Vaření

Jahodový džem s rebarborou

jahody

Recept na vaše přání! Dvě vynikající suroviny, které právě natrháte na zahrádce nebo koupíte na trhu, můžete spojit v jedinečný a originální domácí džem. Pouze pár minut práce a máte hotovo!

Po zveřejnění receptu na jahodovo-rebarborový koláč jsme vyslyšeli vaše přání a přinášíme recept na džem ze stejných surovin. Jahody a rebarbora jsou totiž kombinace, která je úplně dokonalá a výborně k sobě ladí. Poměr 1:1 můžete změnit podle své chuti. Více rebarbory - kyselejší chuť. Více jahod - sladší chuť.

Od loňského roku jsem namísto různých želírovacích cukrů a jiných prášků, plných chemie, začala používat přírodní pektin. Když si toto slovní spojení zadáte do googlu, najde se vám několik e-shopů, kde jej koupíte. Jedná se o pektin z citrusových plodů, který je opravdu přírodní a zdraví neškodlivý.

Kromě toho, že do sebe necpete chemii, tak díky použití přírodního pektinu můžete snížit poměr cukru a ovoce, a to na 1:2 nebo 1:3. Takže máte džemy ještě zdravější.

Kolik pektinu použít? Na 1 kg ovoce vám postačí 10 g pektinu.

jahody

Suroviny

  • 500 g jahod
  • 500 g rebarbory
  • 500 cukru krupice nebo třtinového cukru
  • 10 g přírodního pektinu

Postup

Rebarboru oloupejte a nakrájejte na kousky. Jahody očistěte a spolu s rebarborou vsypejte do hrnce a zasypejte 250 g cukru. Dochucovat - doslazovat - můžete v průběhu vaření, když se vám směs bude zdát málo sladká.

A teď už jen pomalu vařte a míchejte. Jen tak dlouho, než se jahody i rebarbora částečně rozvaří, což netrvá dlouho, asi deset minut. Teď si pomozte tyčovým mixérem a směs rozmixujte. Můžete úplně dohladka, máte-li rádi džemy jemné a hladké. Kdo má rád v džemu kousky ovoce, tak při mixování nemusí být tak pečlivý.

Zbylých 250 g cukru smíchejte důkladně s pektinem. Ten musí být dobře rozmíchaný, protože ihned po vsypání do horkého ovoce začne tuhnout, tak ať nemáte v džemu hrudky. Promíchejte s ovocem a vařte asi 5 minut. Po této době můžete plnit.

jahody

Sklenice na džem pořádně omyjte ve vřelé vodě a důkladně vysušte. Ideální je pro tento krok myčka na nádobí. Do sklenic naplňte džem, zavíčkujte čistým víčkem a dejte ještě na chvíli zavařit. Použít můžete zavařovací hrnec nebo troubu, podle toho jak jste zvyklí.

Já používám metodu bez zavařování. Víčka důkladně vytřu slivovicí, zavíčkuji a sklenici otočím dnem vzhůru. Po vychladnutí otočím zpět a uskladňuji ve spíži. Ještě nikdy se mi žádný džem nezkazil.

Náš tip

Na rozmixování všech džemů, nejen toho jahodového s rebarborou, se vám bude skvěle hodit mixér Philips Avance. Více si o něm můžete přečíst v našem článku.

Revoluční mixér Philips s technologií SpeedTouch – podívejte se na video:

Pojďte se s námi inspirovat!  Více na www.tycovy-mixer.philips.cz

Čtěte také

   
11.06.2015 - Mlsání - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [11] bezinka [*]

    Sml59určitě vyzkouším

    superkarma: 0 11.06.2015, 20:21:37
  2. [10] MaVy [*]

    mojí rebarboře se letos vůbec nedaří Sml13 a ještě se teď přidaly mšice Sml31

    superkarma: 0 11.06.2015, 12:34:07
  3. avatar
    [9] kobližka [*]

    hyenka — #3 Když si zadáš do nějakého vyhledávače pektin,tak ti to vyjede obchody,kde se dá sehnat.Jen se obávám,že je hodně drahý.

    superkarma: 0 11.06.2015, 11:10:58
  4. avatar
    [8] delfi.na [*]

    Včera jsem dělalala jahodovou marmeládu. Poprvé v životě. Použila jsemželirfix 2 v 1, český výrobek, cukr a jahody. Povařila cca 10 minut a horké dala do sklenic, zavřela a hotovo. Sml16 Myslím, že se povedla Sml58

    superkarma: 0 11.06.2015, 10:05:07
  5. [7] slávenka [*]

    hyenka — #3špatně čtu, vy sháníte pektin, tak to nevím...omlouvám se...

    superkarma: 0 11.06.2015, 09:53:11
  6. [6] slávenka [*]

    hyenka — #3myslím, že se dá ještě koupit pektogel..nebo nějaký jiný želírovací přípravek...

    superkarma: 0 11.06.2015, 09:51:30
  7. [5] ZdenaZ [*]

    Sml67

    superkarma: 0 11.06.2015, 08:02:51
  8. [4] alenabl [*]

    no super, dnes se do toho pustím, jen nebudu mixovat dohladka, milujeme kousky ovoce v džemu.

    taky nezavařuji, ale plním horký džem do horkých sklenic - neotáčím, přikryji utěrkou a pomalu nechám schládnout.

    superkarma: 0 11.06.2015, 08:02:37
  9. avatar
    [3] hyenka [*]

    Všechno mám doma, až na ten pektin. Myslíte, že bych ho sehnala někde v kamenném obchodě se zdravou výživou?

    1. na komentář reaguje slávenka — #6
    2. na komentář reaguje slávenka — #7
    3. na komentář reaguje kobližka — #9
    superkarma: 0 11.06.2015, 06:28:55
  10. [2] manislava [*]

    Sml67

    superkarma: 0 11.06.2015, 05:56:05
  11. avatar
    [1] renda4141 [*]

    Miluju všechno, co je z rebarbory, ale džem jsem ještě nezkusila. Musí to být dobrota Sml59

    superkarma: 0 11.06.2015, 05:46:52

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme