Reklama

Jahody jsou mé oblíbené ovoce, ze kterého ráda dělám různé pokusné džemy. Kromě mnoha  skleniček „obyčejného“, který mají nejraději mé děti, dělám každý rok džem s vanilkou. Vloni jsem zkoušela přidat čokoládu a kakaové boby a taky mátu. Výborná byla kombinace jahody a rebarbora.

jahodový džem

Tak si hraji každý rok a letos to nebylo jiné. Nakoupila jsem košíky jahod na jahodovém poli v Holešově a pustila se do práce.

Už před delší dobou jsem přestala používat na džemy a marmelády želírovací cukry. Přijde mi zbytečné do domácích výrobků přidávat chemii, když to není nutné. Není však problém sehnat i želírovací cukr s přírodním pektinem. Jen je trochu dražší. Takže záleží na vaší volbě.

Samozřejmě ani klasický želírovací cukr není jedovatý a není problém ho použít. Ale když to jde jinak… Možná se vám, stejně jako mně, povede várka džemů, které budou trochu řidší. Je to závada? Myslím, že ne, a na chleba s máslem namažete i řidší džem. Navíc ten můj jahodový miluje celá rodina do bílého jogurtu, a tam na hustotě vůbec nezáleží…

Přírodní pektin, který je více nebo méně obsažený v různých druzích ovoce, se postará o zhoustnutí. V některém ovoci je pektinu více, v jiném ho není zase tolik, aby džem řádně zahustil. I proto se dělají třeba kombinace různého ovoce s rybízem, který má v sobě pektinu dost. Další ovoce, které obsahuje velké množství pektinu, jsou jablka nebo citrusové plody (hlavně jejich kůra).

jahodový džem

Dost teorie a do práce. Připravte si očištěné jahody, zbavené zelených stopek. Mezi jahodami by neměly být žádné nahnilé nebo jinak porušené plody. Právě od nich by se vám mohl džem ve skleničce zkazit.

Sklenice na džem používám různé, jaké se mi podaří posbírat. Nejraději mám od jogurtu ve skle nebo od malých francouzských paštik. Jsou malé, otevřený džem se rychle spotřebuje a nemá šanci se zkazit. Sklenice musíte pořádně vymýt, ideálně v myčce na nádobí, a potom ještě vypláchnout horkou vodou. Stejně pozorně vymýváme i víčka, která ještě potom potřu zevnitř rumem.

Suroviny

  • 1 kg jahod
  • 600 g cukru krupice
  • 1 lžička citronové šťávy

Jahody rozmixujeme tyčovým mixérem. Nemusíme úplně dohladka, naopak, raději ve směsi necháme kousky jahod. Přecedíme přes síto do hrnce a do jahodové šťávy vmícháme 500 g cukru. Zbytek cukru můžeme vmíchat do husté jahodové směsi, která nám zůstala v cedníku, a tuto hustou směs odložíme stranou.

Do jakého hrnce přecedíme jahodovou šťávu? Do toho s co největším průměrem, případně do hluboké veliké pánvičky. Jahodový džem zhoustne mimo jiné i odpařováním tekutiny, a to chceme mít hotové co nejdříve.

jahodový džem

Takže jahodovou šťávu, řádně ocukrovanou, přivedeme pomalu k varu. Vložíme do ní teploměr a teplotu necháme vystoupat až na 105–110 °C. Teď nás čeká dlouhé míchání, aby se nám džem nepřichytil, a odpařování. Bude to trvat asi 20 minut. Potom do hrnce přidáme i hustou směs jahod z cedníku a vaříme ještě 10 minut. Teď už i s citronovou šťávou.

Jak zjistíme správnou hustotu džemu? Stačí trochu kápnout na talíř a nechat vychladnout. Kapka by měla ztuhnout a nestékat po talíři.

Džem naplníme do čistých a suchých sklenic, nahoru můžeme kápnout trochu rumu, zavíčkovat a otočit dnem vzhůru. Takto necháme sklenice vychladnout.

Co dobrého můžete do jahodového džemu přidat?
Letos jsem vyzkoušela nové příchutě jahodových džemů. Nejoblíbenější je kombinace jahod a vanilky. Stačí v jahodách celou dobu nechat vařit rozkrojený a vyškrábnutý vanilkový lusk nebo mletou vanilku. Skvělá, i když nezvyklá, je kombinace jahod a sečuánského pepře. Ten do jahodového džemu nadrťte až deset minut před přelitím do sklenic.

jahodový džem

Jedna z nejoblíbenějších příchutí k jahodám je i máta. Tentokrát doplněná o plátky limetky. Výborná kombinace!

Troufáte si vyzkoušet i méně obvyklé varianty džemů? Jaký děláte nejraději?