Jahodové knedlíky voní létem a dětstvím. Začínaly prázdniny, jahod byly všude lány a až se přejedly jen tak, utrhnout a do pusy, pekly se koláče, vařily marmelády a hlavně skvělé knedlíky. Jahodové jsou snad nejlepší!
Můj kamarád Pepa Drábek má krásný blog - fotokuchařku, ve které najdete spousty hezkých inspirativních receptů. Já jsem se momentálně zamilovala do tradičních tvarohových knedlíků. A protože mám jahod plnou zahrádku, už se těším, až je uvařím. Pepu vaření baví a jde to poznat jak na receptech, tak na krásných fotkách.
Suroviny
- 250 g měkkého tvarohu
- 1 vejce
- 200 g polohrubé mouky
- 50 g rozpuštěného másla
- sůl
na přeliv
- 250 g měkkého tvarohu
- 250 ml smetany
- 250 ml mléka
- 1/2 lusku vanilky
Plus: Rozpuštěné máslo a javorový sirup na závěrečné polití.
Postup
Připravíme si suroviny. Máslo rozpustíme v kastrůlku na plotně, nebo v mikrovlnné troubě.
Na vál odvážíme mouku, do které položíme tvaroh. Do tvarohu uděláme prsty důlek a rozklepneme do něj vajíčko. Osolíme, nalijeme máslo a vypracujeme těsto.
Z těsta vyválíme váleček a postupně z něj odkrajujeme plátky, které prsty rozprostřeme a zabalíme do nich jahodu.
Z tohoto množství vytvoříme 17 knedlíků. Ty vložíme do vroucí osolené vody a vaříme asi 13-15 minut. Ze začátku dáváme pozor, aby se nepřilepily na dno. Kdyby se tak stalo, pomůžeme jim vařečkou :-)
Mezitím si do misky vložíme tvaroh, smetanu, mléko, vanilku, případně cukr, chceme-li přeliv sladký. Vše vyšleháme ručně metlou do hladkého krému.
Podáváme přelité krémem a javorovým sirupem.
Dobrou chuť přeje Pepa Drábek.
Sladké mámení na našem magazínu
Zdroj fotografií: Josef Drábek, Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Knedlíky z tvarohového cesta plnené rôznym/sezónnym ovocím - mňam
tak já raději prázdný knedlíčky přelité jahodovou omáčkou, dělám taky tvarohový, ale z vaničky a s hladkou moukou
AlčaD — #15za mě raději vařené. Pak jen rozmrazíš, ohřeješ, poliješ nebo posypeš dle chuti. Syrové by se mohly zbytečně deformovat.
AlčaD — #15 Obojí je možné
Syrové s cukrem i bez cukru, vařené taky můžeš tak i tak, záleží fakt na chuti.
Prosím o radu!!!! Chci si je dát do mrazáku - mám je tam dát syrové nebo už uvařené? Děkuji za odpověď a přeji krásný sluníčkový den
Tvarohové těsto je bezva, já teda nepřidávám máslo, možná zkusím i s ním.
tak dnes máme jahodové knedlíky na oběd dle tohoto receptu a zatím naprostá spokojenost, určitě budou výborné
tvarohové miluju - hlavně borůvkové
Mnaaaaaaaaaam
Ovocné knedlíky dělám jen z tvarohového těsta, ale máme raději meruňkové.
já dělám z dětské krupičky a jsou taky dobré
Taky je dělám podle tohoto receptu, jahodové knedlíky už máme i v mrazáku
Mám stejný recept na tvarohové knedlíky a jsou opravdu výborné.
Pokud se do těsta přidá špetka prášku do pečiva, jsou pěkně nadýchané.
Dělám kynutý, tvaroch navrch a skořici.
už jsme měli, ale kynutý
mám stejný recept na tvarohové knedlíky,chystám se je dnes dělat
Vypadá to krásně, mám ráda i kynuté s borůvkami, tvarohové jsou lehké, asi je zitra uvarim, už jsem je dlouho neměla
Výborný recept
, tvarohové těsto je snadné i pro začátečníky a kromtoho je zdravější než ta ostatní. Já mouku ani nevážím, přisypávám jí tolik, kolik tvaroh "bere". Některý tvaroh je vodnatější, tak nelze říct přesně.