DSC_7361.jpg (118 KB)

Jahody třeba výborně ladí s rebarborou. Sladké jahody a kyselá rebarbora vytvoří dohromady skvělou chuť. Jak připravit chutný džem, aby měl krásnou barvu a skvělou chuť? Inspirujte se naším receptem.

DSC_3408.jpg (96 KB)

Suroviny

  • 500 g jahod
  • 500 g rebarbory
  • 500 cukru krupice nebo třtinového cukru
  • 10 g pektinu Dr.Oetker

5afd7d26a8002obrazek.png (97 KB)

Postup

Rebarboru oloupejte a nakrájejte na kousky.

DSC_7364.jpg (111 KB)

Jahody očistěte a spolu s rebarborou vsypejte do hrnce a zasypejte 250 g cukru. Dochucovat - doslazovat - můžete v průběhu vaření, když se vám směs bude zdát málo sladká.

A teď už jen pomalu vařte a míchejte. Jen tak dlouho, než se jahody i rebarbora částečně rozvaří, což netrvá dlouho, asi deset minut. Teď si pomozte tyčovým mixérem a směs rozmixujte. Můžete úplně dohladka, máte-li rádi džemy jemné a hladké. Kdo má rád v džemu kousky ovoce, tak při mixování nemusí být tak pečlivý.

DSC_8703.jpg (94 KB)

Zbylých 250 g cukru smíchejte důkladně s pektinem. Ten musí být dobře rozmíchaný, protože ihned po vsypání do horkého ovoce začne tuhnout, tak ať nemáte v džemu hrudky. Promíchejte s ovocem a vařte asi 5 minut. Po této době můžete plnit.

Sklenice na džem pořádně omyjte ve vřelé vodě a důkladně vysušte. Ideální je pro tento krok myčka na nádobí. Do sklenic naplňte džem, zavíčkujte čistým víčkem a dejte ještě na chvíli zavařit. Použít můžete zavařovací hrnec nebo troubu, podle toho jak jste zvyklí.
Já používám metodu bez zavařování. Víčka důkladně vytřu slivovicí, zavíčkuji a sklenici otočím dnem vzhůru. Po vychladnutí otočím zpět a uskladňuji ve spíži. Ještě nikdy se mi žádný džem nezkazil.

Dobrou chuť přeje Elly.

Na videonávod se můžete podívat ZDE

Sladké džemy a marmelády na našem magazínu

Jahodový džem s limetou, pepřem a vanilkou

DSC_8681.jpg (98 KB)

Pomerančová marmeláda plná vitaminů

marmelada.jpg (24 KB)

Tradiční i netradiční třešňové džemy

tresne4.jpg (92 KB)

Zdroj fotografií: archiv redakce, Alena Kolaříková

Uložit

Uložit

Reklama