Jahodová sezona je v plném proudu a většina z nás vyráží s košíky na jahodové plantáže, aby o to slaďoučké potěšení nepřišla.

Jahodové plantáže nabízejí samosběry za přijatelnou cenu.
Kdo však nerad ohýbá svůj hřbet, raději si vystojí bez námahy frontu. Plantáže totiž nabízejí i prodej již natrhaných plodů. Oproti klasickému stánkovému prodeji či prodeji v obchodech, jsou tyto jahody čerstvé a většinou nepomačkané. A také podstatně levnější.

 

Nejen že jsou jahody nejoblíbenějším ovocem, ale také nejzdravějším. Mají vysoký obsah vitaminu C, ale i vitaminy B1, B2, K, karoten  a také minerální látky (železo, fosfor, vápník).

 

S jahodami se dá vykouzlit mnoho chuťových variací.

Nejoblíbenějším dezertem jsou asi rozmačkané jahody s cukrem a smetanou.

Jahody jsou také vynikající, když se namáčejí do horké tekuté čokolády nebo se mohou přidat do vychlazeného šampaňského, které v letních dnech osvěží a navodí příjemnou atmosféru.

Ale i zmrzliny, buchty, koláče, sirupy, džemy, aj. se z jahod dají vykouzlit.
Můžete tedy kouzlit ostošest.

Pozor však na skladování. Jahody se rychle kazí, proto by se měly konzumovat nejlépe po natrhání. V ledničce vydrží maximálně dva dny.

 

Pokud si chcete léto připomenout i v zimních měsících, stačí jahody zmrazit.

Jahody omyjte, nechte okapat a odstopkujte. Aby vypadaly a chutnaly jako čerstvě utržené, vyplatí se je zamrazit.

Narovnejte je na tác, dejte je zamrazit a teprve potom přendejte do sáčků.

Takto zmrazené vám vydrží až osm měsíců.

 

Přeji sladký požitek.

 
Reklama