Styl

Jacob´s Creek - víno, které se hodí k receptům Ženy-in

 

Svěží styl a vynikající jakost vína Jacob´s Creek je nesmírně oblíbená jak v Austrálii, tak ve více než 60 zemích světa.

 

Historie značky Jacob´s Creek sahá až k samým počátkům osídlování jižní Austrálie. Víno značky Jacob´s Creek je nejprodávanější ve Velké Británii a jen za poslední tři roky získala vína Jacob´s Creek, prodávaná v České republice, 264 cen.

 

(soutěž 16 – n)

 

Ochutnejte kvalitní australské víno ve spojení s recepty od Ženy-in. 

 

Chardonnay s aroma po melounu, citrusových plodech a čerstvém ovoci nejlépe chutná ve spojení se studenými a teplými předkrmy nebo například těstovinami.

 

Penne s ovčím sýrem
Suroviny: 1 balíček penne, 2 šalotky, 1 salátová okurka, 500 g ovčího sýra, sůl a pepř, 1 lžíce ostřejší hořčice, 10 lžic červeného vinného octa, 10 lžic olivového oleje, trocha cukru, čerstvý tymián, 10 g zelených oliv.

 

Postup: Těstoviny uvaříme v osolené vodě, scedíme a necháme okapat a vychladnout. Oloupanou cibuli pokrájíme na tenká půlkolečka. Okurku pokrájíme na plátky, ovčí sýr na kostičky, olivy na kolečka. Připravíme si zálivku: hořčici rozšleháme s olejem a octem, dochutíme solí, pepřem, případně ještě solí.
Všechny připravené suroviny dáme do salátové mísy, zalijeme zálivkou a posypeme čerstvým nasekaným tymiánem. Promícháme a před podáváním necháme asi hodinku rozležet v chladu.

 

Atraktivní vůně broskví a citrusů je doprovázena bohatou ovocnou chutí ve vínu Chardonnay Reserve. Doporučuje se pít k pokrmům z mořských ryb, k drůbeži a těstovinám.

 

Zlatavé fondue
Suroviny: 300 g ementálu, 3 žloutky, 100 ml bílého vína, 5 lžic smetany, sůl a bílý pepř, špetka muškátového oříšku.

 

Postup: Nastrouháme sýr a rozpustíme jej v kastrolku na mírně teplé plotně. Nezapomeneme pořád důkladně míchat, aby se sýr nepřipálil. Odstavíme z plotny, přidáme víno, smetanu, žloutky a mícháme tak dlouho, dokud nevznikne hladký krém. Dochutíme solí a kořením a můžeme nalít do misky, nebo ještě lépe do nádoby na fondue. Hostům připravíme bílé pečivo krájené na kostky a to si namáčíme do připraveného sýrového krému.

 

Pokud dáváte přednost spíše červenému vínu, Jacob´s Creek má pro vás v nabídce Shiraz Cabernet. Rubínově červené víno s purpurovým odstínem má aroma lesních plodů, švestky a sušené višně doplněné vyzrálou a lahodnou vůní taninu a delikátní vůní dubu. Protože se toto víno například hodí ke složitějším úpravám masa, vybrali jsme pro vás recept z panenky.

 

Panenka se sýrovou omáčkou
Suroviny: 800 – 1000 g vepřové panenky, 200 – 300 g eidamu nebo ementálu, 150 g sýra s modrou plísní (může být i niva), 1 kelímek smetany, čerstvý rozmarýn, sůl a pepř, grilovací koření, worcestrová omáčka, muškátový oříšek.

 

Postup: Maso rozdělíme na jednotlivé porce. Záleží na nás, kolik kousků vytvoříme. Jednotlivé porce by měly být dost vysoké, protože uvnitř masa musíte udělat díru, do které dáte kus eidamu a snítku rozmarýnu. Takto připravené maso potřeme worcesterskou omáčkou, kterou do masa důkladně vetřeme. Posypeme solí, pepřem, grilovacím kořením. Necháme maso chvíli odležet nebo rovnou grilujeme, ze všech stran.
Než se maso ugriluje, připravíme si pikantní omáčku. Na pánvičku nalijeme smetanu, osolíme, okořeníme bílým pepřem a muškátovým oříškem. Poté rozdrobíme nebo nastrouháme sýr, podle naší chuti.
Jako přílohu podáváme teplou bagetu.

 

Víno Jacob´s Creek Shiraz Reserve je synonymem pro vyváženou chuť plného australského červeného vína. Doporučuje se podávat k červeným masům, jemným paštikám, vyzrálým sýrům, drůbeži a těstovinám. Ochutnejte Shiraz Rezerve ke grilovaným žampionům.

 

Grilované žampiony
Suroviny: 1 kg velkých žampionů, čerstvé bylinky podle chuti (tři hrsti), 5 – 6 stroužků česneku, 1 – 2 cibule, 150 g másla, sůl, pepř.

 

Postup: Z očištěných žampionů odstraníme nožičky, které nasekáme nožem. Česnek prolisujeme, cibuli nakrájíme nadrobno a bylinky nasekáme najemno. Všechno smícháme s pokrájenými nožičkami od žampionů, dochutíme solí a pepřem. Touto směsí naplníme hlavičky žampionů a pokapeme rozpuštěným máslem. Grilujeme asi 5 minut.

 

Purpurově červený Cabernet Sauvignon Reserve, který zraje 18 až 22 měsíců v dubovém sudu, by se měl popíjet ke steakům, zvěřině, jehněčímu masu a vyzrálým sýrům.

 

Zvěřinová jehla
Suroviny: 100 g bažantích prsou, 100 g srnčí kýty, 100 g srnčí pečeně, 100 g anglické slaniny, 1 velká cibule, 3 lžičky soli, 1 lžíce koření na divočinu (bobkový list, jalovec, tymián, nové koření), 4 stroužky česneku, 0,2 l červeného vína, 4 lžíce oleje.

Postup: Maso nakrájíme na menší kousky, osolíme a dáme do hluboké mísy. Přidáme koření na divočinu, česnek, víno a necháme marinovat několik hodin. Potom společně s cibulí a slaninou střídavě napichujeme na kovové jehly.
Potřeme olejem a grilujeme ze všech stran asi 15 - 20 minut.

 

Zcela letní recept jsme vybrali k sektu Chardonnay Pinot Noir, které se kromě jiného doporučuje podávat k sushi, mořským plodům, těstovinovým salátům, ale také k moučníkům.

 

Tropy na grilu
Suroviny: 2 pomeranče, 2 banány, máslo, med a šťáva z citronu.


Postup: Z oloupaných pomerančů odstraníme i průhlednou slupku. Nakrájíme na kousky velké asi 2 cm. Oloupané banány zase na kolečka, silná asi 2 cm. Rozehřejeme si máslo, smícháme med s citronovou šťávou. Ovoce střídavě napichujeme na grilovací jehly. Grilujeme v alobalové misce, asi 4 minuty. Gril nesmí být příliš žhavý. Během grilování špízy obracíme a potíráme rozpuštěným máslem. Těsně před sejmutím potřeme medovou marinádou.

Servírujeme teplé.

 

Z nabídky kvalitních vín značky Jacob´s Creek si vybere každý a ve spojení s recepty od Ženy-in si může i dobře pochutnat.

 

Soutěžit o vína můžete ZDE.

   
24.07.2006 - Krása - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. avatar
    [3] Meander [*]

    Pít rozhodně, ale vaření s vínem mě neoslovuje. Nechutná mi to a je to škoda vína.

    superkarma: 0 24.07.2006, 16:12:27
  2. avatar
    [2] Ľubica [*]

    manžel zakoupil Jacob´s Creek Chardonay - vynikající, lepší víno jsem snad nepila

    superkarma: 0 24.07.2006, 15:48:29

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme