Vaření

Jak na rychlý fazolový guláš?

Často se mi stává, že se u nás nečekaně sejde partička lidí, které je potřeba rychle a dobře nakrmit. A pro tyhle případy mám ve spíži a mrazničce připraveny suroviny na přípravu velice rychlé a dobré večeře. Někdy jsou to špagety „po uhlířsku" nebo mlíkačka (polévka z mléka). Ale nejoblíbenější je fazolový guláš, u jehož nejjednodušší varianty nezabere příprava více než deset, patnáct minut.

Potřebujete:
fazole v tomatě (plechovka), případně směs, kde je i kukuřice
klobásku nebo kabanos (uložené v mrazničce)
pár brambor (obejdeme se bez nich)
cibule
sádlo nebo olej
trochu zakysané smetany na ozdobu (nemusí být)
nastrouhaný sýr
vejce
pečivo
sůl a pepř podle chuti

Cibuli si nakrájíme nadrobno a osmahneme na rozpáleném tuku. Za chvíli k ní přidáme klobásu nakrájenou na kolečka nebo kostičky. Promícháme a necháme spolu asi tři minuty smažit. Zalijeme trochou vody a necháme pět minut pod pokličkou. Na závěr vmícháme obsah plechovek s fazolemi. Množství všeho podle počtu strávníků. Povaříme a můžeme zahustit jíškou nebo zředit kečupem.
Pokud přidáváme i brambory, tak je nakrájíme na tenké plátky nebo malé kostičky a přidáme hned s klobásou. Prodlouží se nám ale doba varu (před přidáním fazolí), dokud nebudou brambory měkké. Dochutíme podle sebe solí, pepřem, sladkou paprikou nebo jiným kořením.

Na talíři můžeme zdobit kopečkem kysané smetany a strouhaným sýrem.

Kdo chce, může si k téhle dobrotě připravit i volí oko" a jako přílohu volíme pečivo.

Máte čas a nechcete vařit z polotovarů? Namočte si den předem fazole, uvařte je a přidejte do guláše místo fazolí v plechovce. Přidejte kečup nebo rajský protlak. Kdo si chce opravdu vaření vychutnat, oloupe rajčatům slupku, nakrájí je na kostičky a přidá do guláše místo protlaku.

Jaké rychlovky máte ve svém jídelníčku vy? Dokážete pohostit nečekanou návštěvu?

   
19.01.2009 - Maso a ryby - autor: elly

Komentáře:

  1. [17] jithule [*]

    vyzkouším

    superkarma: 0 25.12.2012, 20:52:27
  2. avatar
    [16] hubajda [*]

    dobrej napad hned ho vyzkousim Sml67

    superkarma: 0 13.11.2012, 21:07:29
  3. avatar
    [15] daska59 [*]

    guláš v jakékoli podobě můžeme Sml16

    superkarma: 0 29.09.2012, 19:37:01
  4. [14] lucsej [*]

    Sml30

    superkarma: 0 18.07.2009, 11:36:24
  5. [13] orangutan [*]

    Sml22jasně

    superkarma: 0 28.06.2009, 22:25:24
  6. avatar
    [12] Sonne [*]

    gerda — #6 Souhlas gerdou Sml22 Tenhle gulášek určitě vyzkouším Sml20

    superkarma: 0 06.05.2009, 09:40:58
  7. avatar
    [11] izis.80 [*]

    já bych se bála i ty z konzervy...že to bude mít následky...

    superkarma: 0 26.04.2009, 15:53:13
  8. [10] lelaba [*]

    Fazolový gulášek je dobrota.Dělám i já.

    superkarma: 0 22.04.2009, 16:37:20
  9. [9] roque [*]

    A co maso. A tohle bude asi ne¨ěco pro nadýmání.

    superkarma: 0 21.04.2009, 16:30:30
  10. avatar
    [8] Myškomedvídek [*]

    GULÁŠE Z FAZOLÍ DĚLÁME ,JE MOC DOBRÝ.

    superkarma: 0 21.04.2009, 00:31:07
  11. avatar
    [7] Meander [*]

    Tohle děláme. Fazole v konzervě jsou sice fazole v konzervě, ale ta šťáva z nich dobře dochucuje a navíc nejsou tak zkázonosné

    superkarma: 0 19.01.2009, 16:38:31
  12. avatar
    [6] gerda [*]

    *modra: právě že z těch konzerv nejsou. Mám luštěniny strašně ráda, ale ty normální prostě nemůžu. Přišla jsem na to, že ty z konzervy jsou jaksi šetrnější k zažívání.

    1. na komentář reaguje Sonne — #12
    superkarma: 0 19.01.2009, 10:00:07
  13. avatar
    [5] *modrá [*]

    a pak ty prdy :-)

    superkarma: 0 19.01.2009, 09:38:27
  14. avatar
    [4] benynka [*]

    přítel tohle kuchtí tak jednou do měsíce :)

    superkarma: 0 19.01.2009, 09:34:46
  15. avatar
    [3] Žulda [*]

    To může být dobrá rychlovka, už mám uloženo a vyzkouším.

    superkarma: 0 19.01.2009, 09:31:44
  16. [2] FAXÍK [*]

    moc dobrý nápad pohoštění pro hosty

    superkarma: 0 19.01.2009, 09:00:20
  17. avatar
    [1] gerda [*]

    tohle dělávám dost často, jen přidávám do cibulového základu 1-2 zeleninové papriky a ke konci přípravy i nakrájená rajčata. Snažím se, aby tam byly i vitamíny.

    superkarma: 0 19.01.2009, 06:47:02

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme