Vaření

Jak poznat kvalitní kávu aneb Zajímavosti o kávě

Milujete okamžiky, kdy se usadíte do ušáku a začnete popíjet vaši oblíbenou kávu? Víte ale, jak by měla vonět a vypadat zrnka kvalitní kávově směsi nebo třeba kolik možných chutí má tento nezaměnitelný nápoj? Odpovědi nám přináší kávový mistr kaváren Costa Coffee Gennaro Pelliccia.

costa

  • Kolik chutí kávy existuje?

Zatím bylo identifikováno přibližně 800 až 1000 rozdílných kávových chutí. Nicméně klíčové a zároveň žádoucí chutě jsou tyto: Roasted coffee (pražená káva), Chocolate-like (chuť podobná čokoládě), Flowery (květnatá), Fruity & toasted bread (chuť ovocného a opékaného chleba).

  • Jaká jsou kritéria při rozeznávání kvalit kávových směsí?

V naší laboratoři v Londýně vždycky kontrolujeme 4 klíčové věci předtím, než poskytneme kávovou směs ke zpracování do továrny. Těmito faktory jsou: velikost kávových zrn, procento vadných zrn ve vzorku, vlhkost a na závěr samotnou chuť kávy, u níž nesmí být žádné nedostatky a zároveň chuť kávových zrn musí obsahovat všechny hlavní a pozitivní chuťové atributy. Pokud některá ze jmenovaných komponent není optimální, smlouvu s dodavatelem nepodepíšeme. Pro nás je samozřejmě nejdůležitější kvalita kávových zrn, kterou v našich kavárnách Costa Coffee garantujeme.

  • Jak lze rozeznat nekvalitní kávu od té kvalitní?

Nekvalitní kávová směs se pozná podle následujících charakteristik: slámová a kouřová chuť, je cítit po vinném korku, po arašídech nebo dokonce jako mokrá juta. Tyto vlastnosti jsou nežádoucí a způsobí, že kávová zrna mají nižší kyselost a nepříjemnou pachuť. Bohužel někteří výrobci se snaží nekvalitu kávové směsi zakrýt tím, že praží kávu déle do tmavší barvy, čímž překryjí výše zmiňované nežádoucí vlastnosti chutě a vůně. Důsledkem je to, že po přepražení káva získává kouřové aroma, které připomíná spálený popel.

afe

  • Odkud pochází nejkvalitnější kávová zrna?

S kávou je to podobné jako s vínem – každý člověk má své oblíbené typy a chutě. Někdo má rád těžké kávy plné a silné chuti a jiný si rád pochutná na lehčí kávě s jemnějším aromatem s méně výraznou kyselostí. Já osobně mám nejraději kávové směsi pocházející z Kolumbie a Keni. Kolumbijská je totiž perfektně vyvážená – má úžasně jemné aroma a kyselost, zatímco keňská zrna jsou velmi aromatická se silnou aciditou. 

  • Co obnáší práce kávového mistra?

costaPráce kávového mistra v Costa Coffee je fantastická. Troufám si říci, že dokonce nejlepší práce ve společnosti! Hodně cestuji do zemí, kde kávu pěstují, jako je Brazílie, Kolumbie, Indie, Čína apod., a díky tomu se o ní dozvídám neustále něco nového. Při svých cestách potkávám opravdové experty přes kávu - od pěstitelů, jejích prodejců, výrobců strojů na zpracování kávy až po samotné baristy.

  • Může se stát kávovým mistrem kdokoliv, nebo je třeba mít pro tuto profesi vrozené předpoklady?

Kdokoliv se skutečnou vášní pro kávu se může stát kávovým mistrem. Musíte být schopní ochutnat a rozlišit opravdu jemné změny v produktu – kávě – a zároveň musíte rozumět kavárenskému průmyslu.

Zdroj: tisková zpráva

   
29.01.2014 - Gastronomie - autor: (red)

Komentáře:

  1. [6] VladkaZabka [*]

    Zajímavosti člověk najde i na jiných magazínech. Určitě stojí za to O čem se mluví.

    superkarma: 0 22.01.2015, 12:02:14
  2. [5] Tereza1234 [*]

    A kde nakupujete holky kávu vy? Ve specializovaných obchodech? Nebo v supermarketech? Nebo na netu? Nebo v kavárnách? Děkuji

    superkarma: 0 15.11.2014, 11:12:50
  3. [4] Terezzzz [*]

    Skvělý článek! 

    Já mám nejradši značku Lavazza, i když patří k těm dražším. Našla jsem další zajímavý článek o kávě, tak se zájemci mrkněte:  http://www.dommo.cz/Magazin/Clanky/Kouzlo-kavy-30  

    Jakou značku máte nejradši vy?

    superkarma: 0 05.05.2014, 22:33:54
  4. avatar
    [3] Danila [*]

    Kvalitná káva je tá ktorá mi chutí Sml30 ľahká pomoc.

    superkarma: 0 29.01.2014, 14:14:50
  5. avatar
    [2] vmarta [*]

    Kdysi jsem dostávala zelenou, nepraženou kávu...doma jsem ji pak pražila...to byla vůůůůůně Sml59

    superkarma: 0 29.01.2014, 12:32:09
  6. avatar
    [1] kobližka [*]

    Tak tohle je článek pro nějakého fajnšmekra,nebo někoho,kdo se pohybuje v gastronomii,protože já,jako běžný spotřebitel,těžko poznám třeba chuť vinného korku,či slámovou chuť Sml16....takže zase zůstanu u své oblíběné značky,ani bych se dozvěděla,jestli je kvalitní,či nikoliv.

    superkarma: 0 29.01.2014, 11:39:29

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme