Vaření

Jak povznést sýr na zážitek?

Ti největší milovníci sýra se poznají podle toho, že si jej umí nejen vychutnat, ale také vědí, jak jej servírovat či správně kombinovat s vínem. Odhalte spolu s námi tajemství sýrové etikety. Naučte se sýry vychutnávat jako gurmáni, servírovat jako opravdoví znalci a hovořit o nich jako zasvěcení odborníci.

Jak správně sýry a jednoduché kombinace připravit? Tady najdete krátký a jednoduchý návod. 

Osm kroků, jak povznést sýr na zážitek

1. Skladování sýrů

  • doporučená teplota je 2 až 7 stupňů Celsia

2. Při servírování dbejte na to, aby měl sýr pokojovou teplotu

  • sýry je dobré vybrat z chladu přibližně 20 minut před podáváním

3. Pozor na množství

  • stačí podávat zhruba 20 až 30 gramů z každého druhu sýra a max. 5 druhů sýra na osobu

4. Na pořadí sýrů záleží

  • začínejte lehčími a krémovějšími sýry, pokračovat můžete sýry typu hermelín (např. Král Sýrů), pak tvrdými sýry a na závěr nabídněte nejaromatičtější sýry s modrou plísní

5. S oříšky neuděláte chybu

  • ať už vlašské, pekanové, lískové, piniové nebo pistácie či mandle, oříšky dodávají sýrům další element chuti a textury

6. Ovoce a sušené plody oživí každý sýrový talíř

  • použít můžete čerstvé ovoce, například jablka, kuličky hroznů, hrušky, které se hodí nejvíc k měkkým a kozím sýrům, čerstvé fíky se naopak hodí k ušlechtilé plísni
  • sušené plody používejte spíše nedoslazované, jako jsou brusinky, švestky, meruňky, datle nebo fíky

7. Marmelády, čatní a povidla vyladí chutě sýrů o stupeň výš

  • ovoce a zelenina v polotekuté formě je ideální především k sýrům s ušlechtilou plísní nebo s modrou plísní

8. Pečivo a krekry se vyplatí dobře vybírat

  • poohlédněte se po žitném, tmavém chlebu s oříšky, slunečnicovými semínky nebo medem, u jemnějších můžete zkusit slané krekry, u výraznějších sýrů třeba cibulové sušenky

Inspirujte se našimi párovacími tipy!

Doporučená gurmánská kombinace pro Král Sýrů Hermadur:

hermadur syr pr

Král Sýrů Hermadur

  • Cibulové čatní
  • Lískové oříšky
  • Tramín, např. Alsace Gewurtztraminer Pierre Henri Ginglinger

Doporučená gurmánská kombinace pro Král Sýrů Nebeský:

nebesky syr pr

Král Sýrů Nebeský

  • Švestková povidla
  • Blanšírované mandle
  • Chardonnay, např. Les Tannes en Occitanie

Doporučená gurmánská kombinace pro Král Sýrů Krémový:

kremovy syr pr

Král Sýrů Krémový

  • Fíková marmeláda
  • Piniové oříšky
  • Merlot, např. Les Tannes en Occitanie

Více informací najdete na www.kralsyru.cz nebo na https://www.facebook.com/SyrovaEtiketaKraleSyru/.

   
17.08.2016 - Sýr a vejce - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [6] Věra Forejtová [*]

    Hermadur je bezkonkurenční, jak jdu do obchodu, mám ho v košíku Sml67

    superkarma: 0 17.08.2016, 15:00:20
  2. [5] Darmovzalova [*]

    taky mám moc ráda sýry

    superkarma: 0 17.08.2016, 14:25:04
  3. [4] dadma [*]

    Sýry mám ráda. Třeba tvarohové jím často.Tyto s plísní ať venku či uvnitř občas. Musím na ně mít chuť.

    superkarma: 0 17.08.2016, 14:11:54
  4. [3] Andreadornova [*]

    Mám ráda grilovaný hermelín

    superkarma: 0 17.08.2016, 12:26:51
  5. avatar
    [2] Hanula [*]

    Sml16i já je mám moc rádaSml67

    superkarma: 0 17.08.2016, 09:45:14
  6. [1] bobani [*]

    sýry Sml22

    superkarma: 0 17.08.2016, 09:23:39

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme