Vaření

Jak je to skutečně s mýty o mléku? II. díl

Dneska se dozvíme, jak je to s mlékem a obsahem vápníku, s údajným obsahem hormonů a antibiotik v mléce. Zároveň potěšíme ty z vás, kdo se mléku vyhýbáte kvůli jeho údajné tučnosti. Pokud se strachujete, že je mléko v obchodech ředěno vodou, vaše obavy nejsou na místě.

mleko

Mýtus č. 6 - Náš jídelníček obsahuje dostatek vápníku a člověk jej nemusí doplňovat konzumací mléka (40 % respondentů)

Mléko a mléčné výrobky jsou z hlediska příjmu vápníku zcela nezastupitelné. Různé potraviny ho sice obsahují velké množství, ale náš organismus je schopný vstřebat z něho jen malou část. Navíc v dětství a dospívání se zužitkuje přibližně padesát procent celkově přijatého vápníku, v dospělosti je to však už pouze dvacet procent.
Z mléčných výrobků je jako zdroj vápníku nejvhodnější polotučné mléko či polotučný jogurt. „Odborníci na metabolismus se shodují v názoru, že využitelnost vápníku z mléka a mléčných výrobků je vysoká," vysvětluje Ing. Jiří Kopáček CSc. „Mléko totiž neobsahuje látky, které vážou vápník do nevstřebatelné formy a tím znemožňují jeho využití. Naopak obsahuje laktózu a aminokyseliny, které využitelnost vápníku zvyšují."

Mýtus č. 7 - Mléko obsahuje hormony a antibiotika

Odborníci prokázali, že mléko krav léčených antibiotiky neobsahuje ani stopy těchto látek. Rozsáhlý výzkum na toto téma zpracovali například britští lékaři z Oxfordu a výsledky zveřejnilo BBC. Přítomnost hormonů v kravském mléce vědci nepopírají, ale argumentují tím, že jde o tak miniaturní množství, které na lidské zdraví nemůže mít absolutně žádný vliv („množství jedné kapky vody v olympijském plaveckém bazénu"). Množství hormonů obsažených v kravském mléce je podle nich v porovnání s množstvím hormonů, které produkuje naše tělo, naprosto zanedbatelné.

Mýtus č. 8 - Mléko je tučné a má moc kalorií (41 % respondentů)

Obsah tuku v mléce závisí na stupni odstředění mléka. Trh s mléčnými výrobky nabízí široké spektrum produktů s různým obsahem tuku. V případě konzumního mléka bylo v ČR v roce 2009 spotřebováno pouze 13,5% tučného mléka, nejvíce zastoupené bylo mléko polotučné (80 %) a kromě toho se prodalo ještě 6,5% mléka nízkotučného s obsahem nejvýše 0,5 % tuku.
„Navíc je potřeba zdůraznit, že energetický obsah sklenice polotučného mléka odpovídá energetickému obsahu poloviny jablka," upřesňuje odborník.

mleko

Mýtus č. 9 - Mléko z obchodu je ředěné vodou (62 % respondentů)

Mléko dodávané do obchodní sítě je ošetřováno v souladu s potravinářskými standardy: obsah jednotlivých složek mléka je dán potravinářskými normami pro jednotlivé stupně odstředění (plnotučné 3,5 %, polotučné 1,5 %, odstředěné 0,5 %).
Mléko prodávané v obchodech prochází několika stupni zpracování: čerstvé mléko v mlékárně nejprve projde „separací a standardizací", při které je odstraněna část tuku a dosažena tak požadovaná tučnost mléka. Odstraněný tuk je pak následně použit na výrobu dalších mléčných produktů. Takto upravené mléko je následně homogenizováno. Homogenizace je proces, při kterém jsou kapičky tuku rozloženy na podstatně menší tukové jednotky, které jsou v mléce rovnoměrně rozptýleny a nevytvářejí shluky a neusazují se. Následuje tepelné ošetření metodou UHT (trvanlivé mléko) nebo metodou pasterizace (pasterizované mléko).
Voda se tedy v žádném případě k mléku nepřidává, stejně tak jako se nepřidávají žádné konzervační látky. V některých moderních technologiích mohou být uplatněny postupy k rozštěpení mléčného cukru laktózy, aby mohl být výrobek nabídnut i skupině spotřebitelů intolerantních vůči laktóze.

Mýtus č. 10 - Mléko „přímo od krávy" je nejzdravější (72 % respondentů)

„Obsahy proteinů, vitamínů a minerálů se téměř neliší v mléku "přímo od krávy" a v mléku, které si zakoupíte v obchodě," vysvětluje Ing. Jiří Kopáček CSc. „Tepelným ošetřením se totiž z mléka ztrácí maximálně 10% výživných látek.U trvanlivého a pasterizovaného mléka je garantováno, že je bezpečné a neobsahuje žádné choroboplodné zárodky."
Mimoto i u mléka prodávaného na farmě, nebo prostřednictvím mlékomatu je pro každého spotřebitele přiloženo doporučení k převaření jako dostatečné prevence před šířením některých chorob a zažívacích potíží.

Více informací na www.bileplus.cz

   
17.02.2011 - Vaření - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. avatar
    [1] hubajda [*]

    Sml16Sml16Sml16

    superkarma: 0 16.11.2012, 22:14:54

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme