Vaření

Jak na humra aneb ohromte přátele luxusní večeří

Uvařit humra a připravit ho na sváteční stůj je jednodušší než si myslíte. A věřte, že s tímto jídlem je šance na vítězství v jakékoliv kulinářské soutěži obrovská.

Co vás jako první napadne, když se řekne slovo humr? Jestli vám jako první naskočilo terénní vozidlo světoznámé značky, nečtěte dál, tento článek vás bavit nebude. Pokud se vám obrátil žaludek při představě jeho konzumace, neboť to není knedlo vepřo a vy cizoty nesnášíte, také nečtěte dál. Ale pokud se vám při přečtení slova humr začaly sbíhat sliny, vítám vás ve světě obžerství a mírného snobismu.

Humr zvaný Thermidor

Po pravdě, tohle jídlo patří na sváteční stůl a spíše pro menší společnost. Ingredience nejsou levné a jen málokdo z nás je ochotný zaplatit za porci jídla uvařeného doma více než 500 Kč. Ale pokud chcete ohromit rodinu, či kamarády stejně, jako se to povedlo mně, zkuste následující recept.

Humr zvaný Thermidor

Tento recept nevznikl náhodou a netraduje se po staletí, jak jsem se dověděl v internetových zdrojích, uvařil ho jeden pařížský šéfkuchař v roce 1894 při příležitosti premiéry hry Victoriena Sardova, nazvané Thermidor.

Humr zvaný Thermidor

Je to recept jednoduchý a přitom velmi chutný.

Co budete potřebovat?

Pro dvě osoby stačí jeden humr – výrazně doporučuji sehnat si živého humra – mražený sice vyjde levněji, ale obecně, pokud je to možné, mraženým potravinám se vyhýbejte. Jednak mražením potraviny ztrácí na chuťových vlastnostech a hlavně na struktuře a tu u humra oceníte obzvláště.

Takže máte živého humra. Budete potřebovat tak velký hrnec, aby se vám do něj vešel humr celý a hlavně zcela narovnaný. Desetilitrový hrnec na polévku je opravdu malý, to, co potřebujete, by spíše mělo připomínat prádelní hrnec… A také musí být tak vysoký, aby se do něj humr dokázal ponořit celý.Humr zvaný Thermidor

Já kupuji humry v Makru a tímto mu sice dělám reklamu, ale nic z toho nemám. Ale je prostě faktem, že v Makru živé a chuťově dobré humry mají… Vyjde na cca 800 Kč za kilogram živé váhy. Menší si k přípravě tohoto receptu nekupujte.

Nejdříve si humra uvařte, budeme ho později stejně zapékat, takže nevadí, že vařené maso úplně vystydne. Aby se vám nepokroutil, přivažte pod humra vařečku – pozor, aby se vám vešel i s vařečkou do hrnce napříč. Přiveďte vodu k varu, osolte ji a humra tam po hlavě rychle dejte. Nebojte se, nemrská sebou, nekvičí, jen během chvilky změní barvu do krásné červené. Nevařte ho déle než deset minut. Ihned po vyjmutí z vařící vody ho zchlaďte. Já si napustím umyvadlo studenou vodou a humra do něj přendám. Zastaví se var a maso zůstane pevné a nerozvařené… Tento bod je opravdu důležitý, nedoporučuji vynechat.

Humr zvaný Thermidor

Humr zvaný Thermidor

Pak si ho přendejte na prkénko… bacha, crčí z něj voda… odlomte klepeta a proboha nevyhazujte – největší poklad je v nich. Celého humra rozřežte ostrým nožem od hlavy až k ocasu. Tohle je jediná nepříjemná práce pro citlivější jedince. Vyjměte z krunýře krásné, uvařené pevné bílé maso a pořádně ho omyjte od nečistot. Krunýře vydrhněte a osušte. Maso dejte do chladu, pokud ho nebudete ihned spotřebovávat.Humr zvaný Thermidor

Teď přijdou na řadu klepeta. V nich je opravdu to nejlepší humří maso. Doporučuji z něj udělat jednoduchý, lehký salátek, který podávejte buď jako předkrm, nebo společně s humrem v podstatě jako přílohu. Pokud nemáte doma kleště na humra, rozbijte klepeta paličkou (opatrně, ať maso nerozdrtíte) nebo zkuste louskáček na vlašské ořechy… Je to celkem boj, ale za ten výsledek to stojí. Počítejte s tím, že při použití paličky znečistíte nejen kuchyňskou linku, ale i sebe, věřte mi …Humr zvaný Thermidor

Takže tedy maso máme připravené, zatím nesolené a odpočívající v chladu.

Humr zvaný ThermidorHumr zvaný Thermidor

Salát s masem z humřího klepeta

Salát s masem z humřího klepeta udělejte vážně velmi jednoduše. Zálivka nejlépe z limetové šťávy, trocha dobrého olivového oleje, dobrá, spíše jemněji drcená hrubá sůl a čerstvě mletý barevný pepř. A čerstvé saláty, nejlépe více druhů, ne však výrazných chutí. Nedoporučuji třeba rukolu. Maso z humřích klepet nakrájejte na ne příliš velké, ani malé kousky a promíchejte je se zálivkou a natrhanými saláty. Podávejte s lehce osmahlou bagetkou na másle… Sbíhají se mi sliny, jen to píšu.Humr zvaný Thermidor

Humr Thermidor

Připravte si bešamelovou omáčku. Jak na ni, se dočtete třeba tady: Lasagne s krůtím masem. Je to jednoduché… lžíce másla, lžíce hladké mouky a 2 dcl mléka. Mouku na pánvi opražíte do světla, přidáte mléko a za míchání provaříte deset minut. Tento poměr udržte, pokud chcete bešamelu více. Omáčku osolíte, lehce opepříte, přidáte trochu strouhaného muškátového oříšku.

Humr zvaný Thermidor

Nyní si rozehřejte troubu na 180 stupňů – nejlépe horní gril. Na plech dejte umyté půlky krunýře. Maso humra nakrájejte napříč na asi 1 centimetr široké kousky. Krémový žampion oloupejte – a nakrájejte na cca 2–3 mm široké plátky. Poté skládejte zpět do krunýře, kousek masa, žampion, kousek masa. Osolte, opepřete, zalijte bešamelem, posypte nahrubo strouhaným parmazánem a nahrubo krájenou hladkolistou petrželí. Dejte zapéct do horní části trouby pod gril tak, aby sýr mírně zezlátl. Ne však déle než 10 minut. Nechcete maso vysušit, jen prohřát.

Humr zvaný ThermidorHumr zvaný Thermidor

Podávejte s vařenými, pažitkovými bramborami, s lehkým salátem, s bagetou – v podstatě s čím chcete. A až vložíte první sousto do úst, zavřete oči a představte si teplé moře, bílý písek, vlahý vítr ve vlasech…

Humr zvaný Thermidor

To mi připomíná, že k takovéto dobrotě rozhodně nešetřete na kvalitním bílém vínu. Každá asi máte své oblíbené, ale takový alsaský Gewürztraminer z vinic označených Grand Cru toto jídlo výborně doplňuje.

Dobrou chuť!


Suroviny:

Humr, hrubozrnná sůl, čerstvě mletý pepř, muškátový ořech, mléko, hladká mouka, máslo, parmazán, krémový žampion, hladkolistá petržel, čerstvý salát, limeta, olivový olej.

   
02.12.2015 - Maso a ryby - autor: Radek Kříž

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [51] Eva_CZ [*]

    Rikina — #48 ale ty humra nepolivas horkou vodou. Sml23 Zabijes ho tim, ze ho do ty vody hodis, stejne jako zabijes slepici tim, ze ji uriznes hlavu. To taky nemusi byt zrovna prijemnej zazitek....Sml80

    superkarma: 0 03.12.2015, 14:33:53
  2. avatar
    [50] elly [*]

    Rikina — #48Božínku...Kdo tvrdí, jaká je to pohoda, tak mu nikdy neusekli hlavu. Kdo tvrdí, jaká je to pohoda, tak ho nikdy neklepli klackem za krk... Atd. Je to pokrytecké. Jsou různé způsoby jak se usmrcují zvířata. Humr je v horké vodě mrtvý stejně rychle, ne-li rychleji, než slepice, které useknete hlavu.

    superkarma: 0 03.12.2015, 09:33:31
  3. avatar
    [49] gerda [*]

    paníliška — #45díky, podívám se po něm, jednou za rok bych výjimku udělat mohla.Sml16

    superkarma: 0 03.12.2015, 06:56:44
  4. [48] Rikina [*]

    Eva_Fl — #43 Umím rychle a zručně zabít slepici, kuře i králíka. I toho kapra. Nemám s tím žádný problém. Umím je i vykuchat, naporcovat a upéct nebo uvařit. Ani s rostlinstvem nemám žádný problém. Klidně oškrábu bramboru a hodím ji do vařící vody. Ale jaksi vidím rozdíl v tom hodit tam tu bramboru a hodit tam živého humra přivázaného k vařečce. Jakékoli živé zvíře házet do vařící vody mi nepřijde jako důstojné civilizovaného člověka. Kdo tvrdí, jaká je to pohoda, ten si asi nikdy nepolil ruku horkou vodou. Doporučuju to zkusit, aby si dotyčný uvědomil, že to fakt není příjemná záležitost. Sml80

    1. na komentář reaguje elly — #50
    2. na komentář reaguje Eva_Fl — #51
    superkarma: 5 02.12.2015, 23:04:17
  5. avatar
    [47] satanBelzebub [*]

    Všichni jíte kuřata a nepozastavujete se nad způsobem jejich usmrcení. Stejně děsivě ne-li hůř se poráží skot či vepřové. A pak je tady humbuk nad humrem, který je mrtvý v cuku letu. Košík narvaný flákotou v marketu už nikoho neděsí a nepobuřuje, že?

    superkarma: 1 02.12.2015, 20:41:21
  6. avatar
    [46] kobližka [*]

    Eva_Fl — #38 Hnusný mě přijde vrah,pedofil,atentátník,nikoliv ryba,která se u nás v Českých zemích objevuje na jídelníčku už po mnohá staletí.Někomu chutná,jinému ne,je to pouze věc chuti.Nechutné mě přijde jíst tlusté červy,tulení oči nebo pít čerstou teplou krev.Ale patří-li to k tradičnímu pokrmu daného národa,mě to může být putna Sml16

    superkarma: 4 02.12.2015, 19:45:11
  7. avatar
    [45] paníliška [*]

    gerda — #40 Od chvíle, kdy jsem ochutnala amura, už kupuji jen jeho, je jemnější a i těch kostí má míň. A rybího pachu se zbavuji citronem, naporcované maso naložím do citronové šťávy, pak teprve obaluji a smažím. Nesmrdí rybinou a je lahodné.

    1. na komentář reaguje gerda — #49
    superkarma: 0 02.12.2015, 19:35:59
  8. avatar
    [44] paníliška [*]

    Eva_Fl — #36 Já ho mlátit nebudu, nedokážu zabít vůbec nic, ani toho humra. Sml30

    superkarma: 0 02.12.2015, 19:33:12
  9. avatar
    [43] Eva_CZ [*]

    Rikina — #32 Sml79Sml79Sml79Sml79 a ne, abys urvala kytku! Me by zajimalo, cim se zivis. Sml80

    1. na komentář reaguje Rikina — #48
    superkarma: 1 02.12.2015, 18:47:07
  10. avatar
    [42] Eva_CZ [*]

    gerda — #40 od doby, co jsem ochutnala cerstve vylovene morske ryby, bych uz kapra do pusy nevzala. A ty kosti k tomu.... Existuji mraky chunych ryb a prodavaji se i vykostene. Bohuzel se me uz netykaji. Sml15 Kupovavala jsem primo od rybaru, ti mi za mirny peniz ty filety radi udelali. Syn jezdil lovit do hlubokych vod, tam co ulovil, mu upravili primo na lodi, domu vozil uzasny vykosteny platky....

    superkarma: 0 02.12.2015, 18:45:04
  11. avatar
    [41] elly [*]

    Rikina — #32Škoda, že pořád pletete dohromady dvě různé věci. Humr se nevaří zaživa. On se vaří mrtvý. Zemře hned po vložení do horké vody.

    superkarma: 1 02.12.2015, 18:23:08
  12. avatar
    [40] gerda [*]

    Eva_Fl — #38Má moc kostí. Vůbec mi vadí, když mají ryby kosti, proto je nedělávám. A ten rybí pach, na rukách, na prkénku...ne, nepřemůžu se. Ale třeba tuňáka, toho mám moc ráda, v jakékoli podobě.

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #42
    2. na komentář reaguje paníliška — #45
    superkarma: 0 02.12.2015, 18:17:25
  13. [39] iřka [*]

    ochutnala bych

    superkarma: 0 02.12.2015, 17:39:09
  14. avatar
    [38] Eva_CZ [*]

    kobližka — #37je to hnusna plevelna ryba a nikdo ve svete to neji. JE odporny.

    1. na komentář reaguje gerda — #40
    2. na komentář reaguje kobližka — #46
    superkarma: 0 02.12.2015, 17:30:54
  15. avatar
    [37] kobližka [*]

    Eva_Fl — #36 To,že pro tebe je kapr odporný,ještě neznamená,že odporný je.

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #38
    superkarma: 2 02.12.2015, 17:20:14
  16. avatar
    [36] Eva_CZ [*]

    Sml31 za chvili bude cela republika mlatit doma kapra palici na maso a ma problem s humrem.... Humr je na rozdil od odporneho kapra velmi lahodny, zdravy a vubec uzasny.

    1. na komentář reaguje kobližka — #37
    2. na komentář reaguje paníliška — #44
    superkarma: 3 02.12.2015, 16:56:40
  17. avatar
    [35] paníliška [*]

    Vypadá to dobře a láká mě k ochutnání. Ale musela bych přijít už k hotovému. Způsob usmrcení zvedá chlupy i mně, ale na druhou stranu každé maso muselo být před tím usmrceno a nenalhávejme si, že kdoví jak láskyplně.

    Radek Kříž — #24 Proč urážíte vegetariány, to nechápu.

    superkarma: 2 02.12.2015, 16:50:01
  18. [34] slávenka [*]

    Radek Kříž — #31No víte, my lidi jsme tak trochu pokrytečtí. Já sama také nemusím vidět, jak manžel zabíjí a kuchá třeba kapra. A jak mně potom na talíři chutná.Sml22Myslel jste to dobře a zdokumentoval pro ty, kteří si humra budou chtít připravit, třeba jako slavnostní večeři...

    superkarma: 0 02.12.2015, 15:30:42
  19. [33] bobani [*]

    ráda bych ho ochutnala pokud by mi humra někdo připravil Sml22

    superkarma: 0 02.12.2015, 15:27:52
  20. [32] Rikina [*]

    Radek Kříž — #31 Kdybyste byl přivázaný k dřevěné tyči a někdo vás ponořil do kotle vřelé vody, patrně byste se sice taky moc nehýbal a necukal, jsa spoután, ale dost pochybuju, že byste to přivítal jako příjemné rozptýlení. Sml80 Ano, člověk jedl odjakživa jiné tvory. Ale předtím je vhodné je zabít, a až pak porcovat a tepelně upravovat. Humr neřve hrůzou a bolestí, protože na to není uzpůsoben, ale to neznamená, že nic necítí. Navíc teda sám jste napsal, že jde o snobismus a ohromování přátel luxusní večeří, nikoli o nasycení v zájmu přežití a zachování holého života. Jestli je pro vás potěšení jíst něco, co jste uvařil zaživa, já vám to brát nebudu, ale nechtějte po mně, abych to obdivovala, neřku-li snad chválila, nedej bože ještě napodobovala. Sml68

    1. na komentář reaguje elly — #41
    2. na komentář reaguje Eva_Fl — #43
    superkarma: 9 02.12.2015, 15:10:33
  21. avatar
    [31] Radek Kříž [*]

    gerda — #29Humr rozhodně nechutná jako filé a nechápu, co máte pořád s tím týráním...

    Humr zemře během krátké chvíle, hýbat se přestane okamžitě po vložení do vroucí vody. Neškube sebou jako králík, nemá chuť běhat bez hlavy jako slepice, nebo krůta, nekvičí jako prase...

    Mám dojem, že svět se zbláznil. Odjakživa člověk jedl jiné tvory aby přežil a naše tělo to potřebuje...

    Jídlo je potěšení a radost a humr je prostě pochoutka.... neblázněte lidi...

    1. na komentář reaguje Rikina — #32
    2. na komentář reaguje slávenka — #34
    superkarma: 1 02.12.2015, 14:48:08

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] catcat [*]

    Ze všech mořskejch potvor mi humr přijde nejfádnější a tento recept překomplikovaný. Co nejjednodušší příprava, jak píše Eva Fl, mu sluší lípSml24

    superkarma: 0 02.12.2015, 14:45:59
  2. avatar
    [29] gerda [*]

    jiti — #28Jako filé???? Tak to není nic pro mě. To si radši udělám falešnou humrovou pomazánku z celeru a mrkve. Pochutnám si rozhodně víc a nebudu mít blbý pocit, že jsem utýrala zvíře.

    1. na komentář reaguje Radek Kříž — #31
    superkarma: 1 02.12.2015, 13:33:33
  3. avatar
    [28] jiti [*]

    Já měla humra poprvé a naposledy na Zanzibaru. Pekli to tam nad ohněm jako my makrely. Byl dobrý, chutnal jako filé ale toho masa nebylo moc.

    1. na komentář reaguje gerda — #29
    superkarma: 0 02.12.2015, 13:04:28
  4. [27] Klára Křížová [*]

    kobližka — #20Tak to bylo asi video z Číny.. tak je v normální restauraci jako u nas hovezi, veprove, kureci jeste kolonka pes.

    superkarma: 0 02.12.2015, 12:06:13
  5. avatar
    [26] elly [*]

    Midsummer — #23Vy nejíte žádné maso?

    superkarma: 0 02.12.2015, 11:46:17
  6. avatar
    [25] Midsummer [*]

    Radek Kříž — #24 Jejda jejda, hledám výčet VIP osob - kdo se smí k čemu vyjadřovat Sml24

    superkarma: 4 02.12.2015, 11:00:45
  7. avatar
    [24] Radek Kříž [*]

    Midsummer — #23Kdyby to tak bylo, lidstvo by vyhynuloa vyhráli by mamuti a bizoni... Hned v úvodu článku píšu, že tento článek je určen lidem, co rádi jedí ... vegetariánům, veganům, ovotariánům a jiným odpadlíkům od zdravého rozumu tento článek určen nebyl...

    Kdo ochutnal - ví, že je to dobrota!!!

    1. na komentář reaguje Midsummer — #25
    2. na komentář reaguje paníliška — #35
    superkarma: 3 02.12.2015, 10:51:32
  8. avatar
    [23] Midsummer [*]

    elly — #22 Možná žádný. Obojí je neomluvitelné.

    1. na komentář reaguje Radek Kříž — #24
    2. na komentář reaguje elly — #26
    superkarma: 2 02.12.2015, 10:35:29
  9. avatar
    [22] elly [*]

    Jaký je rozdíl mezi podříznutím živé slepice a zabitím humra vřící vodou?

    1. na komentář reaguje Midsummer — #23
    superkarma: 3 02.12.2015, 09:59:16
  10. avatar
    [21] vodilulu [*]

    babicka rikala ze kdyz byla mala tak jedly raky v létě dost často. příprava nic moc, ale chtěla bych to zkusit

    superkarma: 1 02.12.2015, 09:48:31
  11. avatar
    [20] kobližka [*]

    Nepotřebuju jíst jakési speciality při nichž musím zaživa uvařit jakékoliv zvíře.

    Zrovna včera bylo k vidění,jak jeden debil uvařil zaživa malé štěně...přežilo,ale ten pohed na něj by vám utrhnul srdce...

    1. na komentář reaguje Klára Křížová — #27
    superkarma: 5 02.12.2015, 09:40:18
  12. [19] sana47 [*]

    gerda — #17 souhlasím Sml22

    superkarma: 0 02.12.2015, 09:39:35
  13. avatar
    [18] gerda [*]

    gerda — #17kteří mi jídlo poskytnou, pardon.

    superkarma: 0 02.12.2015, 09:33:45
  14. avatar
    [17] gerda [*]

    Radek Kříž — #14ne, ani to by mi nepomohlo. V některých zemích je dokonce zvykem vařit zaživa psy nebo kočky, kachnám se zaživa vaří nohy. Kvůli "lepší chuti". Já o tom vím, ale vidět bych to nemohla, natož pak hodnotit, jak to jídlo chutná. Pro mě je to jednoznačný hnus. Když byla v módě žabí stehýnka, tak se často opatřovala neméně krutým způsobem. Zabít celou žábu bylo pracnější, než jí zaživa stehýnka uříznout. Co všecko lidi udělají, aby měli svoji pochoutku, pochoutku, kterou si můžou klidně odepřít. Kvůli tomu, abychom si dobře navařili a byli nasycení, zdraví, nemusím týrat tvory, které mi jídlo poskytnou. Humra nevyjímaje.

    1. na komentář reaguje gerda — #18
    2. na komentář reaguje sana47 — #19
    superkarma: 10 02.12.2015, 09:31:51
  15. [16] dadma [*]

    Kdyby mohl ,tak asi kvičí. Při té představě, že bych ho měla hodila do vařící vody, tak bych nemohla to sousto polknout.Vůbec si poslední dobou uvědomuji, jak jsme ke zvířatům krutí.

    superkarma: 9 02.12.2015, 09:13:54
  16. avatar
    [15] enka1 [*]

    Midsummer — #9 sana47 — #12 Prý je to rychlejší skon než třeba zabít kapra paličkou, zvlášť když se párkrát netrefíte

    superkarma: 0 02.12.2015, 09:12:16
  17. avatar
    [14] Radek Kříž [*]

    Pro ty z vás, které představa vhození živého tvora do vroucí vody odpuzuje: takto se usmrcuje většina mořských potvor, od krevet, přes mušle a kraby...

    On je to asi nejhumánnější způsob. Humra nepodříznete a střílet ho asi nemá smysl...

    Věřte, že se dějí mezi námi daleko větší zvěrstva, než to, že si uvaříte humra a s láskou ho sníte...

    1. na komentář reaguje gerda — #17
    superkarma: 3 02.12.2015, 09:11:02
  18. avatar
    [13] delfi.na [*]

    Mít ho na talíři, tak to bych zkusila, ale nějak si neumím představit, že bych ho hodila do vroucí vody. Když já nezabiju ani pavouka

    superkarma: 2 02.12.2015, 09:10:21
  19. [12] sana47 [*]

    je to hrozná představa dávat živého tvora do vařící vody Sml15

    1. na komentář reaguje enka1 — #15
    superkarma: 8 02.12.2015, 09:07:12
  20. avatar
    [11] Pentlička [*]

    Fuj - dělá se mi z toho nanic.

    superkarma: 1 02.12.2015, 09:02:04
  21. avatar
    [10] navia [*]

    To jsem v životě nejedla...., ale ryby mám ráda a na rozdíl od chobotnice, která mě nijak neláká bych tohle asi ochutnala

    superkarma: 0 02.12.2015, 08:55:57
  22. avatar
    [9] Midsummer [*]

    Vzít živého tvora a dát ho do vroucí vody? A jinak je vám fajn???

    1. na komentář reaguje enka1 — #15
    superkarma: 7 02.12.2015, 08:55:03
  23. avatar
    [8] gerda [*]

    Může být, že je to pochoutka. Ale vzít něco živého, svázat to a živé cpát do hrnce s vroucí vodou...to je natolik odporná představa, že to žádná dobrá chuť nemůže vyvážit. Vím, že maso na krámě nepochází z laboratoře, ale že by zaměstnanci drůbežářských závodů či jatek zaživa házeli do vroucí vody kuřata nebo vepře, jsem neslyšela.

    superkarma: 7 02.12.2015, 08:38:09
  24. avatar
    [7] Hanula [*]

    Sml16v exotických krajích vždy zajdeme na humra nebo langustu....

    superkarma: 0 02.12.2015, 08:30:26
  25. [6] Rikina [*]

    Sml80 Zase vařit něco ještě živýho? Sml68 To není snobismus. To je něco horšího. Sml15

    superkarma: 8 02.12.2015, 08:27:14
  26. avatar
    [5] elly [*]

    Sml59Nádhera. Úplně jsem na něj dostala chuť Sml16

    superkarma: 0 02.12.2015, 08:00:15
  27. [4] hapehape [*]

    počkám si na pozvání a nechám se ohromit jiným

    superkarma: 0 02.12.2015, 06:34:20
  28. avatar
    [3] renda4141 [*]

    Mňam...tak tohle je dobrota. Sml16Sml67 Bohužel už je to pár let, co jsem si humrovi naposled pochutnala. Sml15

    superkarma: 0 02.12.2015, 06:10:47
  29. avatar
    [2] Eva_CZ [*]

    Mne uplne nejvic chutnal jen tak, maceny v rozpustenem masle. Rikam to bohuzel v minulem case, mam alergii snad na vsechno, co zilo ve vode Sml15 Takze tohle uz bohuzel nezkusim.

    superkarma: 0 02.12.2015, 02:44:09
  30. avatar
    [1] vladka321 [*]

    Především bych ohromila i sama sebe, pokud by se mi vše povedlo a ještě se to dalo jíst Sml22

    superkarma: 0 02.12.2015, 00:25:28

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme