Reklama

Tématu kvality potravin se poslední dobou věnuje stále více pozornosti. Většině lidí není lhostejné, co konzumují, a tak se výrobci a prodejci potravin dostávají pod drobnohled. Jak kvalitní ale mohou být například jídla z fast foodu? Na to jsme se zeptali zástupkyně McDonald’s, nejrozšířenějšího řetězce s rychlým občerstvením u nás, paní Drahomíry Jirákové.

McDonaldsZákladem McDonald’s jsou hamburgery a hranolky. Prozradíte jejich složení?
To je jednoduché a skutečně není co skrývat. Maso je ze 100% hovězího bez kostí, konkrétně z přední čtvrti. Nepřidávají se do něj mouka, vejce ani nejrůznější „éčka“, jak se občas zákazníci mylně domnívají. Maso se v továrně umele, zformuje a hluboce zmrazí a u nás v restauraci se griluje bez přidaného tuku. Nakonec se jemně dochutí solí a pepřem. U hranolků je to podobné. Celé brambory odrůdy Innovator nebo Russet Burbank, které jsou speciálně určené na smažení, a proto hezky křupou, se v továrně nakrájí na hranolky, předsmaží v rostlinném oleji, stejném, jaký používáme v restauracích, a šokově se zmrazí. My je v restauraci usmažíme v rostlinném oleji s velmi nízkým obsahem trans-nenasycených mastných kyselin a nakonec je jemně osolíme. Samozřejmě zákazníci mají možnost si objednat hranolky i bez soli. Podobně bych mohla hovořit také o zmrzlině, která je skutečně z kravského mléka, nebo míchaných vajíčkách, která připravujeme z čerstvých slepičích vajec.

Na internetu se tu a tam objeví různé fotografie či videa, která ukazují hamburger po mnoha měsících od zakoupení, aniž by zplesnivěl. Je to vůbec možné?
O pravosti těchto fotografií bychom mohli spekulovat. Hamburger nebo Cheeseburger neobsahuje žádné konzervanty. A ani plátek masa neobsahuje nic jiného než maso, sůl a pepř. Teoreticky by to však možné být mohlo. Sendvič ve vhodných podmínkách vyschne dřív, než se začne kazit. To by mimo jiné jen potvrdilo, že sendviče jsou v McDonald’s připravovány v dobrých hygienických podmínkách a že maso je dostatečně tepelně opracováno.

Mohou tedy zákazníci někde zjistit, z čeho konkrétně se pokrmy v McDonald’s skládají?
Naše filozofie je, že zákazník má vědět, jaké potraviny konzumuje. Proto McDonald’s začal jako první společnost ve svém odvětví otevřeně zveřejňovat nutriční hodnoty a alergeny pro zákazníky, kteří trpí například celiakií nebo intolerancí laktózy. Tyto informace naleznou na webu www.mcdonalds.cz, kde se dozvědí i více o složení výrobků, dále pak na speciálním webu www.mcdonaldsmenu.info nebo na prostírkách v restauracích a na obalech vybraných produktů. Nově se mohou také přímo zeptat na cokoliv, co je ohledně kvality jídla a pití v McDonald’s zajímá, na webových stránkách www.narovinu.mcdonalds.cz/.

V minulosti se objevily poměrně závažné případy nákazy lidí nemocí šílených krav či ptačí chřipkou. Jak McDonald’s zajišťuje, že je jeho maso bezpečné?
Chovatelé skotu, prasat i drůbeže musejí splňovat přísné požadavky na kvalitu a bezpečnost surovin, které jsme si vytyčili v programu MAAP (McDonald’s Agricultural Assurance Programme). Díky tomu získáváme suroviny kontrolovaného původu a jsme schopni dohledat přesný původ masa až na konkrétní farmu. Součástí kontrol a auditů je i dodržování zásad biologické ochrany farem a u zpracovatelů hovězího masa pak postupů při odstraňovaní specifikovaných rizikových materiálů a povinného testování na BSE (nemoc šílených krav) u zvířat, pro která je testování zákonem předepsáno. V procesu přípravy pokrmů pak pravidelně kontrolujeme dodržování správných postupů a hygienických norem, takže se k zákazníkům dostane jen jídlo v nejvyšší kvalitě.

Mcdonalds

Zmínila jste dodavatele. Mohou čeští zákazníci zjistit, z které země a od které konkrétní firmy odebíráte maso, zeleninu a další suroviny?
Dodavatele využíváme jak tuzemské, tak i zahraniční, ale vždy platí, že musí splňovat přísné požadavky na kvalitu, původ a zpracování surovin, a to vše ještě musejí být schopni dodávat v potřebném množství. Proto se obracíme nejen na tuzemské dodavatele, ale i na ty zahraniční. Všeobecně pochází většina surovin z Evropské unie. Například část hovězího masa odebíráme od českých chovatelů, kteří ho dodávají také do tradičního českého masokombinátu v Poličce. Kuřecí získáváme z farem v Maďarsku, ostatních zemích EU a z Brazílie, sezonní zeleninu pro nás pěstují v Polsku a na Slovensku, Ze Slovenska dovážíme i mléko. Kečup, tatarka i různé omáčky pochází z Německa. Nakonec, seznam našich dodavatelů si mohou zákazníci přečíst na stránkách www.mcdonalds.cz.

Mcdonalds

Kromě restaurace provozujete také kavárny McCafe. Jak je to tedy s kvalitou kávy? Jaký druh zákazníkům nabízíte?
Naše káva je stoprocentní arabica z jihoamerického kontinentu, v kavárnách McCafe navíc podáváme směs kávy arabica speciálně vytvořenou a upraženou pro espresso. Veškerá káva v restauracích McDonald’s má certifikát Rainforrest Alliance, který garantuje, že je pěstována na plantážích, které nepoškozují životní prostředí a kde farmáři a jejich rodiny žijí a pracují v důstojných podmínkách.

hranolky