Přečtete si rady, aby se linecké těsto nelepilo na vál, jaké chyby se dělají při přípravě a zpracování tohoto tradičního těsta.

Co nám poradil cukrář Josef Vích ze Zakázkového cukrářství?

Linecké cukroví patří mezi nejoblíbenější a nejčastěji pečené vánoční cukroví. Proto je linecké těsto jedno z nejzákladnějších těst a má mnohá využití při pečení. Dá se i dobře dochucovat. Pro dobré a křehké těsto je nejdůležitější používat pouze žloutky, navíc veškeré suroviny musí mít při přípravě pokojovou teplotu, to mnohé hospodyňky podceňují, proto se pak diví, že se těsto trhá a nejde vyvalovat. Cukráři tomu říkají spařené těsto. To se může stát i při dlouhém hnětení rukou. Takové těsto již nejde zachránit a je dobré třeba na naplnění košíčků. Aby se těsto nelepilo na vál, musí být dobře odleželé v chladu. Dobré je také  pracovat vždy jen s částí těsta a ostatní mít v lednici. Díky tomu se nemusí tolik podsypávat moukou a práce s těstem je výrazně snazší.

Jak děláte linecké těsto vy? Také nesmí chybět na vánočním stole?

Zde je náš recept:

Pro linecké těsto najdete mnoho receptů. Tady je náš tip:

linecke

Ingredience

  • 350 g hladké mouky
  • 120 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 vejce
  • 250 g Hera máslová příchuť

Na dohotovení: 100 g marmelády a moučkový cukr na posypání

Postup:

Heru máslovou příchuť nakrájenou na malé kousky zapracujeme s vejcem, prosátou moukou, moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem na hladké nelepivé těsto. Těsto zabalíme do fólie a dáme na 30 minut odležet do chladu. Potom ho rozválíme na 3 mm a vykrajujeme kolečka, polovinu z nich s otvorem uprostřed. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 12 minut. Kolečka necháme nejdříve vychladnout na plechu a potom na kovové mřížce. Spodní plný díl potřeme marmeládou a slepíme s vrchním dílem, který pocukrujeme.

Reklama