Vaření

Jak připravit zelené fazolky?

fazolové lusky

Zelené fazolové lusky jsou chutné, svěží a dají se podávat jako příloha nebo jako hlavní jídlo. Záleží na tom, jak je připravíte, a jak moc velký hlad máte. My vám dnes poradíme, s kterými surovinami budou fazolky naprosto nebesky chutné.

Zelené fazolky si můžete koupit celý rok v mražené podobě. Buď celé lusky, nebo nasekané kousky. Vybírejte třeba podle toho, na co je plánujete použít. Ale čerstvým fazolovým luskům se nevyrovná vůbec nic. Seženete je nejčastěji na trhu. Třeba ve Francii jsou opravdu populární.

Oblíbit si je můžete ale i vy. Že je znáte pouze v bílé kyselé omáčce a žádný jiný recept jste s nimi ještě nezkoušeli? Poradíme vám s čím zelené lusky zkombinovat, abyste byli jejich chutí nadšení jako my.

  • šalotka nebo cibule
  • česnek
  • parmezán
  • anglická slanina
  • cherry rajčata
  • houby
  • brambory
  • bazalka
  • chilli
  • tuňák
  • sýr
  • sezamové semínko

Mohli bychom pokračovat dál a dál. Vždycky se najde nějaká nová, nevyzkoušená kombinace. Překvapivé spojení, které fazolkám dodá opět jinou, zajímavou chuť. Určitě nám poradíte i vy, kombinace, které máte vyzkoušeny a miluje je celá vaše rodina.

Jedním z nejoblíbenějších receptů jsou zelené fazolové lusky s anglickou slaninou, česnekem a parmezánem. K nim už jen kousek křupavé bagety nebo klidně vařené brambory. Anebo... steak :-) Tyhle fazolky jsou ke steaku výborná příloha.

Zelené fazolové lusky s anglickou slaninou

  • 400 g fazolových lusků
  • 1 šalotka
  • 2 stroužky česneku
  • 150 g anglické slaniny
  • trocha olivového oleje nebo másla
  • sůl
  • pepř
  • 50 g parmezánu

Ve velké, hluboké pánvičce si rozehřejte olej nebo máslo (klidně kombinaci obojího).

Vsypejte najemno nasekanou šalotku. Smažte chviličku, dokud nezačne šalotka měknout. Přidejte na kostičky nakrájenou slaninu a opět společně smažte. Kostky slaniny opékejte dokřupava.

Přidejte lusky. Ochuťte prolisovaným česnekem, solí, pepřem. Promíchejte a společně opékejte asi 5 - 10 minut. Lusky musí zůstat pěkně zelené a křupavé. Není nutné rozvařit je doměkka.

Na talíři posypejte parmezánem.

Dobrou chuť přeje Elly.

Jídla se zelenými fazolovými lusky jsou výborná!

Hellmans

zelené fazolky s rajčaty

tuňákový steak s fazolkami

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, archiv redakce

   
18.07.2017 - Zelenina - autor: elly

Komentáře:

  1. [22] Leni2 [*]

    Mám na zahrádce a se slaninou udělám . . Sml16

    superkarma: 0 18.07.2017, 17:20:50
  2. [21] ova9 [*]

    vše vypada skvele..jen se pustit do úprav

    superkarma: 0 18.07.2017, 16:19:14
  3. [20] babinka [*]

    Děkuji...právě touto dobou sklízím zelené fazolky a

    dávám zamrazit ... určite recepty využiju...Sml59Sml59Sml59

    superkarma: 0 18.07.2017, 16:07:01
  4. [19] MARIE MATEJKOVA [*]

    Ten salát s rajčaty vypadá super. Vlastně bych si dala kterékoliv ze zobrazených jídel.

    superkarma: 0 18.07.2017, 13:23:37
  5. avatar
    [18] jarka1234 [*]

    Lindaa — #17 Sml16tak to musí být dobrůtkaSml22. DíkySml16

    superkarma: 0 18.07.2017, 11:38:33
  6. [17] Lindaa [*]

    Fazolky sparit - lehce povarit / dle vasi chuti, musi krupat. Vychladit a smichat s cherry rajcatky, nadrobno nasekanou cervenou cibuli, balkanskym syrem a vse smichat tak s 2 PL olivoveho oleje. Kdo ma rad muze pridat osmahnuta slunecnicova seminka... a je z toho nebe v hube a jedna z nejlepsich zeleninovych priloh ke steaku Sml67

    1. na komentář reaguje jarka1234 — #18
    superkarma: 0 18.07.2017, 11:14:11
  7. avatar
    [16] gerda [*]

    škoda, že se prodává vlastně jen jeden druh zelených fazolek. Z některých se nejlíp povedou na smetaně a z jiného druhu chutnají vařené vcelku.

    superkarma: 0 18.07.2017, 10:50:23
  8. avatar
    [15] Allma [*]

    gerda — #5 taky si je tak dělám Sml67

    superkarma: 0 18.07.2017, 09:36:32
  9. [14] bobani [*]

    sbíhají se mi sliny Sml22

    superkarma: 0 18.07.2017, 09:29:07
  10. avatar
    [13] Hanula [*]

    Hanka394 — #12 Sml16já je dělám jako samostatné jídlo - můžu se po nich utlouct.....

    superkarma: 0 18.07.2017, 09:26:40
  11. [12] Hanka394 [*]

    se slaninou a česnekem jako příloha ke steaku vynikajícíSml16

    1. na komentář reaguje Hanula — #13
    superkarma: 0 18.07.2017, 09:14:16
  12. [11] V19 [*]

    gerda — #5 ja ich mám tiež rada takto pripravené, dnes budú k obeduSml16

    superkarma: 0 18.07.2017, 09:09:51
  13. avatar
    [10] Myškomedvídek [*]

    fazolky mám moc rádaSml67

    superkarma: 0 18.07.2017, 08:43:02
  14. avatar
    [9] selinka [*]

    Rikina — #8 já mám kolikrát chuť jneom na okurkový salát Sml30 a parmezán už mi taky přijde nadbytečný, jo.

    superkarma: 0 18.07.2017, 08:39:23
  15. [8] Rikina [*]

    Fazolky se slaninou nabízí mnoho restaurací jako přílohu k něčemu, když si to objednám jen tak samotné, tak někdy divně koukají, ale ono to samo o sobě vydá na lehký oběd. Ovšem bez parmezánu. Ten už bych tam necpala. Sml80

    1. na komentář reaguje selinka — #9
    superkarma: 0 18.07.2017, 08:25:34
  16. avatar
    [7] luneta [*]

    tohle by u nás nikdo nejedl

    superkarma: 0 18.07.2017, 08:18:43
  17. avatar
    [6] jarka1234 [*]

    gerda — #5Sml16to je dobrý nápad.Sml22

    Já je nevařím,nechcou mi to doma jíst,ale sobě bych si je udělat mohla.

    Mají komentáře na nějaký jídla,tak udělám něčeho málo,jen sobě a pak to ani neochutnám,najednou to jedí.Sml30

    superkarma: 0 18.07.2017, 08:16:26
  18. avatar
    [5] gerda [*]

    Jsou moc dobré i jenom uvařené, posypané opraženou čerstvou strouhankou a polité máslem.

    1. na komentář reaguje jarka1234 — #6
    2. na komentář reaguje V19 — #11
    3. na komentář reaguje Allma — #15
    superkarma: 0 18.07.2017, 08:07:52
  19. avatar
    [4] selinka [*]

    Jo, takhle připravený jsou fakt výborný Sml22

    superkarma: 0 18.07.2017, 07:27:03
  20. avatar
    [3] judi [*]

    Fazolky mám moc ráda.

    superkarma: 0 18.07.2017, 07:19:02
  21. [2] EliškaN [*]

    mňam, miluju

    superkarma: 0 18.07.2017, 06:50:16
  22. [1] 511 [*]

    to se hodí, právě mi na zahradě dozrávají Sml22

    superkarma: 0 18.07.2017, 06:24:06

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme