Vaření

Jak jsme zapejkali kaši

Ráda si připomínám „staré zlaté časy". To je důvod, proč jsem před pár týdny začala listovat archivem diskuze Malá kuchyňka. Dříve tady sloužila jako jediná diskuze o vaření. Dříve... před neskutečnými šesti lety. Otevírala jsem ji 17. dubna 2002. Tehdy měla i svou odnož – Malou kuchyňku na chatu. Bylo nás tady jen pár, všechny jsme se virtuálně znaly, hodně z nás se potkalo i osobně. A vůbec se tady tak neprudilo jako dnes. :-)

Když si diskuzi zpětně pročítám, tak na žena-in.cz bylo až přesluníčkováno, přemiláčkováno, přepusinkováno, a to nemluvím o zdrobňování a pochvalování. :-))) Chvilku jsem si pohrávala s myšlenkou, že tady pár roztomiloučkých a srdíčkových reakcí zkopíruji, ale rozmyslela jsem si to. Nebylo by to fér, já jsem fakt ještě nebyla dospělá. :-) A nebyla jsem sama...

Vařilo se ale i tehdy, a to dost dobře. Recepty, které tehdy frčely, vám postupně vkládám do databáze, můžete si je vybírat a vyzkoušet. Uvidíte, že se tady vždycky scházely tuzičce dobroučké kuchařinky. :-)

Třeba taková „zapejkaná“ kaše. Někdo se divil, někdo vyzkoušel. Diskuzi jsem rozpoutala popisem jednoho druhu rychlých večeří u nás doma: „U nás to probíhá s tím teplým jídlem zhruba takto: Hodně zapékám. K rychlým lahůdkám patří bramborová kaše zapečená s čímkoliv...sýrem, šunčičkou, kuřecím masem, hříbkama... a naposledy s klobáskou. A taky různě zapečené těstoviny anebo ryba. Spíš nenáročné jídlo.“

Čtenářka Barunka chtěla zapékanou kaši upřesnit: Uvařím brambory. Dám do nich kousek másla a jednu celou hnusně tučnou smetanu. Pak je ta kaše krásně sametová... a pomixuji to mixovací nohou nebo to pohňácám tím hňácadlem na brambory...
A pak dodělám...
VARIANTA A: pokrájím klobásu na kolečka a osmažím, zamíchám do kaše
VARIANTA B: podusím hromadu žampionů s cibulkou a zamíchám do kaše
VARIANTA C: složitější: podusím kuřecí maso, kořeníčko, přidám kukuřičku nebo fazolky a do misky navrstvím nejdřív kaši, pak směs masa, zase kaši, nahoru ještě sýr...
no a všechno šupnu do misky, nahoru sýr, zapeču...“

Uplynulo několik dní a u nás byla zase zapékaná kaše. :-)
 Já se zase pochlubím, co jsem včera vykulinářila. Uvařila jsem brambůrky. Podusila veličajzný pórek s hromadou žampionů. Pak jsem z brambor udělala kaši. Půlku jsem dala naspod zapékací misky, potom tu směs pórku a žampionů a zase kaši. Nahoru sýr. A zapekla jsem.“

Co všechno se dá ještě přidat do zapékané kaše?
brokolice nebo květák (předem uvařené)
rybí filé
rajčata
lilek
hříbky rovnou z lesa
mleté hovězí či vepřové maso
játra

Napadá vás ještě něco? Děláte často tyhle směsi „co dům dal“? Baví vás vracet se ke starým receptům?

 

 

   
27.08.2008 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [26] saruz [*]

    zapékané kaše jsou dobré Sml22

    superkarma: 0 26.02.2013, 09:00:57
  2. [25] jithule [*]

    super

    superkarma: 0 25.12.2012, 20:22:15
  3. avatar
    [24] ivory [*]

    luxusní Sml16

    superkarma: 0 15.11.2012, 11:03:49
  4. avatar
    [23] hubajda [*]

    madam — #20 take muzu jen chvalit neni nad pekarnu

    superkarma: 0 13.11.2012, 00:07:30
  5. avatar
    [22] Mopsička [*]

    madam:taky jsem v ní zapíkala všechny tyto lahůdky

    superkarma: 0 24.10.2009, 17:59:30
  6. [21] orangutan [*]

    Sml80

    superkarma: 0 28.06.2009, 22:51:41
  7. [20] madam [*]

    Máme taky rádi zapékaná jídla. Pořídili jsme si domácí pekárnu a zkošela jsem zapékat těstoviny,brambory a také jsem tam pekla sekanou. Vše bylo výborné.

    1. na komentář reaguje hubajda — #23
    superkarma: 0 27.08.2008, 16:22:05
  8. avatar
    [19] Žábina [*]

    Lindaa: tak to já už se těším...

    superkarma: 0 27.08.2008, 13:27:05
  9. [18] Lindaa [*]

    elly: udelás mesíc dánské kuchyne . Uz je to pár roku, ale myslím, ze jsem je posílala prímo na redakci. Tenkrát jsem tu byla novácek a jiný e-mail jsem neznala. Az mi to vyjde tak ti je poslu znovu, ale dámy zapomente vsechno o zdravé výzive.

    superkarma: 0 27.08.2008, 12:59:52
  10. avatar
    [17] elly [*]

    Lindaa: kam jsi recepty posílala? Na mail redakce? Jestli budeš mít ještě chuť, pošli je přímo na mě. aja@kosiky.cz - ráda je zveřejním

    superkarma: 0 27.08.2008, 12:38:53
  11. avatar
    [16] Žábina [*]

    Kikoska: díky, už jsem to našla

    superkarma: 0 27.08.2008, 12:12:50
  12. [15] Januše [*]

    rozina: jukni na internet Chytrá Ž ena nebo Baby Web, tam jsou vynikající recepty na špecle

    superkarma: 0 27.08.2008, 12:07:58
  13. [14] Kikoska [*]

    Žábina: http://www.zena-in.cz/recepty/recept.asp?id=1373

    superkarma: 0 27.08.2008, 11:59:55
  14. avatar
    [13] Žábina [*]

    Lindaa: napsala bys mi prosím do vzkazu přesný recept na tu rýži s lilkem a mletým masem? zní to výborně... nemusí to být dnes, až budeš mít čas....díky

    superkarma: 0 27.08.2008, 11:43:12
  15. [12] Lindaa [*]

    Žábina: pred pár dny tu byl velice zajímavý recept na testoviny / rýzi zapecenou s lilkem. Já pod to jeste hodila kus mletýho masa (dalsí podmínka, nejsme vegetariáni) a dokonce jsem do toho úspesne zamaskovala i doporucovaný jogurt. Bylo to fantastický. Rodina snedla asi polovinu a celý vecer se necím docpávali a já zbytek dojídala 3 dny k obedu - jeste ze mám v práci MW. To nastve. Pár dánských receptu jsem redakci kdysi poslala, ale neotiskla je a ani nezaradila do recetu a tak me to prestalo bavit. Neco jsem napsala na audi varení. A jinak jsem dost napsala na Labuzníka.com pod stejnou prezdívkou (nekdy Linda s jedním a).

    superkarma: 0 27.08.2008, 11:27:12
  16. [11] rozina [*]

    DĚVČATA P R O S Í M MÁTE NĚKDO RECEPT JAK UDĚLAT špecle- BUĎ NUDLOVÉ, NEBO BRAMBOROVÉ- MÁME JE MOC RÁDI. oBČAS JE NĚKDE SEŽENU, OBČAS ne. Tak bych si je udělala sama. Předem díky

    superkarma: 0 27.08.2008, 11:21:48
  17. avatar
    [10] Žábina [*]

    Lindaa: a nenapsala bys občas nějaký dánský recept?

    superkarma: 0 27.08.2008, 11:19:50
  18. avatar
    [9] Žábina [*]

    Pavla_b: Lindaa: tak to tě lituju, já mám plus v tom, že my fakt hrozně rádi zkoušíme nové věci, jediné co mi doma neprošlo byly právě lasagne ale ne tak kvůli receptu samotného ale že jsem je blbě udělala - nedopekla v jednom případě, přepekla v druhém jinak bych ani nespočítala recepty, které jsem tady odtud vyzkoušela a hodně jsem jich zařadila do našeho jídelníčku teď se chystám na medvědí rizoto - to je rýže smíchaná se špenátem tak jsem zvědavá jaký bude mít úspěch

    superkarma: 0 27.08.2008, 11:18:40
  19. [8] Lindaa [*]

    Žábina: je to velice jednoduchý. 1) manzel nevezme do pusy nic co zavání, byt jenom z dálky, ceskou kuchyní. Je v tomto smeru pokryteckej blbec, a zapecenou brkasi bych skutecne nijak nepropasovala do dánské kuchyne 2) starsí dcera nejí brambory a vzhledem k její "nemoci" se neodvázím nechat jí vyhladovet 3) mladsí dcera nevezme do pusy nic smíchanýho dohromady, ani lasagne, rizoto apod. U ní by drobný vyhladovení a neveceret problém nebyl, kdybych vedela, ze ostatní to budou jíst, ale abych varila neco, co si budu zbytek týdne v malých porcích denne ohrívat k obedu, tak na to kaslu at je to sebechutnejsí. Já vím mám rozmazlenou rodinu , ale bohuzel okolnosti a jejich vývoj tomu hodne prispely a já musela ustoupit z hodne predstav. Ac vecne nevím co varit, a varit bych mela denne, protoze nikdo z nás nemá obed, tak sem na recepty nebo na auditko varení koukám jenom ze zvedavosti a bohuzel z 90% je mi na nic.

    superkarma: 0 27.08.2008, 11:10:18
  20. [7] Pavla_b [*]

    Žábina: jo tak to potom jo...

    superkarma: 0 27.08.2008, 10:54:47
  21. avatar
    [6] Žábina [*]

    Pavla_b: to třeba jo, taky nedělám hrachovou kaši, když nemají hrách rádi mluvím spíš o takových jídlech, kde jsou suroviny, které se vyskytují všude jinde, jen třeba v jiných obměnách...

    superkarma: 0 27.08.2008, 10:51:39
  22. avatar
    [5] elly [*]

    Lindaa: vždyť říkám, že to tady bylo samá zdrobnělina

    superkarma: 0 27.08.2008, 10:51:30
  23. [4] Pavla_b [*]

    Žábina: no pokud víš, že třeba rodina nemá ráda mrkve, tak je jasné, že ani super recept od kámošky na podivuhodnou mrkev nepomůže a směle prohlásíš, že to by doma nejedli. Mně na tom nepřipadá nic divného.

    superkarma: 0 27.08.2008, 10:37:01
  24. avatar
    [3] Žábina [*]

    Lindaa: a jak víš že by ti to doma nejedli, když to ještě neochutnali? mě tohle vždy pobaví, kamarádka taky říká - jé tohle byh nemohla uvařit, to by mi doma nejedli a já se jí zeptala - a už jste to někdy měli? ne, to ještě ne, ale určitě by mi to nejedli

    superkarma: 0 27.08.2008, 10:31:08
  25. [2] Lindaa [*]

    Kdyz pominu ty zdrobneliny , tak to muze chutnat zajímave, ale doma by to asi neuspelo. Vsechno smíchané v jednom pekáci - ne ne to by neproslo a navíc brambory. Mozná jednou az budu doma sama a bude se mi chtít varit vyzkousím.

    superkarma: 0 27.08.2008, 10:13:48
  26. avatar
    [1] Žábina [*]

    zní to dobře a určitě vyzkouším...mám zapékané věci ráda

    superkarma: 0 27.08.2008, 09:06:18

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Akce pro čtenářky: Velikonoční pečení a vaření s Globusem
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme