody, sekaná pak nepraská a má pěknou kůrčičku."
Nahoru můžete zapíchat do masa špalíčky slaniny.

Konečně jsme se dostali k pečení sekané. Je dobré uhladit sekanou před vložením do trouby mokrou rukou. Neměla by prý pak prasknout. Nepraskne vám také tehdy, když ji při zpracovávání pořádně proplácáte a promačkáte, abyste z ní dostali vzduch, říká Ladia.
Muška zase hladí sekanou bílkem (to jsem nezkoušela, použila jsem metodu mokré ruce).

Jednoduché také je, když sekanou zabalíte do speciální fólie na pečení nebo do alobalu. To by také neměla prasknout. Takhle to totiž dělá bobo a ještě nikdy jí nepraskla.

Pekla jsem ji nakonec podle Xym. V odkrytém pekáči, na 200 °C. Nepodlévala jsem vodou, měla jsem pekáč pouze potřený olejem (u druhé sekané sádlem) a hodně mastnoty se vypeklo z masa.

Bohužel, sekaná mi trošku praskla po celé délce. Ale úplně se nerozevřela, takže to nakonec ničemu nevadilo. Byla výborná!

K sekané můžete podávat bramborovou kaši, posypanou opraženou cibulkou, hranolky nebo americké brambory. Také tatarskou omáčku, hořčici nebo kečup a spoustu zeleniny. Třeba se salátovou okurkou a rajčaty je vynikající.

Dobrou chuť přeje

 


 

                                       
   
20.05.2005 - Sezona - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [78] jithule [*]

    taky si dělám sama

    superkarma: 0 24.12.2012, 23:22:19
  2. avatar
    [77] ivory [*]

    Moravcová Eva — #74 taky tak

    superkarma: 0 14.11.2012, 13:08:08
  3. avatar
    [76] hubajda [*]

    Moravcová Eva — #73 tak to dela aj ma mamka

    superkarma: 0 08.11.2012, 00:01:14
  4. [75] lucsej [*]

    s celými vejci je nej..

    superkarma: 0 18.07.2009, 20:28:27
  5. [74] Moravcová Eva [*]

    balilin: Té mouky se právě nesmí dát kilo(to by byl opravdu šutr) jen přiměřeně! Do knedlíčků do polévky přidávám dětskou krupičku a nikdy nejsou tvrdé!

    1. na komentář reaguje ivory — #77
    superkarma: 0 04.02.2009, 14:07:10
  6. [73] Moravcová Eva [*]

    Do sekané na 1/2 kg dávám jeden rohlík namočený ve vodě(potom vymačkám),1vejce,česnek podle chuti,majoránku, sůl a trochu hladké mouky.Musí se dost vypracovat,aby bylo vše pěkně spojené.Navrchu potřu hořčicí a dám plátky anglické slaniny.Nikdy nepraskne!

    1. na komentář reaguje hubajda — #76
    superkarma: 0 04.02.2009, 14:03:14
  7. [72] balilin [*]

    Můj recept na sekačku: mleté maso, 3 vajíčka, lžíce hořčice, lžíce kečupu, zákapnout worčestrem, majoránka, pepř, vegeta, sůl, 2 namočené rohlíky, česnek dle chuti a cibule orestovaná na kostičkách špeku. Nepřidávám strouhanku ani mouku. Směs dobře propracuju a šišky třeba i s náplní balím do blány (bránice z vepříka) dám do pekáčku, podleju trochou vody a peču horkovzduchem do požadované barvy. Nepraská a šťáva nevytéká, takže je sekačka šťavnatá. ¨Mouku bych nedávala, sekaná by mohla být jako šutr. Nedávám ji ani do knedlíčků do polévky, radeji použiju na zahuštění strouhanku.

    superkarma: 0 04.07.2007, 09:55:14
  8. avatar
    [71] *Naďa* [*]

    Mám horkovzdušnou troubu, jak dlouho a na kolik stupňů mám sekanou péct ? Nebo je lepší upéct v pekárně ?

    superkarma: 0 01.06.2007, 15:26:35
  9. [70] pani [*]

    8.2.2007 Já sekanou balím do blany,je velmi chutná.

    superkarma: 0 07.02.2007, 19:53:04
  10. avatar
    [69] myšule [*]

    ahojky my máme sekanou moc rádi a dáváme do toho wolčestr a kečup trochu hořčice a místo strouhanky tam dávám hladkou mouku

    superkarma: 0 13.08.2006, 14:53:30
  11. avatar
    [68] Věrulinka [*]

    Samé dobré ingredience

    superkarma: 0 12.08.2006, 21:39:36
  12. avatar
    [67] Jindřich7 [*]

    ..ja delam do vetsiho pekače dvě šišky,bo sem furt hladovy..aby mi nepopraskaly,tak je zabalim do alobalu..

    superkarma: 0 04.07.2006, 09:41:17
  13. avatar
    [65] aninas [*]

    Nikde to tady nevidim, tak sem hodim taky svoji trosku do sekacky Od moji tchyne jsem se naucila, ze nahoru na sekanou, kdyz uz ji ma pripravenou v pekacku, zastokne podelne bobkove listy po cele delce. Taky to prida na zajimave chuti. A vedle sekacky da cibuli na ctvrtky.

    superkarma: 0 07.05.2006, 18:10:25
  14. avatar
    [64] Helik [*]

    já pořád nevěděla proč mi praská.A já s ní nemlátím.Děkuju za radu

    superkarma: 0 18.04.2006, 09:21:44
  15. avatar
    [63] Tebi [*]

    Sekaná nikdy nepraskne, když z ní "vyboucháte - vytlučete" vzduch při tvarování šišky. Stačí masem několikrát silně plácnou z ruky do ruky aby se vzduch, který je v něm, vytloukl.

    superkarma: 0 17.04.2006, 10:39:14
  16. avatar
    [62] átéčko [*]

    Já přidávám muškátový oříšek...

    superkarma: 0 01.04.2006, 18:44:00
  17. avatar
    [61] phoebe24 [*]

    Kekka: souhlasím. Nejlepší sekaná je od Drásty z Loun

    superkarma: 0 26.11.2005, 16:22:55
  18. avatar
    [59] bookcase [*]

    tuk na pekáč nedávám, trochu sekanou podleju vodou a peču, při pečení pak průběžně sekanou polévám vypečenou šťávou.

    superkarma: 0 19.07.2005, 14:03:20
  19. avatar
    [55] JK [*]

    sun: já si u řezníka vyberu kus a on mi ho před očima umele v poslední době jsem koupila mleté v Cafourovi - kde mají označeno libové hovězí nebo vepřové s max% tuku a to se mi zdálo pěkné

    superkarma: 0 22.05.2005, 22:34:52
  20. avatar
    [54] sunnynka [*]

    Juli,JK, ad.astra: jsem z vesnice a na maso jezdíme do vyhlášeného řeznictví do vedlejšího malinkého městečka. A tam si s klidem nechám maso namlet a vím, že je kvalitní Ale kdybych si měla maso koupit kdekoliv jinde, tak si ho koupím raději v celku a neriskuju koupi hotového mletého

    superkarma: 0 22.05.2005, 21:59:54
  21. avatar
    [53] JK [*]

    Juli - myslíš, že v kupované kuřecí sekané je opravdu to nejlepší a minimum tuku? Tím bych si nebyla vůbec jistá

    superkarma: 0 22.05.2005, 21:46:17
  22. avatar
    [52] Kekka [*]

    Nejlepší sekanou stejně dělá starej Drásta z Loun.

    superkarma: 0 22.05.2005, 19:51:49
  23. avatar
    [51] ad.astra [*]

    Juli: alespoň víš, co tam máš namleto, kdybys viděla, co se tam všechno semele...

    superkarma: 0 22.05.2005, 18:29:24
  24. avatar
    [49] ad.astra [*]

    Já dávám zase muškátový květ - mletý. Krásně to ovoní a jinak dělám podobně, jak v článku. Někdy popraská, někdy ne, ale to přeci nevadí :-)

    superkarma: 0 22.05.2005, 13:32:11
  25. avatar
    [48] Petulinda [*]

    Sekanou taky dělám nějak podobně, jak jste tu psaly, ale protože nemám moc ráda majoránku, dávám místo ní oregáno. A je to . Chutná to i mému mlsnému . Dělám jí plněnou a je pravda, že i když jí důkladně zpracuju a uhladím mokrýma rukama, většinou mi stejně praskne přesně jak tu píše Anonym

    superkarma: 0 22.05.2005, 10:52:00

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [43] renike [*]

    ted mi pripada,ze sekana je takova mix jidlo..das do toho vsechno co ti zbylo ze vcerejska a co najdes v lednicce..zbytky ale zitra i u nas bude sekana

    superkarma: 0 20.05.2005, 14:56:25
  2. avatar
    [42] Aja [*]

    medved: Já nedávám vajíčko ani jedno. A nepraskla nikdy. To bude tím hnětením...musíš hodně míchat

    superkarma: 0 20.05.2005, 13:26:04
  3. avatar
    [41] gerda [*]

    když jsem dávala do sekané Solamyl, nikdy nepraskla. Možná je to řešení - Solamyl dávám do Čínské sekané, ale podle mě se může dát do každé, je to jen pojidlo bez chuti.

    superkarma: 0 20.05.2005, 13:18:36
  4. avatar
    [39] kačinka [*]

    Luc: tak dej po neděli vědět jak to dopadlo

    superkarma: 0 20.05.2005, 11:23:16
  5. avatar
    [36] gerda [*]

    do základu na sekanou se dá přihodit ledacos, i krájená uzenina, barevné papriky-ne nadarmo se sekané nebo karbanátkům říká "co dům dal":). Vzpomínám si, že babička mívala vynikající sekanou i díky tomu, že ji zpracovávala rukou. Musí se to řádně vymíchat, aby bylo těsto správně propojené.

    superkarma: 0 20.05.2005, 11:01:32
  6. avatar
    [34] Májík [*]

    Nedávno jsem zkusila udělat sekačku z mletého krůtího masa a nepekla sjem jí v toubě, ale v silikonové formě v mikrovlnce, bez použití tuku a pánové měli boule za ušima. No a tím pádem mi samozřejmě nepraskla. ALe dík za připomenutí, asi jí udělám o víkendu.

    superkarma: 0 20.05.2005, 10:10:22
  7. avatar
    [33] chrpa [*]

    šája: když jsem dělila,tak jsem do sekané dávala tvaroh místo rohlíků a byla

    superkarma: 0 20.05.2005, 10:03:02
  8. avatar
    [32] medved [*]

    ja delala minuly tyden sekanou prvne v zivote...dala jsem tam vsechno co se tu pise..hlavne teda cibuli (ale osmazenou) a cesnek ...ale praskla mi, mrcha....ale uz tedy vim proc...na 1,5 kila masa jsem dala jedno vajicko a to jsem ji pekla v alobalu priste nebudu na cholesterolu setrit

    superkarma: 0 20.05.2005, 09:55:23
  9. avatar
    [28] 1567 [*]

    Já jsem slyšela, že někdo do sekané dává trošku sojovky a zakape citronem a nebo přimíchá strouhaný sýr.

    superkarma: 0 20.05.2005, 09:35:02
  10. avatar
    [27] koza roza [*]

    Sekanou taky dělám se sójovým granulátem ,občas jí potřu hořčicí,zatím mi taky nepraskla,ale jak psala AJA s LADIÍ - musí se z ní vyhnat bubliny

    superkarma: 0 20.05.2005, 09:34:31
  11. avatar
    [25] Muška [*]

    Sunnynka,ale tvoje sekaná vypadá hezky a zajímavě ,jako štola.Do toho prasklého bychpřiložila petržílku nebo okurku jako vějířek.Však ty by sis poradila.

    superkarma: 0 20.05.2005, 09:23:23
  12. avatar
    [24] Muška [*]

    Alko,někdy koupené mleté maso bývá solené. Někdy maso večer prošlehám s vodou nebo mlíkem a nechám do druhého dne a pak s ní teprve pracuju,Ochutit ,atd.

    superkarma: 0 20.05.2005, 09:18:53
  13. avatar
    [22] Aja [*]

    Chystám se na ni v neděli. Nikdy mi nepraskla, a vajíčka většinou nedávám vůbec Od strejdy řezníka vím, že se musí ze sekané vyhnat bubliny...jak píše Ladia...takže se s ní musí hodně pracovat

    superkarma: 0 20.05.2005, 09:04:08
  14. avatar
    [19] kačinka [*]

    Dávám hodně cibule nahrubo nakrájené, sekaná pak není tak hutná. A hrst bylinek - bazalka, oregano, rozmarýn - co mi přijde pod ruku, pak krásně voní.

    superkarma: 0 20.05.2005, 08:47:14
  15. avatar
    [18] *modrá [*]

    Sunnynko dík za všecky rady, prima článeček

    superkarma: 0 20.05.2005, 08:38:50
  16. avatar
    [17] Pajinka [*]

    Díky za všechny rady, pekla jsem zatím jen jednou a moc se nepovedla. Příště to zkusím podle tohoto návodu a snad dopadnu stejně úspěšně.

    superkarma: 0 20.05.2005, 08:35:21
  17. avatar
    [16] renike [*]

    Fiona:asi nejjednodusi varianta

    superkarma: 0 20.05.2005, 08:26:50
  18. avatar
    [15] zelvicka [*]

    Dělám sekanou často jako Eva_Fi, nebo přidám uvařený sojový granulát . A moc dík za tip s hořticí

    superkarma: 0 20.05.2005, 08:07:02
  19. avatar
    [14] alko [*]

    Někdy sekanou nastavuji sojovým masem (granulát), někdy přidám mraženou zeleninu - je pak na řezu hezky barevná. Mám ale velký problém, poslední dobou každou sekanou přesolím. Snažím se solit opatrně, ale pokaždé to dopadne stejně. Už se předem bojím dalšího pokusu.

    superkarma: 0 20.05.2005, 08:06:32
  20. avatar
    [13] šája [*]

    Do sekané strouhanku ani rohlíky nedávám, nehodí se mi to k dělené stravě. Zato přidávám trochu smetany nebo šlehačky...a samozřejmě vejce

    superkarma: 0 20.05.2005, 07:56:24
  21. avatar
    [11] Fripa [*]

    tak jsem si vytiskla jídelníček od Páti, a vy na mě takhle

    superkarma: 0 20.05.2005, 07:05:09
  22. avatar
    [10] Palita [*]

    Dělám taky malé bochánky a ty nikdy neprasknou, jinak jsem zkoušela sekanou ze zakysané smetany a byla to mňamka

    superkarma: 0 20.05.2005, 06:49:08
  23. avatar
    [9] Jupíí [*]

    já přidávám dost vody, když se upeče, je potom taková vzdušná šťavnatá, není uplácaná.

    superkarma: 0 20.05.2005, 06:39:08
  24. avatar
    [8] Tanzi [*]

    už vím co dneska bude na oběd..

    superkarma: 0 20.05.2005, 06:17:53
  25. avatar
    [7] svetluszka [*]

    Já taky natírám sekanou během pečení hořčicí s vodou, a fakt to funguje...

    superkarma: 0 20.05.2005, 04:21:30
  26. avatar
    [6] Dudlajlama [*]

    Okrupanou popraskanou ji mam nejradsi, ani jsem nevedela, ze se to nesmi

    superkarma: 0 20.05.2005, 03:07:58
  27. avatar
    [5] Eva_CZ [*]

    Sekanou miluju - davam cesnek, cibuli, majoranku, kmin, 1 vejce, housku v mlece, sul, pepr...A nicim ji neplnim, ja uzeninu moc nejim a z vajec me bere zlucnik... V zivote mi nepraskla...

    superkarma: 0 20.05.2005, 02:47:49
  28. avatar
    [4] Blueberry [*]

    Mne sekana v zivote nepraskla, ani jsem nevedela, ze takove nebezpeci hrozi. V posledni rade delam sekane malinke (asi tak jako 3 hamburgery dohromady), protoze kazdy ma rad kurcicku, takze misto dvou sisek delam sest kulatych bochanku.

    superkarma: 0 20.05.2005, 01:37:57
  29. avatar
    [3] trdlo [*]

    Praskla mi nevadi, je o to vice kurcicky. Misto rohliku davam hrst ovesnych vlocek.

    superkarma: 0 20.05.2005, 01:00:12
  30. avatar
    [2] femme [*]

    U nás není mleté maso v oblibě tak si semtam koupím už hotového karboše, nebo plátek sekačky v obchodě

    superkarma: 0 20.05.2005, 00:20:27

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme