jahodové knedlíky

Jahodové knedlíky voní létem a dětstvím. Začínaly prázdniny, jahod byly všude lány a až se přejedly jen tak, utrhnout a do pusy, pekly se koláče, vařily marmelády a hlavně skvělé knedlíky. Jahodové jsou snad nejlepší!

Můj kamarád Pepa Drábek má krásný blog - fotokuchařku, ve které najdete spousty hezkých inspirativních receptů. Já jsem se momentálně zamilovala do tradičních tvarohových knedlíků. A protože mám jahod plnou zahrádku, už se těším, až je uvařím. Pepu vaření baví a jde to poznat jak na receptech, tak na krásných fotkách.

tvarohové knedlíky

Suroviny

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • 200 g polohrubé mouky
  • 50 g rozpuštěného másla
  • sůl

na přeliv

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 250 ml smetany
  • 250 ml mléka
  • 1/2 lusku vanilky

Plus: Rozpuštěné máslo a javorový sirup na závěrečné polití.

Postup

Připravíme si suroviny. Máslo rozpustíme v kastrůlku na plotně, nebo v mikrovlnné troubě.

Na vál odvážíme mouku, do které položíme tvaroh. Do tvarohu uděláme prsty důlek a rozklepneme do něj vajíčko. Osolíme, nalijeme máslo a vypracujeme těsto.

tvarohové knedlíky s jahodami

Z těsta vyválíme váleček a postupně z něj odkrajujeme plátky, které prsty rozprostřeme a zabalíme do nich jahodu.

jahodové knedlíky

Z tohoto množství vytvoříme 17 knedlíků. Ty vložíme do vroucí osolené vody a vaříme asi 13-15 minut. Ze začátku dáváme pozor, aby se nepřilepily na dno. Kdyby se tak stalo, pomůžeme jim vařečkou :-)

jahodové knedlíky

Mezitím si do misky vložíme tvaroh, smetanu, mléko, vanilku, případně cukr, chceme-li přeliv sladký. Vše vyšleháme ručně metlou do hladkého krému.

Podáváme přelité krémem a javorovým sirupem. 

Dobrou chuť přeje Pepa Drábek.

Sladké mámení na našem magazínu

škubánky s tvarohem

žemlovka

tvarohové mističky

Zdroj fotografií: Josef Drábek, Alena Kolaříková

Reklama