Reklama

jahodový řez s želatinou

Tenhle dezert určitě znáte z dob svého dětství. Nebo jste ho pekly dětem, když byly malé. Je to snad nejtradičnější ovocný řez, který může být. Nadýchané piškotové těsto, ovoce, tvaroh nebo zakysaná smetana a želatina. Vraťte se zpátky v čase.

Jana, která dezert pekla, použila jahody. Ale za chvíli jsou lesy plné borůvek a na zahrádce dozrají maliny a ostružiny. Takže i s tímto ovocem bude dezert stejně dokonalý.

Suroviny

na piškot

  • 5 vajec
  • 200 g moučkového cukru
  • 150 g hladké mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 5 lžic horké vody, špetka soli

na náplň

  • 3 zakysané smetany (3 x 200 - 250 g)
  • 1 tvaroh ve vaničce (250 g)
  • cukr (popřípadě jiné sladidlo) dle chuti                 
  • jahody
  • + 1 červené dortové želé a ovoce na „polevu“

jahodový řez

Postup                                                                                                                                                

Připravíme si základ pod řez. Začneme tím, že oddělíme bílky od žloutků. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, poté postupně přidáme jednotlivé lžíce teplé vody.                                                                                                                                  

Do žloutkové směsi, prosijeme hladkou mouku s práškem do pečiva a promícháme. Teď už jen opatrně vmícháme ušlehaný, tuhý sníh.                                                                                    

Pečeme na plechu s vyšším okrajem, vyloženým pečícím papírem, cca 10 - 15 minut na 180°C.

Po upečení necháme korpus zchladnout. Mezitím si nakrájíme jahody na menší kousky a připravíme jednoduchý krém - zakysanou smetanu smícháme s tvarohem a osladíme dle chuti.

jahodový řez

Na vychladlý korpus naskládáme rovnoměrně jahody a potřeme smetanovým krémem. Dáme alespoň na hodinu zatuhnout do lednice.

Poslední krok je příprava ovocného želé. Nakrájené jahody (já použila ještě pár borůvek) dáme do hrnce, přidáme lžící třtinového cukru a necháme mírně rozvařit. Ovoce pustí vodu, je tedy nutné nechat větší část odpařit.

V hrníčku si připravíme želatinu dle návodu - obvykle se smíchá želatinový prášek, 2 lžíce cukru a 250ml vody. Takto připravenou směs nalijeme do hrnce s ovocem, necháme chvíli povařit, poté stáhneme z plotny a mícháme do mírného zchladnutí. Nalijeme rovnoměrně na smetanovou vrstvu, dáme zpět na 30 minut do lednice a můžeme servírovat.

Dobrou chuť přeje Jana - Solnička v kuchyni.

Ovocné osvěžující dezerty, které se vám budou v létě hodit

Jahodová panna cotta s čokoládou a mátovým želé

Panna Cotta

Zmrzlina ze slaného karamelu

zmrzlina ze slaného karamelu

Svěží ovocný dort

svěží ovocný dort

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Lenka Mastešová, Jana Nováková