Domácnost

Jak jsem si vařívala

Mé tělo si dovolilo ochořet, naštěstí pouze nachlazením bez horeček. Když mi otrnulo, hledala jsem útěchu u televizoru. Nadchly mne akorát pořady o vaření, kde se samozřejmě vaří pouze z čerstvých surovin. To mi připomnělo moji současnou kuchyni – polotovary. Od toho již byl malý skok do mého dětství – co já se navařila a naexperimentovala.

Měla jsem to štěstí, že nás nikdo z kuchyně nevyháněl nebo nám do ní nezakazoval vstup. Dost věcí jsem takhle okoukala – jak se dělá zeleninová polévka, karbanátky, závin, zapékané palačinky… Kromě „pomocných prací“ jako krájení cibule, míchání pudinku či louskání ořechů jsem i já sama vařila – třeba jsem si jen tak četla v časopise a ejhle! on tam recept na rajčata smažená v těstíčku. Stačil jediný pohled do špajzu, abych si ověřila, že příslušné ingredience máme, a já se pustila do díla. Nebo sýrové pomazánky – z pomazánkového másla, taveného sýra a buď nivy a ořechů nebo česneku. Někdy po mém ochutnávání zbylo na ostatní, někdy ne. :-)

Nejprímovější bylo ale vaření s mojí nejlepší kamarádkou. Bydlela kousek od školy, a tak jsme dost často skončily u nich v kuchyni. Naším nejčastějším kulinářským výtvorem byly rybičková pomazánka a smažený sýr, občas i nějaká ta bábovka.

A tak si říkám, jestli bych si z toho svého dětského vaření neměla vzít ponaučení a více pracovat s čerstvými potravinami než s polotovary a taky víc využívat receptů, kterých mám hromadu, ale v experimentování skutek utek. Jenže tenkrát to byla zábava a času po škole habaděj.

Ale vyplývá mi z toho i „ponaučení“ druhé – tím, že jsem v kuchyni byla vítaná a nikdo se nedurdil, že jsem zkazila rajčata či jinou surovinu k nějakému úplně jinému účelu, jsem se toho naučila dost a získala veskrze kladný vztah k vaření.  

No, jestli tohle nebylo to nejdůležitější...

   
15.04.2004 - Dům a byt - autor: Tereza

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [60] chrpa [*]

    Mumlík:dřív jsem dělávala jíšku ze sádla a ta se dala klidně nalít do horkého i studeného a nikdy se hrudky neudělaly.Když byla jíška s máslem, tak nezbylo než to postupné ředění, ale jak říkám, vyhýbám se tomu,kde můžu.

    superkarma: 0 16.04.2004, 08:57:38
  2. avatar
    [59] *Kotě* [*]

    Mě doma vařit nikdo nenaučil... a já jsem měla spoustu jiných zájmů, postavit se k plotně mě fakt nenapadlo. Takže teprve teď, co žiju s , se postupně učím vařit, vždycky si postupně osvojuju pár receptů a pak k nim přidám další... a si zatím nijak nestěžuje, ostatně sám výborně vaří italskou kuchyni, takže se víceméně ve vaření střídáme. A taky to nějak jde. Vaření není můj koníček, ale ani mi nevadí.

    superkarma: 0 15.04.2004, 23:51:43

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [58] Ťapina [*]

    Vivian: Tekutiny? To jako i plyny? Aspoň nás v chemii učili, že tekutina = kapalina nebo plyn.

    superkarma: 0 15.04.2004, 22:45:08
  2. avatar
    [57] risina [*]

    mirrea: Taky tu knížku mám, vyhrabal ajsem ji jdenou (v sedmdesátých ledech) u starší kamarádky a tak strašne se mi líbila, že jsem ji od ní koupila za celých DVACET korun. A vařily podle ní i moje děti.

    superkarma: 0 15.04.2004, 22:03:15
  3. avatar
    [50] Jeremi [*]

    pajda: Chudák sysel. Vy nejspíš taky budete rodina, která vaří podle hesla "přiměřeně, přiměřeně", co?

    superkarma: 0 15.04.2004, 21:15:48
  4. avatar
    [49] mirrea [*]

    dostala jsem asi v deseti (v šedesátých letech) knížku pro děti Dneska vařím já (oranžová, formát do kapsy), byla skvělá a moje první jídlo bylo topinky máčené ve vajíčku

    superkarma: 0 15.04.2004, 21:01:47
  5. avatar
    [48] Vivian [*]

    houserop: ale já při vaření používám tekutiny, ne kapaliny - taky jseš nepřesná

    superkarma: 0 15.04.2004, 19:39:16
  6. avatar
    [47] chrpa [*]

    houserop:máš recht, ale já všechno začínám vařit jíškou,takže vždy zalévám studeným.Jak polévky, tak i omáčky. Ušetřím jeden špinavý kastrůlek.

    superkarma: 0 15.04.2004, 15:34:16
  7. avatar
    [46] houserop [*]

    chrpa: chrpa, taky se s tim nepodlevam pomalu kdyz davam studenou vodu, ale pokud to redim mlekem nebo tam pridavam horky vyvar, tak to radeji redim pomaleji, protoze nemam sitko ani cednik a lovit hrudky me fakt neba

    superkarma: 0 15.04.2004, 15:06:07
  8. avatar
    [45] chrpa [*]

    houserop:ani se nemusí jíška takto pomalu zředit, důležité je zalévat ji studenou vodou, to se rozpustí a nedělá hrudky.
    niba:já jsem musela vařit o prázdninách. Sestra hlídala malou ségru, měla ji celý den za zadkem,ale ona si to vybrala, já raději vařila.Dopoledne jsem uvařila a pak jsem měla volno.A pořád vařím ráda a prý moc dobře.

    superkarma: 0 15.04.2004, 14:59:38
  9. avatar
    [44] Wiki [*]

    Ling: souhlas, zadne nuceni, jen sem tam pomoct s dobnostma, vetsina se okouka a pak dcera pravdepodobne rada sama obcas neco uvari :o)

    superkarma: 0 15.04.2004, 14:13:49
  10. avatar
    [43] pajda [*]

    To mi připomíná jak syslík psal úkol z angličtiny: recept na jídlo - pět ingediencí, minimálně pět kroků postupu. Mimo jiné napsal: "nakrájenou zeleninu podlijeme vodou a podusíme" a měl to označené jako hrubou chybu, protože nenapsal, kolik přesně vody se tam má nalít...doma to pak komentoval "Tak mám dvojku, protože ta slepice neuvaří ani lečo!" nemusím psát, že sysel vařit umí - naučil ho pud sebezáchovy na čundrech...

    superkarma: 0 15.04.2004, 14:12:14
  11. avatar
    [42] Aja [*]

    Taky mě to doma nenaučili...to bylo samý jen ...skoč do sklepa pro brambory, oškrábej, oloupej česnek, umej to nádobí...

    superkarma: 0 15.04.2004, 13:46:10
  12. avatar
    [41] šája [*]

    Nebavilo mě povinně každou neděli škrábat brambory...ale udělat překvápko k večeři, to bylo moje

    superkarma: 0 15.04.2004, 13:29:57
  13. avatar
    [40] Hanela [*]

    vařit jsem začala až když jsem musela, abychom neumřeli hlady. Sice moje mamča měla tendence, abych jednou týdně dělala večeři já, ale mě to fakt nebavilo

    superkarma: 0 15.04.2004, 13:26:29
  14. avatar
    [35] Exupery [*]

    Tak anonym jsem byla já. A hned dvakrát, sorry

    superkarma: 0 15.04.2004, 12:06:12
  15. avatar
    [28] šája [*]

    emma: Ano, tu mám doma taky je super. Podle ní jsem se naučila dělat vánočku a kynuté těsto vůbec

    superkarma: 0 15.04.2004, 11:48:13
  16. avatar
    [27] Žábina [*]

    já se jako malá držela od sporáku co nejdál ...vůbec mě to nebavilo a vše jsem se musela naučit až jako vdaná ...
    jinak jsem teď v nějakém časáku četla, že byla vydaná nová kuchařka pro děti,které odpoledne bloudí doma hladové...křtila jí Veronika Žilková....

    superkarma: 0 15.04.2004, 11:18:06
  17. avatar
    [20] medved [*]

    udivuje me, kolik z Vas pise, ze to bylo jejich detske hobby me jako dite neco takoveho v zivote nenapadlo ...no mozna to bude i tim, ze jsem jako dite vlastne nikdy nemela cas...proste porad hudebka, ruzne sporty , miliony krouzku...ne ze bych si stezovala, me to moc bavilo, ale na "domaci" zabavy cas fakt nebyl

    superkarma: 0 15.04.2004, 10:56:34
  18. avatar
    [19] *daisy* [*]

    houserop: kdyz tak ctu to nepresne vazeni, tak jsem si predstavila, ze delam olejovku a presne na desetitisicny gramu vaziim mouku

    superkarma: 0 15.04.2004, 10:36:54
  19. avatar
    [16] emma [*]

    houserop: "kuchynske vahy mi prijdou strasne nepresne"
    "par lzic kapaliny"
    chemik se prostě v tobě nezapře!

    superkarma: 0 15.04.2004, 10:25:04
  20. avatar
    [15] houserop [*]

    Kdyz jsem byvala o prazdninach u babicky, tak jsem nektere veci okoukala. Babicka bajecne pece a i mne nedelalo problemy udelat ve 12 letech od oka babovku... Ale pak jsem z peceni nejak vypadla a pote co jsem na vysoke absolvovala laboratore z analyticke chemie, kde se vazilo na desetitisiciny gramu, tak ted nepecu, prtoze mi kuchynske vahy prijdou strasne nepresne
    Ale varim rada, neco jsem okoukala od mamky, neco v televizi jiz od zminovaneho Jamieho, neco od Delie Smith (jeji navod na besamel je naprosto uzasny) a pak take z te spousty kucharek, co doma mam.
    A kdyz uz pisu o tom besamelu nebo jde vlastne o rozpousteni jisky, tak Vam ten figl take sdelim - nektera to mozna znate, ale mne to usetrilo spoustu trapeni. Mne vzdycky delalo problemy rozpustit jisku tak, aby se mi neudelaly hrudky - ona si udela klasicky jisku a pak to opatrne rozpousti. Do jisky nalejete 2-3 lzice kapaliny (ja besamel nerada, pouzivam to jenom na jisku, takze davam vodu nebo vyvar) michate a varite a udela se takova hodne husta kase, pak zase par lzic kapaliny, pak zase michat a prevarit a udela se min husta kase a takto se to postupne redi az na pozadovanou hustotu, dulezite je pomalu redit a vzdy nechat prevarit - a cele je to do 5-ti minut hotove, takze to jde docela rychle. Sice to dyl trva, ale uspech je zarucen a nemusi se to pak pasirovat. Jo, ale jinak instantni jiska je instantni jiska , normalni jisku delam jenom kdyz je hodne velka prilezitost

    superkarma: 0 15.04.2004, 10:09:52
  21. avatar
    [12] Exupery [*]

    Já vařím teple téměř denně, i když to po mě nikdo a nic nevyžaduje, a pořád mě to baví. Ale vařím samá vcelku rychlá jídla, neb omáčky, knedlíky a vůbec českou kuchyni nesnáším Jenom kdyby někdo po mě myl pravidelně nádobí, to mi totiž přijde jako nejhorší práce ze všech

    superkarma: 0 15.04.2004, 09:19:14
  22. avatar
    [9] emma [*]

    šája: a další klasikou, podle které jsem se zase učila já je Vařime zdravě, chutně, hospodárně. měli jsme doma výtisk z 60. let, už pěknej salát, a když jsem si pořídila vlastní domácnost, koupila jsem si také jeden výtisk, tentokrát z let 90. a je pořád stejná - veškeré postupy, ingredience, povídání o mase, mouce, vejcích, tucích atd. - tam jsem se dozvěděla nejvíc
    akorát ty fotky jsou dnes o něco lepší

    superkarma: 0 15.04.2004, 09:11:58
  23. avatar
    [8] ValinaK [*]

    já vařím hrozně ráda, ale nesmí to být často , naštěstí manžel vaří taky rád, takže se pěkně prostřídáme a vaříme si samé

    superkarma: 0 15.04.2004, 09:07:18
  24. avatar
    [7] JanaVi [*]

    šája: Já od rána přemýšlím, co dobrého rodině uvařit, tak děkuji za inspiraci. Od pondělí jsme totiž měli vajíčka na mnoho způsobů, která sice všem chutnala, ale už by to chtělo změnu.

    superkarma: 0 15.04.2004, 08:57:46
  25. avatar
    [6] šája [*]

    JanaVi: jakási kuřecí směs se šunkou a žampiony, snad v tom byly ještě kuřecí játra - jen se to restovalo...a k tomu jsem dělala rodině hranolky, tenrát to bylo něco. Našla jsem ten recept ve své první kuchařce - "Hospodyňkám od A do Z"

    superkarma: 0 15.04.2004, 08:50:53
  26. avatar
    [5] JanaVi [*]

    šája: A co to bylo??

    superkarma: 0 15.04.2004, 08:28:48
  27. avatar
    [4] Aja [*]

    Ferdičko, smažený rajčata...? No to je brutální...

    superkarma: 0 15.04.2004, 08:13:25
  28. avatar
    [3] šája [*]

    Taky jsem v dětství experimentovala s vařením, začala jsem nějak v deseti letech...první nedělní oběd jsem udělala, když mi bylo 13, dodnes si pamatuju, co to bylo A pak jsem se postupně začala vyptávat mámy, jak co a co kam patří a tak Nejlepší "kuchařka", kterou mi mohla dát, jsou Receptury teplých pokrmů, fakt, nedělám si srandu podle nich jsem se naučila svíčkovou, guláš i karbanátky

    superkarma: 0 15.04.2004, 07:14:11
  29. avatar
    [2] aninas [*]

    Myslim, ze moje prvni "jidlo" byly palacinky [krome smazenice, krupicove kase, pudingu a leca].
    Ostatni jsem se musela tvrde naucit az jako vdana No a zatim si nikdo na moji kuchyni nestezoval, dokonce ani jedna z tchyni
    Chce to jen varit, varit a varit
    A pak papat a papat a papat

    superkarma: 0 15.04.2004, 06:03:38
  30. avatar
    [1] kubikm [*]

    dříve nějak bylo více času? tolerance?...svoji první bramboračku jsem uvařila v 5. letech...vnučka mi v tom věku připadala "malá"

    superkarma: 0 15.04.2004, 00:11:59

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme