Reklama

 

Blíží se adventní čas. Čas chladných večerů, kdy posezení s přáteli v teple u kamen zahřeje dvojnásob a rychle zahání chmurnou náladu. Čas strávený s atmosférou zapálené adventní svíčky. Čas, pro který se báječně hodí slova Jacob's Creek.

Jacob’s Creek, jen několik kilometrů dlouhý potok, který během australského léta téměř vyschne, objevil v roce 1839 William Jacob během průzkumu jihoaustralského regionu Barossa. Už o osm let později tu bavorský přistěhovalec Johann Gramp vysázel první révu. Roku 1850 poprvé sklidil a vyrobil asi 150 lahví vína ve stylu mohučského hocku. S vinařstvím pokračoval až do své smrti v 84 letech.

 

Johanovi se ani nesnilo, že by jeho skromný podnik stál u zrodu jedné z nejlepších vinařských oblastí Nového světa, a už vůbec by si nedovedl představit, že Jacob’s Creek jednou poteče ohromným proudem celým světem. Jeho malý vinohrad a sklep, později nazvaný Orlando Wines, se stal součástí jednoho z největších australských alkoholových koncernů Orlando Wyndham a značka Jacob’s Creek je nejexportovanějším australským vínem.

 

Značka je ve vinařském světě pojmem už tři desetiletí. První vína Jacob’s Creek Australané ochutnali v roce 1976. Šlo o cuvée Shiraz Cabernet Malec „panenského" ročníku 1973. Kvalita vín Jacob’s Creek byla od začátku pozoruhodná: tato vína dodnes nasbírala bezmála 2000 ocenění na světových vinařských soutěžích, výstavách a veletrzích. Před šesti lety Jacob’s Creek úspěšně pronikl i do vyšších sfér gastronomie a enologického světa, když uvedl na světové trhy i u nás dostupnou špičkovou řadu Reserve. Značka tím zahájila svou novou éru. Vína Reserve představují vrchol kvality a dovednosti australského vinařství a věrným příznivcům dávají možnost „růst spolu s brandem".

 

Dnes je Jacob’s Creek exportován do více než šedesáti zemí světa a je vůbec nejprodávanějším vínem mimo jiné i v Británii, na Novém Zélandě a v Asii. Raketový nástup značka zaznamenala i v České republice a výrobce si je toho dobře vědom: ČR se pro Jacob’s Creek spolu s Polskem, pobaltskými státy a Ruskem nedávno stala prvním prémiovým trhem ve východní Evropě, na který byla „vypuštěna“ i medailemi ověnčená řada Rezerv. V České republice tak můžete vybírat z této široké nabídky vín Jacob’s Creek:

 

Chardonnay

Středně intenzivní slámová barva, razantní buket s dobře rozpoznatelnou broskví a melounem; na pozadí oříškové stopy po dubovém sudu a máslová komplexnost. To je jen entrée; na patře se pak plně potvrdí předešlé dojmy: broskvovo-melounová ovocná chuť s komplexními podtóny po ořeších a s jemným krémovým podtextem. Struktura je měkká, hedvábná a vyvážená čerstvou kyselinkou ve finiši. Ideální víno ke kuřeti se smetanovou omáčkou, k těstovinám, rybám a výrazněji upraveným mořským plodům.

 

Shiraz Cabernet

Karmínově červená barva řekněme střední hloubky leccos napoví už při pohledu. Ve vůni se dostaví očekávané aroma švestek a ostružin spolu s pikantními tóny koření, nádechem skořice a sladké vanilky, propůjčeným dubovým sudem. V chuti se odrážejí červené lesní plody i kouřové aroma sudu, což bezprostředně vytváří velmi atraktivní chuťový vjem, který ovšem doplňuje mírně ostýchavý tanin, jenž se zvýrazní v dlouho odeznívajícím finiši. Nejlépe se hodí ke zralejším sýrům, tomatovým úpravám těstovin a hlavně k jehněčímu masu.

 

Chardonnay Reserve

Středně intenzivní slámová barva s živými zelenkavými odstíny, intenzivní vůně po broskvi a melounu a na pozadí oříškové aroma sudu a máslová komplexnost. Ovocné vůně se plně realizují v chuti vína a výtečně se spojují s ořechovými chuťovými tóny, jež nabídl dubový sud. Krémová a měkká textura, tolik typická pro Chardonnay od Jacob’s Creeku, je vyvážena svěžím, razantním finišem. V gastronomii nesmírně univerzální víno výtečné k drůbeži (a především ke kachně či huse), k rybám a darům moře. Znalci ocení, pokud jim Chardonnay Reserve doporučíte k vepřovému masu.

 

Shiraz Reserve

Víno s hlubokou granátovou barvou, jíž probleskují nachové odstíny. Po otevření se rychle rozvine intenzivní malinové aroma (nezapomeňte se nadechnout hned po vytažení korku!), které ale rychle přejde do koncentrované vůně třešní a ostružin s aromatickým kořením a především černým pepřem. Vše samozřejmě dokreslují jemné podtóny dubového (někteří experti říkají cedrového) sudu. Chuť je mimořádně intenzivní a okamžitě v ní naleznete ostružiny, lékořici a „rozdováděný“ černý pepř. Hledáte-li dál, objevíte spálený dub a širokou škálu ovoce. Shiraz Reserve je na patře hedvábně jemný a v prvních momentech až zvláštně nasládlý, s velmi příjemnou strukturou, a pak s protáhlým, téměř hmatatelným finišem. Má mimořádný potenciál k dalšímu zrání. Jeho verzatilita mu umožňuje skvěle doplnit pokrmy z hovězího i vepřového masa, zvěřiny a mastnější drůbeží jídla, stejně jako vyzrálé sýry. Zřetelně vynikne na jakékoli akci, je-li podáván sám o sobě.

 

Cabernet Sauvignon Reserve

Jakožto dokonalý Cabernet správně vykazuje bohatou a hlubokou karmínovou barvu doplněnou sytými rubínovými tóny. Buket je koncentrovaný a v pozitivním smyslu různorodý – rozpoznáme v něm jakoby ovocem provoněnou skořici, stejně jako ostružinu, rybíz a čerstvou mátu, které se mimořádně zdařile integrují na pozadí jemných podtónů dubu a koření. Tělo Cabernetu Reserve je středně plné a elegantní. Jeho méně robustní struktura se vzdává ohromující intenzitě a hloubce chuti. Chirurgickým nožem by se daly oddělovat jednotlivé chuťové vrstvy tohoto velkého vína: lesní plody, „šťavnatý“ dubový sud a subtilní tanin sdružující se v nekonečný finiš. Víno bude několik let dál vyzrávat, jeho mimořádné kvality ale oceníte už nyní, vynikne především jako bezkonkurenční společník ke skopovému, steakům, zvěřině, vepřovému a k sýrům.

 

Chardonnay Pinot Noir

Slámovo-zelená barva tohoto výtečného sektu proniká vytrvalým jemným perlením. Buket plný citrusových plodů a pražených kešu oříšků, který vínu dodává Chardonnay, se zdařile mísí s vůní čerstvého chleba, jíž do kupáže přispívá Pinot Noir – ano, ono Rulandské modré, které vám slibujeme už od začátku článku. Elegantní ovocnou chuť dál umocňuje krémová příchuť kvasinkové autolýzy, poskytující hloubku a tělnatost. Finiš je přitom měkčí, ovšem velmi jiskřivý, svěží a čistý. Víno si zaslouží být vychutnáno samotné jako aperitiv. Skvěle ale doprovodí především saláty a pokrmy z darů moře.

 

Jacob´s Creek Vám přínáší dvě novinky!

 

Semillon Chardonnay

Jehož křišťálově nažloutlá barva vás jistě zaujme. Buket je oživen tónem limetky a minerální notou. Chuť je intenzivní, harmonická, složená z vyzrálého citronu a grepu, ústní aroma je ovlivněno tónem limetky a minerální notou.

Skvěle se hodí k pokrmům z mořské slávky, čerstvé ústřice, pečené či grilované ryby jsou to pravé pro lahodnou chuť vína Semillon Chardonnay.

 

Grenache Shiraz

Jeho rubínově rudá barva si vás jistě podmaní. Buket s dominujícími tóny povidel a bílé čokolády jistě zaujme. A chuť vína? Ta je vstřícná, podmanivá, sametová, s dominujícími tóny marmelády a mléčné čokolády. Úžasně si ho vychutnáte v kombinaci s tmavým masem na víně, jelením masem na smetaně nebo jen se zrajícím sýrem např. Romadur.

 

Vína Jacob´s Creek dostanete ve všech hypermarketech a supermarketech nyní za sníženou cenu 199 Kč.

Vína Jacob´s Creek Reserve si můžete zakoupit  ve velkoobchodu Makro nebo vychutnat ve vybraných restauracích. 

 

 

Vína Jacob’s Creek do České republiky dováží Jan Becher – Karlovarská becherovka, a. s., Americká 11, 120 00 Praha 2, tel.: +420 255 732 111, e-mail: info@jan-becher.com, web: www.becherovka.com; www.jacobscreek.com.