Vaření

Jak děláte bramborový salát? Zapojte se do naší sváteční diskuse!

Čím by byla česká vánoční večeře bez bramborového salátu? Téměř ve všech rodinách je nedílnou součástí štědrovečerní tabule. Někdo si k němu dá tradičního kapra v trojobalu, jiný klasický vepřový nebo kuřecí řízek. Každý salát dělá trochu jinak, základ je však vždycky stejný – brambory.

Jak ho děláme my v redakci? Udělali jsme si malou anketu:

Veronika Pavlíková: Předem vařené a vychlazené brambory nakrájím na kostičky, přidám kostičky zeleniny a nakrájenou a spařenou cibuli, okurky, hrášek a vše smícháme s majonézou. Ochutím hořčicí (výrazným množstvím, mám ráda, když má říz), lákem z okurek, solí, pepřem a špetkou cukru. Ozdobím ho na čtvrtky nakrájenými vejci a sekanou kudrnkou.

salát

Věra Forejtová: Bramborový salát je klasika, kterou miluji já i celá rodina, takže ho dělám dost často. A musím se přiznat, že nejraději mám salát, pokud si ho udělám sama. :) Každý ho dělá trošku jinak a já mám chuť „svého salátu“ za těch dvacet let, co ho dělám, jasně danou. Jen mám občas smůlu na brambory, a to pak hlasitě komentuji. :)
Brambory vybírám zásadně salátově - červené, ty uvařím ne úplně do měkka a vždy den dopředu. Pak je oloupu, nakrájím na drobné kostičky nožem (nepoužívám kráječ). Uvařím si kořenovou zeleninu, mrkev a celer (toho dávám opravdu dost), nechám vychladnout a také krájím na drobné kostičky, to samé udělám s vejci. Pak vše osolím a opepřím, nechám cca 30 minut odstát (přijde mi, že takto brambory nasají sůl), pak přidám cibuli, kyselé okurky, sterilovaný hrášek a plnotučnou hořčici. Potom si rozředím trošku majonézy s lákem z okurek, to přidám do salátu (nemám ráda úplně tuhý salát a tato kombinace salát naředí a ještě skvěle dochutí), pak ještě majonézu a opatrně promíchám… Nechám vychladit a chodím už jen ochutnávám. :)

Klára Křížová: Salát u nás dělá můj muž, je vždy skvělý, lehký, se šunkou. Musí být správně nakyslý a odleželý. Myslím, že ho dělá dost podobně, jako dělával můj tatínek, když jsem byla malá. Brambory, vajíčka, hrášek, mrkev, hořčice, majonéza, kvalitní uzenina, trochu cibule a kyselá okurka.

Jitka Turková: Bramborový salát je u nás velmi oblíben, během roku ho děláme poměrně často, ale jen lehkou jednoducho variantu s jablky bez vajec.

Salát na Štědrý večer je trochu bohatší a chystá se den předem – aby se řádně rozležel. Říká se, že každá rodina má svůj zaručeně nejlepší recept.

U nás se připravuje z těchto suroviny: vařené  brambory, nakládaná okurka, cibule, nakládaný hrášek, nakládaná paprika, vejce, jablka a uzenina (salám), to vše najemno nakrájené. Dále pak hořčice, tatarka, trochu jogurtu pro odlehčení, pepř, sůl, lák z okurek a dle rady mé maminky i trochu cukru. Vše zamíchat a uložit do chladu. Pak už jen bedlivě hlídat před ochutnávači, aby zbyl ke sváteční večeři. :)

Klára Wimmerová: Bramborový salát se v naší rodině již saláttradičně připravuje podle receptu babičky, která jej velmi pravděpodobně měla zase od své babičky… a tak dále. Troufám si říct, že tento recept je velmi odlišný od všech jiných a dosud jsem nepotkala nikoho, kdo by jej připravoval stejně nebo podobně… čímž nechci říct, že náš salát je nejlepší na světě, ale určitě je výjimečný.
Hlavní odlišnost spočívá v tom, že si babička dělala svoji domácí majonézu ze syrového žloutku a oleje v kombinaci s vařenými žloutky. To je základ, ze kterého později vznikne zálivka, do které se přidává lák ze zeleniny (voda, ve které se zelenina vařila, ochucená cukrem, solí, octem a s přidáním bobkového listu a nového koření).

Když jsem se vdala, musela jsem svůj rodinný recept konfrontovat s receptem z manželovy rodiny, který byl jiný, ale nakonec jsme se shodli na kompromisu ohledně některých ingrediencí (nedáváme salám ani šunku například). Co nechybí, jsou brambory, vejce natvrdo, v láku uvařená mrkev, petržel, celer, nakládané okurky, hořčice, majonéza, cibule – jak kdy. Poslední dva roky připravuje salát můj manžel, čímž mi udělá největší radost, protěže mi tím opravdu hodně pomůže. Takže mi ani nezbývá nic jiného než říct – manželův salát mám nejradši. :)

Chystáte se na přípravu štědrovečerního salátu? Máme pro vás tip na zeleninové ingredience, které by v bramborovém salátu rozhodně neměly chybět.

Partnery naší diskuse jsou produkty Bonduelle

Naším tipem je zeleninová směs Bonduelle Créatif Duo – vhodná pro přípravu bramborového salátu

Směs zeleniny: hrášek nekalibrovaný (50 %), baby mrkev (30 %) nálev: pitná voda, cukr, jedlá sůl, aroma - více na bonduelle.cz.

Jak to máte vy? Máte svůj rodinný recept, nebo zkoušíte novinky a zajímavé recepty? Zapojte se do diskuse pod tímto článkem! Pro tři z vás máme připravené balíčky od Bonduelle.

   
16.12.2014 - Sezona - autor: (red)

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [94] evik [*]

    Do bramborového salátu zásadně nedáváme hrášek, protože pak všechny zdržovalo ho zase pracně vybírat a naopak tam přidáváme kostičky jablek - je pak svěží a chuťově zajímavější. Zbytek je klasika a všem nám moc chutná.

    superkarma: 0 19.12.2014, 18:21:45
  2. [93] 1anicka [*]

    U nás se bramborovému salátu říká OMALOVÁNKY.To od té doby,co u nás byl kamarád a já udělala br.salát a řízky.

    Dělám tradiční salát,žádné novinky a výmysli.

    Brambory nejdříve poleju trochou oleje,to abych nemusela dávat tolik tatarky.a jinak dávám co brambor,tolik zeleniny-mrkev,hrášek,KUKUŘICI,červenou nakládanou papriku,okurky,celer(vše nakládané doma-kromě hrášku a kukuřice,to máme doma vždy Bonduellku) a samozřejmě hodně zelené petrželky.

    I moje dcera chtěla recept na můj salát,prý je nejlepší na celém světě.

    přeji klidné a krásné vánoce V.

    superkarma: 0 19.12.2014, 17:22:15
  3. [92] manma [*]

    Říká se co rodina, to jiný bramborový salát. Já dělám salát podle mojí maminky, protože mi moc chutná - brambory, mrkev, kyselá okurka, cibule, sůl, majonéza, hořčice.

    superkarma: 0 19.12.2014, 07:52:48
  4. avatar
    [91] átéčko [*]

    Ochutnala bych skoro od všechSml20.

    Jen ne ty se salámem, nebo s jogurtem a cukrem. Mám ráda salát.Sml67

    superkarma: 0 18.12.2014, 20:13:24

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [90] JanaIn [*]

    U nás se dělá salát ve velkém množství. Všichni ho milují a vždy pochybí. Dělám ho den předem, ať je správně odleželý. Důležité jsou dobré a kvalitní brambory. Pak kořenová zelenina - mrkev, petržel, cibule a celer. Kyselé okurky, sterilovaný hrášek Bonduelle. Sůl, pepř, napůl plnotučná a francouzská hořtice ( to má potom říz ) . Nakonec zamíchám majonézu a tatarku. Na vánoce odlehčený nedělám takže jogurt i zakysanka zůstávájí v ledničce. V míse pak ozdobím hráškem, kapii a zelenou petrželkou. A pak jen DOBROU CHUŤ !!!!!!!!!

    superkarma: 0 18.12.2014, 18:36:02
  2. [89] spavec [*]

    Receptů jsme vyzkoušeli docela dost, máme rádi salát, kde je vše, co nám chutná. Takže brambory, hrášek, mrkev, cibule, vajíčka natvrdo, okurky (také přidáváme lák do salátu), majonéza, hořčice.

    Loni jsme dostali mísu salátu od dcery a chutnal nám moc, takže letos máme slíbený.

    A našla jsem hodně starý recept v kuchařce, která je vydaná někdy kolem roku 1950. V něm je recept na Bramborový salát obyčejný, kde musí být brambory -rohlíčky (nesmí být moučnaté) nakrájené na kolečka, kyselé okurky na nudličky, zálivka je z vody, octa, soli, trochy cukru, lžíce sekané cibule, tlučený pepř, lžička hořčice. Co mě zaujalo, je, že přidávají trochu oleje nebo husího sádla, salát sypou nakonec vařeným vejcem nakrájeným na kostičky a zdobí ředkvičkami nebo hlávkovým salátem.

    superkarma: 0 18.12.2014, 17:37:09
  3. avatar
    [88] Myskdalen [*]

    U nás dělá salát dcera, bylo praktické ji přihlásit ve škole do kroužku vaření, osvědčilo se to a vrátilo, od nikoho jiného salát nejí, takže ho dělá pro celou rodinu....Sml16

    superkarma: 0 18.12.2014, 15:34:39
  4. [87] alenabl [*]

    já asi dělám úplnou klasiku - brambory, mrkev, celer, petržel, hrášek, kyselé okurky, vařená vajíčka, jablíčko na kostičky, trochu hořčice, sůl, pepř, majonézu napůl s tatarkou - dělám stejný jak v průběhu roku, tak na vánoce.Sml67

    superkarma: 0 18.12.2014, 14:42:03
  5. [86] hannysek [*]

    Můj bramborový salát je z brambor Sml30Sml30Sml30Sml30Sml30Sml52Sml52Sml52Sml52Sml52 a k tomu mrkev na kostičky, hrášek, svařená najemno nakrájená cibulka s trochou cukru, okurky, vajíčko,majonézka. A samozřejmě dosolím a dopepřím dle chuti. Prostě klasika, ale nedám na něho dopustit. A k němu na Vánoce kapřík. No mňam! Už ať jsou ty Vánoce!

    superkarma: 0 17.12.2014, 22:31:59
  6. avatar
    [85] zlato [*]

    Moje dcera na Morave dela salat bez majonezy,svari cibuli s mrkvi a octem,pak to vse promixuje a prida do nakrajenych brambor,chutna to skvele.A vajicka na tvrdo.

    superkarma: 0 17.12.2014, 15:26:00
  7. [84] Zuza70 [*]

    esunad — #83Jeřabiny? To jsem nikdy neslyšela. Jakou to má chuť a než je do salátu dáš, tak jak je upravuješ?

    superkarma: 0 16.12.2014, 23:39:44
  8. [83] esunad [*]

    Salát dělám až na Štědrý den, dva velké hrnce brambor,vařený celer, mrkev, petržel, kyselé okurky,cibule, hrášek,vejce,hořčice,majonéza,pepř,sůl, jeřabiny. Míchám v obří míse, uzeninu nedávám.

    1. na komentář reaguje Zuza70 — #84
    superkarma: 0 16.12.2014, 23:30:05
  9. [82] pajda02 [*]

    My do něj doma dáváme jen brambory, orestovanou cibulku, nakládanou papriku, zavařené okurky a majonézu. Chlapi nemají rádi sterilovaný hrášek a mrkev, tak se ženské musely přizpůsobit :)

    superkarma: 0 16.12.2014, 22:00:24
  10. avatar
    [81] denkas [*]

    kobližka — #80 No spíš žroutSml15

    superkarma: 0 16.12.2014, 20:15:54
  11. avatar
    [80] kobližka [*]

    denkas — #79 Seš prostě nezmar Sml57

    1. na komentář reaguje denkas — #81
    superkarma: 0 16.12.2014, 20:04:57
  12. avatar
    [79] denkas [*]

    kobližka — #76 No já ho mám rozleženej druhý den.Takže si vychutnám ten úplně čerstvý a pak i ten rozleženýSml80 A brambory vždy loupu ještě horkýSml22Sml22a hned krájim ,atd atd ,ňam,už se těšim na něj

    1. na komentář reaguje kobližka — #80
    superkarma: 0 16.12.2014, 19:40:06
  13. [78] vesan [*]

    Dávám do bramborového salátu kromě brambor, mrkve, petržele a celeru také nadrobno nakrájenou vařenou červenou řepu. Přidám sterilovaný hrášek, najemno nakrájenou cibulku a sterilované okurky. Přidám tatarku či majonézu a osolím podle chuti. Nechám chvíli v chladnu uležet ...

    superkarma: 0 16.12.2014, 19:25:48
  14. [77] Sim69 [*]

    Delame 2 saláty. Manžel dělá bramborový. Já fazolový. Po přečtení dalších příspěvků přidám cizrnu, kterou miluji. brambory klasika uvařit den předem. Pak protlačit kostičky přes kráječ. Bonduelle směs mrkev hrášek, čerstvá cibule, vejce. Plnotučná hořtice, majolka, kyselá okurka a strouhaný čerstvý celer. A gothaj jsme dávali dokud to byl gothaj, ted davame sunkovy salam.

    Fazolový dělám úplně stejně jen si od manžela vezmu cca 2 vařené brambory.

    superkarma: 0 16.12.2014, 19:20:12
  15. avatar
    [76] kobližka [*]

    denkas — #75 Tak na Štědrý den se s tím nepatlám,pěkně den předem,aby se rozležel a já pak mám víc času na jiné věci Sml16

    1. na komentář reaguje denkas — #79
    superkarma: 0 16.12.2014, 19:14:57
  16. avatar
    [75] denkas [*]

    Tak já asi jediná dělám salát až na štědrý den.Uvařim brambory ve šlupce,cibuli na drobno,zeleniny moc ne,klidně žádnou a hlavně ne hrášek,okurky,vajíčka,salám godhaj-to chce muž,já ho tam nemusim ,hořčici,a hodně majolkySml22Sml22,sůl,pepř.Mám ho ráda ještě trochu teplýSml30A pak ho klidně jíme 3dny.Sml80

    1. na komentář reaguje kobližka — #76
    superkarma: 0 16.12.2014, 19:01:20
  17. avatar
    [74] kobližka [*]

    Eva_Fl — #72 Tu miluju Sml22

    superkarma: 0 16.12.2014, 18:48:53
  18. [73] Braunie [*]

    Bramborový salát máme všichni moc rádi. A pokaždé je trošku jiný ... Samozřejmě některé ingredience dáváme vždy stejné - brambory, cibule, okurka a pak je to hrášek nebo kukuřice většinou značky "Bonduelle", mrkev nebo jablíčko, sterilizovaná červená paprika a letos bude velká změna - do salátu přidáme AČOKČU. Přidáme sůl, kořeníčko a majolku. Vajíčka ani salám do salátu nedáváme. Letos jsme trošku zvědaví na tu naši naloženou ačokču, ale protože je dobrá jak syrová, tak i sterilizovaná, tak si myslíme, že s ní nic nemůžeme zkazit a že si všichni zase o letošních Vánocích pochutnáme.

    superkarma: 0 16.12.2014, 17:12:44
  19. avatar
    [72] Eva_CZ [*]

    kobližka — #69 kdyz uz jsem tu majonezu fakt nechtela riskovat, udelala jsem si misto salatu bajecnou brkasi, nez bych jedla ten jogurtovej hnus. Sml22

    38riki - no vask ti rikali, ze NENI vybornej. Sml52Sml52Sml52Sml52Sml52

    1. na komentář reaguje kobližka — #74
    superkarma: 1 16.12.2014, 16:57:08
  20. avatar
    [71] diblice [*]

    tak jsem pročetla jen pár receptů a koukám, že nejsem sama, kdo dává i salám(u nás teda jedině gothaj) a jelikož manželova specialita je co nejmenší mousky, tak já vše připravím a on krájí(přes kolečko) a míchá a hlavně zapojujeme i děti, od té doby, co při tom pomáhají ho i s chutí jedí, já osobně si ho dávám ráno k snídani

    superkarma: 0 16.12.2014, 16:54:12
  21. avatar
    [70] evelyn [*]

    38riki — #68 ja co na srdci, to na jazykuSml16

    superkarma: 0 16.12.2014, 16:39:44
  22. avatar
    [69] kobližka [*]

    38riki — #63 Přesně,neláduju se tím saláten 3x denně,tak chci poctivou majonézu,žádný šizunky na odlehčení.Ovšem kdo nemůže ze zdravotních důvodů,to je něco jiného.

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #72
    superkarma: 0 16.12.2014, 16:24:13
  23. avatar
    [68] 38riki [*]

    evelyn — #67já to nechtěla tak tvrdě napsatSml54. Jsem pokrytecSml16

    1. na komentář reaguje evelyn — #70
    superkarma: 0 16.12.2014, 16:12:02
  24. avatar
    [67] evelyn [*]

    Eva_Fl — #65taky to poznam, fuj

    1. na komentář reaguje 38riki — #68
    superkarma: 0 16.12.2014, 15:55:50
  25. avatar
    [66] 38riki [*]

    Eva_Fl — #64stejný salát , ten bez majonézy, co dělávala tvoje babinka z HAné, dělávám někdy taky, třeba k pečenému masu. Prokapu ho oliváčem a naleju trochu vody z okurek.

    Ale zase chápu lidi, co mají problémy se žlučníkem a použijou ten jogurt. Já mám žlučník naštěstí v pořádkuSml54. Někdo mi jednou ten salát s jogurtem nabíd, jak není výbornej, nechutnal mi. Ale jíst se to dalo, to jo...Sml24

    superkarma: 0 16.12.2014, 15:18:25
  26. avatar
    [65] Eva_CZ [*]

    38riki — #63 tvrdej mi, at misto majonezy zkusim jogurt, ze to nikdo nepozna a je to lehci - velky hovno, JA to poznam a chutna to hnusne. Sml22

    1. na komentář reaguje evelyn — #67
    superkarma: 0 16.12.2014, 14:59:51
  27. avatar
    [64] Eva_CZ [*]

    Kolik rodin, tolik salatu a chuti. Moje babinka na Hane delavala salat bez majonezy, jen brambory, cibuli, okurky a zeleninu, mne to moc nejelo.

    S VONem jsme si 1. Vanoce delali kazdy SVUJ salat - a nakonec dopadly oba uplne stejne, jen v jeho byla vajicka, ktera ja jsem vynechavala kvuli zlucniku, stejne to byla hra - dostanu po majoneze zachvat, nebo ne? Vetsinou jsem teda dostala.... Takze salat delame uz jen jeden, VON vynechal vajicka, i kdyz uz mam zlucnik davno pryc. Zjistil, ze jsou tam uplne zbytecna. Sml80

    Jinak - mivame cockovou polevku. 2x jsme meli rybi z morskych ryb a potvor, ale vratili jsme se k moji cockove. U nas doma se jedla, no a VON ji miluje, neni co resit.

    1. na komentář reaguje 38riki — #66
    superkarma: 0 16.12.2014, 14:58:35
  28. avatar
    [63] 38riki [*]

    Bramborový salát vánoční - jedině klasika, bez různých náhražek typu jablek, kukuřice, papriky,jogurtu apod. A pořááááádně majonézy, ať to mlaskáSml54. Nemáme rádi, když je salát suchej.

    Každej ale ať si jí, co jemu srdci nejbližší.

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #65
    2. na komentář reaguje kobližka — #69
    superkarma: 0 16.12.2014, 14:53:37
  29. avatar
    [62] ehornych [*]

    Vánoční bramborový salát dělám už spoustu let. Postupně jsem zkoušela různé variace a nakonec už několik let dělám zhruba stejný vyzkoušený recept, který u nás všem, i mě chutná. Salátové brambory uvaříme den dopředu. Ve slupce necháme vystydnout, ráno oloupu, nakrájíme na kostičky, osolíme, opepříme a necháme proležet. Mezitím dáme vařit kořenovou zeleninu: mrkev, petržel, celer. Očištěné a vcelku, do slané vody s cukrem, octem, bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem. Nadrobno nakrájím syrovou cibuli, asi dvě pevná kyselejší jablka, nakládané okurky, vychladlou kořenovou zeleninu. V míse rozmícháme plnotučnou hořčici, majonézu Poličanku, hustý bílý jogurt, sůl, čerstvě namletý pepř, nálev z okurek, trochu cukru,jednu sklenici zeleninové salátové směsi, připravené brambory a kostičky zeleniny a jablek. Promícháme a úplně nakonec přidávám na kostičky vejce natvrdo. Salát musí při míchání "mlaskat " .Necháme v chladu proležet několik hodin, před podáváním včas vyndáme do tepla aby se rozvinuly všechny chutě. Dobrou chuť!

    superkarma: 0 16.12.2014, 14:49:40
  30. avatar
    [61] black.bird.third [*]

    Děláme klasicky: brambory, mrkev, vajíčka (vše uvařené, nakrájené na kostičky), sůl, pepř, kyselá okurka na drobno, majolka, trošku tatarky.

    Nedáváme uzeninu a ani celer.

    superkarma: 0 16.12.2014, 14:33:14

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme