Vaření

Jahodové mámení

Tak je to tady zase! Sezóna jahod. Už zhruba týden na některých zahrádkách dozrávají sladké červené jahody. A komu nezrají na zahrádce, ten si je může koupit v obchodě, protože nabídka je už opravdu veliká. 

Jahody jsou nejen velice chutné, ale také prospěšné pro naše tělo. Obsahují jód, sodík, vápník, fosfor, železo a draslík. Důležité je také poměrně velké množství vitaminu C, vitaminů B1 a B2 a také provitaminu A a vitaminu K.
Zároveň jsou jahody silným alergenem, a proto bychom je neměli dávat dětem do jednoho roku (alergikům až do tří let!).

Studená jahodová polévka
Suroviny:
400 g čerstvých jahod, 5 lžic cukru, citrónová šťáva, 3 šálky vody, 1 šálek bílého vína, 1/2 šálku šlehačky, 1 lžička škrobové moučky.

Postup: Jahody omyjeme, očistíme a nakrájíme na plátky. Třetinu jahod povaříme s vodou. Zbývající část rozvaříme v oslazené vodě, zahustíme škrobovou moučkou a doplníme vínem a citrónovou šťávou. Polévku přecedíme přes jemný cedník a dáme do chladničky vychladit. Při podávání vložíme do každého hlubokého talíře či misky povařenou porci jahod, dolijeme ji jahodovou polévkou a ozdobíme šlehačkou. Polévku můžeme podávat s piškoty.
(ZDROJ)

Osvěžující jogurtový pohár

Suroviny: 500 g jahod, 1 kelímek smetany ke šlehání, 250 g bílého smetanového jogurtu, cukr podle chuti.

Postup: Smetanu ušleháme dotuha. Opatrně přimícháme jogurt a dochutíme cukrem. Asi 3/4 jahod pokrájíme na malé kousíčky a vmícháme do jogurtovo smetanové směsi. Naplníme směs do pohárů a nahoře ozdobíme zbylými jahodami pokrájenými na poloviny a snítkou máty.

Jahodový zmrzlinový sen
Základem je pochopitelně zmrzlina a jahody. Do našeho jahodového snu budeme potřebovat zmrzlinu vanilkovou, jahodovou, smetanovou, jogurtovou nebo tiramisu.
Servírovat budeme na talíři, v misce nebo v poháru.
Zdobit můžeme zmrzlinovou oplatkou, trubičkou nebo obyčejnými tenkými oplatkami (skvělé jsou třeba Kolonády či Florenty).
Nahoru zmrzlinu polijte třeba bílým jogurtem nebo čerstvou vychlazenou šlehačkou. Tu není třeba sladit!
Posypejte čokoládovými hoblinkami, drcenými oříšky nebo mandlemi, barevnými kuličkami pro děti, čokoládovou či karamelovou polevou. Dospělým můžete polít pohár vaječným či čokoládovým likérem.

Sněhové řezy
Suroviny: 1 balíček listového těsta, 500 g jahod, marmeláda (nejlépe jahodová), trochu rumu, moučkový cukr na posypání, 4 bílky a 200 g cukru krupice na krém.

Postup: Listové těsto rozdělíme na 3 stejné díly a z každého vyválíme pás, široký asi 8 cm. Dáme na plech vyložený pečícím papírem, propícháme na několika místech vidličkou a upečeme v troubě vyhřáté na 250 °C. Po upečení potřeme dva pláty marmeládou, do které jsme vmíchali trochu rumu (podle chuti). Připravíme si krém. Ušleháme bílky a postupně do nich přidáme všechen cukr krupice. Ušleháme dohusta. Poté ještě šleháme v horké vodní lázni. Tímto krémem potřeme jeden z plátů potřených marmeládou, poklademe nahusto pokrájenými jahodami, položíme na něj druhý díl potřený marmeládou, potřeme opět krémem, znova poklademe jahodami. Poslední díl těsta, nepotřený marmeládou, pokrájíme na dílky (aby se nám potom hotový moučník lépe krájel) a položíme nahoru. Pocukrujeme moučkovým cukrem.

Jahodový koktejl
Suroviny: jahody, mléko, vanilkový cukr, šlehačka.

Postup: Očištěné jahody rozmixujeme. Přidáme cukr a mléko. Nalijeme do vysokých sklenic a zdobíme šlehačkou.


Jahodové fondue

Suroviny: čerstvé jahody, 2 tabulky hořké čokolády, 100 ml smetany.

Postup: Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a pomaličku vmícháme smetanu. Můžeme přidat i pár kapek rumu. Tuto směs nalijeme do nádoby na fondue a namačíme v ní jahody napíchnuté na vidličky či špejle.

Jahodová roláda
Suroviny: 4 vejce, 80 g cukru moučka, 1 balíček vanilkového cukru, 50 g polohrubé mouky. Krém: 250 ml mléka, 20 g hrubé mouky, 1 žloutek, 1 balíček vanilkového cukru, 200 g másla, 150 g cukru  moučka, 500 g jahod. Krusta: 2 bílky, 100 g cukru moučka.

Postup: Nejprve si upečeme základ na roládu. Utřeme žloutky s moučkovým i vanilkovým cukrem. Postupně přimícháme mouku a tuhý sníh z bílků. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem nebo vymazaný tukem a vysypaný moukou. Upečeme v předehřáté troubě.
Po vyjmutí z trouby stočíme do rolády (můžeme i s pečícím papírem, bude se nám to pak lépe rozmotávat), zabalíme do vlhké utěrky a necháme vychladnout.
Mezitím si připravíme krém. V mléce rozkvedláme mouku, žloutek a vanilkový cukr a uvaříme na hustou kaši (stále mícháme). Necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem a do této směsi postupně přidáváme vychladlou kaši. Až je krém hladký, přimícháme nasekané jahody.
Tímto krémem potíráme vychladnutou, rozmotanou roládu a opět svineme.
Než roládu podáváme, tak ji ještě ozdobíme křupavou krustou. Tu připravíme z pevně ušlehaných bílků se sněhem. Tímto roládu potřeme a vložíme do vyhřáté trouby. Až začne sníh růžovět, vyndáme a ihned servírujeme.

Jahodové hrudky
Suroviny:
250 g lístkového těsta, 300 g čerstvých jahod, 3 lžíce moučkového cukru, 1 vejce.

Postup: Lístkové těsto vyválíme na tenký plát, rozkrájíme na čtverečky, do každého vložíme jahodu, rohy těsta přeložíme a vytvoříme tak přimáčknutím šátečky. Ty pak potřeme rozšlehaným vejcem. Urovnáme je na vodou opláchnutý plech, v rozehřáté troubě prudce zapečeme dorůžova. Po upečení je pocukrujeme, podáváme horké.
(ZDROJ)

Co vám nabízí náš archiv receptů?
Jahodová zmrzlina
Jahodové tiramisu
Jahodové tvarohové knedlíky
Jahodový koláč z podmáslí
Tvarohová ovocná mražená pěna
Tvarohová pomazánka s jahodami


Jahodové pokušení - loňský článek o jahodách. 

A co vy a jahody? Máte je rádi, nebo ne? Podělíte se s námi o svůj oblíbený jahodový recept? 

 

   
23.06.2006 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. [30] jithule [*]

    ivory — #29 já taky

    superkarma: 0 25.12.2012, 18:59:55
  2. avatar
    [29] ivory [*]

    jahody ve všech podobách Sml22

    1. na komentář reaguje jithule — #30
    superkarma: 0 14.11.2012, 14:44:44
  3. avatar
    [28] hubajda [*]

    pomeranca — #25 ty jo tak to bych si dala take rict ja cacorka je muzem

    superkarma: 0 08.11.2012, 23:59:43
  4. [27] Poupátko [*]

    superkarma: 0 10.07.2008, 10:32:14
  5. avatar
    [25] pomeranca [*]

    Dneska k nám dorazily 4 přepravky jahod a ještě máme vlastní zásoby

    1. na komentář reaguje hubajda — #28
    superkarma: 0 26.06.2006, 19:40:42
  6. avatar
    [23] omega1 [*]

    Díky tomu, že muž s dětma vyrazil na samosběr jahod byly u nás opravdu jahodové hody: od plné mísy mačkaných se smetanou, přes piškot. dort se zakysanou smetanou, bublaninu a do zásoby dřeň, zmrzlinky, marmeláda a přesnídávky. Uf

    superkarma: 0 26.06.2006, 10:30:40
  7. [22] Mikiskova [*]

    Milé dámy, tohle všechno jsou velké dobrůtky, ale já mám jahody nejraději překrojené napůl (to aby si dobře "cucly") a hozené do sektu, lépe do šampaňského. Mńam! Hezký den.

    superkarma: 0 26.06.2006, 10:20:17
  8. [21] milantes [*]

    Nemáte někdo recept na zavařování jahod s tzv. předslazením? Vím, že se jahody povaří asi dvě min., ale dál nevím.

    superkarma: 0 26.06.2006, 07:51:06
  9. avatar
    [20] salare [*]

    výborné věci, mňam

    superkarma: 0 25.06.2006, 20:54:40
  10. avatar
    [19] borůvka [*]

    sunnynka: ahoooj, právě jdu krájet jahodový dortík - korpus,vanilkový puding, jahody, želatina

    superkarma: 0 24.06.2006, 20:49:12
  11. avatar
    [18] sunnynka [*]

    Yavanna: to teda netuším Já používám i pod listové těsto pečící papír a vodou neoplachuju. A taky se s tím setkám v receptech jen občas...

    superkarma: 0 23.06.2006, 20:12:03
  12. avatar
    [17] Yavanna [*]

    sunnynka: Dokud mi to někdo nevysvětlí, beru to jako neopodstatněný "lidový folklór". Něco jako že sníh okamžitě zvodovatí (víc než půl hodiny a nic mu nebylo) nebo že houby a špenát je vrcholně nezdravé ohřívat...

    superkarma: 0 23.06.2006, 16:17:37
  13. avatar
    [16] sunnynka [*]

    Yavanna: to teda netuším Já používám i pod listové těsto pečící papír a vodou neoplachuju. A taky se s tím setkám v receptech jen občas...

    superkarma: 0 23.06.2006, 15:41:06
  14. avatar
    [15] Yavanna [*]

    Sunnynko, proč se ve všech "starších" receptech vyžaduje opláchnout plech vodou? Listové těsto je přece tučné, takže se tak jako tak nepřilepí... že by kvůli páře?

    superkarma: 0 23.06.2006, 13:54:49
  15. avatar
    [14] arjev [*]

    Děvčata,my teď jedeme 11 dimenzi a dostáváme se do 12.Běda té,která okusí jahodové mámení .To nebude Taněc s sabljami,ale něco jiného. Kristýnka a spol.Použily jsme arjejovštinu

    superkarma: 0 23.06.2006, 13:47:37
  16. avatar
    [13] arjev [*]

    Mici: tak kdy?

    superkarma: 0 23.06.2006, 13:44:48
  17. avatar
    [12] xantypa [*]

    diky za tipy tak dnes bude dortik

    superkarma: 0 23.06.2006, 13:34:34
  18. [11] xenie [*]

    xantypa: piskoty, navlhcit kavou, tvaroh zamichat s kysanou smetanou a cukrem, na piskoty dat nakrajene jahody, polovinu tvarohu, dalsi vrtsva opet piskoty, jahody a tvaroh a schovat do lednice min. na 1 hod.

    superkarma: 0 23.06.2006, 12:01:25
  19. avatar
    [10] Beruška1 [*]

    xantypa: Já to dělám do mísy, piškoty, zakysané smetana, jahody, tak vrstvím, zakončím piškoty, zalít šťávou, aby piškoty lépe změkly a pokud jsou čerstvé či mražené jahody, tak hodně osladit. Dám do ledničky proležet na celý den, pak hezky vyklopím, mísu stačí mírně nahřát.

    superkarma: 0 23.06.2006, 11:56:18
  20. avatar
    [9] Kayty [*]

    Jahody ze zahrádky a cokoli z nich . Zrovinka včera jahody se zakysankou a dneska se chystám na bublaninu (půl jahody, půl třešně) .

    superkarma: 0 23.06.2006, 11:23:07
  21. avatar
    [8] Zuzinka.1 [*]

    xantypa: to dáš na kulatý plech piškoty plochou stranou dolu, na to zakysanou smetanu (můžeš posypat grankem aby to nebylo kyselé) pokladeš ovoce, znovu piškoty ale plochou stranou nahoru, na to znovu smetanu,granko, ovoce, piškoty plochou str. nahoru, hezky uhladit smetanu, posypat grankem a je hotovo. Teď už jen nechat 3-4hodiny odležet, až piškoty změknou. Je lepší mít ovoce se štávou, nebo alespon tu štávu a ovoce tím pokapat, aby piškoty lépe změkly. Před podáváním ozdobit šlehačkou.

    superkarma: 0 23.06.2006, 11:11:09
  22. avatar
    [7] gerda [*]

    xantypa: nejrychlejší podle mě je to vrstvit: piškoty, na to zakysanou smetanu, jahody a opakovat to. Nahoře jsou piškoty. Piškoty se mají pokapat rumem, kysaná smetana osladit podle chuti. Dát to buď do malých misek nebo do dortové formy a nechat proležet. Není potřeba dělat těžký máslový krém v těch vedrech, kysaná smetana bohatě stačí.

    superkarma: 0 23.06.2006, 11:10:20
  23. avatar
    [6] xantypa [*]

    nemate nekdo pls rychly recept na studeny dort? rada bych ho udelala s jahodamy ale nevim jak na nej vim ze je to s piskotama ale krem?

    superkarma: 0 23.06.2006, 10:37:00
  24. avatar
    [5] Beruška1 [*]

    Jahody,mňam, mňam, mňam. Miluju je. Nejvíce s cukrem a mlékem. Jo a do koktejlu přidávám jahodovu či vanilkovou zmrzlinu.

    superkarma: 0 23.06.2006, 10:05:10
  25. avatar
    [4] ivusa [*]

    celý týden každé ráno mám misku jahod s bílým jogurtem. Prostě v tom lítám

    superkarma: 0 23.06.2006, 09:47:19
  26. [3] Radka JS [*]

    Já je prostě zbožňuju! Včera jsem zajela za mamkou a rozmačkaly jsme jahody, osladily medem a přidali lžíci zakysané smetany. To bylo něco! Pohááádka!

    superkarma: 0 23.06.2006, 08:26:55
  27. avatar
    [2] Mici [*]

    ...vlastně už včera

    superkarma: 0 23.06.2006, 00:52:53
  28. avatar
    [1] Mici [*]

    Dneska jsem dělala jahodový koktejl

    superkarma: 0 23.06.2006, 00:52:32

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme