Tak je to tady zase! Sezóna jahod. Už zhruba týden na některých zahrádkách dozrávají sladké červené jahody. A komu nezrají na zahrádce, ten si je může koupit v obchodě, protože nabídka je už opravdu veliká. 

Jahody jsou nejen velice chutné, ale také prospěšné pro naše tělo. Obsahují jód, sodík, vápník, fosfor, železo a draslík. Důležité je také poměrně velké množství vitaminu C, vitaminů B1 a B2 a také provitaminu A a vitaminu K.
Zároveň jsou jahody silným alergenem, a proto bychom je neměli dávat dětem do jednoho roku (alergikům až do tří let!).

Studená jahodová polévka
Suroviny:
400 g čerstvých jahod, 5 lžic cukru, citrónová šťáva, 3 šálky vody, 1 šálek bílého vína, 1/2 šálku šlehačky, 1 lžička škrobové moučky.

Postup: Jahody omyjeme, očistíme a nakrájíme na plátky. Třetinu jahod povaříme s vodou. Zbývající část rozvaříme v oslazené vodě, zahustíme škrobovou moučkou a doplníme vínem a citrónovou šťávou. Polévku přecedíme přes jemný cedník a dáme do chladničky vychladit. Při podávání vložíme do každého hlubokého talíře či misky povařenou porci jahod, dolijeme ji jahodovou polévkou a ozdobíme šlehačkou. Polévku můžeme podávat s piškoty.
(ZDROJ)

Osvěžující jogurtový pohár

Suroviny: 500 g jahod, 1 kelímek smetany ke šlehání, 250 g bílého smetanového jogurtu, cukr podle chuti.

Postup: Smetanu ušleháme dotuha. Opatrně přimícháme jogurt a dochutíme cukrem. Asi 3/4 jahod pokrájíme na malé kousíčky a vmícháme do jogurtovo smetanové směsi. Naplníme směs do pohárů a nahoře ozdobíme zbylými jahodami pokrájenými na poloviny a snítkou máty.

Jahodový zmrzlinový sen
Základem je pochopitelně zmrzlina a jahody. Do našeho jahodového snu budeme potřebovat zmrzlinu vanilkovou, jahodovou, smetanovou, jogurtovou nebo tiramisu.
Servírovat budeme na talíři, v misce nebo v poháru.
Zdobit můžeme zmrzlinovou oplatkou, trubičkou nebo obyčejnými tenkými oplatkami (skvělé jsou třeba Kolonády či Florenty).
Nahoru zmrzlinu polijte třeba bílým jogurtem nebo čerstvou vychlazenou šlehačkou. Tu není třeba sladit!
Posypejte čokoládovými hoblinkami, drcenými oříšky nebo mandlemi, barevnými kuličkami pro děti, čokoládovou či karamelovou polevou. Dospělým můžete polít pohár vaječným či čokoládovým likérem.

Sněhové řezy
Suroviny: 1 balíček listového těsta, 500 g jahod, marmeláda (nejlépe jahodová), trochu rumu, moučkový cukr na posypání, 4 bílky a 200 g cukru krupice na krém.

Postup: Listové těsto rozdělíme na 3 stejné díly a z každého vyválíme pás, široký asi 8 cm. Dáme na plech vyložený pečícím papírem, propícháme na několika místech vidličkou a upečeme v troubě vyhřáté na 250 °C. Po upečení potřeme dva pláty marmeládou, do které jsme vmíchali trochu rumu (podle chuti). Připravíme si krém. Ušleháme bílky a postupně do nich přidáme všechen cukr krupice. Ušleháme dohusta. Poté ještě šleháme v horké vodní lázni. Tímto krémem potřeme jeden z plátů potřených marmeládou, poklademe nahusto pokrájenými jahodami, položíme na něj druhý díl potřený marmeládou, potřeme opět krémem, znova poklademe jahodami. Poslední díl těsta, nepotřený marmeládou, pokrájíme na dílky (aby se nám potom hotový moučník lépe krájel) a položíme nahoru. Pocukrujeme moučkovým cukrem.

Jahodový koktejl
Suroviny: jahody, mléko, vanilkový cukr, šlehačka.

Postup: Očištěné jahody rozmixujeme. Přidáme cukr a mléko. Nalijeme do vysokých sklenic a zdobíme šlehačkou.


Jahodové fondue

Suroviny: čerstvé jahody, 2 tabulky hořké čokolády, 100 ml smetany.

Postup: Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a pomaličku vmícháme smetanu. Můžeme přidat i pár kapek rumu. Tuto směs nalijeme do nádoby na fondue a namačíme v ní jahody napíchnuté na vidličky či špejle.

Jahodová roláda
Suroviny: 4 vejce, 80 g cukru moučka, 1 balíček vanilkového cukru, 50 g polohrubé mouky. Krém: 250 ml mléka, 20 g hrubé mouky, 1 žloutek, 1 balíček vanilkového cukru, 200 g másla, 150 g cukru  moučka, 500 g jahod. Krusta: 2 bílky, 100 g cukru moučka.

Postup: Nejprve si upečeme základ na roládu. Utřeme žloutky s moučkovým i vanilkovým cukrem. Postupně přimícháme mouku a tuhý sníh z bílků. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem nebo vymazaný tukem a vysypaný moukou. Upečeme v předehřáté troubě.
Po vyjmutí z trouby stočíme do rolády (můžeme i s pečícím papírem, bude se nám to pak lépe rozmotávat), zabalíme do vlhké utěrky a necháme vychladnout.
Mezitím si připravíme krém. V mléce rozkvedláme mouku, žloutek a vanilkový cukr a uvaříme na hustou kaši (stále mícháme). Necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem a do této směsi postupně přidáváme vychladlou kaši. Až je krém hladký, přimícháme nasekané jahody.
Tímto krémem potíráme vychladnutou, rozmotanou roládu a opět svineme.
Než roládu podáváme, tak ji ještě ozdobíme křupavou krustou. Tu připravíme z pevně ušlehaných bílků se sněhem. Tímto roládu potřeme a vložíme do vyhřáté trouby. Až začne sníh růžovět, vyndáme a ihned servírujeme.

Jahodové hrudky
Suroviny:
250 g lístkového těsta, 300 g čerstvých jahod, 3 lžíce moučkového cukru, 1 vejce.

Postup: Lístkové těsto vyválíme na tenký plát, rozkrájíme na čtverečky, do každého vložíme jahodu, rohy těsta přeložíme a vytvoříme tak přimáčknutím šátečky. Ty pak potřeme rozšlehaným vejcem. Urovnáme je na vodou opláchnutý plech, v rozehřáté troubě prudce zapečeme dorůžova. Po upečení je pocukrujeme, podáváme horké.
(ZDROJ)

Co vám nabízí náš archiv receptů?
Jahodová zmrzlina
Jahodové tiramisu
Jahodové tvarohové knedlíky
Jahodový koláč z podmáslí
Tvarohová ovocná mražená pěna
Tvarohová pomazánka s jahodami


Jahodové pokušení - loňský článek o jahodách. 

A co vy a jahody? Máte je rádi, nebo ne? Podělíte se s námi o svůj oblíbený jahodový recept? 

 

Reklama