Novinky

Jahodové poháry z bílkové pěny

První příspěvek nám poslala čtenářka s nickem Slunečnice. Je nejen vzpomínkou na dobu dětsví, ale i receptem na jednoduchou pochoutku, kterou si vyráběla se sestřenicí, když je honila mlsná.

Milá redakce a čtenářky. Tohle téma se mi opravdu líbí a určitě se najde spousta vzpomínajících, dříve nebo poději narozených. Já patřím do generace třicátníků, takže jsem žádný nedostatek nezažila, ale stejně jsme experimentovaly a vyráběly dobroty po domácku. Třeba zmíněnou jahodovou pěnu.

Tato „lahůdka“ se nadala koupit v obchodě, ani v cukrárně a přitom jsme si na ní pochutnávaly, když nás honila mlsná. To jsem tenkrát byla u své sestřenice na prázdninách a přemýšlely jsme, co bychom si daly dobrého.  A v tom přišla s nápadem, udělat si bílkovou pěnu. Nic moc jsme k tomu nepotřebovaly. Pár vajec, jahodovou marmeládu a mixér. Ze dvou, třech vajec bylo tolik pěny, že nám doslova a do písmene lezla ušima.

Daly jsme si to pěkně do skleněných pohárků, vršek ozdobily třešní z kompotu a hrály si na cukrárnu. Pamatuji si, jak jsme měly nafouklá břicha jako balony.

Když přišla teta z práce a sháněla se po vajíčkách, našla jen koš plný skořápek. Naštěstí jsme nebyly tak hloupé, abychom vyhodily žloutky a to nás zachránilo před vyhubováním.

Jindy jsem si zase vyráběly domácí karamel. Na pánev jsme nasypaly cukr a nechaly ho rozpustit. Krásně to vonělo, docela dobře to chutnalo, ale to nádobí…Nikomu nepřeju to mytí.

Chudák teta. Nakonec nás předběhla a radši nám každý den dala nějakou kačku na pamlsek, abychom jí v touze po domácky vyráběných cukrovinkách úplně nezdevastovaly kuchyň.

Vaše Slunečnice

Milá Slunečnice, díky za vtipný příspěvek. Zrovna včera jsem šlehala sníh, takže jsem si mohla něco podobného vyrobit. To je vlastně docela dietní mlsání

Text nebyl redakčně upraven

A co vy, milé ženy-in?Máte také nějaké chuťové prazážitky z dětství?

  • Na jakou cukrovinku nejraději vzpomínáte? Vyrábí se dodnes? Jak vám chutná? Pamatujete si, kolik stála?
  • Dokážete si vzpomenout na nějakou podivnost, které by se dnes děti smály?
  • Co jste nejraději mlsala jako malá. Změnily se vám chutě? Jíte ráda, co jste dříve nesnášela, nebo naopak
  • Máte nějakou příhodu?
  • Co mlsají teď vaše děti? Zajímají se o to, co bylo ve vašem dětství k dostání a kolik to stálo?

Napište nám na adresu: redakce@zena-in.cz

Napište a získejte tři balení výborné kávy CARTE NOIRE

KAFE

   
27.02.2013 - Čtenářské příspěvky - autor: Dana Haklová

Komentáře:

  1. avatar
    [30] ekleinovka [*]

    datura — #21 Mně s nimi krmila babička, když jsem měla těžký zápal plic, nepostavila jsem se zeslabením na nohy, a tohle mne posílilo

    superkarma: 0 27.02.2013, 20:39:00
  2. avatar
    [29] arminka [*]

    ... tak bílková pěna mi nikdy nechutnala Sml16

    superkarma: 0 27.02.2013, 18:22:52
  3. avatar
    [28] denkas [*]

    datura — #21 Já když dělám bábovku,tak vždy aspoň dvě lžičky! Muž se šklebíSml30Já to mám ráda.

    superkarma: 0 27.02.2013, 17:53:29
  4. avatar
    [27] tajnostii [*]

    Karamel jsme dělaliSml22

    superkarma: 0 27.02.2013, 14:09:01
  5. [26] free [*]

    To mi připomnělo čtený rozhovor s lidovou výtvarnicí.... na otázku co dělá s obsahem skořápek vajíček, které vyfukuje a vyškrabuje, řekla že je lije do výlevky.

    superkarma: 0 27.02.2013, 14:06:47
  6. avatar
    [25] Jindriska8 [*]

    Pěnu dělám dětem z čerstvých jahod,pěkně zasytí.Sml16

    superkarma: 0 27.02.2013, 13:21:23
  7. [24] doginka [*]

    také jsme dělali karamelové lízátkaSml16

    superkarma: 0 27.02.2013, 12:36:49
  8. avatar
    [23] alli3 [*]

    já jsem si také vyráběla karamel ale neměl chybu Sml79Sml79Sml79

    superkarma: 0 27.02.2013, 11:56:58
  9. [22] rendac [*]

    žloutky s cukrem bych už taky do pusy nevzalaSml23

    superkarma: 0 27.02.2013, 11:52:46
  10. avatar
    [21] datura [*]

    blanca — #15 ty žloutky jsme si taky míchaly s cukrem, dnes bych to nevzala do pusy, br Sml80

    1. na komentář reaguje denkas — #28
    2. na komentář reaguje ekleinovka — #30
    superkarma: 0 27.02.2013, 11:26:24
  11. [20] kacirekkarel [*]

    taky jsme vyráběli karamelová lízátka! ty byly boží!

    superkarma: 0 27.02.2013, 10:58:47
  12. avatar
    [19] daska59 [*]

    anina4 — #18 Můj bratr je miloval. Já měla radši domácí zmrzlinu, jen mám dojem, že dnes už by mi nechutnala Sml16

    superkarma: 0 27.02.2013, 10:47:19
  13. [18] anina4 [*]

    blanca — #15 na vyšlehané žloutky s cukrem vzpomíná můj manžel

    1. na komentář reaguje daska59 — #19
    superkarma: 0 27.02.2013, 10:39:18
  14. avatar
    [17] hardman [*]

    hmm.pohár...hned bych si dal

    superkarma: 0 27.02.2013, 10:15:15
  15. [16] svatava70 [*]

    tak karamel byl asi populární, my jsme to se sestrou lily do formiček vymazaných olejem, do toho špejle a byla lízátka, mňam, vzpoměla jsem si na to minulý týden,ale nějak si nemůžu už nevím, jak jsme to dělalySml80

    superkarma: 0 27.02.2013, 10:10:32
  16. avatar
    [15] blanca [*]

    s těmi vajíčky jsem si vzpomněla....my si dělali doma vyšlehané žloutky s cukrem, to byla dobrota, mňam. Dneska už to nedělám, nějak mám asi strach ze salmonely, ale tenkrát nám to vůbec nevadilo Sml30

    no a karamel....taky jsme zkoušely se sestrou a já jednou byla děěěsně netrpělivá a chtěla hned ochutnat, tak jsem olízla tu vařící lžíci, au, ještě dneska vzpomínám, jak jsem měla spálený jazyk Sml15

    1. na komentář reaguje anina4 — #18
    2. na komentář reaguje datura — #21
    superkarma: 1 27.02.2013, 10:02:16
  17. avatar
    [14] migulka [*]

    Jahodová pěna to je prima,dělám to vnoučkum do dnes a pak to dám na mražák a mají zmrzku Sml22Sml22

    superkarma: 0 27.02.2013, 09:53:25
  18. avatar
    [13] pajda [*]

    ladouch — #12 to dělá můj muž dodnes...

    superkarma: 0 27.02.2013, 09:50:00
  19. avatar
    [12] ladouch [*]

    My jsme zase doma se sestrama dělaly dobrotu z másla, cukru a kakaa, taky moc výživné.Sml58

    1. na komentář reaguje pajda — #13
    superkarma: 0 27.02.2013, 09:42:13
  20. [11] Tinula [*]

    Sml16 domácí karamel, dobrůtka, ale ty hrnceSml23Sml52

    superkarma: 0 27.02.2013, 09:35:51
  21. avatar
    [10] Žofie [*]

    No jo, karamel.... ještě, že jste mi ho připomněla. Také jsem si jako holka vyráběla tuto dobrůtku Sml22

    superkarma: 0 27.02.2013, 09:29:03
  22. [9] toupalova [*]

    taky jsme  tam nakonec přidávali čerstvé jahody, ňamka

    to teda byla a i ty nafoklá bříška si pamatuji Sml22

    superkarma: 0 27.02.2013, 09:27:22
  23. [8] DCOlga [*]

    Tak domácí karamel jsme si vyráběli taky. Mňam! Ale to nádobí, to byla opravdu "radost" mýt.

    superkarma: 0 27.02.2013, 09:22:43
  24. avatar
    [7] blesksoft [*]

    a žloutky s cukrem hmmmm

    superkarma: 0 27.02.2013, 09:18:10
  25. [6] dadma [*]

    Já jsem se narodila v padesátých letech a žádnou nouzi jsem ,také nezažila,ale jak píšeš o těch vašich experimentech, tak jsem si vzpomněla, jak jsme s holkama , vždy když vykvetly bezinky,tak jsme květy otrhaly a obalily  je jako řízek. Vždy u některé kamarádky ,kde nebyli rodiče doma jsme je osmažily.To byla velká dobrota.

    superkarma: 1 27.02.2013, 09:17:11
  26. [5] Danulka K. [*]

    Tak tohle jsem s bráchou dělali také, maminka se divila,kam mizí vejce.

    superkarma: 0 27.02.2013, 09:13:04
  27. avatar
    [4] dasena [*]

    My jsme takhle šlehaly vajíčka s cukrem, bylo to dobré, ale asi ten cholesterol, no tenkrát namá to nevadilSml16

    superkarma: 1 27.02.2013, 09:09:36
  28. avatar
    [3] Hanula [*]

    Sml16trochu mi to připomíná tu hmotu v indiánech - těch jsem se jednou tak přejedla, že už je nemůžu ani vidět....

    superkarma: 0 27.02.2013, 09:08:19
  29. [2] Roland [*]

    Pěkně jste si hrály.Sml16

    superkarma: 0 27.02.2013, 09:05:46
  30. avatar
    [1] Milea [*]

    Noo, takhle jsme se setrou doma raději neexperimentovaly:))Sml73

    superkarma: 0 27.02.2013, 09:03:15

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme