Vaření

Jak otevřít ústřice? Máme návod!

V minulém článku jste se mohli dozvědět spoustu zajímavých informací o ústřicích. Milujete ústřice? Co o nic ještě nevíte? Více čtěte ZDE

Jaké jsou nejoblíbenější druhy, které můžete na našem trhu dostat?

ústřice

Ústřice jedlá neboli plochá (Ostrea edulis)
Vyskytuje se na západním pobřeží Evropy od pobřeží Norska až k pobřeží Maroka, přes Středozemní moře až k Černému moři (přímo v Černém moři se nevyskytuje kvůli vysokému obsahu soli). Původně se vyskytovala pouze v oblasti severovýchodního pobřeží Atlantského oceánu, ale v 40. a 50. letech minulého století byla zavlečena i na východní pobřeží Spojených států od Maine k ostrovu Rhode, kde se její populace úspěšně uchytila.

Ústřici jedlou lze snadno odlišit od ostatních druhů ústřic podle okrouhlého, plochého tvaru schránky ve velikosti 5 až 12 centimetrů. Její maso je béžové až šedavé barvy. V Evropě jsou velice známé tzv. Belonky – tedy ústřice chované v oblasti Belon ve východní Francii.

Ústřice portugalská (Crassostrea angulata)
Dříve patřila v Evropě k často chovaným druhům, avšak kvůli virovému onemocnění byly tyto ústřice v 80. letech téměř vyhubeny. V chovech byla tato ústřice víceméně nahrazena ústřicí obrovskou.

Ústřice obrovská (Crassostrea gigas)
Původní teritorium ústřice obrovské se rozprostíralo v pobřežních vodách východní Asie. V Japonsku a v Číně má chov tohoto druhu dlouhou tradici. V průběhu doby se stala absolutní jedničkou mezi chovanými ústřicemi a široce se rozšířila i do Evropy, kde se nyní chová hlavně při pobřeží Francie. Tento druh ústřice je velmi robustní, je odolný vůči nemocem, rychle se rozmnožuje a roste a neklade vysoké nároky na teplotu a slanost vody. Proto je ideální na chov v akvakulturách.

Lastury této ústřice jsou rozmanitě tvarované v závislosti na charakteru dna a podmínek mořského proudění, v nichž tyto ústřice vyrostly. Dorůstají velikosti až 30 centimetrů. Sněhobílé vnitřní stěny ukrývají maso krémově šedé až zlatožluté barvy.

Známé označení „Fin de claire“ u ústřice obrovské znamená speciální metodu chovu. Finální odchov ústřice probíhá v tzv. „claires“ – rybnících s čistou sladkou vodou. Tato metoda je specifická pro oblast Marennes- Oléron ve Francii.

Jak se ústřice správně otvírají?

Podívejte se na rady, krok za krokem
Pro otevírání ústřic je zapotřebí speciální nůž s krátkým a silným ostřím a kroužková ocelová rukavice. Ústřice se otevře rozlomením lastury a řezem skrz sval ústřice.

ústřice

Jak ústřice podávat?

Nejtypičtějším a nejčastějším způsobem jedení ústřic je zasyrova. Vychlazená čerstvá ústřice se otevře, sval se uvolní od mušle a jemné maso se společně se šťávou doslova vysrkne. Chuť může podtrhnout špetka soli či pepře nebo pár kapek citronové šťávy.

Přestože zastánci čisté chuti odmítají ústřice jiné než syrové, nabídka dalších kuchyňských úprav ústřic je velmi bohatá: vaření, pošírování, restování, dušení, gratinování, ale dokonce se můžete setkat i s ústřicemi nakládanými či zavařovanými. Například v Singapuru připravují ústřice smažené ve vaječném těstíčku. Ve Spojených státech si je vychutnejte s nakyslou šalotkovou omáčkou mignonette.

open

Rady pro přípravu:

  • Ústřice podávejte vždy dobře vychlazené – ideální teplota je 8 až 12 stupňů. Otevřené ústřice pokládejte na drcený led.
  • Ústřice nikdy neukládejte do vody. Pokud by jedna z ústřic uhynula, mohla by infikovat ostatní.
  • Živou ústřici poznáte tak, že je její lastura pevně uzavřená. Ústřice s pootevřenou lasturou může způsobit otravu!
  • Letní ústřice mají chuť spíše mléčnou, což je dáno tím, že v této době probíhá jejich reprodukce. Nejsou proto vhodné pro začátečníky. Zimní ústřice mají naopak chuť velmi masitou a chutnou.

Ústřice vysoké kvality najdete například v nabídce řetězce Makro.

   
20.05.2014 - Vaření - autor: Věra Forejtová

Komentáře:

  1. avatar
    [22] xxkouckaxx [*]

    ani nevím jestli bych je chtěla zkusit !

    superkarma: 0 24.06.2014, 18:09:53
  2. [21] dadma [*]

    enka1 — #10 Tak já bych si je nedala ,ani kdyby mě někdo pozval so nóbl podniku.

    superkarma: 1 20.05.2014, 20:06:35
  3. avatar
    [20] paníliška [*]

    kareta — #16 Teda sopel s houbovou a mořskou příchutí si ráda nechám ujít. Sml30

    superkarma: 0 20.05.2014, 18:42:49
  4. avatar
    [19] kareta [*]

    Klára Křížová — #17 úplně jsem dostala chuť!!! 

    gerda — #18 já ryby, sushi, tatarák a salko můžu kdykoliv!Sml26

    superkarma: 0 20.05.2014, 17:25:58
  5. avatar
    [18] gerda [*]

    kareta — #16 no tak podle popisu bych se k tomu bála i leda čuchnout!Sml30 Nene, klidně se nechám přemluvit na chřest, ale na ty odporné škeble ne.

    1. na komentář reaguje kareta — #19
    superkarma: 0 20.05.2014, 16:02:58
  6. [17] Klára Křížová [*]

    kareta — #16 ano jasne, maji ty co se daji jist Sml16

    1. na komentář reaguje kareta — #19
    superkarma: 0 20.05.2014, 15:46:32
  7. avatar
    [16] kareta [*]

    Mají v Makru ty živé, co se dají jíst? Jednou jsem jedla úplně čerstvé od rybářů v přístavu a bylo to naprosto vynikající, asi nejlepší, co jsem kdy jedla, spolujídelnice mi nechala svou porci, taky se jí nadavovalo, já vysrkala celou mísu. Rybář mi je otvíral a kapal na ně citron, já to napoprvé velmi opatrně ochutnala...a pak to slupla  jak hladovej vlčákSml52. Chutná to něco mezi soplem, zavařenýma houbičkama a celé to má takovou rybí mořskou chuťSml29Sml20

    1. na komentář reaguje Klára Křížová — #17
    2. na komentář reaguje gerda — #18
    3. na komentář reaguje paníliška — #20
    superkarma: 0 20.05.2014, 14:32:24
  8. avatar
    [15] enka1 [*]

    Suzanne — #14 Sml16Bych se někdy nechala pozvatSml58

    superkarma: 0 20.05.2014, 12:32:39
  9. avatar
    [14] Suzanne [*]

    enka1 — #10 Já znám lidi, co to doma dělají. A pozvou na to haldu dalších lidí, těm se to nářadíčko určitě vyplatí mít doma Sml22

    1. na komentář reaguje enka1 — #15
    superkarma: 0 20.05.2014, 12:29:36
  10. [13] Klára Křížová [*]

    enka1 — #10 Labužníci co rádi doma vaří určitě... jinak by je neprodávali Sml16

    superkarma: 0 20.05.2014, 11:43:04
  11. avatar
    [12] enka1 [*]

    samecka — #11 Já bych to i zkusilaSml16, ale ta rukavice jako drhnoucí nářadíSml67Sml30

    superkarma: 0 20.05.2014, 11:27:51
  12. avatar
    [11] samecka [*]

    enka1 — #10 patřím k těm, kterým tato jídla zvedají od pohledu kufr. Bohužel-bohudík??? Rukavici a nožík bych následně použila k čištění poblité podlahy a spár kachličekSml40

    1. na komentář reaguje enka1 — #12
    superkarma: 0 20.05.2014, 11:19:14
  13. avatar
    [10] enka1 [*]

    Klára Křížová — #9 Sml16Mám spoustu známých ale ani jeden si je dosud domů nekoupil. A kupovat kvůli chvilkovému potěšení  ještě spešl nože a rukavice? No potěš.Sml54 To je luxusní podnik lepší řešení, tedy pokud by mě někdo pozvalSml58

    1. na komentář reaguje samecka — #11
    2. na komentář reaguje Klára Křížová — #13
    3. na komentář reaguje Suzanne — #14
    4. na komentář reaguje dadma — #21
    superkarma: 3 20.05.2014, 10:11:57
  14. [9] Klára Křížová [*]

    Rikina — #6 Když si je někdo koupí domů, tak je nějak otevřít musí :) a louskáčkem na ořechy se mu to asi nepovede Sml30

    1. na komentář reaguje enka1 — #10
    superkarma: 0 20.05.2014, 09:57:26
  15. avatar
    [8] enka1 [*]

    Rikina — #6 Přesně takSml30

    superkarma: 0 20.05.2014, 08:32:10
  16. [7] Elis19 [*]

    Zajímavý návod Sml30ale ústřice bych do pusy nevzala brrrSml30Sml30Sml30

    superkarma: 0 20.05.2014, 07:20:13
  17. [6] Rikina [*]

    Tss, tak když už budu chtít jíst ústřice, tak očekávám, že to bude v tak luxusním podniku, kde pouze lehce hnu obočím, a číšník, připravený plnit má přání, přistoupí a milé ústřice mi otevře, esteticky upraví, citronkem zakápne a podá. Přece si s tím jako dáma nebudu mazat svoje ručky. Sml24Sml57

    1. na komentář reaguje enka1 — #8
    2. na komentář reaguje Klára Křížová — #9
    superkarma: 2 20.05.2014, 06:58:09
  18. avatar
    [5] datura [*]

    Brr, to bych do pusy nevzala Sml80

    superkarma: 1 20.05.2014, 06:25:04
  19. avatar
    [4] gerda [*]

    Tak vy s tím nedáte pokoj?!Sml31 Opravdu, jediná starost, která mě trápí je ta, že dosud neumím správně otevřít ústřiciSml52 Spíš tady holky naučte, jak dělat jíškuSml57

    superkarma: 1 20.05.2014, 06:12:02
  20. [3] olly [*]

    Taky je nemusím

    superkarma: 0 20.05.2014, 00:53:13
  21. [2] dadma [*]

    Je to barbarské.Ústřice nejím,tak je mě fuk jak se správně otevírají.

    I když mám jídlo ráda, tak tohle si odpustím.

    superkarma: 0 20.05.2014, 00:14:11
  22. avatar
    [1] buldok [*]

    Ústřice ani jiné mořské plody, ani ryby nejím bohužel.

    superkarma: 0 20.05.2014, 00:14:00

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme