Vaření

Jak chutnají křepelky? Je to taková jednohubka…

Minulý týdne jsme si v rámci grilování připravili k večeři křepelky. Přijela nám návštěva, tak jsme chtěli udělat něco nezvyklého. Proto křepelky. Já jsem je možná někdy v minulosti ochutnala, ale nějak jsem si nedovedla vybavit chuť masa, tak jsem byla zvědavá, jaké budou.

křepelka

Protože je to malý ptáček, připravili jsme pro každého jednu. Jak jsem se dočetla, patří do čeledi bažantovitých, je to taková malá koroptev, prostě křepelka, kterou oceňují gurmáni, dají se koupit například v Makru kromě masa i malá, křepelčí vajíčka. Ta si myslím, že ale slouží spíš jako ozdoba, doplnění speciálních pokrmů, taková malá třešnička na dortu. I dle velikosti.

Jak mi křepelka chutnala? Podle mě je to spíš předkrm, taková piplací obíračka, hodně kostiček a trocha drůbežího jemného masa, které chutná jako zvěřina.

Jak jsme křepelky připravili? Koupili jsme 4 křepelky, pro každého jednu, byli jsme 4 strávníci.

křepelka

Křepelky jsme rozpůlili po páteři, aby prsa zůstala celá, a naložili jsme je do jednoduché marinády – olej, citronová šťáva a čerstvý tymián. Před grilováním jsme je nechali asi hodinu mimo chladničku, aby se „oteplily“ a získaly pokojovou teplotu. Pak jsme je hezky ogrilovali a při tepelném zpracování potírali marinádou. Je třeba celou dobu myslet na to, aby křepelka nebyla vysušená a zůstala v ní šťáva. Jako první tedy grilujeme ze strany, kde je kůže, aby se pěkně zatáhla a podržela šťávu z masa. Když kůže hezky zhnědne, pak křepelku otočte a pomažte marinádou. Když je hotová, je třeba ji dát asi na 5 až 10 minut „odpočívat“, aby se zadržená šťáva hezky rozprostřela do masa. Pak podáváme s přílohou dle chuti, my jsme ji zkombinovali s polentou a s grilovanými rajčaty.

křepelka

Musím říci, že i když bylo masa z 1 jedné křepelky tak akorát, je to příjemná změna po klasickém grilování kuřecího či vepřového masa.

křepelka

   
01.08.2014 - Maso a ryby - autor: Klára Křížová

Komentáře:

  1. avatar
    [28] kobližka [*]

    gerda — #26 Na těchto základech můžete stavět. Jako maskota využívá chytrou lišku....ane žádnou slepici Sml30Sml30Sml30Sml30Sml30

    superkarma: 0 03.08.2014, 21:31:08
  2. [27] malcovarenata [*]

    fujky fujky Sml80

    superkarma: 0 03.08.2014, 20:55:50
  3. avatar
    [26] gerda [*]

    Rikina — #24 Ano. Na těchto základech můžete stavět!!Sml22Sml30

    1. na komentář reaguje kobližka — #28
    superkarma: 0 01.08.2014, 15:38:53
  4. avatar
    [25] gerda [*]

    Lyoness — #23 no, a to sádlo se samozřejmě nevyhodí. To se hezky vyškvaří a použije na kynuté těsto. Je krásně žluté a nakypřené jako peříčko.Sml20

    superkarma: 0 01.08.2014, 15:38:19
  5. [24] Rikina [*]

    gerda — #22 Sml30 když to říkáš ty - jinýmu bych to neuvěřila Sml57

    1. na komentář reaguje gerda — #26
    superkarma: 1 01.08.2014, 14:25:02
  6. [23] Lyoness [*]

    Rikina — #21 Slepici polivka je vynikajici...Kdyz se umi uvarit...Pekne s masem, zeleninou a nudlemi...

    A jak rika gerda - obrat od sadla...

    Mnam mnam...

    A slepice na paprice... mmmm  Sml22

    1. na komentář reaguje gerda — #25
    superkarma: 0 01.08.2014, 14:23:27
  7. avatar
    [22] gerda [*]

    Rikina — #21 Pche, moji slepičí polívku by sis PŘIDALA!!Sml30 Já ti dám, že nemá chuťSml52 A mastná je tak akorát, samo že se slepice před přípravou musí obrat od sádla.

    1. na komentář reaguje Rikina — #24
    superkarma: 0 01.08.2014, 14:11:14
  8. [21] Rikina [*]

    gerda — #20 dyť je to mastný a jinak to nemá žádnou pořádnou chuť. Sml80 Slepičí polívku dělala moje babička, když bylo nutno nějakou slepici klepnout, neb už nenesla. Tak byla povinně slepičí polívka a slepice na paprice, nebo tak něco. Sníst se to dalo, ale že by si člověk pochutnal... jo, kočky, ty se měly dobře, neb dostaly ty vyvařené kousky z polívky, to nikdo nechtěl.

    1. na komentář reaguje gerda — #22
    2. na komentář reaguje Lyoness — #23
    superkarma: 0 01.08.2014, 14:08:08
  9. avatar
    [20] gerda [*]

    Rikina — #18 tak tchyně ji zcela jistě peří zbavila, byla z rolnické rodiny, co se samozásobilaSml52 A kdo ti uvařil tak hnusnou slepičí polévku, že se ti zprotivila??Sml2 Slepičí vývar je pojem, tohle slyším prvně, že někomu nechutnala. Dokonce je i Slepičí polévka pro mou duši, já to teda nečetla, ale Slepice přece vstoupila i do světové literatury, a nebyla to kuchařkaSml58! Jéžiš, slepičí polívka, nadělám do ní domácí nudle, maso do rizota, které zalévám bílým vínem a tím vývarem taky...nevíš, co je dobrý.Sml24

    1. na komentář reaguje Rikina — #21
    superkarma: 0 01.08.2014, 13:45:56
  10. [19] dadma [*]

    Ne děkuji nemusím mít všechno.

    superkarma: 0 01.08.2014, 13:41:10
  11. [18] Rikina [*]

    gerda — #16 no to černé na vráně je peří, a to se před vařením oškube Sml57 To já vím, jak chutná vraní polévka, neb jsem se v životě často přimotala k různým atypickým situacím. Můžu ti říct, že o nic nepřicházíš, je to prostě výživná polévka, též záleží na ostatních ingrediencích, ale že bych to musela nějak vyžadovat jako delikatesu, to zas ne. Sml80 Ale já nijak zvlášť nejásám ani nad slepičí polévkou, ta je sice taky výživná, ale málokdy má dobrou chuť, obvykle to člověk sní, aby neurazil. Sml80

    1. na komentář reaguje gerda — #20
    superkarma: 0 01.08.2014, 13:30:38
  12. avatar
    [17] gerda [*]

    DCOlga — #7 to se nají i talíře bramborSml30 - jak píšu níž, darovala bych jim život, a na brambory si nandala o to víc másla.

    superkarma: 1 01.08.2014, 13:02:32
  13. avatar
    [16] gerda [*]

    Rikina — #11 nevím, jak chutná vraní polévka a doufám, že ji nebudu muset nikdy pozřít. Sml30 Stačilo vyprávění tchyně, které prý kdysi ze zvědavosti donesli tohoto ptáka do kuchyně, právěže na tu polévku. Protože se krajem nesla pověst, jaká je to delikatesa. Dopadlo to tak, že vařenou vránu vyhodila i s hrncem, který prý byl uvnitř celý černý, a na degustaci tedy ani nedošlo. Mně samotnou to nikdy ani nenapadlo, to bych musela mít Kudrnovic geny.Sml52

    1. na komentář reaguje Rikina — #18
    superkarma: 0 01.08.2014, 13:00:53
  14. avatar
    [15] margot [*]

    no, drobné ptactvo, zato velká obíračka - navíc, tolik tvorů muselo zahynout...

    superkarma: 0 01.08.2014, 12:28:39
  15. avatar
    [14] margot [*]

    Rikina — #11 bacha ale na vraní oko, před vařením vyndat, prý je jedovatéSml57Sml30

    superkarma: 1 01.08.2014, 12:27:30
  16. [13] doginka [*]

    Křepelku jsem nikdy nejedlaSml15

    superkarma: 0 01.08.2014, 10:18:30
  17. avatar
    [12] Radek Kříž [*]

    Ohledně chuti, když je správně udělaná, chutná do zvěřiny. Je to zcela jiná chuť než kuře... Ale když se to vysuší na troud, pak to nemá žádnou chuť.

    superkarma: 0 01.08.2014, 09:35:52
  18. [11] Rikina [*]

    gerda — #3 no počkej - vrána je taky pěvec. A taková vraní polívka... Sml57

    1. na komentář reaguje margot — #14
    2. na komentář reaguje gerda — #16
    superkarma: 0 01.08.2014, 09:22:54
  19. [10] Rikina [*]

    Křepelky jsem nezkoušela, holoubata jsme pekli dvakrát, a teda nic moc. Ani chuťově, ani na množství. Fůra obírání drobných kostiček, a fakt to nestojí za tu práci s přípravou, než je to upečené. S křepelkami to asi bude velice podobné. Sml80

    superkarma: 0 01.08.2014, 09:21:32
  20. [9] manislava [*]

    nikdy jsem je nejedla ani vajíčka,nevím nějak mě to ani neláká

    superkarma: 0 01.08.2014, 09:01:54
  21. avatar
    [8] ToraToraTora [*]

    Křepelčí vajíčka se dají koupit ve většině supermarketů a v mnohých i mražené křepelky.

    superkarma: 0 01.08.2014, 08:52:41
  22. [7] DCOlga [*]

    Křepelku jsem nikdy neochutnala, ale jak říká jeden můj známý, který je chová, když jich je plný pekáč, tak se člověk i nají.

    1. na komentář reaguje gerda — #17
    superkarma: 1 01.08.2014, 08:05:14
  23. [6] vladka60 [*]

    Křepelky jsem nikdy ještě neochutnala.

    superkarma: 0 01.08.2014, 07:37:54
  24. [5] theplana [*]

    prototype — #4 také to na mne tak působíSml80

    superkarma: 0 01.08.2014, 07:23:26
  25. [4] prototype [*]

    Na té fotce, chudinka jako  Sml50.

    1. na komentář reaguje theplana — #5
    superkarma: 0 01.08.2014, 07:22:17
  26. avatar
    [3] gerda [*]

    To spíš jako kuriozita. Radši bych nechala křepelky žít, aby mi přivolaly aspoň těch pět penězSml30 Aspoň, že jsou trošku větší než zpěvní ptáci. Francouzi i jiní národové žerou i pěvce, což je hnus největší.Sml68

    1. na komentář reaguje Rikina — #11
    superkarma: 2 01.08.2014, 06:54:41
  27. avatar
    [2] datura [*]

    Podobná piplačka je s holoubaty, z toho jsem už vyléčená Sml23

    superkarma: 0 01.08.2014, 06:35:57
  28. avatar
    [1] kareta [*]

    křepelky jsme dělávala, hrozná piplačka, na talíři to vypadá jako vrabec a chutná to normálně. Podle mne žádná lahůdka to není.Sml80

    superkarma: 0 01.08.2014, 06:31:58

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme