Bulvár

Jak na příbory, humry a šneky?

Ubrousek, několik různých vidliček, nožů, lžíce a lžičky. Před vámi je důležité setkání nad slavnostní tabulí a to poslední, co potřebujete, je vypadat jako buran. Pojďme si k dnešnímu tématu stolování připomenout několik základních pravidel.

Ubrousek je první věc, které bychom se po zasednutí ke stolu (případně po pronesení přípitku) měli věnovat. Nejsme už děti, a tak si ubrousek nevážeme kolem krku, ale rozložený jej položíme do klína. Po jídle poslouží k očištění úst, abychom se nemuseli olizovat, otírat dlaní a podobně. Použitý ubrousek nedáváme do talíře, ale přehneme ho ušpiněnou stranou dovnitř a odložíme vedle talíře.

U stolu

  • Sedíme zpříma
  • Neopíráme se lokty o stůl
  • Chcete-li přidat, opřete příbor o talíř, vidličku z jedné strany a nůž z druhé strany
  • Budete-li v jídle pokračovat, ale teď si potřebujete dát pauzu, položte přípor na talíř křížem
  • Pokud s jídlem končíte, položte vidličku a nůž na talíř vedle sebe

Příbory nás někdy mohou pěkně vyděsit, zvlášť nachází-li se vedle talíře hned několik párů. Právě příbory nám napoví, jaké menu nás vlastně čeká. Lámete si hlavu, který příbor použít? Platí tu jednoduché pravidlo – postupujte vždy z kraje. Tedy první použijeme příbor, který se nachází nejdál od talíře. Dezertní vidlička bývá umístěna nad talířem.

Speciální nástroje se vám mohou dostat do ruky společně s příborem. Například na ryby se používá speciální nůž, kterým rybí maso nekrájíme, ale oddělujeme. Na hlemýždě se používají kleště, jimiž držíme ulitu a vidličkou vytáhneme vnitřek. Kleště můžete dostat i ke chřestu. Kleštěmi bereme jednotlivé kousky a vidličkou je pojídáme. Někdy kleště k dispozici nejsou, v tomto případě napíchneme chřest na vidličku a ukusujeme.

Langusty, humři, ústřice a raci umí také pěkně potrápit. Jak si s nimi poradit? Všechny jmenované „potvůrky“ je třeba podélně rozkrojit (buď je rozkrojené dostanete, nebo je k dispozici speciální nůž). Ke konzumaci potom používáme vidličku a můžeme si pomoci rukama. Ruce omýváme v nádobce s vodou a citronem.

Při jídle se nemluví? Omyl! Ve školách jsme bývali za mluvení při jídle trestání. Tichá konverzace ale není proti bontonu. Mějte ale na paměti, že další věc, kterou nám odmalička vštěpovali, však stále platí – S plnou pusou se nemluví.

Na závěr celé hostiny se servíruje káva. Až v tento moment si kuřáci mohou zapálit cigaretu.

   
20.10.2009 - Společnost - autor: Eva Soukupová

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme