Vaření

Jak připravit linecké těsto a rady, jak s ním pracovat

Přečtete si rady, aby se linecké těsto nelepilo na vál, jaké chyby se dělají při přípravě a zpracování tohoto tradičního těsta.

Co nám poradil cukrář Josef Vích ze Zakázkového cukrářství?

Linecké cukroví patří mezi nejoblíbenější a nejčastěji pečené vánoční cukroví. Proto je linecké těsto jedno z nejzákladnějších těst a má mnohá využití při pečení. Dá se i dobře dochucovat. Pro dobré a křehké těsto je nejdůležitější používat pouze žloutky, navíc veškeré suroviny musí mít při přípravě pokojovou teplotu, to mnohé hospodyňky podceňují, proto se pak diví, že se těsto trhá a nejde vyvalovat. Cukráři tomu říkají spařené těsto. To se může stát i při dlouhém hnětení rukou. Takové těsto již nejde zachránit a je dobré třeba na naplnění košíčků. Aby se těsto nelepilo na vál, musí být dobře odleželé v chladu. Dobré je také  pracovat vždy jen s částí těsta a ostatní mít v lednici. Díky tomu se nemusí tolik podsypávat moukou a práce s těstem je výrazně snazší.

Jak děláte linecké těsto vy? Také nesmí chybět na vánočním stole?

Zde je náš recept:

Pro linecké těsto najdete mnoho receptů. Tady je náš tip:

linecke

Ingredience

  • 350 g hladké mouky
  • 120 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 vejce
  • 250 g Hera máslová příchuť

Na dohotovení: 100 g marmelády a moučkový cukr na posypání

Postup:

Heru máslovou příchuť nakrájenou na malé kousky zapracujeme s vejcem, prosátou moukou, moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem na hladké nelepivé těsto. Těsto zabalíme do fólie a dáme na 30 minut odležet do chladu. Potom ho rozválíme na 3 mm a vykrajujeme kolečka, polovinu z nich s otvorem uprostřed. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 12 minut. Kolečka necháme nejdříve vychladnout na plechu a potom na kovové mřížce. Spodní plný díl potřeme marmeládou a slepíme s vrchním dílem, který pocukrujeme.

   
02.12.2014 - Mlsání - autor: (red)

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [40] 38riki [*]

    linecké jedině z másla a místo celého vejce 2 žloutky. Kůra z citronu a trochu šťávy z něj. Vanilkový cukr do lineckého cukroví nepoužívám.

    superkarma: 0 13.12.2014, 17:14:40
  2. [39] MarciZ [*]

    u nás je snědené jako první Sml52. už mám upečené Sml52

    superkarma: 0 02.12.2014, 20:08:42
  3. avatar
    [38] kuty [*]

    kobližka — #37 Sml48 děkuji milá kamarádkoSml16

    superkarma: 0 02.12.2014, 19:21:01
  4. avatar
    [37] kobližka [*]

    kuty — #36 Tobě vždyycky,Kutynko Sml16

    1. na komentář reaguje kuty — #38
    superkarma: 0 02.12.2014, 19:18:16
  5. avatar
    [36] kuty [*]

    kobližka — #28Koblížku můj zlatý, linecké je moje noční můra.

    Prosím dala by jsi ubohé prosící kutynce receptík?Sml16

    do vzkazů?

    1. na komentář reaguje kobližka — #37
    superkarma: 0 02.12.2014, 18:50:29
  6. avatar
    [35] átéčko [*]

    Do lineckého používám máslo, žádnou Heru. Necukruji je, slepuji rybízovou marmeládou.

    superkarma: 0 02.12.2014, 18:02:24
  7. avatar
    [34] kobližka [*]

    babcace — #31 Tak trochu Sml58 ale písni ti to do vzkazů

    superkarma: 0 02.12.2014, 17:27:47
  8. avatar
    [33] diblice [*]

    Nikar — #10taky používám tento poměr dle mé maminky

    superkarma: 0 02.12.2014, 17:17:04
  9. avatar
    [32] diblice [*]

    tak u nás jede právě nejvíc cukroví s dírkou, ale jsem cvok a dělám malý a tenký, takže slepený kousek mám většinou takový jako ostatní jeden před slepenímSml30

    superkarma: 0 02.12.2014, 17:15:05
  10. [31] babcace [*]

    kobližka — #28 mohu poprosit o recept, nebo je to rodinné tajemství?

    1. na komentář reaguje kobližka — #34
    superkarma: 0 02.12.2014, 17:06:37

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] kobližka [*]

    denkas — #29 Konečně Sml59

    superkarma: 0 02.12.2014, 16:35:48
  2. avatar
    [29] denkas [*]

    kobližka — #28 Tak jo,až se stavíš,tak ti ho pocukrujuSml22Sml22Sml22

    1. na komentář reaguje kobližka — #30
    superkarma: 0 02.12.2014, 16:12:21
  3. avatar
    [28] kobližka [*]

    Na linecké má starý,osvědčený recept a dělám ho celá léta.Cukroví je měkké hned a rodina ho miluje.Pocukrované ale,milá Denaks,být musí Sml58Sml16

    1. na komentář reaguje denkas — #29
    2. na komentář reaguje babcace — #31
    3. na komentář reaguje kuty — #36
    superkarma: 0 02.12.2014, 14:12:17
  4. [27] jithule [*]

    mnam ka už se těším až budu degustovatSml67

    superkarma: 0 02.12.2014, 12:44:40
  5. avatar
    [26] Jandywoman [*]

    já už mám napečeno od všeho krabičkuSml24

    superkarma: 0 02.12.2014, 12:41:14
  6. avatar
    [25] denkas [*]

    denkas — #24Jo linecký a prachy taky necukruju,zato rohlíčky jo! Ty musí být bohatě obalený v cukru!

    superkarma: 0 02.12.2014, 11:59:38
  7. avatar
    [24] denkas [*]

    Linecké nemusím/je tam marmeláda. U mě vedou vanilkovým rohlíčky! A pak do formiček,ale nejsou to tvrdé pracny( medvědí tlapky),ale křehký,dobrý cukrový.

    1. na komentář reaguje denkas — #25
    superkarma: 0 02.12.2014, 11:57:52
  8. avatar
    [23] Pentlička [*]

    Mám recept po babičce, linecké se mi vždy zatím povedlo. Není u nás úplně nejoblíbenější, vedou úlky, ale na odbyt docela jde. Musí být ovšem slepované, nejlépe rybízovou marmeládou.

    superkarma: 0 02.12.2014, 10:42:46
  9. avatar
    [22] vopis [*]

    Nikar — #10přesně tento recept mám - linecké je vynikající Sml67

    superkarma: 0 02.12.2014, 09:49:40
  10. avatar
    [21] Kadla [*]

    Já s lineckým těstem vždycky hrozně bojovala. Vyzkoušela jsem asi 12 receptů, mnohé z nich opravdu "zaručené" od kamarádek, ale nikdy to nebylo ono. Cukroví bylo tvrdé a vůbec se nerozsejpalo.... Letos jsem vydyndala nový recept, a ejhle, linecké těsto je zázračně rozsejpací, měkoučké a na chuť naprosto dokonalé. Tak jsem porovnávala tento recept s těmi ostatními, které mám, a jsou tam dva zásadní rozdíly: do tohoto úžasného lineckého se nedávají ŽÁDNÁ VEJCE ANI ŽÁDNÉ ŽLOUTKY a krom toho je tam DVAKRÁT VÍC MÁSLA než v kterémkoli jiném receptu...

    superkarma: 0 02.12.2014, 09:35:14
  11. [20] Elis19 [*]

    Také máme rádi linecké, používám ale máslo a přikápnu krapet mléka a lépe pak drží.

    superkarma: 0 02.12.2014, 09:21:22
  12. [19] Rikina [*]

    Nikar — #10 Sml22 To vypadá, že máme stejný recept, taky nemám ráda přeslazené...

    superkarma: 0 02.12.2014, 08:34:53
  13. [18] Rikina [*]

    No a dnes už nepeču nic. Ani linecké, ani jiné. Čímž významně ušetřím, čas, nervy, energii, a můžu v ušetřeném čase plkat na internetu. Sml32

    superkarma: 0 02.12.2014, 08:31:34
  14. [17] Rikina [*]

    Linecké jsem vždycky dělala dle receptu mé matky, je poněkud netypické - téměř není sladké, a ani se necukruje, naopak se má použít co nejkyselejší marmeláda. Kupované linecké cukroví mi připadá odporně přeslazené a obvykle je právě pokryté závějemi cukru i navrch. Sml80 U mých synků byly oblíbené tvary vykrajovaček kráva, žralok, netopýr... takové "typicky vánoční", jako hříbek, hvězdy, strom, zvonek, to jsme sice dělali taky, ale to bylo spíš symbolicky, aby se teda neřeklo. Poměr netopýrů vůči hvězdám byl vždy výrazně ve prospěch netopýrů. Sml57

    superkarma: 1 02.12.2014, 08:29:59
  15. avatar
    [16] kaba [*]

    těsto na linecké mám po babičce, která pekla i na svatby. Každý rok dělám linecké z 8 dávek a do Silvestra zameteno Sml16

    superkarma: 0 02.12.2014, 08:20:04
  16. avatar
    [15] Milala [*]

    Já linecké na rozdíl od mých dětí nemusímSml80

    superkarma: 0 02.12.2014, 08:09:10
  17. [14] hapehape [*]

    patří k našemu oblíbenému druhu cukroví

    superkarma: 0 02.12.2014, 07:50:53
  18. [13] prototype [*]

    Když vidím tady to linecké, mám už na něj chuť Sml59

    superkarma: 0 02.12.2014, 07:26:46
  19. avatar
    [12] kuzle [*]

    v sobotu vecer jsem vytahla lonske cukrovi z mrazaku jako predpremieru a kdyz jsem v nedeli rano vstala uz tam byl posledni kousek, podotykam, ze jsem ukoristila jednu kulicku Sml30 deti jak kobylky a jeste vznesly dotaz, jestli to bylo jedine letosni cukrovi nebo jak teda Sml28 takze jsem nakoupila ingredience a o vikendu zacnu s vyrobou Sml22

    superkarma: 0 02.12.2014, 07:22:48
  20. avatar
    [11] buldok [*]

    Letos jsem pekla linecké bezlepkové a je výborné, akorát hodně moc křehké.

    superkarma: 0 02.12.2014, 07:16:42
  21. [10] Nikar [*]

    Na linecké používám poměr surovin 1:2:3 plus žloutek a citronová kůra. Je vynikající. Mažu rybízovou a už necukruji. Přijde mi to zbytečné,přeslazené.

    1. na komentář reaguje Rikina — #19
    2. na komentář reaguje vopis — #22
    3. na komentář reaguje diblice — #33
    superkarma: 0 02.12.2014, 07:15:29
  22. [9] theplana [*]

    Linecké můžu, to máme doma nejraději.Sml16

    superkarma: 0 02.12.2014, 07:09:10
  23. [8] Breberka456 [*]

    linecký, rohlíčky vanilkové a perníčky - nejlepší cukroví na světě Sml67

    superkarma: 0 02.12.2014, 06:54:25
  24. avatar
    [7] vladka321 [*]

    anina4 — #4 A dovnitř různé barvy domácích marmelád - je to vždy krásně barevné a cukrem zasněžené Sml67

    superkarma: 0 02.12.2014, 06:46:56
  25. [6] kimil [*]

    U nás nejoblíbenější, dělám různé tvary, ale vždy s "očkem"

    superkarma: 0 02.12.2014, 06:41:36
  26. [5] DCOlga [*]

    Linecké nesmí chybět, ale ne kolečka, ale různé tvary a navíc z lineckého dělám i dortíčky a košíčky.

    superkarma: 0 02.12.2014, 06:34:12
  27. [4] anina4 [*]

    vladka321 — #3u nás taktéž a neděláme jen kolečka,různé tvary-srdíčka, kytičky

    1. na komentář reaguje vladka321 — #7
    superkarma: 0 02.12.2014, 06:31:26
  28. avatar
    [3] vladka321 [*]

    helmar — #1 U nás jednoznačně také Sml67

    1. na komentář reaguje anina4 — #4
    superkarma: 0 02.12.2014, 03:49:01
  29. avatar
    [2] rendvo [*]

    U nás frčí vanilkové rohlíčky, ale linecké mají taky rádi. Jinak tu marmeládu je nejlepší si dát do igelitového sáčku, ve kterém si uděláme malou dírku a nastříkáme. Je to rychlejší než mazat nožem :-) A vrchní díle si nejdříve pocukrovat a pak lepit aby jsme neměli pocukrovanou i marmeládu Sml16

    superkarma: 0 02.12.2014, 00:58:16
  30. avatar
    [1] helmar [*]

    jednoduchá klasika, která nikdy nezklame a všem chutná. U nás slepované linecké jde nejvíce na odbyt.

    1. na komentář reaguje vladka321 — #3
    superkarma: 0 02.12.2014, 00:21:46

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme