Ti největší milovníci sýra se poznají podle toho, že si jej umí nejen vychutnat, ale také vědí, jak jej servírovat či správně kombinovat s vínem. Odhalte spolu s námi tajemství sýrové etikety. Naučte se sýry vychutnávat jako gurmáni, servírovat jako opravdoví znalci a hovořit o nich jako zasvěcení odborníci.

Jak správně sýry a jednoduché kombinace připravit? Tady najdete krátký a jednoduchý návod. 

Osm kroků, jak povznést sýr na zážitek

1. Skladování sýrů

  • doporučená teplota je 2 až 7 stupňů Celsia

2. Při servírování dbejte na to, aby měl sýr pokojovou teplotu

  • sýry je dobré vybrat z chladu přibližně 20 minut před podáváním

3. Pozor na množství

  • stačí podávat zhruba 20 až 30 gramů z každého druhu sýra a max. 5 druhů sýra na osobu

4. Na pořadí sýrů záleží

  • začínejte lehčími a krémovějšími sýry, pokračovat můžete sýry typu hermelín (např. Král Sýrů), pak tvrdými sýry a na závěr nabídněte nejaromatičtější sýry s modrou plísní

5. S oříšky neuděláte chybu

  • ať už vlašské, pekanové, lískové, piniové nebo pistácie či mandle, oříšky dodávají sýrům další element chuti a textury

6. Ovoce a sušené plody oživí každý sýrový talíř

  • použít můžete čerstvé ovoce, například jablka, kuličky hroznů, hrušky, které se hodí nejvíc k měkkým a kozím sýrům, čerstvé fíky se naopak hodí k ušlechtilé plísni
  • sušené plody používejte spíše nedoslazované, jako jsou brusinky, švestky, meruňky, datle nebo fíky

7. Marmelády, čatní a povidla vyladí chutě sýrů o stupeň výš

  • ovoce a zelenina v polotekuté formě je ideální především k sýrům s ušlechtilou plísní nebo s modrou plísní

8. Pečivo a krekry se vyplatí dobře vybírat

  • poohlédněte se po žitném, tmavém chlebu s oříšky, slunečnicovými semínky nebo medem, u jemnějších můžete zkusit slané krekry, u výraznějších sýrů třeba cibulové sušenky

Inspirujte se našimi párovacími tipy!

Doporučená gurmánská kombinace pro Král Sýrů Hermadur:

hermadur syr pr

Král Sýrů Hermadur

  • Cibulové čatní
  • Lískové oříšky
  • Tramín, např. Alsace Gewurtztraminer Pierre Henri Ginglinger

Doporučená gurmánská kombinace pro Král Sýrů Nebeský:

nebesky syr pr

Král Sýrů Nebeský

  • Švestková povidla
  • Blanšírované mandle
  • Chardonnay, např. Les Tannes en Occitanie

Doporučená gurmánská kombinace pro Král Sýrů Krémový:

kremovy syr pr

Král Sýrů Krémový

  • Fíková marmeláda
  • Piniové oříšky
  • Merlot, např. Les Tannes en Occitanie

Více informací najdete na www.kralsyru.cz nebo na https://www.facebook.com/SyrovaEtiketaKraleSyru/.

Reklama