Vaření

Jahodové mámení - neobyčejné džemy

jahody

Velká úroda jahod na naší zahrádce padne každý rok na mlsání dětí. Jahody se smetanou, jahody jen tak do pusy, jahody v mléčném koktejlu. Nemám žádný jahodový záhon, jen keříčky jahod náhodně zasazené ve skalce. Zahradní jahody střídají souvislé porosty lesních jahod. Ty jsou nejlepší!

A když přichází vrchol jahodové sezony, tak si pravidelně dovezu ještě několik kilo jahod z trhu. Na zmrzlinu, na zamražení a hlavně na džemy. Letos jsem to vzala opravdu zodpovědně a vyzkoušela hodně různých příchutí jahodového džemu. Nebála jsem se zkoušet a riskovat, vyplatilo se!

Předem vás musím upozornit, že jsem si moc nehrála na nějaké vážení a všechno dělala od oka. Cukr jsem používala podle chuti, dělala jsem džemy ne příliš sladké. Nepoužívala jsem žádné želírovací cukry, ale sladila jsem třtinovým cukrem a džem vařila celý den. Dům voněl po jahodách a já jsem byla ve svém živlu. Komu se nechce trávit život v kuchyni, koupí si želírovací cukr a je hotový velice rychle.

rebarbora

Džem první - jahodový s rebarborou

500 g jahod
500 g rebarbory
třtinový cukr podle chuti

První z vyzkoušených džemů byl s rebarborou. Ta si našla své místečko v rohu zahrádky, ve vlhku a stínku. Milujeme její nakyslou chuť, a když má sezonu, tak nesmí chybět ve výborných dezertech. Třeba v cupcakes s jahodami a rebarborou. A když už mám rebarborovou sklizeň na stole, tak proč ji nezkombinovat s jahodami?

Rebarboru oloupeme a nakrájíme na kousky. Jahody očistíme a spolu s rebarborou vsypeme do hrnce a zasypeme cukrem. Začneme třeba na 500 g třtinového cukru. Dochucovat - doslazovat - můžete v průběhu vaření, když se vám směs bude zdát málo sladká.

A teď už jen pomalu vaříme, mícháme, vaříme. Můžeme pomačkat mačkátkem na brambory, ale nemusíme jen pomalu a trpělivě mícháme a vaříme pomalým varem. Džem houstne, voní a skvěle chutná.

Sklenice na marmeládu si připravuji tak, že je dám vymýt do myčky na intenzivní program. Ihned po doběhnutí programu je vyndám, ještě lehce otřu čistou utěrkou a ihned, do horkých sklenic, plním hotový džem. Na víčko kapnu trochu rumu a víčko zevnitř celé vytřu silikonovou mašlovačkou. Zavíčkuji a otočím dnem vzhůru. Takto nechám vychladnout.

Tento postup se opakuje u každého dalšího džemu.

Džem druhý - jahodový s mátou

500 g jahod
třtinový cukr dle chuti
asi 6 rostlinek máty

Postup stejný jako u předchozího džemu. Jen od počátku vaříme v hrnci s jahodami mátu. Vůně opět úžasná!

kakaové boby

Džem třetí - jahodový s kakaovými boby

500 g jahod
10 nepražených kakaových bobů
1 lžíce kvalitního kakaového prášku
třtinový cukr podle chuti

Kakaové boby oloupeme, rozdrtíme v hmoždíři a přidáme k připraveným jahodám s cukrem do hrnce. Vaříme dlouho, při mírné teplotě. Ke konci přidáme kakao.

jahody a černý bez

Džem čtvrtý - jahodový s květy černého bezu

500 g jahod
20 květenství černého bezu
třtinový cukr podle chuti
1 bio citron

Bio citron omyjeme a nakrájíme na kolečka. Omyjeme také květy černého bezu. Sezóny květů černého bezu už je bohužel za námi, takže doporučuji si recept schovat a vyzkoušet. Je opravdu výborný!

Připravené suroviny - jahody, květy a citron, vložíme spolu s cukrem do hrnce. Vaříme zvolna až do doby než má džem hustotu jaká se nám líbí. Plníme do sklenic.

Džem pátý - jahodový s levandulí

500 g jahod
20 stonků levandule
300 g medu

Džem poslední, s vůní a chutí milované Provence. Je velice aromatický, nemáte-li rádi silné vůně, uberte množství levandule. Jediný džem, který jsem sladila medem. Má velice jemnou chuť a dokonalou konzistenci.

jahodový s kakaovými boby

Všechny uvedené džemy jsem vyzkoušela a při samotné práci nevážila. Takže gramáž je odhadem. Cukru jsem dala na várku 500 g jahod většinou okolo 250 g. Džem je jen lehce sladký, ale stačí to. Vy si doslaďte podle chuti nebo použijte klidně želírovací cukr.

Dobrou chuť přeje elly.

   
03.07.2013 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [23] nelysek [*]

    Zajímavé recepty, určitě vyzkouším. Díky Sml67

    superkarma: 0 25.07.2013, 21:10:31
  2. [22] Verunka33 [*]

    wow, tak to se nechám inspirovat. Já jsem letos poprvé vyzkoušela výrobu pečených čaju mimo jiné také z jahod. Ty jsem dělala s píchutí vanilky. Výborný, povedly se, teď jen doufat, že budou mít taky dlouhou trvanlivost

    superkarma: 0 16.07.2013, 14:16:44
  3. [21] Kennie [*]

    Hodně mě zaujal ten mátový,jen nevím jak velké rostlinky jsou na mysli Sml80

    superkarma: 0 11.07.2013, 08:12:47
  4. avatar
    [20] dajrin [*]

    Džemy dělám rok co rok, děti je zbožňují... Sml16

    superkarma: 0 11.07.2013, 08:10:49
  5. [19] georg [*]

    Zajímavé recepty, ale jsem pro klasiku. Loni jsem vyzkoušela reveňový - až na tu barvu byl velmi dobrý. Inspiraci jsem hledalav receptech na Interneru.

    superkarma: 0 09.07.2013, 09:38:21
  6. [18] Peggy89 [*]

    zajímavé recepty

    superkarma: 0 08.07.2013, 15:03:11
  7. [17] V19 [*]

    už je po jahodách- mám svoje recepty na džemy, tento rok som kombinovla s višňami, tieto sú tiež zaujímavéSml16

    superkarma: 0 04.07.2013, 11:22:45
  8. avatar
    [16] Jindriska8 [*]

    Dělám jahodový džemSml22

    superkarma: 0 03.07.2013, 21:54:41
  9. avatar
    [15] arminka [*]

    Sml67 bezva recepty, ale jahody kvůli nim kupovat nebudu Sml16

    superkarma: 0 03.07.2013, 18:58:51
  10. avatar
    [14] ladouch [*]

    Bohužel nemám žádný přísun jahod, ale recepty jsou to zajímavé.Sml22

    superkarma: 0 03.07.2013, 18:53:45
  11. avatar
    [13] ekleinovka [*]

    Jahody stačíme slupnout,ať už syrové,tak v pečených buchtách se želé...

    superkarma: 0 03.07.2013, 14:05:37
  12. avatar
    [12] tauferova monika [*]

    Ten s rebarborou asi pár skleniček udělám a oskoušímeSml22

    superkarma: 0 03.07.2013, 13:33:04
  13. [11] doginka [*]

    elly — #6 Zrovna jsem přemýšlela,kde se dají koupit Sml16

    superkarma: 0 03.07.2013, 13:08:46
  14. avatar
    [10] daska59 [*]

    Ukládám, letos už je pozdě, u nás už je pomalu po jahodách Sml16

    superkarma: 0 03.07.2013, 12:55:36
  15. [9] dadma [*]

    Džem už mám hotový,ale klasický.Tohle si uschovám a ten třtinový cukr je dobrý nápad.

    superkarma: 0 03.07.2013, 12:06:36
  16. avatar
    [8] lenig [*]

    ještě jsem letos nekoupila jahody Sml80

    superkarma: 0 03.07.2013, 09:58:11
  17. [7] jija [*]

    Já jsem loni vyzkoušela jahody s rebarborou, sice v jiném poměru než se tu uvádí, dávala jsem na kilo jahod 0,5 kg rebarbory. Džem byl výborný!

    superkarma: 0 03.07.2013, 09:10:19
  18. avatar
    [6] elly [*]

    u nás na celé čáře vede ta s kakaovými boby. Koupila jsem je ve zdravé výživě...

    1. na komentář reaguje doginka — #11
    superkarma: 0 03.07.2013, 08:43:12
  19. avatar
    [5] Eliana [*]

    já dělala meruňkovo hruškový džem s hřebíčkem, badyánem..prostě perníkovým kořeníma to je mňamka!

    superkarma: 0 03.07.2013, 08:28:57
  20. avatar
    [4] marde [*]

    Recept s rebarborou a s mátou určitě vyzkoušímSml16

    superkarma: 0 03.07.2013, 08:27:28
  21. [3] akčak [*]

    VYPADÁ TO NÁDHERNĚ ,KDYŽ BYLI KLUCI MALÍ ,TAKY JSEM VAŘILA MARMELÁDY A ZAVAŘOVALA

    superkarma: 0 03.07.2013, 07:23:57
  22. [2] lidicka [*]

    Určitě jsou džemy vynikající, tento rok však jahody ještě nemáme,a taky kakaové boby, rebarboru, levanduli či černý bez bych asi těžko sháněla.Sml22Sml80

    superkarma: 0 03.07.2013, 06:18:01
  23. [1] libuno [*]

    Tak to musí být dobrota.

    superkarma: 0 03.07.2013, 05:49:22

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme