Vaření

Jak kvalitní mohou být potraviny z fast foodu?

Tématu kvality potravin se poslední dobou věnuje stále více pozornosti. Většině lidí není lhostejné, co konzumují, a tak se výrobci a prodejci potravin dostávají pod drobnohled. Jak kvalitní ale mohou být například jídla z fast foodu? Na to jsme se zeptali zástupkyně McDonald’s, nejrozšířenějšího řetězce s rychlým občerstvením u nás, paní Drahomíry Jirákové.

McDonaldsZákladem McDonald’s jsou hamburgery a hranolky. Prozradíte jejich složení?
To je jednoduché a skutečně není co skrývat. Maso je ze 100% hovězího bez kostí, konkrétně z přední čtvrti. Nepřidávají se do něj mouka, vejce ani nejrůznější „éčka“, jak se občas zákazníci mylně domnívají. Maso se v továrně umele, zformuje a hluboce zmrazí a u nás v restauraci se griluje bez přidaného tuku. Nakonec se jemně dochutí solí a pepřem. U hranolků je to podobné. Celé brambory odrůdy Innovator nebo Russet Burbank, které jsou speciálně určené na smažení, a proto hezky křupou, se v továrně nakrájí na hranolky, předsmaží v rostlinném oleji, stejném, jaký používáme v restauracích, a šokově se zmrazí. My je v restauraci usmažíme v rostlinném oleji s velmi nízkým obsahem trans-nenasycených mastných kyselin a nakonec je jemně osolíme. Samozřejmě zákazníci mají možnost si objednat hranolky i bez soli. Podobně bych mohla hovořit také o zmrzlině, která je skutečně z kravského mléka, nebo míchaných vajíčkách, která připravujeme z čerstvých slepičích vajec.

Na internetu se tu a tam objeví různé fotografie či videa, která ukazují hamburger po mnoha měsících od zakoupení, aniž by zplesnivěl. Je to vůbec možné?
O pravosti těchto fotografií bychom mohli spekulovat. Hamburger nebo Cheeseburger neobsahuje žádné konzervanty. A ani plátek masa neobsahuje nic jiného než maso, sůl a pepř. Teoreticky by to však možné být mohlo. Sendvič ve vhodných podmínkách vyschne dřív, než se začne kazit. To by mimo jiné jen potvrdilo, že sendviče jsou v McDonald’s připravovány v dobrých hygienických podmínkách a že maso je dostatečně tepelně opracováno.

Mohou tedy zákazníci někde zjistit, z čeho konkrétně se pokrmy v McDonald’s skládají?
Naše filozofie je, že zákazník má vědět, jaké potraviny konzumuje. Proto McDonald’s začal jako první společnost ve svém odvětví otevřeně zveřejňovat nutriční hodnoty a alergeny pro zákazníky, kteří trpí například celiakií nebo intolerancí laktózy. Tyto informace naleznou na webu www.mcdonalds.cz, kde se dozvědí i více o složení výrobků, dále pak na speciálním webu www.mcdonaldsmenu.info nebo na prostírkách v restauracích a na obalech vybraných produktů. Nově se mohou také přímo zeptat na cokoliv, co je ohledně kvality jídla a pití v McDonald’s zajímá, na webových stránkách www.narovinu.mcdonalds.cz/.

V minulosti se objevily poměrně závažné případy nákazy lidí nemocí šílených krav či ptačí chřipkou. Jak McDonald’s zajišťuje, že je jeho maso bezpečné?
Chovatelé skotu, prasat i drůbeže musejí splňovat přísné požadavky na kvalitu a bezpečnost surovin, které jsme si vytyčili v programu MAAP (McDonald’s Agricultural Assurance Programme). Díky tomu získáváme suroviny kontrolovaného původu a jsme schopni dohledat přesný původ masa až na konkrétní farmu. Součástí kontrol a auditů je i dodržování zásad biologické ochrany farem a u zpracovatelů hovězího masa pak postupů při odstraňovaní specifikovaných rizikových materiálů a povinného testování na BSE (nemoc šílených krav) u zvířat, pro která je testování zákonem předepsáno. V procesu přípravy pokrmů pak pravidelně kontrolujeme dodržování správných postupů a hygienických norem, takže se k zákazníkům dostane jen jídlo v nejvyšší kvalitě.

Mcdonalds

Zmínila jste dodavatele. Mohou čeští zákazníci zjistit, z které země a od které konkrétní firmy odebíráte maso, zeleninu a další suroviny?
Dodavatele využíváme jak tuzemské, tak i zahraniční, ale vždy platí, že musí splňovat přísné požadavky na kvalitu, původ a zpracování surovin, a to vše ještě musejí být schopni dodávat v potřebném množství. Proto se obracíme nejen na tuzemské dodavatele, ale i na ty zahraniční. Všeobecně pochází většina surovin z Evropské unie. Například část hovězího masa odebíráme od českých chovatelů, kteří ho dodávají také do tradičního českého masokombinátu v Poličce. Kuřecí získáváme z farem v Maďarsku, ostatních zemích EU a z Brazílie, sezonní zeleninu pro nás pěstují v Polsku a na Slovensku, Ze Slovenska dovážíme i mléko. Kečup, tatarka i různé omáčky pochází z Německa. Nakonec, seznam našich dodavatelů si mohou zákazníci přečíst na stránkách www.mcdonalds.cz.

Mcdonalds

Kromě restaurace provozujete také kavárny McCafe. Jak je to tedy s kvalitou kávy? Jaký druh zákazníkům nabízíte?
Naše káva je stoprocentní arabica z jihoamerického kontinentu, v kavárnách McCafe navíc podáváme směs kávy arabica speciálně vytvořenou a upraženou pro espresso. Veškerá káva v restauracích McDonald’s má certifikát Rainforrest Alliance, který garantuje, že je pěstována na plantážích, které nepoškozují životní prostředí a kde farmáři a jejich rodiny žijí a pracují v důstojných podmínkách.

hranolky

   
21.03.2014 - Gastronomie - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. avatar
    [4] kobližka [*]

    Samozřejmě,že pokud si tam zajdeme 2 do roka,asi to naše zdraví nijak neovlivní,ale nechodíme tam vůbec.Nicméně,pro toho,koho vy to zajímalo,tady je pár informací:

    http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/2440-kampan-mcdonald-s-odhalila-nebezpecne-ingredience-v-hranolkach

    superkarma: 0 21.03.2014, 13:30:54
  2. [3] Rikina [*]

    Jinak já teda do fast foodu chodívám, i když u McDonalda mám občas problém si vybrat, nechutnají mi jejich omáčky, skoro do všeho cpou kečup, který nemám ráda, a hranolky někdy solí až moc. Sml15 Ovšem to jsou drobnosti. Saláty mají dobré, a snídaňové menu velmi přijde vhod, když se člověk vrací nad ránem z nočního života velkoměsta a nikde jinde ve čtyři či pět ráno nic otevřeného není Sml57

    superkarma: 0 21.03.2014, 06:55:36
  3. [2] Rikina [*]

    Ono asi nejde tak o ty suroviny, to já jim zase věřím, že tak špatné, jak kolují různé pověsti, to nebude. Sml80 Ale o to, jak se s nimna zachází. A to si nedělám iluze, že v běžné restauraci by to snad bylo lepší. Sml57 Naopak bych řekla, že v normální restauraci má člověk větší šanci dostat něco už od minulého týdne, řádně uleželé a okořeněné, aby se to prodalo, než ve fast foodu, kde to mají zmrzlé a vytáhnout z mrazáku jen to, co potřebuju, není problém. Sml80  Zrovna včera jsem šla kolem hospody, tam slečna psala na tabuli dnešní menu, a šéf jí dával instrukce - dneska musíte prodat ty lívance! Výborný domácí lívance, jim říkejte, specialita dne... Sml57

    superkarma: 0 21.03.2014, 06:50:47
  4. avatar
    [1] Gloria [*]

    Do fast food nechodim, zkusila jsem to pouze jednou v zivote, jidlo mi nechutnalo, je jedno zda je to McDonald, Wendys ci BurgerKing, to si radeji dam housku se sunkou!Sml30

    superkarma: 0 21.03.2014, 03:31:48

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme