Vaření

Jak pečete lososa? Vyzkoušela jsem ho s pečenými rajčaty

Inspirovala jsem se od kamarádky, která dělá zapečenou tresku s šalotkou, rajčátky a olivami, říkala mi, že se jednoduchý recept dá aplikovat na jakoukoliv mořskou rybu.

Tak jsem to vyzkoušela s lososem, kterého mám moc ráda.

Recept je velmi snadný. Koupíte přiměřené množství ryby – aby vám vyšla na porce, které potřebujete. Já jsem koupila půl kila čerstvého lososa s kůží pro 3 strávníky.

losos

Na plech jsem dala lehce olivový olej, pokladla jsem nakrájeného lososa na porce na plech, osolila a opepřila. Nakrájela jsem si dvě šalotky na půlkolečka (červené cibule střední velikosti) a plátky ryby jsem zasypala nakrájenou šalotkou. Na rybu jsem dala 2 větvičky s cherry rajčátky – neotrhávala jsem je z větvičky, jen jsem jednotlivá rajčátka propíchala vidličkou, aby z nich mohla téct šťáva a nepraskaly. A nakonec jsem přidala vypeckované a pokrájené olivy. Celý plech jsem ještě zasypala čerstvým tymiánem a dala jsem péct cca na 20 minut (170 stupňů).

Jako přílohu jsem udělala kuskus, do kterého se nádherně vsákla omáčka, která se vypekla z ryby a z cibulky.

Příprava je rychlá a velmi snadná. Vyzkoušejte.

Na talíři samozřejmě nechyběl citron na dochucení lososa.

Jak pečete lososa vy? Jaký máte oblíbený recept?

   
26.02.2014 - Maso a ryby - autor: Klára Křížová

Komentáře:

  1. [27] Lucinka215 [*]

    Lososa mám ráda, vyzkouším :)

    superkarma: 0 08.03.2014, 23:09:58
  2. [26] Thea23 [*]

    Lososa tedy nepeču. Nikdy jsem v něm nenašla chuť, která by mě zaujala.

    superkarma: 0 05.03.2014, 16:06:45
  3. avatar
    [25] zuuzii [*]

    Lososa, už jsem dělala v různých obměnách, ale stále mu nějak nemůžu přijít na chuťSml15

    superkarma: 0 05.03.2014, 10:19:41
  4. [24] crowjane [*]

    jo jo, s cherry rajčátky je výborný :-)

    superkarma: 0 04.03.2014, 11:47:14
  5. [23] lenka11 [*]

    My lososa máme max. 2x do roka, cena je příliš vysoká. Sml15

    Peču ho v alobalu se zeleninou.

    superkarma: 0 04.03.2014, 10:54:26
  6. [22] origi [*]

    ještě jsem lososa nepekla mám ho ráda jemně vyuzený se salátemSml16

    superkarma: 0 03.03.2014, 17:07:57
  7. avatar
    [21] simpina [*]

    Losos je výtečný,jen kdyby ta cena byla vyšší,hned bychom ho jedli častěji Sml67

    superkarma: 0 03.03.2014, 12:05:58
  8. [20] Karo Líná [*]

    peetrax — #18 Taky jsem si na to hned vzpomněla. Taková znalkyně a propagátorka zdravého jídla a života celkově a zrovna takovou prospěšnou a dietní zeleninu odsoudí jako ten největší hnus Sml30 Chápu, že to někomu nemusí chutnat, ale není třeba tomu hned dávat takovou nálepku. Jinak si teda značnou část jídel bez cibule a (nebo) česneku neumím vůbec představit. Co třeba takové polévky? Všechny bez cibule a česneku? Ne, neumím si to představit. Jsou jídla, kam to neodmyslitelně patří, a bez toho to musí být jalové.

    superkarma: 1 26.02.2014, 21:30:55
  9. [19] Trefa [*]

    Trefa:urcite vyskousim.

    superkarma: 0 26.02.2014, 21:05:51
  10. avatar
    [18] peetrax [*]

    wich — #11 brala bys cibuli (česnek) jako smradlavý shit, i kdyby tvůj manžel na to neměl alergii? Já jen, že tomu moc nerozumím - včera jsi zasvěceně (a pravdivě) diskutovala o zdravé stravě, a on ten smradlavej hnus je celkem zdravej, mimo jiné. Sml54

    1. na komentář reaguje Karo Líná — #20
    superkarma: 2 26.02.2014, 20:54:30
  11. [17] Karo Líná [*]

    wich — #11 Tys ale původně napsala, že cibule a česnek je smradlavej hnus, což není v žádném případě pravda. Tak samozřejmě alergik nebo žlučníkář to jíst nebude, ale pro všechny ostatní je to zdravé a když se bezprostředně po jídle nejdeme s někým líbat, tak ani nevadí, že to nevoní jako Dior.

    superkarma: 2 26.02.2014, 17:53:45
  12. avatar
    [16] kareta [*]

    lososa jedině na páře, je pak šťavnatý, z trouby se ryba zbytečně vysuší, jedině snad makrela je dobrá grilovaná/pečenáSml80

    superkarma: 0 26.02.2014, 16:58:10
  13. [15] FAXÍK [*]

    Sml59lososa miluji, hned bych si ho dala

    superkarma: 0 26.02.2014, 13:59:20
  14. [14] Pavla_b [*]

    To vypadá moc dobře. Skvělá inspirace.

    superkarma: 0 26.02.2014, 13:40:11
  15. avatar
    [13] Suzanne [*]

    To může být moc dobré! Někdy zkusím.

    wich — #11 U nás zas dáváme cibuli snad i do bábovky Sml28Sml30 Jakmile něco peču, jsou tam nakrájené alespoň čtyři. Ale jak je alergie, tak není co řešit.

    superkarma: 0 26.02.2014, 12:09:31
  16. avatar
    [12] kobližka [*]

    wich — #11 Tak máš asi na ní alergii,to potom chápu Sml79

    superkarma: 0 26.02.2014, 11:48:44
  17. avatar
    [11] wich [*]

    Koblizka: cibuli nepouzivam vubec. Kdyz jsem nedavno ze zcela nepochopitelneho duvodu opet zkusila nakrajet do salatu, vezl me manzel na pohotovost s totalnim otokem oci. Vubec jsem nevidela a stipalo to jak das. Kdyz me videla sestra u doktora, naplno rekla "oh shiiiiit" . Toliko za me k vareni a cibuli :-)

    1. na komentář reaguje kobližka — #12
    2. na komentář reaguje Suzanne — #13
    3. na komentář reaguje Karo Líná — #17
    4. na komentář reaguje peetrax — #18
    superkarma: 0 26.02.2014, 11:37:00
  18. avatar
    [10] kobližka [*]

    wich — #9 Tak jsem si to myslela dobře.Ale pro mě je cibule při vařdení nepostradatelná Sml58

    superkarma: 0 26.02.2014, 11:32:35
  19. avatar
    [9] wich [*]

    Koblizka: mas pravdu. Cervena cibule je proste cervena cibule, salotka je mensi svetla cibulka trochu jako cesnek. Pro me - vsechno stejnej smradlavej hnus 3:-)

    1. na komentář reaguje kobližka — #10
    superkarma: 0 26.02.2014, 11:24:59
  20. avatar
    [8] kobližka [*]

    Já teda nejsem žádný znalec,ale myslím si,že šalotka není totéž,co červená cibule.Možná se pletu Sml80

    superkarma: 0 26.02.2014, 11:09:37
  21. [7] setury [*]

    ryby peču v troubě v porcelánovém pekáčku aby se nepřichytily, posypu hrubou mořskou solí a drceným kmínem, ještě polít citronovou šťávou, kousek másla a je výborná Sml16

    superkarma: 0 26.02.2014, 10:31:36
  22. avatar
    [6] Klára Wimmerová [*]

    Jak připravuji lososa? Filet poliju čerstvě vymačkanou šťávou z citronu a nechám chvíli v lednici odležet. Pak rozpustím máslo, poliju ho, osolím rozdrcenou mořskou solí a nahoru položím snítky bylinek, nejradši tymián nebo rozmarýn. Peču max. 20 minut, aby se nevysušil. Jako přílohu máme nejradši bramborovou kaši a nachystám ještě domácí bylinkové máslo do misky vedle...

    Recept s rajčaty vypadá moc dobře, ale přiznám se, že bych asi měla strach z té cibule, i když šalotka je daleko jemnější než ta klasická. Asi to vyzkouším. Sml67

    superkarma: 0 26.02.2014, 10:31:05
  23. [5] macamala [*]

    Papriku, trošku cibule, rajčata používám pod pstruha - kdesi jsem našla recept na podtatranského pstruha.

    superkarma: 0 26.02.2014, 08:32:11
  24. avatar
    [4] wich [*]

    Asi to dneska zkusim k veceri. Ryby uz jsem nemela dva dny a uz mam deficit. S rajcaty uz jsem zkousela, tak tamluchnu jeste olivy. Losos je ale nejlepsi klasicky jednoduchy.

    superkarma: 0 26.02.2014, 08:28:40
  25. [3] Klára Křížová [*]

    Fakt je to moc dobré! Ta kombinace s kuskusem nemá chybu Sml22Sml67

    superkarma: 0 26.02.2014, 07:59:30
  26. avatar
    [2] gerda [*]

    Ryby nemám ráda v žádné podobě, ale tento recept se mi líbí. Kdyby byly rybySml30 - nevidím tu chyby!!Sml67

    superkarma: 0 26.02.2014, 06:27:52
  27. avatar
    [1] helmar [*]

    Taky ho dělám na plechu se zeleninou, kterou mám zrovna doma /rajčata, cibuli, papriku, zelené fazolky, mrkev.... / a nakrájím k tomu i rovnou buď na plátky nebo na čtvrtky brambory: Pokapu olejem, okořením, osolím - výborné!.

    superkarma: 0 26.02.2014, 00:23:08

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme