Vaření

Jak grilovat? Vyhněte se karcinomům

Všichni se těšíme na letní teplé večery, které určitě i letos budou ve znamení grilování. Obecně se však tato tepelná úprava považuje za rizikovou díky vzniku nebezpečných karcinogenních látek. Stačí však dodržovat pár jednoduchých doporučení, abyste se těchto rakovinotvorných látek bát nemuseli. Navíc grilování je opravdu spíše sezónní záležitost a jde více o „zpestření“ než o pravidelný stravovací zlozvyk.

O jaké karcinogenní látky se jedná a jak vznikají?

gril2

Při opékání masa na otevřeném ohni (nejen tedy při grilování) vznikají chemické látky známé jako karcinogeny, které mohou napomáhat rakovinnému bujení buněk. Ty se při grilování na ohni vytvářejí především rozkladem tuku odkapávajícího z masa na rozžhavené uhlí. Vzniklé spaliny jsou teplým vzduchem opět vyneseny na grilovanou potravinu a tím ji znečišťují. Obsah nebezpečných látek ovšem velmi závisí na obsahu tuku v připravované potravině. S tím, že čím tučnější potravina, tím vyšší produkce karcinogenních látek je.

V potravinách živočišného původu navíc vznikají při tepelném zpracování za vysokých teplot karcinogenní látky, které najdeme i např. v cigaretovém kouři. Jakmile vám začne masíčko obzvláště hnědnout nebo ještě hůře připalovat se a černat, raději jej nejezte! Tyto karcinogeny mohou způsobit rakovinné bujení v orgánech, jako jsou střeva, žaludek, játra či kůže.

Jak se těmto látkám vyvarovat?

  • Před každým grilováním rošt řádně očistěte!

gril1

Mřížku roštu ideálně očistěte pomocí drátěného kartáče. Odstraníte tak všechny spálené částečky, které by se mohly přilepit během grilování na potravinu. Často si lidé myslí, že k „dezinfekci“ roštu stačí jeho opálení na začátku dalšího grilování. Špatně! Pokud grilujete přímo na roštu, měl by být vždy umytý a hlavně bez připálenin a mastnoty.

  • Odstraňte z masa spálené kousky!

I když vás asi křupavé kousky lákají, rozhodně je nejezte. Právě ty obsahují zkoncentrované množství nebezpečných karcinogenních látek. Proto, pokud se při opékání některé kousky masa spálí, je lepší je odříznout nebo ještě lépe vůbec nekonzumovat!

  • Pečlivě vybírejte, na čem budete grilovat!

Důležité je i to, čím v grilu topíte. Zdraví nebezpečné karcinogeny obsahuje totiž i kouř a některé palivo ho uvolňuje víc, jiné méně. Nejhorší je z tohoto pohledu smolnaté a borové dřevo. Pro grilování je na trhu k dispozici hlavně dřevěné uhlí a dřevěné brikety. Z různých nezávislých testů vychází lépe uhlí než brikety, protože ty obsahují více popela. Sledujte i obsah aktivního uhlíku. Ten může tvořit až 80 procent uhlí či briket. Novinkou na trhu jsou kokosové brikety, které mají vysoký obsah pevného uhlíku (74 %) a neuvolňují tolik kouře jako obyčejné dřevěné uhlí.  Dále neobsahují žádné dřevo (nebyl kvůli nim pokácen jediný strom), ani chemické přísady či těžké kovy. Díky tomu je grilování považováno za ekologicky přátelštější. Množství nebezpečného kouře pomůže snížit i libové maso s nízkým podílem tuku, protože neodkape tolik šťávy na gril. Důležité vždy je, aby se maso připravovalo na sálavém ohni, nikoliv přímo na plamenech.

  • Grilujte zeleninu!

zeleV zelenině se na rozdíl od masa nebo ryb nevyskytuje tolik bílkovin a tím pádem se ani nevytváří při opékání karcinogeny. Nechte se isnpirovat naším receptem a podávejte grilovanou zeleninu s výživným dipem!

  • Připravte si vhodnou marinádu!

Kyselé marinády, které jsou připraveny např. s citronem nebo octem vytváří na potravině jakýsi ochranný štít, díky kterému se do masa karcinogenní kouř nedostane. Tyto kyselé šťávy mají navíc vysoký obsah enzymů, které dělají maso daleko křehčí již během prvních pár hodin marinování. Opačně fungují marinády s cukrem, který na povrchu karamelizuje a snadno se přepálí. Pokud máte takové marinády rádi, maso jimi potřete až v úplném závěru grilování.

  • Negrilujte uzeniny!

masoUzeniny nejsou sami o sobě příliš vhodné a při jejich opékání se nikdy nevyhnete tomu, aby z nich tuk nekapal na rozžhavené uhlíky. Tuku totiž obsahují opravdu hodně. To samé platí i pro opékání buřtů na ohni!

  • Při obracení masa používejte vždy kleště!

Vidličkou byste maso propíchali a šťáva by vytekla ven a karcinogenní látky vznikají právě při odkapávání tuku na rozžhavené uhlí! Kapajícímu tuku také můžete zabránit pomocí vhodných grilovacích nádob.

Zdroj a foto: tisková zpráva, Svět zdraví

   
19.07.2013 - Sezona - autor: (red)

Komentáře:

  1. [18] Nelsonus [*]

    Snažíme se grilovat zdravě. Snad se to i daří Sml30

    superkarma: 0 25.07.2013, 19:31:17
  2. [17] Pichpic [*]

    Včera jsme grilovali a snad správně.

    superkarma: 0 25.07.2013, 13:58:48
  3. [16] balsda [*]

    Grilujeme rádi, máme speciální udírnu/gril, kde je mezi roštem a ohněm nádoba s vodou, takže by to snad mělo být ok. Kokosové brikety jsem neviděla prodávat, ale podívám se po nich a zkusíme je.

    superkarma: 0 21.07.2013, 20:18:42
  4. avatar
    [15] cherinka [*]

    Karcinomům? Nádory většinou nejím. Sml80Sml80

    superkarma: 0 20.07.2013, 19:23:50
  5. [14] V19 [*]

    negrilujemeSml23

    superkarma: 0 20.07.2013, 17:09:40
  6. [13] Trefa [*]

    Trefa:prave ted jsme dokoncili grilovani.

    superkarma: 0 19.07.2013, 22:45:47
  7. avatar
    [12] arminka [*]

    Sml16 miluji grilování, tak jsem ráda když můžeme zajít ke kamarádce Sml67

    superkarma: 0 19.07.2013, 22:26:29
  8. avatar
    [11] Jindriska8 [*]

    Mám ráda grilovanou zeleninu!Sml22

    superkarma: 0 19.07.2013, 21:59:56
  9. avatar
    [10] ondrasek74 [*]

    jo :-)

    superkarma: 0 19.07.2013, 20:55:40
  10. avatar
    [9] marde [*]

    Grilované nejímSml23

    superkarma: 0 19.07.2013, 18:22:37
  11. [8] fiserovam [*]

    Snažíme se grilovat pokud možno zdravě. Hlavně se u toho bavíme.

    superkarma: 0 19.07.2013, 15:04:26
  12. avatar
    [7] monkee [*]

    Že by někdo (nejlépe autor) opravil ten titulek článku?Sml80

    Karcinom je nádor, vyhýbat se jim při grilování je záležitost nerealizovatelná.Sml24

    Určitě byl myšlen kancerogen (nebo jinak karcinogen).

    superkarma: 0 19.07.2013, 13:15:19
  13. avatar
    [6] ToraToraTora [*]

    Grilujeme často, rádi a zdravě.

    superkarma: 0 19.07.2013, 11:09:28
  14. [5] DaisyJane [*]

    My nemáme kde :-( Na balkoně se asi nesmí, co??

    superkarma: 0 19.07.2013, 10:41:06
  15. [4] freyacz [*]

    Grilovali jsme tento týden, tak snad správně Sml67

    superkarma: 0 19.07.2013, 09:52:29
  16. avatar
    [3] dasena [*]

    Už se těším na chalupu, budeme grilovatSml16

    superkarma: 0 19.07.2013, 09:16:26
  17. avatar
    [2] lenig [*]

    moc často negrilujeme, jsme v paneláku Sml80,a le když ano, tak vždy čistě, upraveně a snad ne nezdravě Sml23

    superkarma: 0 19.07.2013, 08:12:19
  18. [1] lidicka [*]

    Negrilujeme !!!Sml23Sml30

    superkarma: 0 19.07.2013, 05:45:08

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme