Vaření

Jak jsem se učila fotit

minipavlova

Fotografování jídla se věnuji už více než patnáct let. Nejsem profík, a proto se potřebuji dál a dál vzdělávat, více fotit a učit se od mistrů. To se mi povedlo jednu červencovou sobotu. Učila jsem se od fotografky jídla Šárky Babické.

A nejen já. Na výlet si se mnou vyjela taky Klára Křížová. Obě jsme naleštily své aparáty a plny očekávání se vydaly na cestu.

Kurz probíhal v bytové restauraci Na Faře. Žijí zde manželé Křivánkovi. Fanoušci dobrého jídla by Darinu Křivánkovou měli znát. Více než dva roky byla šéfredaktorkou našeho nejkrásnějšího časopisu o vaření. Časopisu Gurmet. S manželem už několik let provozují bytovou restauraci a tak nějak se pořád točí kolem dobrého jídla a pití.

bytová restaurace Na Faře

Šárka Babická žije už pár let v Londýně. Je to přední fotografka jídla, nejen u nás, ale právě (a možná ještě více) i v zahraničí. Fotí pro mnoho webů, časopisů a také do kuchařských knih. Cestuje po světě, vaří a píše svůj blog. Obě tyto ženy, které stály za kurzem, jsou neskutečně inspirativní a milé. Byla radost s nimi strávit sobotu.

fara

Navíc na tak kouzelném místě. Stará fara s krásnou zahradou a vybavením, ze kterého dýchá pohoda a historie. Jsem milovník starého nábytku, nádobí, starých domů. Takže jsem se tady cítila naprosto skvěle.

bytová restaurace Fara

Kurzu se zúčastnilo deset lidí. Bylo to tak akorát na prostory, které pro nás byly připraveny. Fotili jsme ve dvojicích, pobíhali mezi jídelnou, kuchyní a ložnicí, kde bylo pět pracovních míst.

bytová restaurace Fara

První jsme se učili fotit „nudný“ plochý chléb s „něčím“. Jak se to dělat má a jak v žádném případně ne. Jak je důležité správně vybrat talíř, podklad i pozadí. Co všechno s fotografií udělají různé dekorativní doplňky.

kurz fotografování jídla

V dalším kroku jsme si mohli nachystat sendvič, salát, další pomazánku a naaranžovat si vlastní fotku. Kreativní činnost všechny nadchla a pobíhali jsme po místnostech sem a tam. Drobili chleba na plochu, pohybovali drobnými kousky sem a tam, měnili podklady, talíře, doplňky. A fotili a fotili a fotili.

kurz fotografování

Zdá se to jako legrace, ale není. Připravit všechno tak, aby fotka byla dokonalá, vyžaduje čas a trochu zkušené oko.

kurz fotografování jídla

Po výborném obědě, kdy jsme si pochutnali na slaných koláčích, salátech, dokonalých pomazánkách jsme vyrazili fotit dezerty.

fotografování jídla

Kdo chtěl, mohl si svůj dezert vynést na zahradu. Mohli jsme fotit mini Pavlovy, dozdobené ovocem podle vlastní fantazie. Další na vyzkoušení byly skleničky s dezerty a placatý koláč s ovocem a mandlemi.

rychlý jogurtový koláč

A víte, co bylo úžasné? Co jsme si vyfotili, to jsme si pak snědli :-)))

kurz fotografování jídla

Na kurzu byla velice příjemná atmosféra a s Klárou jsme si ho užily naplno. A já doufám, že moje fotografie pro vás, budou zase o něco lepší.

   
21.07.2016 - Gastronomie - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [35] Klára Křížová [*]

    monkee — #33ano, o focení jídla je mnoho clanku a knizek, take musite vnimat aktualni trendy, jak se jidlo fotí. urcite najdete na FB a Instagramu mnoho autorů, kteří se tomu aktuálně věnují a sledovat je. Foceni kolmo je aktualne velm i vyrazny trend. Samozrejme se tak neda vyfotit rez kolace.. Chapu, ze mate zkusenosti, ale opravdu se vse vyviji a měni. Take se dnes jiz jidlo ruzne nelakuje a neupravuje specialne pro foceni. Idealne se vyfoti tak, jak se uvari.. jen je nutny "food styling".. celkova kompozice snímku.

    superkarma: 0 19.08.2016, 10:35:00
  2. avatar
    [34] elly [*]

    monkee — #33Je veliký rozdíl fotit "něco" a fotit jídlo. To jsme všichni na kurzu poznali. A je jedno jak dlouho fotíte či jste fotila. Tady spíš chybí sebereflexe Vám, řekla bych. To, že jsem někdy fotila krajiny, lidi a nevím co, ještě automaticky neznamená, že jsem odborník na fotografování jídla. A jak už jsem napsala, Šárka Babicka je ve fotografování jídla známá a uznávaná nejen v naší republice, ale i ve Velké Británii a jiných zemích. Takže s dovolením budu pořád více dbát na její rady, než na ty Vaše :-)))

    A těch komentářů by tady proti focení shora mohlo být klidně i více než tři. Sto lidí, sto chutí, sto pohledů na věc a na fotografii. Co se líbí jednomu, nebude se líbit druhému. Jen má rád modernu, jiný rád bydlí v roubence. Takhle to funguje a já se rozhodně nechci zavděčit všem. To opravdu ani nejde :-)

    superkarma: 0 25.07.2016, 21:33:24
  3. avatar
    [33] monkee [*]

    elly — #32 Haha, načteno pár článků? Fotila jsem už, když vy jste po dvorku tahala kačera. Odkaz na jeden z mnoha článků jsem sem dala pro nevěřícího Tomáše, kterého k zamyšlení (říká vám něco pojem sebereflexe?) nepřivedly ani tři na sobě nezávislé komentáře lidí, kteří se o focení evidentně zajímají.

    1. na komentář reaguje elly — #34
    2. na komentář reaguje Klára Křížová — #35
    superkarma: 0 25.07.2016, 13:48:50
  4. avatar
    [32] elly [*]

    monkee — #31Stačí zalistovat několika mými recepty a všimnete si, že moje fotky ploché a nicneříkající nejsou. Vcelku poznám co můžu a co nemůžu fotit shora a řada mých fotek je focená z boku. Naopak je řada jídla, která vypadá shora výrazně lépe. A velice ráda si nechám poradit od člověka, který je ve svém oboru úspěšný po celém světě. Se vší úctou, raději než od někoho, kdo má jen načteno pár článků ;-)

    1. na komentář reaguje monkee — #33
    superkarma: 0 25.07.2016, 07:28:35
  5. avatar
    [31] monkee [*]

    elly — #30 Pokud chcete fotit ploché a nicneříkající fotky, já vám v tom nezabráním a ani bránit nehodlám. Pokud to sama necítíte...

    1. na komentář reaguje elly — #32
    superkarma: 0 24.07.2016, 22:53:41

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] elly [*]

    monkee — #29pravidla?? Myslim ze v tomhle pripade se na nejaka pravidla az tak nehraje. Zkuste si Sarku vygooglit a zjistite, ze jeji zpusob foceni je velice oblibeny a Sarka se zivi focenim jidla po celem svete ;-) Nechci nijak zpochybnovat autorku clanku, protoze o ni nic nevim, ale nezda se mi ze by ji foceni jidla zivilo ;-)

    1. na komentář reaguje monkee — #31
    superkarma: 0 24.07.2016, 21:55:39
  2. avatar
    [29] monkee [*]

    Dallea — #27 Sml22

    elly — #28 Jen namátkou jeden z mnoha článků, soustřeďte se na zmínku o focení shora. Vaše top fotografka asi patří k těm, co porušují pravidla nadbytečně (všeho moc škodí).

    Muffiny nebo tartaletky jako puntíky se mi na fotce prostě nelíbí.Sml68

    1. na komentář reaguje elly — #30
    superkarma: 0 24.07.2016, 12:20:15
  3. avatar
    [28] elly [*]

    Dallea — #27Fotit nas ucila top fotografka jidla a zrovna ta foti jidlo zcela shora nejradeji :-)

    1. na komentář reaguje monkee — #29
    superkarma: 0 24.07.2016, 01:43:31
  4. avatar
    [27] Dallea [*]

    Četla jsem odbornou radu, že se jídlo nemá fotit zcela shora, ale pod nějakým úhlem, aby nebylo ploché apod.

    1. na komentář reaguje elly — #28
    2. na komentář reaguje monkee — #29
    superkarma: 1 21.07.2016, 21:58:34
  5. avatar
    [26] Jindriska8 [*]

    Sml16Sml67

    superkarma: 0 21.07.2016, 21:29:01
  6. avatar
    [25] Suzanne [*]

    Rikina — #19 Sml67

    superkarma: 0 21.07.2016, 18:49:38
  7. avatar
    [24] monkee [*]

    kamarád — #23 Můj problém a vaše zbytečná starost, panáčku.Sml58Sml24

    superkarma: 0 21.07.2016, 14:52:12
  8. avatar
    [23] kamarád [*]

    monkee — #12 Ale s tím by jste si měl/a dojít k doktoru,když se vám dělá špatně i z fotek.Neberte to na lehkou váhu...Sml33

    1. na komentář reaguje monkee — #24
    superkarma: 2 21.07.2016, 12:44:15
  9. avatar
    [22] kobližka [*]

    Věřím,že fotit jídlo není jen tak Sml22 a že to chce mnoho zkušeností.Musí to mít tu správnou atmosféru a člověk by měl na to jídlo dostat chuť.Ale asi ti nebude jen o tom jídle samotném,důležitou roli hrají i rekvizity a ty právě člověka dokáží dostat do té správné nálady.

    superkarma: 0 21.07.2016, 12:41:37
  10. avatar
    [21] gerda [*]

    Vida vidaSml58, správně řečeno. Popravdě, ještě nikdy jsem u stolu neslyšela použít to slovo gourmet. Dycinky to byl jenom gurmán a určitě si dobře pochutnal i tak.Sml30 Mezi náma, spíš záleží na kvalitě jídla než na tom, jak co pojmenujeme.Sml33

    superkarma: 0 21.07.2016, 12:38:47
  11. avatar
    [20] Kadla [*]

    gerda — #17No, ono to není tak jednoduché... Kdysi jsem to taky řešila.

    Tady je k tomu super článek:

    http://pixy.cz/pixynergia/2008/02/25/gurman-vs-gurmet-%E2%80%93-past-na-snoby

    superkarma: 0 21.07.2016, 11:55:49
  12. [19] Rikina [*]

    gerda — #17 Dovolím si vložit komentář odjinud:

    Gurmet versus gurmán

    Restauraci U Rytíře navštíví gurmet. Kdo to je? V Čechách se přece říká spíše gurmán, gurmet zní knižně, není to stále zajetý termín.

    Gurmán je spíš žrout, jedlík, je to téměř pejorativní označení člověka, který až příliš holduje dobrému jídlu, tvrdí jedni.

    Kdežto gurmet je opravdový znalec, který vždy staví kvalitu pokrmu nad velikost porce. Jak to tedy vlastně je? Snobské povídačky, říkají druzí. Když ale zabrousíte do lingvistické historie, něco pravdy na tom je. Slovo gurmán (gourmand) má ve francouzštině i původní význam „jedlík“, případně „mlsný“. Tento význam se ale i ve Francii během 20. století posunul a nově získal i význam labužník či znalec jídla.

    Čeština je v tomto významu převzala a původní význam „jedlík“ s tímto slovem už nespojuje. V naší mateřštině je gurmán = labužník, znalec dobrého jídla a pití. (Ostatně i český „labužník“ pochází z archaického „lábiti, labužiti“, tedy hltat, cpát se.) Posun významu je tedy dost podobný v obou jazycích.

    Kdo byl původně gurmet? Ochutnávač vín, ale tento termín se už v původním smyslu též nepoužívá. Je tedy gurmán to samé co gurmet? Dalo by se říct, že gurmet je gurmán, ale stojí o několik příček víc. Gurmán je spíš labužník a gurmet znalec, který má v malíku všechny gastronomické pojmy a termíny, nenechá si ujít výsledky kulinářských soutěží, při zážitkové gastronomii spíš uzobává a hodnotí.

    Gurmána si umíme představit, jak si epikurejsky užívá, pokud dostal na talíři nějakou skutečnou báseň či symfonii od opravdového mistra vařečky. Ví přitom ale, jaké příbory má používat, kam si položit ubrousek, co jí, jaké víno si objednat a z čeho ho pít. Ani v luxusní restauraci ho nic nezaskočí (snad možná jen cena), ale s tím už musí gurmán i gurmet počítat, že jejich koníček – kvalitní jídlo – něco stojí.

    Konec citátu. S tímto výkladem já souhlasím.

    1. na komentář reaguje Suzanne — #25
    superkarma: 1 21.07.2016, 11:53:34
  13. avatar
    [18] Motty [*]

    gerda — #17 Aha, tak já jsem si myslela, že znalec dobrýho jídla je právě gurmán a gourmet je jen to kočičí jídlo Sml30

    superkarma: 0 21.07.2016, 11:21:35
  14. avatar
    [17] gerda [*]

    Motty — #16Mně to utkvělo v hlavě z dob, kdy si lidi trvale pletli význam slova gourmet a gurmán. Tak vím, že to první se píše s "ou", protože jde o franzcouzštinu. No, a význam je ten, že gourmet je znalec dobrého jídla (jako Hercule PoirotSml30), kdežto gurmán sežere všecko na co přijde. A ty konzervičky jsou opravdu skvělé, kočky je mají nejradši.

    1. na komentář reaguje Motty — #18
    2. na komentář reaguje Rikina — #19
    3. na komentář reaguje Kadla — #20
    superkarma: 0 21.07.2016, 11:15:18
  15. avatar
    [16] Motty [*]

    Mně nikdy nepřišlo, že focení jídla může být nějaká věda, ale ono asi jo Sml16 Je pravda, že někdy fotky vypadají hrozně a jídlu to pak spíš ublíží, protože kdo by chtěl něco takovýho na talíři. Ale tyhle jsou moc hezký Sml67

    gerda — #14 Slovo gourmet mi jednoznačně evokuje naše kočky Sml30

    1. na komentář reaguje gerda — #17
    superkarma: 0 21.07.2016, 11:12:12
  16. avatar
    [15] Mickey Mouse [*]

    Kadla — #9 To je zbytečný předsudek. Jídlo focené shora vypadá velmi dobře. S pomocí šikovného aranžování okolí lze vytvořit zajímavé obrázky lákající k jídlu. Z jiných úhlů vypadají obrázky jídla více jako momentky a méně lákají k ochutnávání. Jídlo se pak mění jen na doplněk a přestává být "hlavním hrdinou" obrázku.

    Ale samozřejmě každý si musí najít svůj pohled a vždy záleží na celkovém vyznění, které může pokazit každý detail.

    superkarma: 0 21.07.2016, 10:21:45
  17. avatar
    [14] gerda [*]

    elly — #10Fakt jo!!! A já si myslila, že je to chyba, znám slovo gourmet a jiné jsem si v titulku představit neuměla. Nakonec - proč ne? Je každého věc, jak si časopis pojmenuje.

    1. na komentář reaguje Motty — #16
    superkarma: 0 21.07.2016, 10:16:53
  18. [13] Andreadornova [*]

    Sml67

    superkarma: 0 21.07.2016, 09:39:44
  19. avatar
    [12] monkee [*]

    Kadla — #9 Souhlasím. Mně se z těch fotek shora někdy dělá i špatně. A asi záleží na barevné kompozici. Z dnešních fotek se mi líbí jen dvě.Sml15

    1. na komentář reaguje kamarád — #23
    superkarma: 0 21.07.2016, 09:37:48
  20. avatar
    [11] elly [*]

    Kadla — #9je to asi na vkusu kazdeho. Ja rada fotim z ruznych uhlu, stridam to. Kazdemu jidlu slusi neco jineho :-)

    superkarma: 0 21.07.2016, 09:17:22
  21. avatar
    [10] elly [*]

    gerda — #8ano. Opravdu se tak jmenuje :-)

    1. na komentář reaguje gerda — #14
    superkarma: 0 21.07.2016, 09:16:20
  22. avatar
    [9] Kadla [*]

    Překvapují mne ty fotky shora. Já jídlo fotím vždycky pod jiným úhlem. Shora je to takové nepřirozené...

    1. na komentář reaguje elly — #11
    2. na komentář reaguje monkee — #12
    3. na komentář reaguje Mickey Mouse — #15
    superkarma: 1 21.07.2016, 08:46:12
  23. avatar
    [8] gerda [*]

    Ano, je velké umění správně nafotit jídlo, světlo, lesk, úprava...to chce čas, talent a chuť do práce. Moc hezké obrázky, věřím, že tam muselo být všem moc dobře. Hele, a ten časopis se vážně tak jmenuje? Gurmet?

    1. na komentář reaguje elly — #10
    superkarma: 0 21.07.2016, 08:39:40
  24. avatar
    [7] Jandywoman [*]

    Hezké fotky Sml67 Také by mě takový kurs moc bavil. Moc ráda fotím jídlo, a když se mi některá fotka povede, tzn. když vypadá jak profi, mám z toho fakt radost. Též bych se přimlouvala za nějaký seriálek o tom jak správně fotit.Sml16

    superkarma: 0 21.07.2016, 08:31:37
  25. [6] bobani [*]

    první snímek s hodinami , oknem a stolem je úžasný

    superkarma: 0 21.07.2016, 08:30:37
  26. avatar
    [5] judi [*]

    Sml67

    superkarma: 0 21.07.2016, 07:58:13
  27. avatar
    [4] Eliana [*]

    Tak to by mne též baviloSml67

    superkarma: 0 21.07.2016, 06:10:48
  28. avatar
    [3] vladka321 [*]

    To je zajímavé... Docela bych se chtěla dozvědět více. Takový malý prostor na Ženě-in...? Moc mě bavily a inspirovaly články, jak správně stát při focení apod. Často na to myslím, když mě někdo chce zvěčnit a opravdu se potom na fotografiích vidím lépe. Malý seriálek, jak fotit rostliny, krajinu, zvířata..., by jistě mnohé z nás uvítaly...

    superkarma: 0 21.07.2016, 01:17:19
  29. [2] iřka [*]

    margot — #1 Ano,také by se mi takové rady líbily.Sml16

    superkarma: 0 21.07.2016, 00:45:59
  30. avatar
    [1] margot [*]

    za ty roky, co sem chodím, je na fotkách elly znát neuvěřitelný progresSml67 moc pěkné obrázky z kurzu, určitě byl zajímavý a musela tam být sranda. klidně bych snesla i pár ukázek toho "jak ano" a "jak ne".

    1. na komentář reaguje iřka — #2
    superkarma: 0 21.07.2016, 00:41:24

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme