jahodový dort Fraisier

Upéct jahodový dort Fraisier není úplně jednoduché. Práci musíte rozdělit do dvou dnů a do několika různých kroků. Je důležité pěkně poskládat jahody a připravit výborný hladký krém. A nakonec celý dort překrásně ozdobit. Troufnete si?

Výzvy pro odvážné cukráře časopisu Gurmet patří k mým oblíbeným. Francouzský dort s jahodami Fraisier z červnového čísla jsem prostě musela vyzkoušet. Navíc mi časopis přišel chvíli předtím, než jsem měla doma velkou rodinnou sešlost, takže byl dezert jasný.

Opravdu si na dort nechejte dost času. Jeden den celý dort upečete, připravíte krémy a zkompletujete. Druhý den dozdobíte marcipánem a ozdobíte. To už bude krém krásně tuhý, takže nebudete mít žádný problém s ním pracovat.

V časopisu Gurmet se peklo ve formě 20 cm, což jsem „chytře“ přehlédla a použila svou větší formu, 26 cm. A potom mi chyběl krém :-) Takže jsem improvizovala a použila ušlehané mascarpone se smetanou a želatinou. Výsledek byl skvělý dvojbarevný dort :-)

dort Fraisier

Suroviny

korpus

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g cukru krystal
  • 6 vajec
  • špetka soli

krém světlý

  • 300 ml plnotučného mléka
  • 250 g smetany ke šlehání
  • 3 žloutky
  • 50 g cukru krystal
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • semínka z 1 vanilkového lusku
  • 2 lžičky práškové želatiny (použila jsem jedlou želatinu z Lidlu)
  • 1 lžíce studené vody
  • 100 g jahodového džemu
  • 700 g jahod

růžový krém

  • 250 g mascarpone
  • cukr podle chuti
  • 200 g smetany ke šlehání
  • 2 lžičky práškové želatiny
  • růžové potravinářské barvivo

dokončení

  • 100 g marcipánu (já jsem měla větší formu 26 cm a použila 200 g)
  • růžové potravinářské barvivo
  • jahody na ozdobu
  • cukr moučka

Postup

Předehřejte si troubu na 180 °C. Připravte si dva plechy, na které položíte pečící papír. Použijte formu o průměru 26 cm. Na pečící papír si tužkou obkreslete obvod formy a papír otočte popsanou stranou dolů. I tak pěkně uvidíte tvar kruhu.

Žloutky vyšlehejte s cukrem do světlé nadýchané pěny. Z bílků ušlehejte pevný sníh. Mouku vmíchejte do žloutků a velice opatrně přidejte po částech také bílky. Těsto musí být hladké, bez kousků mouky nebo sněhu.

jahodový dort

Polovinu těsta dejte do středu jednoho pečícího papíru, druhou na druhý papír. Rozetřete podle nakresleného kruhu, aby těsto přesahovalo čáru asi o 1,5 cm. Pečte nejprve jeden a potom druhý ve vyhřáté troubě, dozlatova. Bude to trvat 15 minut.

Upečené korpusy nechejte vychladnout. Potom z nich kruhem z dortové formy vykrojte pravidelné kruhy. Máte hotový horní a spodní korpus.

Připravte si světlý, vanilkový krém. Žloutky dejte do misky a ušlehejte s cukrem a kukuřičným škrobem. Směs musí být důkladně promíchaná, aby v ní nebyly hrudky. Do mléka vyškrábněte vanilkové lusky a přiveďte k varu. Vřelé mléko nalijte do misky se sladkými žloutky. Lijte pomalu a stále míchejte metličkou. Až máte všechno mléko v misce, přelijte obsah zpět do hrnce a pomalu na plotně zahřívejte. Stále míchejte a vařte zvolna tak dlouho, až směs zhoustne.

Krém nalijte do čisté misky a překryjte potravinářskou folií. Nechejte úplně vychladnout.

V malé misce smíchejte vodu se želatinou. Nechejte chviličku nabobtnat. Smetanu vyšlehejte dotuha. Ve vodní lázni zahřejte misku s troškou žloutkového krému (asi 3 lžíce), na teplotu 45 °C. Přidejte želatinu a důkladně ji rozmíchejte. Krém s želatinou vylijte zpět do misky se žloutkovým krémem a promíchejte. Opatrně a po částech vmíchejte ušlehanou smetanu.

V receptu doporučují nanášet krém pomocí cukrářského sáčku. Já jsem byla líná a dávala jsem ho do formy lžící. Jde to :-)

jahodový Fraisier

Vyberte si asi 12 až 14 jahod přibližně stejné velikosti. Ty zbavte lístků a rozkrojte na polovinu, podélně. Připravte si okruží dortové formy. To obalte potravinářskou folií a položte na podnos, na kterém budete dort podávat. Dno vyložte jedním z upečených korpusů. Ten potřete polovinou jahodové marmelády. Rozříznuté jahody skládejte řeznou stranou k dortovému okruží. Když vám budou padat, naskládejte jich jen pár a vždycky připevněte krémem. Postupujte tak dlouho, až máte celý obvod dortu hotový.

Dávejte pozor, ať se krém dostane i mezi jednotlivé jahody, přitlačte ho lžičkou (nebo použijte zmiňovaný cukrářský sáček).

Část jahod, které vám zbyly, použijte na ozdobu, část nakrájejte nadrobno a posypejte jimi hotovou vrstvu krému. Dort dejte do lednice. První vrstva krému ztuhne a ta druhá bude mít pevný základ.

Zahřejte polovinu smetany na růžový krém. Na 45 °C. Do práškové želatiny přidejte dvě lžíce studené vody. Rozmíchejte a nechejte nabobtnat. Přidejte do teplé smetany a důkladně rozmíchejte. Opět pozor na hrudky. Vyšlehejte společně druhou polovinu smetany, mascarpone, potravinářské barvivo. Do ušlehané směsi přidejte smetanu se želatinou. Opět prošlehejte, dohladka.

Růžový krém naneste na bílý. Jahody by měly být celé pod krémem. Nahoru přiklopte opatrně druhý upečený korpus, jeho povrch potřete druhou polovinou marmelády. Nechejte do druhého dne v lednici. Krémy pěkně zatuhnou, chutě se propojí.

jahodový dort Fraisier

Na druhý den obarvěte marcipán potravinářským barvivem. Vyválejte na plát, ze kterého vyříznete kolo o průměru 26 cm. Z dortu odstraňte okruží s potravinářskou folií a nahoru opatrně položte marcipánový plát.

Ozdobte dle fantazie. Já jsem povrch pocukrovala moučkovým cukrem přes záclonu :-) a přidala pár jahod. Podávala jsem s jahodovým sektem. A den byl hned ještě krásnější.

Dobrou chuť přeje Elly a Gurmet.

Sladkosti, které si zamilujete

banana bread

nepečený dortík

ostružinový koláč

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Reklama