Pracny, pracky nebo medvědí tlapky : To vše je synonymum pro jeden z nejoblíbenějších druhů vánočního cukroví. Při přípravě těsta se však musíme obrnit notnou dávkou trpělivosti, zpracování těsta totiž trvá delší dobu. Pracny potřebují před podáváním odpočívat, je tedy dobré připravit je s předstihem. Zeptali jsme se cukráře Josefa Vícha, jaké vychytávky při pečení doporučuje.

Jak sám název cukroví říká, příprava tohoto druhu je velice pracná! Existuje mnoho receptů a kombinací těst. Ve většině případů se používá vaflové těsto, což je jemnější těsto podobné lineckému, které obsahuje  téměř polovičním podíl vlašských ořechů, navíc je dochucené skořicí. Výborné,  ale také mnohem pracnější,  jsou vyfukované pracny z těsta podobného tomu, ze kterého se připravují rakvičky. Těsto je ale opět připravováno s velkým podílem mletých ořechů. Těsto na tyto pracny se pak plní do dobře vymaštěných formiček. Je však důležité, aby tuk na stěnách formiček byl zatuhlý, aby šly lépe vyklápět.

Vyzkoušejte třeba pracny s ořechovou náplní:

pracny

Ingredience

Těsto

  • 120 g moučkového cukru
  • 250 g Hery
  • 370 g mouky
  • ½ strouhané citronové kůry
  • 1 vanilkový cukr Dr. Oetker

Náplň

  • 220 g změklé Hery
  • 1 dl rumu
  • 150 g mletých ořechů
  • 180 g moučkového cukru
  • Zdobení
  • 30 g Hery
  • kakaový prášek

Postup: Studenou Heru rozdrobíme s moukou, poté s ostatními ingrediencemi vypracujeme linecké těsto. Uložíme do chladničky.

Připravíme kovové formičky. Prstem vymažeme vnitřek formiček do poloviny Herou a vnoříme do kakaového prášku. Přebytečné kakao oklepeme. Z těsta oddělujeme kousky vážící asi 15 g, celkem 25 kusů. Ty vtlačíme do formiček tak, aby uprostřed byl důlek. Prostředky těsta popícháme ve formičkách vidličkou a v troubě předehřáté na 200 °C pečeme 10 – 12 minut.

Ingredience na náplň utřeme do pěny, poté náplní plníme vychladlé pracny.

Náš tip:

HERANová Hera máslová příchuť si jistě najde místo v kuchyni každého z nás. Hera máslová příchuť je vyrobena z kvalitních rostlinných tuků a olejů a kombinace s máslovým aroma činí z tohoto výrobku prémiový produkt, který se hodí jak na přípravu krémů, tak na běžné pečení.

Novinka Hera máslová příchuť je mladší sestrou klasického rostlinného tuku Hera, který si pro pečení velmi oblíbily nejen naše maminky, ale také babičky. Vedle klasického pečení ji lze  však také použít do krémů, krémových dezertů a dortů.  Při použití této novinky bude krém krásně jemný s neodolatelným aroma.

Více informací hledejte na www.pecenijeradost.cz nebo www.facebook.com/Pečeníje radost

Více informací hledejte na www.pecenijeradost.cz

Reklama