Reklama

Jedním slovem: skvěle. Pomalý hrnec je úžasný vynález, který jsem ještě před nedávnem neznala. A nejlepší je, že vaří sám. Stačí do něj nandat ingredience, což vám zabere 15 minut, a pak už se nemusíte o nic starat.

Zatímco u nás v domácnostech se asi pomalý hrnec ještě tak moc nepoužívá, v Americe ho znají dlouho a vlastní ho tam skoro všichni. Chápu proč, jídlo z něj chutná opravdu dobře a neztrácí vitamíny, při vaření v něm se navíc nemusí používat tuk. A co mi vyhovuje nejvíc? Že nemusím stát dvě hodiny u sporáku.

Přečtěte si také:

Když se vaří polívka v pomalém hrnci, trochu času zabere jen příprava, tedy nakrájení masa, zeleniny a dalších ingrediencí. Pak se vše zalije vodou a nastaví se čas vaření, ostatní už zvládne hrnec sám. Jen pokud chcete přidat do polévky nudle nebo jiné těstoviny, musíte si je uvařit zvlášť, dají se ale taky přidat do hrnce pár minut před jeho vypnutím.

pomalý hrnec

Hrnec má i další výhody. Kameninová nádoba udržuje teplo, takže vaření je opravdu pomalé, z jídla se přitom neodpařuje voda, maso je tím pádem šťavnaté. A co je dobré - do pokrmů se nepřidává tuk, takže jsou vhodné i pro lidi, kteří drží dietu nebo dbají na správnou výživu, ocení ho také maminky malých dětí. A nezanedbatelná je i malá spotřeba elektrické energie.

Z pomalého hrnce vám bude opravdu chutnat. Kromě polévek se tam dá vařit maso, guláš, různé omáčky... Když už ho budete mít, zkuste v něm cokoliv, receptů existuje hodně. Jeden recept tu pro vás také máme.

Slepičí polévka v pomalém hrnci

Ingredience:

  • Jedna celá slepice
  • Kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
  • Brokolice, růžičková kapusta
  • Řapíkatý celer
  • Trocha soli a polévkového koření, pepř
  • Nudle
  • Voda

Postup:

Do hrnce dáme celou slepici (může se i nakrájet na menší kousky), všechnu zeleninu (klidně větší kusy) a trochu soli a polévkového koření, případně pepře, pokud máte rádi. Vše promícháme a zalijeme vodou tak, aby bylo vše ponořené, dáme na to pokličku a nastavíme čas, v tomto případě 7 hodin. Nudle uvaříme zvlášť, nebo je můžeme přidat těsně před vypnutím hrnce. Polívku vůbec nemusíme kontrolovat, hrnec vaří sám. Dobrou chuť!

hrnec

Pomalý hrnec ve chvílích odpočinku... Brzy se v něm ale chystáme vařit maso.

Další články v magazínu: