Zdraví

Jak hubnout díky rýži

Sledujete naši soutěž Hubněte a krásněte? Pokud ano, tak znáte Ivu, která se rozhodla před vašimi zraky jít do velkých změn. Její postup pro vás může být inspirací, pokud sama chcete něco udělat pro sebe.

Důležité pro Ivu bude vyčistit si v prvních dnech tělo a především střeva. Takže nyní jí pouze rýži a bude ji jíst celkem pět dní. Protože jsem sama už několikrát rýžový půst držela, tak vím, že to poprvé není lehké. Ve chvíli, kdy tento článek píši, má Iva téměř dva dny půstu za sebou.

A jak se nyní Iva cítí?
„Překvapilo mě, že nejsem unavená a není mi zima. Většinou, když jsem omezila jídlo, okamžitě jsem začala být zimouřivá. Jsem poměrné velký fanda dobré kávy a bála jsem se, že budu mít „absťák", zatím jsem v pohodě a na kafe nemám chuť. Zkrátka netrpím hlady a doporučení, že mohu sníst rýže kolik chci, bylo super, to u většiny dietních programů neslyšíš. Na druhou stranu, rýže se nedá přejíst.“

Není rýže jako rýže
Jakou rýži jíst při rýžovém půstu? Důležité je, aby to byla rýže natural, to znamená hnědá se slupkou, která obsahuje důležité minerály. Můžete v obchodech (nejen se zdravou výživou, ale už i v hypermarketech) vidět dlouhozrnnou rýži natural, nebo kulatozrnnou, která je ještě sladší. Dobré je kombinovat jednotlivé druhy rýže, například dát si na jeden díl kulatozrnné rýže dva díly dlouhozrnné. Důležité je při vaření přidat k mořské soli i mořskou řasu, Ivě jsme doporučily kvůli jejím oslabeným ledvinám řasu kombu o velikosti poštovní známky.

A jak si uvaříte správně rýži?
Odměříte si množství rýže, kterou potřebujete. Sama si ji většinou odměřuji dvoudecovým hrnkem – pokud držím rýžový půst, tak klidně dám vařit najednou dva tyto hrnky. Výhodou je, že vydrží v ledničce tři¨až pět dnů, takže si ji můžete uvařit do zásoby.
Nejdříve rýži dobře propláchneme pod tekoucí vodou, potom na 1 díl rýže přidáte 2 díly studené vody a kousek mořské řasy kombu o velikosti poštovní známky. Rýže se uvede do varu a potom se vaří na malém plameni kolem 45 minut až hodinu, než se veškerá voda vstřebá a rýže je měkká. Pokud ji chcete mít ještě sladší, tak ji můžete dát do peřin, aby byla ještě nějakou dobu v teple.

Jak držet rýžový půst?
Důležitá zásada je jíst uvařenou rýži vždy, když máte hlad a pít. Můžete první tři dny jíst úplně čistou neochucenou rýži, a teprve čtvrtý a pátý den si přidávat sojovou omáčku a kvašenou zeleninu (např. kysané zelí). Ivě jsem doporučily vzhledem k jejímu pracovnímu vytížení si rýži od prvního dne půstu dochucovat kvalitní sojovou omáčkou, která jí dodá enzymy, a přidávat si kvašenou zeleninu.

Jak pije Iva při půstu?
Správné pití je při půstu důležité. Snažíme se pít několik doušků každou půlhodiny. Nejhorší, co můžeme udělat, je dvě až tři hodiny nepít, a pak najednou do sebe vlít půllitru vody. Tak dochází k rychlému vyprázdnění a vyloučení minerálů. Pokud se nám ozve hlad, je dobré se trochu napít, abychom si trochu zaplnili žaludek a ověřili si, zda se nehlásí pouze nedostatek tekutin. A co pije Iva při půstu? Čaj bancha nebo zelený čaj, a výborná je i teplá voda. Pokud se Iva bude cítit unavená, tak si může do ní přidat několik málo kapiček (cca 2-4) zázvorové šťávy z čerstvého zázvoru nebo jablečný ocet, který navíc i stahuje vodu z tkání. Pokud by se naopak cítila hodně nervózní, tak si může dát do teplé vody kapku citronu.

Už příští týden se budete moci dočíst, zda Iva skutečně těch pět dní vydržela jen jíst rýži.  Jak to prožívala?
Zkusila jste někdy rýžový půst? Vydržela byste ho?

Nezapomeňte, přihlášku můžete poslat do pondělí 4. 2. 2008! Naleznete ji ZDE. 

   
01.02.2008 - Zdraví - autor: Eva Bedrníčková

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [98] Garwa [*]

    Mohu potvrdit, stačí adekvátně změnit jídelníček a je to lepší, než všechny diety světa.

    superkarma: 0 09.01.2016, 04:02:34
  2. avatar
    [97] fanca [*]

    Nezkoušela,ale od pondělí to také zkusím.

    superkarma: 0 16.03.2008, 08:20:48
  3. [95] Darara [*]

    Také dávám rýži zabalenou v hrnci a utěrkách pod peřinu.

    superkarma: 0 03.02.2008, 18:04:00
  4. avatar
    [94] Meander [*]

    Majucha 33: Jo, jo, jo, JO!

    superkarma: 0 02.02.2008, 18:08:40
  5. avatar
    [92] shb [*]

    Rýži mám ráda- nejradši paraboiled nebo indiánskou - čočkou a tak. Vařím většinou z pytlíku a to tak až je pytlík plnej když mám někdy jen sypanou tak ji zlehka osmahnu, zaleji horkou vodou od oka a osolím, až se voda vyvaří rýže je skvélá, když se nepodává hned tak vždy se u nás dávala do peřin (máma, babi :o) ale já preferuju okamžitou konzumaci

    superkarma: 0 02.02.2008, 17:20:41
  6. avatar
    [91] tomáš [*]

    Já rejži zrovna moc nemusím...Natural mi nechutná,škrábe v krku. Parboiled je lepší ale zase dost tvrdá. Jedla jsem kulatou, i dobře vypraná se vařila v děsně blemcavé škrobnaté vodě a pak byla mazlavá,brr.Japonci by nám asi poradili, co je co - mají prý snad 20 druhů rýže a každá se hodí na jiné použití. P.S. rýžovar neznám, je to dobrý přístroj?
    A schovat uvařené jídlo "do peřin" - já hrnec obalený utěrkou dám do deky, na které jindy žehlívám, je to dobré řešení, když nechci znovu ohřívat.
    To upíjení teplé vody mi na pročištění přijde docela dobrá rada

    superkarma: 0 02.02.2008, 17:11:21
  7. avatar
    [90] Meander [*]

    Überfuj! Nikdy v životě bych nedala hrnec do peřin. Jednak nechci dělat dobře roztočům a druhak nemám peřiny.

    superkarma: 0 02.02.2008, 16:13:13
  8. [89] Líba [*]

    Ahoj,kolik té rýže můžu sníst denně?

    superkarma: 0 02.02.2008, 12:59:41
  9. avatar
    [88] sanvean [*]

    No já taky zírám jak blázen, nikdy mě nenapadlo strčit hrnec do peřin. Ale nahlodaly jste mě

    superkarma: 0 02.02.2008, 11:44:04
  10. avatar
    [86] Anouk [*]

    Vivian: Tys me mozna spatne pochopila Povrch a vnitrek se vztahoval k jednotlivym zrnickum, ne k celku A doporuceni nemichat se mi velmi zamlouva, neb se o ten hrnec nemusim starat

    superkarma: 0 02.02.2008, 03:46:14
  11. avatar
    [84] Vivian [*]

    Anouk: já ji klidně zamíchám, aby se ty zrníčka vyměnily a aby se povařily i ty tvrdý... Nevím, proč by se to nemohlo míchat

    superkarma: 0 02.02.2008, 01:45:24
  12. avatar
    [83] Anouk [*]

    Vivian: Tak ja to priste zkusim, v navodu prave radili nemichat

    superkarma: 0 02.02.2008, 00:37:49
  13. avatar
    [82] Vivian [*]

    Anouk: stačí při vaření občas promíchat...

    superkarma: 0 01.02.2008, 20:19:13
  14. avatar
    [81] blaschkepavla [*]

    Možná bych těch pět dnů vydržela jíst jenom tu rýži,ale musel by mi někdo za to slíbit mooooooc velkou odměnu Jestli bych se jí teda dožila

    superkarma: 0 01.02.2008, 20:08:57
  15. avatar
    [80] Anouk [*]

    biancab: V clanku je rec o ryzi natural, tak se opravdu vari az hodinu.
    Ja mam ovsem podobny problem jako Petunie nize, varila jsem 45 minut, na povrchu mi prisla skoro rozvarena a uvnitr tvrda. Tak asi jedine zakoupit ten ryzovar.

    superkarma: 0 01.02.2008, 19:20:36
  16. avatar
    [79] fialinka [*]

    a když budu hodně nervózní, dám si teplou vodu s octem a pak se tak pos..., že nervozita opadne. No jo.

    superkarma: 0 01.02.2008, 18:26:37
  17. avatar
    [78] fialinka [*]

    vidím, že téma se zvrhlo na vaření rýže... ano, i já ji občas dám do peřin, nebo pohanku, když ji vařím... ale 5 dní žrát jen rýži, sorry, holky, ale nikdo mne nepřesvědčí, že to vymyslel někdo se zdravou hlavou :-), den, dva, to bych brala, ale pět, to už je tročku moc..

    superkarma: 0 01.02.2008, 18:24:32

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [77] VendaZ [*]

    Rýže mi chutná, ale jíst 5 dní jen rýži.

    superkarma: 0 01.02.2008, 18:15:08
  2. avatar
    [76] biancab [*]

    Až hodinu vařit rýži?To je z toho potom kaše.Já vařím rýži tak 20min a když ji pražím,tak jen 10min.Nejlepší je indická.Jeden můj spolužák jedl každý den na svačinu rýži celé dva roky,co k nám propadl.Je pravda,že byl dost hubený,ale taky cvičil jogu.Ale že by byl vyrovnaný duševně,by se kolikrát říct nedalo.
    Paní přeju silnou vůli při hubnutí.

    superkarma: 0 01.02.2008, 18:00:15
  3. avatar
    [75] Vivian [*]

    vlcice: až na to, že tohle je "rýžový půst" a ne dieta na zhubnutí ;) tohle ji má jen pročistit pro začátek...

    superkarma: 0 01.02.2008, 17:08:09
  4. avatar
    [74] Motty [*]

    Majucha: člověče, Máša asi ani ne, to je taková trubka malá Do misky vždycky čučí 5 minut, než začne jíst, Fanda si mezitím stihne i dvakrát přidat. S ní by snad ani to maso nehnulo

    superkarma: 0 01.02.2008, 16:39:29
  5. avatar
    [73] Canadian [*]

    * a nebyl to zamer, jen cista roztrzitost, kterou sem tam nedopatrenim predvedu...

    superkarma: 0 01.02.2008, 16:00:57
  6. avatar
    [72] Canadian [*]

    Ryzi do perin si musim pamatovat az se mi zas bude vycitat sroubovak v lednici (cosi jsem montovala, v mezicase ze si naliju neco dzuusu, vynadam tedy juice, na volne misto dam sroubovak...a mezitim tam nekdo vleze a divi se )

    superkarma: 0 01.02.2008, 16:00:05
  7. avatar
    [70] Ťapina [*]

    Já si pamatuju, že když jsem byla malá, tak se u nás dávala rýže do postele normálně. Akorát že u nás se dalo z podlahy jíst a v hrncích spát

    superkarma: 0 01.02.2008, 15:53:30
  8. avatar
    [68] Motty [*]

    Majucha: nzc To víš, u nás má exkluzivní místo pod peřinou Máša, neumím si představit, že bych jí tam nacpala takovýho spolubydlícího Jinak pokud vařím rýži, tak jedině tu ve varných sáčcích a po uvaření ji hned sníme, takže ji nepotřebuju nadále zahřívat, ale i kdybych chtěla, tak do postele bych ji fakt nezastýlala

    superkarma: 0 01.02.2008, 14:52:25
  9. avatar
    [66] Motty [*]

    Majucha: tak příspěvek 33. mě tak rozesmál, že jsem málem slítla ze židle. A neboj, nejsi sama exot, já taky na tu peřinu zírám s otevřenou pusou

    superkarma: 0 01.02.2008, 14:12:06
  10. avatar
    [65] Lucimo [*]

    Majucha: Jsem si tě představila, jak tu rýži i s vodou vylíváš pod duchnu a pak sbíráš zrníčka. Taky dávám do postele veci z mrazáku a občas i tu rýži.

    superkarma: 0 01.02.2008, 13:37:44
  11. [63] Pianistka [*]

    ALe já si myslím že tady je to taky bráno jako pročištěné organismu a ne jako dieta od které se čakají zázraky. Určitě najede po těch pěti dnech na nějaké rozumnější stravování.

    superkarma: 0 01.02.2008, 13:08:20
  12. avatar
    [62] Trinitty20 [*]

    Možná to zkusit, když už nic tak si aspoň pročistím organismus

    superkarma: 0 01.02.2008, 13:01:20
  13. avatar
    [61] vlcice [*]

    Rýže (jako každá obilovina) má vysoký obsah sacharidů, dokonce i Natural (až 80 g složených sacharidů ve 100 g rýže). To asi nebude nejlepší dieta. Hodně bude záležet na tom, kolik ji dotyčný během dne sní.

    http://www.zdrave-hubnuti.cz/snizeny-prijem-sacharidu-a-dostatek-bilk/
    Mimo jiné zde píšou: Chceme-li hubnout, musíme omezit konzumaci veškerého pečiva a sacharidových příloh (rýže, těstovin, knedlíků).

    superkarma: 0 01.02.2008, 12:55:57
  14. [60] Pianistka [*]

    Taky dávám rýži do peřin, i brambory. Vydrží teplé několik hodin když na to přijde.
    Majucha: je to v hrnci, s pokičkou, zabalené v utěrce. Co by tam asi tak mělo z těch peřin přelézt ?

    superkarma: 0 01.02.2008, 12:01:24
  15. [59] Lindaa [*]

    Rýzi mám ráda, ale po 5 dnech v tahu bych asi zacala být na ní alergická. Ale ta teplá voda by na me dietní úcinek urcite mela, neb bych rýzi zase rychle vyzvracela . Jediný co se mi zatím na této diete líbí je zelený caj. Sama zustanu u salátu a pockám si cím chudáka paní Ivu budou cpát pristí týden.

    superkarma: 0 01.02.2008, 11:40:32
  16. avatar
    [58] kareta [*]

    dkd: já třeba nepiju tvrdý alkohol, protože mám druhý den neskutečnou sr***u. Šampus a víno je stará šťáva a v mírném množství nic není svinstvo

    superkarma: 0 01.02.2008, 11:07:16
  17. avatar
    [57] Luciš [*]

    Manx: možná taky, ale ráno by "pachatel" musel volat hasiče, aby mě hákama sundali ze stropu

    superkarma: 0 01.02.2008, 10:57:38
  18. [55] dkd [*]

    kareta 51: a víš, že já taky ? což nic nemění na faktu, že alkohol pravděpodobně k očistě nepatří

    superkarma: 0 01.02.2008, 10:38:47
  19. avatar
    [54] Luciš [*]

    Manx: já půl kila kysanýho zelí. Ale teď, co jsem jinačí, to radši zkoušet nebudu

    superkarma: 0 01.02.2008, 10:36:59
  20. avatar
    [53] Modré z nebe [*]

    Sklenka vína denně není svinstvo, nýbrž lék. Taky si takto léčím cévy!

    superkarma: 0 01.02.2008, 10:30:11
  21. avatar
    [51] kareta [*]

    dkd: alkohol je SVINSTVO? Takřka denně požiju večer sklenku vína

    superkarma: 0 01.02.2008, 10:27:52
  22. avatar
    [50] tyrkys [*]

    Majucha: jako že by to sperma načichlo rýží?

    superkarma: 0 01.02.2008, 10:26:54
  23. [48] dkd [*]

    kareta17: já si to myslela , ale ruky byly rychlejší ...
    no alkohol při očišťování těžko, když je to svinstvo : -)

    superkarma: 0 01.02.2008, 10:25:42
  24. avatar
    [45] kareta [*]

    Majucha: nebuď cimprlich

    superkarma: 0 01.02.2008, 10:22:14
  25. avatar
    [44] Modré z nebe [*]

    Majucha: Můžu u tebe někdy přespat, Májo? A nemusíš mi ani čistě povlíkat ...

    superkarma: 0 01.02.2008, 10:21:30
  26. [41] xenie [*]

    "Pokud ji chcete mít ještě sladší, tak ji můžete dát do peřin, aby byla ještě nějakou dobu v teple." - to jako peřiny tu rýži osladí ?

    superkarma: 0 01.02.2008, 10:17:00
  27. avatar
    [40] Modré z nebe [*]

    gerda: Ano a při každém zrnku vyskočit z bobku a zase zpět dolů ... a tak furt.

    superkarma: 0 01.02.2008, 10:15:52
  28. avatar
    [39] Solei [*]

    strčit do postele je normálka, když potřebuju aby mi něco nechládlo tak peřina je první kam mne napadne to šoupnout

    superkarma: 0 01.02.2008, 10:14:04
  29. avatar
    [38] gerda [*]

    Majucha: je vidět, že máš mezery. Po revoluci, když se všichni na chvíli stali vegetariány , frčely vegetariánské kuchařky, ve kterých se pohanka a podobné delikatesy nechávaly dojít v peřinách. Ostatně, tohle byla osvědčená metoda našich babiček, když se mělo jídlo uchovat teplé. A v židovské kuchyni taky, o šábesu by jinak jedli studené.

    superkarma: 0 01.02.2008, 10:12:18
  30. avatar
    [37] gerda [*]

    Modré z nebe: já bych měla jinačí tip. Rozsypat na podlahu kilo rýže a v předklonu sbírat. Zrnko po zrnku.

    superkarma: 0 01.02.2008, 10:10:33

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme