Vaření

Jahodové tvarohové knedlíky

jahodové knedlíky

Jahodové knedlíky voní létem a dětstvím. Začínaly prázdniny, jahod byly všude lány a až se přejedly jen tak, utrhnout a do pusy, pekly se koláče, vařily marmelády a hlavně skvělé knedlíky. Jahodové jsou snad nejlepší!

Můj kamarád Pepa Drábek má krásný blog - fotokuchařku, ve které najdete spousty hezkých inspirativních receptů. Já jsem se momentálně zamilovala do tradičních tvarohových knedlíků. A protože mám jahod plnou zahrádku, už se těším, až je uvařím. Pepu vaření baví a jde to poznat jak na receptech, tak na krásných fotkách.

tvarohové knedlíky

Suroviny

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • 200 g polohrubé mouky
  • 50 g rozpuštěného másla
  • sůl

na přeliv

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 250 ml smetany
  • 250 ml mléka
  • 1/2 lusku vanilky

Plus: Rozpuštěné máslo a javorový sirup na závěrečné polití.

Postup

Připravíme si suroviny. Máslo rozpustíme v kastrůlku na plotně, nebo v mikrovlnné troubě.

Na vál odvážíme mouku, do které položíme tvaroh. Do tvarohu uděláme prsty důlek a rozklepneme do něj vajíčko. Osolíme, nalijeme máslo a vypracujeme těsto.

tvarohové knedlíky s jahodami

Z těsta vyválíme váleček a postupně z něj odkrajujeme plátky, které prsty rozprostřeme a zabalíme do nich jahodu.

jahodové knedlíky

Z tohoto množství vytvoříme 17 knedlíků. Ty vložíme do vroucí osolené vody a vaříme asi 13-15 minut. Ze začátku dáváme pozor, aby se nepřilepily na dno. Kdyby se tak stalo, pomůžeme jim vařečkou :-)

jahodové knedlíky

Mezitím si do misky vložíme tvaroh, smetanu, mléko, vanilku, případně cukr, chceme-li přeliv sladký. Vše vyšleháme ručně metlou do hladkého krému.

Podáváme přelité krémem a javorovým sirupem. 

Dobrou chuť přeje Pepa Drábek.

Sladké mámení na našem magazínu

škubánky s tvarohem

žemlovka

tvarohové mističky

Zdroj fotografií: Josef Drábek, Alena Kolaříková

   
24.06.2016 - Mlsání - autor: elly

Komentáře:

  1. [19] V19 [*]

    Knedlíky z tvarohového cesta plnené rôznym/sezónnym ovocím - mňamSml16

    superkarma: 0 25.06.2016, 22:18:28
  2. avatar
    [18] diblice [*]

    tak já raději prázdný knedlíčky přelité jahodovou omáčkou, dělám taky tvarohový, ale z vaničky a s hladkou moukou

    superkarma: 0 25.06.2016, 18:59:47
  3. avatar
    [17] 38riki [*]

    AlčaD — #15za mě raději vařené. Pak jen rozmrazíš, ohřeješ, poliješ nebo posypeš dle chuti. Syrové by se mohly zbytečně deformovat.

    superkarma: 1 25.06.2016, 13:23:18
  4. avatar
    [16] Suzanne [*]

    AlčaD — #15 Obojí je možné Sml16 Syrové s cukrem i bez cukru, vařené taky můžeš tak i tak, záleží fakt na chuti.

    superkarma: 0 24.06.2016, 15:39:53
  5. [15] AlčaD [*]

    Prosím o radu!!!! Chci si je dát do mrazáku - mám je tam dát syrové nebo už uvařené? Děkuji za odpověď a přeji krásný sluníčkový denSml67

    1. na komentář reaguje Suzanne — #16
    2. na komentář reaguje 38riki — #17
    superkarma: 0 24.06.2016, 15:28:20
  6. [14] Pavla_b [*]

    Tvarohové těsto je bezva, já teda nepřidávám máslo, možná zkusím i s ním. Sml59

    superkarma: 0 24.06.2016, 13:40:48
  7. avatar
    [13] Krupová [*]

    tak dnes máme jahodové knedlíky na oběd dle tohoto receptu a zatím naprostá spokojenost, určitě budou výborné

    superkarma: 0 24.06.2016, 11:26:51
  8. [12] bobani [*]

    tvarohové miluju - hlavně borůvkové

    superkarma: 0 24.06.2016, 09:59:20
  9. [11] Andreadornova [*]

    Mnaaaaaaaaaam Sml59

    superkarma: 0 24.06.2016, 08:15:10
  10. avatar
    [10] datura [*]

    Ovocné knedlíky dělám jen z tvarohového těsta, ale máme raději meruňkové.Sml16

    superkarma: 0 24.06.2016, 07:50:47
  11. [9] xdita [*]

    já dělám z dětské krupičky a jsou taky dobré

    superkarma: 0 24.06.2016, 07:47:53
  12. [8] Jakaz [*]

    Taky je dělám podle tohoto receptu, jahodové knedlíky už máme i v mrazáku

    superkarma: 0 24.06.2016, 07:46:46
  13. [7] Darmovzalova [*]

    Mám stejný recept na tvarohové knedlíky a jsou opravdu výborné.

    superkarma: 0 24.06.2016, 07:44:24
  14. [6] krona [*]

    Pokud se do těsta přidá špetka prášku do pečiva, jsou pěkně nadýchané.

    superkarma: 0 24.06.2016, 07:40:37
  15. avatar
    [5] řeřicha [*]

    Dělám kynutý, tvaroch navrch a skořici.

    superkarma: 0 24.06.2016, 07:08:17
  16. avatar
    [4] Věrulinka [*]

    už jsme měli, ale kynutý

    superkarma: 0 24.06.2016, 07:04:27
  17. [3] anina4 [*]

    mám stejný recept na tvarohové knedlíky,chystám se je dnes dělat

    superkarma: 0 24.06.2016, 06:17:35
  18. [2] spavec [*]

    Vypadá to krásně, mám ráda i kynuté s borůvkami, tvarohové jsou lehké, asi je zitra uvarim, už jsem je dlouho neměla

    superkarma: 0 24.06.2016, 06:14:45
  19. avatar
    [1] gerda [*]

    Výborný receptSml67, tvarohové těsto je snadné i pro začátečníky a kromtoho je zdravější než ta ostatní. Já mouku ani nevážím, přisypávám jí tolik, kolik tvaroh "bere". Některý tvaroh je vodnatější, tak nelze říct přesně.

    superkarma: 0 24.06.2016, 05:48:45

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme