Z trhu jsem si donesla další košík krásných červených a voňavých jahod. První dva jsem spotřebovala na džemy, o kterých vám chci napsat v jiném článku. Ale tentokrát jsem měla jasný cíl. Kromě koktejlu pro děti chci upéct jahodové sušenky.

jahodové koláčky

Chci, aby voněly máslem, jahodami, cukrem a létem. Chci v nich kousek bílé čokolády, protože ta se podle mě k jahodám hodí. Takže zástěru a na značky! Našla jsem si recept od Marthy Stewart a jen maličko si ho upravila. Hlavně stupně, na které jsem pekla. Protože při uvedených 190 °C se jahody příliš připalovaly.

Výsledek tedy nakonec nebyly sušenky. Nejsou tak křupavé. Jsou to spíše koláčky. Ale všechno ostatní, co jsem od nich čekala, tak splňují. Tak až je vyzkoušíte, napište mi, jestli jsou to sušenky, nebo koláčky. :-)

Suroviny

  • 300 g krásných voňavých letních jahod
  • 1 lžička šťávy z citronu
  • 10 lžic cukru krupice (na různé fáze receptu - 2 lžíce, 7 lžic a 1 lžíce)
  • 50 g bílé čokolády
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 1/2 lžičky soli
  • 90 g studeného másla, nasekaného na malé kousky
  • 2/3 hrnku smetany

Postup

Troubu si předehřejeme na 150 °C.
Jahody nakrájíme na malé kousky a dáme do misky. Přidáme 2 lžíce krupicového cukru a šťávu z citronu.
V misce smícháme obě mouky, kypřící prášek, sůl a 7 lžic cukru. Rukama vmícháme máslo, nasekané na malé kousky, až nám vznikne něco jako drobenka.
Přidáme smetanu a vypracujeme hladké těsto, do kterého potom přidáme nejprve čokoládu, kterou zapracujeme a poté jahody.

jahodové koláčky

Za pomoci dvou lžic klademe kopečky na plech vyložený pečicím papírem. Lehce posypeme cukrem a pečeme asi 20 až 25 minut. Jahody a okraje koláčků by neměly být moc tmavé.

Necháme vychladnout a ihned si užíváme výborné letní chuti.

Dobrou chuť přeje Elly.

Reklama