Vaření

Jak děláte bramborový salát?

Čím by byla česká vánoční večeře bez bramborového salátu? Téměř ve všech rodinách je nedílnou součástí štědrovečerní tabule. Někdo si k němu dá tradičního kapra v trojobalu, jiný klasický vepřový nebo kuřecí řízek. Každý salát dělá trochu jinak, základ je však vždycky stejný – brambory.

salát

U nás doma se dělal salát v předvečer Štědrého dne. Maminka uvařila brambory ve slupce, po vychladnutí slupku oloupala a brambory „prohnala“ takovým chytrým kolečkem, které bylo vypletené drátkem a nakrájelo bramboru na pásky. Ty se potom při míchání rozpadly na ještě menší kousky.

Do salátu přidala na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli, které chvíli povařila v osolené vodě. Potom přidala hrášek z plechovky a nastrouhala sterilované okurky. Zlatým hřebem bylo vajíčko natvrdo nakrájené na kostičky a dobrá šunka. Pojivem pro salát bývala směs majonézy a tatarské omáčky. Dokonalost!

Já dnes dělám salát podobně, jen vynechávám hrášek, který nemá rád můj syn. A mrkev strouhám najemno, protože na velké kostičky ji nemám ráda zase já. Nastrouhaná najemno dodá salátu hezkou barvu.

Když si vzpomenu, že bývaly časy, kdy jsem sama sobě slibovala, že JÁ budu dělat úplně jiný bramborový salát a v žádném případě nebudu jíst kapra v trojobalu. Toužila jsem po něčem jiném, netradičním. Plánovala jsem si lososa a bramborové dukátky, složité kreace a zajímavé přílohy.

A potom přišla vlastní rodina a vlastní Vánoce. Co bylo na stole? Bramborový salát podle maminky a kapr v trojobalu.

Letos bych chtěla zkusit bramborový salát nějak jinak. Mám ale trochu strach, že opět sklouznu k tradici a nebudu experimentovat.

Jak to máte vy? Máte svůj rodinný recept nebo zkoušíte novinky a zajímavé recepty?

Chystáte se na přípravu štědrovečerního salátu? Máme pro vás tip na zeleninové ingredience, které by v bramborovém salátu rozhodně neměly chybět.

Naším doporučením jsou zeleninové směsi Moravanka, Hrášek s karotkou, a nesmíme zapomenout ani na naložené okurky od tradiční české značky Znojmia. Tyto okurky jsou vyráběny z nejkvalitnější zeleniny, do láků se nepoužívají sladidla, ale cukr, který je součástí tradičních receptur. Všechny tři produkty jsou ideální jako příloha, součást salátů, nebo jako oblíbená ozdoba slavnostních talířů a mís.

  • ZnojmiaMoravanka

Chutná a mírně pikantní směs naložené zeleniny ve sladkokyselém nálevu, kterou můžete použít jako přílohu k masovým pokrmům nebo jako výtečný základ nejen do bramborového salátu.

Složení: okurky, cibule, karotka, celer, hrášek, paprika, feferonky, ocet, cukr, sůl, kyselina citronová, kořenící výtažek, voda.

Více na http://www.hame.cz/cs/product/detail/id/1902/moravanka

  • Hrášek s karotkou

ZnojmiaSměs, kterou určitě využijete do polévek, zeleninových jídel, salátů i jako oblohu. Náš tip: výborně se hodí pro přípravu bramborového salátu, který budete připravovat pro sváteční tabuli. 

Složení: karotka, hrášek, voda, sůl.

Více na: http://www.hame.cz/cs/product/detail/id/1901/hrasek-s-karotkou  

  • Okurky v jedinečném sladkokyselém nálevu

ZnojmiaDíky tradiční receptuře a chuti patří okurky k nejoblíbenějším výrobkům značky Znojmia. Domácí chuť láku podle utajeného receptu nelze ničím nahradit. Okurky jsou zpracovávány v tom nejvhodnějším čase zralosti a tím si zachovávají výbornou chuť, barvu i vůni.  

Okurky jsou k dostání v mnoha variantách, které uspokojí i ty nejnáročnější labužníky. Proto pro přípravu bramborového salátu vsaďte na jistotu. Okurky jsou základní ingrediencí pro bramborový salát a v kombinaci s hráškem s karotkou vaší sváteční večeři dodají jedinečnou chuť.

Více na: http://www.hame.cz/cs/product/detail/id/1998

Jak to máte vy? Máte svůj rodinný recept nebo zkoušíte novinky a zajímavé recepty?

   
14.12.2012 - Sezona - autor: Komerční článek

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [56] Myškomedvídek [*]

    už se těším,dělám klasikuSml67

    superkarma: 0 17.12.2012, 23:47:48
  2. [55] step1 [*]

    hubajda — #53 My dáváme vysočinu.

    superkarma: 0 16.12.2012, 17:23:27
  3. avatar
    [54] hubajda [*]

    *Lefff* — #52 kdyz byla cacorka mala take jsem ji delala jen brambory a nebo stouchane s cibulkou dlouho jsem ji nechavala jen barmborach klasickej bramborovy salat mela myslim v prvni tride

    superkarma: 0 16.12.2012, 11:46:51
  4. avatar
    [53] hubajda [*]

    Jindriska8 — #50 ja mam radeji cesky jak godhaj

    1. na komentář reaguje step1 — #55
    superkarma: 0 16.12.2012, 11:43:45
  5. avatar
    [52] *Lefff* [*]

    Do salátu dávám to, na co jsem zvyklá od mámy:

    mrkev, celer, petržel, hrášek, cibuli, sůl, pepř, lžičku hořčice, majonézu (pokud možno kvalitní a tuhou), kyselé okurky, vejce, šunkový salám a samozřejmě brambory, nejlépe keřkovské rohlíčky vařené den předem ve slupce. Ty opatrně vmíchám až poté, co jsou dokonale promíchány předešlé ingredience. To proto, aby brambory držely tvar a nerozpadly se. Chutě trošku přetáhnu, protože brambory samozřejmě sůl vtáhnou do sebe. Po odležení je úžasný, zvlášť když z kapií vykrájím vánoční hvězdu (6 stejných kosočtverců) a do rohů čtverhranné servírovací mísy dám vějířky z kyselých okurek. Na takový salát jsem zvyklá, takový mám ráda a takový jsem naučila mít ráda i svého muže.

    Posledních pár let dělávám i variaci na vlažný "mokrý" nebo také "vídeňský" salát - horké brambory pokrájené na plátky zalít vývarem, trochu oleje, cibule, octa, soli, pepře.

    Děti jsou ještě malé - ty dostávají šťouchané brambory s cibulkou ovoněné třeba trochou schwarzwaldské šunky. Nebo bramborovou kaši.

    Tak jsem se zasnila, polkla... Těším se Sml16

    1. na komentář reaguje hubajda — #54
    superkarma: 0 16.12.2012, 10:58:25
  6. [51] anina4 [*]

    olinka55555 — #46 uzeninu my také ne,ale hrášek ano

    superkarma: 0 16.12.2012, 07:06:57
  7. avatar
    [50] Jindriska8 [*]

    denkas — #45 Teplý jsem ještě bramborový salát nezkoušela,ale s godhajem taky máme rádi.Sml22

    1. na komentář reaguje hubajda — #53
    superkarma: 0 16.12.2012, 01:59:11
  8. [49] Trefa [*]

    Trefa:ja majonezu do salatu nedavam.ale dava tam 31% smetanu.

    superkarma: 0 15.12.2012, 21:26:01
  9. avatar
    [48] kapkamore [*]

    Do salátu dávám pouze jogurt a trochu tatarky bez konzervantů.

    superkarma: 0 15.12.2012, 21:01:53
  10. avatar
    [47] saruz [*]

    do salátu si dělám vlastní majonézu, z domácích vajíček

    superkarma: 0 14.12.2012, 21:05:00
  11. [46] olinka55555 [*]

    Brambory vařené ve šlupce, mrkev, celer, petržel. Cibuli a okruku spařuji. Na dochucení hořčice, sůl, pepř a samozřejmě majonéza - buď domácí nebo Hellmans. Jablíčka, hrášek, vejce nebo uzeninu  na vánoce nedávám.

    1. na komentář reaguje anina4 — #51
    superkarma: 0 14.12.2012, 19:37:45
  12. avatar
    [45] denkas [*]

    Já loupu hned horký brambory ,taky projedu kolečkem.Hrášek nemusim a mužskej chce godhajSml80Já bych tam nemusela žádný salám,ale zase mám ráda hodně majolky.Trochu zeleniny,cibuli,okurky,trochu hořčice,tatarku,..A mám ho ráda ještě teplý,ale pak i studený.

    1. na komentář reaguje Jindriska8 — #50
    superkarma: 0 14.12.2012, 18:44:34
  13. [44] DCOlga [*]

    Do salátu dávám půl na půl majolku a bílý jogurt a také obyčejnou hořčici. cibuli, mrkev, celer, jablíčko, vařené vajíčko, měkký salám. Nedávám hrášek, mám k němu averzi.

    superkarma: 0 14.12.2012, 18:21:06
  14. [43] jerenika [*]

    Rodinný recept nemáme, ale dáváme tam vesměs rok co rok to samé, nic neměníme :)

    superkarma: 0 14.12.2012, 18:14:31
  15. avatar
    [42] tajnostii [*]

    Jeden lehký dělám s čerstvou okurkou a jogurtem napůl s malonézouSml22

    superkarma: 0 14.12.2012, 17:52:37
  16. avatar
    [41] ladouch [*]

    Dělám klasický salát, ale já do něj přidávám  šunkový salám a do majonézy trochu hořčice.Sml58

    superkarma: 0 14.12.2012, 17:44:57
  17. avatar
    [40] gerda [*]

    doginka — #39 já bych měla malinké obavy z toho, jestli by syrové jablko v salátu - když se hned nesní - nezačlo kvasit?

    superkarma: 0 14.12.2012, 17:04:32
  18. [39] doginka [*]

    Jitullinka — #38 My do salátu také dáváme  nastrouhané jablko ,ale hodně lidí se tomu jablku divíSml58

    1. na komentář reaguje gerda — #40
    superkarma: 0 14.12.2012, 16:32:32
  19. avatar
    [38] Jitullinka [*]

    Brambory uvařené ve slupce oloupu a nakrájím na tenké plátky (ještě teplé), přidám nastrouhanou cibuli, okurky, uvařenou mrkev, petržel a celer. Dále přidám nastrouhaná na tvrdo uvařená vejce a jedno nastrouhané jablko. Potom přidám ještě sterilizovaný hrášek, najemno nakrájený salám (Gothaj), majolku, trochu oleje, sůl a pepř. Dobře promíchám.

    1. na komentář reaguje doginka — #39
    superkarma: 0 14.12.2012, 16:17:05
  20. avatar
    [37] arminka [*]

    Sml16 majonézu si také dělám svou, jen se přiznám hrášek v salátu nemusím Sml30

    superkarma: 0 14.12.2012, 16:01:47
  21. [36] dadma [*]

    Tak já dávám brambory(také prohnané chytrým kolečkem) osolím ,přidám hrášek s mrkví od Bonduelle dvě plechovky,nakrájené okurky,nakrájená vajíčka,najemno cibuli a majolku.

    Moje mamka také dávala uzeninu a vařenou kořenovou zeleninu,ale tu já nedávám.

    Nyní ve VIP Prostřeno Lenka Kořínková nahradila brambory cuketou.Cuketu máme rádi, tak to možná někdy zkusím,ale ne na Štědrý den.

    superkarma: 0 14.12.2012, 15:43:41
  22. avatar
    [35] vodfon, kolie [*]

    Saláty dělám dva, jeden pro normální lidi, brambory, mrkev, celer, okurka, hrášek a majonéza Sml16Sml16a druhý pro měSml59Sml59Já nesmím hrášek, okurku, tohle nahrazuji kukuřiciSml16Sml16Majonézu taky nesmím, tak používám sojovou omáčku. Konečný výsledek je skvělý, chuťově to není poznat. Chutná jak smajonézouSml59Sml59Sml59V naší rodině semůj salát i dává i malým dětem, ty to mají nešizené s okurkouSml59Sml59Sml59Sml59

    superkarma: 0 14.12.2012, 15:39:25
  23. avatar
    [34] gerda [*]

    někdo dává do salátu i vařené drobné bílé fazolky. Což o to, mně by to chutnalo, ale v zimě se nedá moc větrat...Sml30

    superkarma: 0 14.12.2012, 14:10:55
  24. avatar
    [33] gerda [*]

    Přiznám se, že ačkoliv umím udělat klasický, dělám spíš dietnější variantu.

    1. S celerem

    Uvařím lojové brambory ve slupce a oloupané nadrobno pokrájím. 1 střední celer oloupaný a pokrájený na 1cm plátky uvařím do měkka ve slané vodě, okyselené octem spolu s pár zrnky celého pepře. Vychladlý pokrájím na kostičky a smíchám s brambory. 2 velké cibule nadrobno pokrájet a dožluta osmažit na oleji, přidat k předešlému.  Všechno dochutím solí, mletým pepřem a přidám 4 jemně usekané - ne ustrouhané - nakládané okurky. 4 vajíčka natvrdo taky pokrájené na kostky (kráječ na vajíčky pokrájet cik cak). Bez majonézy se to dá už teď, když, tak půl napůl s bílým jogurtem. Chce to nějakou ozdobu, nahoře to sluší červené nakládané kapii.

    2. S kysaným zelím, bez majonézy - dietní

    Vařené brambory se slupkou oloupeme a vychladlé pokrájíme. Dobré domácí kysané zelí překrájíme, aby se netahalo jak nudle a smícháme s brambory. Přidáme 1 velkou cibuli nadrobno, dožluta osmaženou na oleji. Promíchat, opepřit, dosolit a jestli to není ono, tak špetku mletého cukru. Vajíčka být nemusí. Salát je dietní a k mastným řízkům docela stačí.

    superkarma: 0 14.12.2012, 14:04:51
  25. avatar
    [32] lenig [*]

    také používám sterilovanou zeleninu

    superkarma: 0 14.12.2012, 13:27:22
  26. [31] musilovahana [*]

    Dávám domácí majonézu, kterou si vyrobím z domácích vajíček.

    superkarma: 0 14.12.2012, 13:14:22

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] rusalka2008 [*]

    uzeniny do bramborového salátu nedávám, stačí těch kalorií i tak...

    superkarma: 0 14.12.2012, 13:14:11
  2. avatar
    [29] hubajda [*]

    ekleinovka — #15 ja davam mrazenej hrasek je hezci a sladci neni tak vymocenej jak v plechu

    superkarma: 0 14.12.2012, 12:51:06
  3. avatar
    [28] Judo [*]

    včera jsem koupila znojemské okurky,salát dělám klasiku,bez zeleninySml16

    superkarma: 0 14.12.2012, 12:50:06
  4. [27] Maria28 [*]

    margot — #21 Také děláme rakouský br salát, je to rodinný recept a dělám ho víckrát do roka. Není nám pak těžko jako po tom majonézovém s uzeninou.

    superkarma: 0 14.12.2012, 11:48:55
  5. avatar
    [26] delfi.na [*]

    děláme pořád stejně, bez majonezy Sml16

    superkarma: 0 14.12.2012, 10:43:41
  6. [25] V19 [*]

    bez hrášku, salámy a jabĺčka  a majolku /ja si namiesto majolky pridám majolku zo sóje alebo biely jogurt/

    superkarma: 0 14.12.2012, 09:58:51
  7. avatar
    [24] kobližka [*]

    Myslím,že co rodina,to jiný recept a všichni budou říkat,že ten jejich je ten nejlepší.A tak to má být.

    superkarma: 0 14.12.2012, 09:58:47
  8. avatar
    [23] vmarta [*]

    Hrášek nedávám ani jablíčko

    superkarma: 0 14.12.2012, 09:57:24
  9. [22] jija [*]

    ellienka — #20 mimo jablíčka dávám stejné ingredience

    superkarma: 0 14.12.2012, 09:02:53
  10. avatar
    [21] margot [*]

    hrášek jsem tam nesnášela od dětství, šunku nedávám, když mám k salátu maso... jinak dělám takovou normální klasiku, ta doma jede nejvíc. naložené zeleninové směsi ale nepoužívám.

    pro sebe si dělám během roku variace na rakouský brsalát, prostě bez majonézy, zalité horkou marinádou, s různými bylinkami (kopr, pažitka, petrželka...), pak jen kyselý okurek do toho (anebo salátovku), odležet..

    1. na komentář reaguje Maria28 — #27
    superkarma: 0 14.12.2012, 08:38:09
  11. [20] ellienka [*]

    dáváme brambory vařené ve slupce, vařenou mrkev a celer, syrovou cibuli, steril. okurky a hrášek, kyselejší jablíčko, salám Junior, vejce natvrdo a majonézu s jogurtem. Sůl, pepř.

    1. na komentář reaguje jija — #22
    superkarma: 0 14.12.2012, 08:24:37
  12. [19] magic11 [*]

    taky si ho dělám den dopředu, míchám ho ve velkém lavoru, aby se mi vešel Sml30, hrášku jen málo. chlapi ho v salátu moc nemusí Sml16

    superkarma: 0 14.12.2012, 08:24:31
  13. [18] babca [*]

    Zeleninu si uvařím a přidám okurku a jablíčko.Okurky mám svoje.Hrášek nadávám.

    superkarma: 0 14.12.2012, 08:15:14
  14. avatar
    [17] blesksoft [*]

    kořenovou zeleninu vařím v černé omáčce a pak ji vyndám a dám do salátu takže má dvojí využití

    superkarma: 0 14.12.2012, 08:13:19
  15. avatar
    [16] xx-b [*]

    za zavařených věcí dávám do salátu pouze okurky a hrášek z plechovky.... jinak čerstvou mrkev, celer, petržel, cibulku....

    superkarma: 0 14.12.2012, 08:06:55
  16. avatar
    [15] ekleinovka [*]

    Okurky tyto dávám,ale zeleninu si vařím,hrášek a kukuřici sterilovanou

    1. na komentář reaguje hubajda — #29
    superkarma: 0 14.12.2012, 08:04:56
  17. avatar
    [14] dasena [*]

    taky dávám tuto zeleninuSml16

    superkarma: 0 14.12.2012, 08:00:57
  18. [13] step1 [*]

    Zeleninu dávám sterilovanou - směs do bramborového salátu. Okurky Znojmia nakrájené na kostičky a syrovou cibuli nadrobno.

    superkarma: 0 14.12.2012, 07:39:00
  19. avatar
    [12] Žofie [*]

    Nedávám vajíčko ani salám, přijde mi to zbytečné, když už je to příloha k masu.

    superkarma: 0 14.12.2012, 07:38:21
  20. avatar
    [11] Věrulinka [*]

    Mimo okurek, dávám vařenou mrkev , celer nedávám Sml23, ale dávám jablíčka a šunkový salám, vejce, majolku. Prostě Vánoční salát musí být bohužel kalorický Sml30

    superkarma: 0 14.12.2012, 07:35:29
  21. avatar
    [10] Kytinkak [*]

    já dávám vše sterilovanéSml16

    superkarma: 0 14.12.2012, 07:23:02
  22. avatar
    [9] tajnostii [*]

    Dělám dva druhySml22

    superkarma: 0 14.12.2012, 07:12:18
  23. [8] anina4 [*]

    lidicka — #4 taktéž a cibuli na chvíli spařím horkou vodou,není potom tak ostrá

    superkarma: 0 14.12.2012, 07:10:27
  24. [7] jithule [*]

    lidicka — #4 já též

    superkarma: 0 14.12.2012, 06:36:10
  25. avatar
    [6] LudPa [*]

    lidicka — #4 taky tak

    superkarma: 0 14.12.2012, 06:27:26
  26. avatar
    [5] zsuzsika [*]

    moravanku do salátu dávámSml22

    superkarma: 0 14.12.2012, 05:56:13
  27. [4] lidicka [*]

    Do salátu dávám sterilované jen okurky, ostatní zeleninu čerstvou uvařenouSml22

    1. na komentář reaguje LudPa — #6
    2. na komentář reaguje jithule — #7
    3. na komentář reaguje anina4 — #8
    superkarma: 0 14.12.2012, 05:48:38
  28. avatar
    [3] hubajda [*]

    Jindriska8 — #2 moravanku take nedavam jednou jsem ji dala do vajecne tlacenky a byla dost ostra tak uz ani tam ne muz ji moravanku jen tak a nebo ji dam pod rizky kdyz je pecu v troube jsou pak pikantni

    superkarma: 0 14.12.2012, 01:05:48
  29. avatar
    [2] Jindriska8 [*]

    Není nad domácí bramborový salát!

    Mrkev a malý kousek petržele a celeru si předem uvařím,hrášek používám Znojmia,okurky pouze domácí.Moravanku do bramborového salátu nedávám,používáme ji jako přílohu a nebo ji dávám do vaječné tlačenky.

    1. na komentář reaguje hubajda — #3
    superkarma: 0 14.12.2012, 00:45:12
  30. avatar
    [1] hubajda [*]

    ja delam podobnej brambor,mrazenej hrasek,okurek,sparena cibule,salam,vajicko,majolka, koreni plus sul ,pepr

    superkarma: 0 14.12.2012, 00:38:58

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme