Reklama

fazolové lusky

Zelené fazolové lusky jsou chutné, svěží a dají se podávat jako příloha nebo jako hlavní jídlo. Záleží na tom, jak je připravíte, a jak moc velký hlad máte. My vám dnes poradíme, s kterými surovinami budou fazolky naprosto nebesky chutné.

Zelené fazolky si můžete koupit celý rok v mražené podobě. Buď celé lusky, nebo nasekané kousky. Vybírejte třeba podle toho, na co je plánujete použít. Ale čerstvým fazolovým luskům se nevyrovná vůbec nic. Seženete je nejčastěji na trhu. Třeba ve Francii jsou opravdu populární.

Oblíbit si je můžete ale i vy. Že je znáte pouze v bílé kyselé omáčce a žádný jiný recept jste s nimi ještě nezkoušeli? Poradíme vám s čím zelené lusky zkombinovat, abyste byli jejich chutí nadšení jako my.

  • šalotka nebo cibule
  • česnek
  • parmezán
  • anglická slanina
  • cherry rajčata
  • houby
  • brambory
  • bazalka
  • chilli
  • tuňák
  • sýr
  • sezamové semínko

Mohli bychom pokračovat dál a dál. Vždycky se najde nějaká nová, nevyzkoušená kombinace. Překvapivé spojení, které fazolkám dodá opět jinou, zajímavou chuť. Určitě nám poradíte i vy, kombinace, které máte vyzkoušeny a miluje je celá vaše rodina.

Jedním z nejoblíbenějších receptů jsou zelené fazolové lusky s anglickou slaninou, česnekem a parmezánem. K nim už jen kousek křupavé bagety nebo klidně vařené brambory. Anebo... steak :-) Tyhle fazolky jsou ke steaku výborná příloha.

Zelené fazolové lusky s anglickou slaninou

  • 400 g fazolových lusků
  • 1 šalotka
  • 2 stroužky česneku
  • 150 g anglické slaniny
  • trocha olivového oleje nebo másla
  • sůl
  • pepř
  • 50 g parmezánu

Ve velké, hluboké pánvičce si rozehřejte olej nebo máslo (klidně kombinaci obojího).

Vsypejte najemno nasekanou šalotku. Smažte chviličku, dokud nezačne šalotka měknout. Přidejte na kostičky nakrájenou slaninu a opět společně smažte. Kostky slaniny opékejte dokřupava.

Přidejte lusky. Ochuťte prolisovaným česnekem, solí, pepřem. Promíchejte a společně opékejte asi 5 - 10 minut. Lusky musí zůstat pěkně zelené a křupavé. Není nutné rozvařit je doměkka.

Na talíři posypejte parmezánem.

Dobrou chuť přeje Elly.

Jídla se zelenými fazolovými lusky jsou výborná!

Hellmans

zelené fazolky s rajčaty

tuňákový steak s fazolkami

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, archiv redakce